diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: august 2018 Side 1 af 2

En ny kogebog

Jeg er glad – for jeg har netop fået fingrene i Karolines Køkkens nyeste kogebog. Og den er god! Jeg synes du skal investere i den 🙂

“Skøn mad uden kød” – måske du allerede her tænker, at det er ikke noget for dig.

Men sagt med det samme, så er intentionen med denne nye kogebog ikke, at vi alle skal blive vegetarer. Men tanken er, at det vil være godt for os, for klimaet, for kloden og for vore efterkommere hvis vi alle begyndte at spise mindre kød.

Den tendens har faktisk allerede fået sit eget navn – nemlig at være flexitar. En, der spiser kød og masser af grønt.

Kogebogen er grundig i sin indledning og forklaring af hvilke udfordringer der er, når menuen er grøn. Vi er så vant til at tænke kød som første prioritet og alt andet som tilbehør. I det grønne køkken er det ofte anderledes. En menu består oftere af flere små retter, som tilsammen gør, at man bliver mæt og tilfreds.

Jeg sad og læste de fleste opskrifter igennem, og næsten alle ville jeg gerne smage. Det er hverdagsmad, overkommeligt i tidsforbrug og med gode tips til hver opskrift. Og ingredienserne er for langt de flestes vedkommende, nogen vi kender i forvejen, og let kan få fat i.

Jeg forsøgte mig i går med en af opskrifterne – en karrysuppe med belugalinser. Og den smagte godt – og anderledes. Selv for en som mig, var det en lidt fremmed smag. Men det gør ikke noget at få åbnet øjnene for nye smage og retter.

Der er ikke meget bagværk i bogen – naturligt nok. Men en enkelt dessertkage jeg må prøve snart – den bestod blandt andet af en avocado-chokolade-creme. Lyder det ikke spændende ? 🙂

God weekend.

Jette

ps – indlægget er ikke sponsoreret.

En stille uge sidst i august

Det er aldrig helt til at vide, hvordan en uge bliver. Men denne sidste i august har vist sig at være stille og rolig – med god tid til at få forberedt og bestilt konfirmandmateriale, få styr på sogneudflugt og få lavet kirkebladet færdigt osv.

Men en stille uge betyder også tid herhjemme, hvor jeg kan lave andre ting. Så jeg har ordnet to af mine små højbede. Jeg er ikke den store havemand, så efter at have klippet og gravet en times tid, synes jeg, at jeg har lavet meget 🙂 Der blev fjernet brombærkrat og snerler, og så har jeg plantet et par lyng. Jeg tænker, at det bed fremover skal rumme flerårige blomster og planter.

Jeg har været ude og se efter lidt brombær – det er ved at være slut med dem. Men der blev fundet nok til at jeg kunne lave to små glas syltetøj. Opskriften er gammel, men er god og smager dejligt. Så nu er der syltetøj klar til at blive serveret i næste uge, hvor mine kollegaer kommer til konvent.

Et konvent er et fagligt møde, hvor forskelige emner tages op – og der orienteres om, hvad der sker rundt om i sogne og provsti. Og så er det hyggeligt og fint at få talt med kollegaerne – til daglig er vi jo mest hver for sig.

Vi begynder altid med kaffe og rundstykker – jeg har dog tænkt mig at bage nogle boller og et brød. Og så har jeg bagt harvest kager – lige til at runde af med. De minder om cookies, men er alligevel helt anderledes, fyldt med tørret frugt. Og smager virkelig dejligt.

Min stille uge fortsætter med en smut forbi sommerhuset i dag – i regnvejr. Den nye sofa skal på plads, det glæder jeg mig til.

God torsdag.

Jette

Salmebroderi

Jeg faldt over ordet forleden. Det har jeg ikke hørt om før, og synes alligevel, at det lød lidt spændende 🙂

Og det drejer sig i al sin enkelthed om at brodere en linje fra sin yndlingssalme – gerne med et motiv knyttet til.

På mit kontor hænger et broderet bibelcitat “Han er vor Fred”, arvet efter mine forældre. Den slags broderede skriftsteder var populære for godt 100 år siden, men er nu mere sjældne. Men dette med at brodere noget med tilknytning til kristendom og tro er altså set før.

Nu bliver det så salmestrofer.

Tanken er, at man broderer sin yndlingsstrofe på et stykke stof, klipper det til i et bestemt mål og sender det til ophavskvinderne af idéen. Så vil alle stykkerne blive syet sammen til et tæppe eller flere, som så skal vises næste år i Viborg Domkirke. Ved samme lejlighed bliver de forskellige salmelinjer sunget.

Hvordan man så lige får det tegnet og gjort klar til at brodere, ved jeg ikke endnu. Men jeg synes idéen er fin. Jeg skal helt sikkert i gang 🙂

Det er et par kreative præster fra Viborg stift, der har fået idéen og skrevet om det på hjemmesiden salmebroderi

Og eftersom jeg slet ikke er kommet i gang endnu, er der heller ikke noget billede, der kan bruges. Så det bliver mine søde høns, der nød solskinnet i går, der afslutter indlægget her – med opfordring til at finde stof og broderinål frem – og tænke i yndlings salmelinjer 🙂

God onsdag.

Jette

Lækre stykker med kerner og nødder på toppen

Sommetider er det umuligt kort at skrive, hvad det er for en slags brød eller boller, der bliver bagt 🙂 Dem, jeg har lavet her, er en almindelig bolledej og så pyntet godt med kerner og nødder og skåret ud i firkanter. Men som variation og lidt anderledes at se på, så er de fine.

Da jeg var på salatkursus, betonede Salattøsen, at det ofte gjaldt om at skære grøntsager ud i forskellige former og faconer og variere tilberedningen af dem. Og det tror jeg, hun har meget ret i. En enkel måde at gøre noget mere interessant på. Også når det gælder bagværk 🙂

Stykker med nødde/kerne top (8 stk)

1 dl. surmælksprodukt

2 dl. koldt vand

15 gr. gær

1 tsk. groft salt

1 spsk. honning

1 spsk. neutral olie

50 gr. grahamsmel

50 gr. havregryn

ca. 300 gr. hvedemel

Pynt

50 gr. blandede kerner og nødder (finthakket)

Rør gæren ud i væsken og tilsæt de øvrige ingredienser – hold lidt hvedemel tilbage, for det er lidt forskelligt, hvor meget der skal bruges. Æltes til en fin dej, der hæver et par timer.

Æltes igennem igen og rulles ud til et rektangel.

Fordel nødder og kerner på toppen, tryk dem let ned i dejen og skær så firkantede stykker og placer dem på en plade med bagepapir. Efterhæver, mens ovnen varmer op til 200 grader. Bag stykkerne 18 – 20 minutter.

Så er der lækre små brød med en skøn smag af ristede nødder på toppen 🙂 Mine mandler og nødder var ikke hakket fint nok, så de faldt let af. Men sesamfrø, hørfrø og solsikkekerner blev fint siddende.

Stykkerne kan bruges til morgen, middag og aften og alt derimellem 🙂

God tirsdag.

Jette

Kirke-vandring

Det er efterhånden ved at være en tradition, at vi laver kirkevandring her sidst i august. Det vil sige, at jeg holder en kort gudstjeneste først og så går vi en tur ud i omegnen og får undervejs lidt let og lækkert at spise.

I går var vi afsted igen. På en perfekt dag, hvad vejret angik. Solrigt og lunt var det, og det lokkede også flere med i både kirke og på tur. Turen var på 4 km, det er trods alt ret lang, når man tænker at en del af deltagerne var på den anden side af 80 år. Men de fulgte fint med. Og undervejs blev der talt og udvekslet oplysninger om det, man så. For en del af deltagernes vedkommende havde de aldrig set Kauslunde fra den side før 🙂

Midtvejs var der pause. Tiltrængt og super hyggeligt – når vi lige ser bort fra hvepsene. De er alle vegne lige nu.

Snakken gik på kryds og tværs – og det giver noget at opleve og gå flere sammen. Jeg tror alle gik hjem fra kirke i går med let hjerte og mindet om et par hyggelige timer sammen med andre fra sognet.

I kirken havde vi sunget dette vers – gode ord, at gå ud i verden med:

“Må din vej gå dig i møde,

og må vinden være dig en ven,

og må solen varme blidt din kind,

og må regnen vande mildt din jord,

indtil vi ses igen,

må Gud holde, holde dig i sin hånd.” (nr. 864 i 100 salmer)



På en kølig og blæsende mandag.

Jette

Festlig kage med årstidens bær

Jeg er en stor fortaler for,  at vi spiser jordbær i juni og grønkål til jul 🙂 Altså, at vi følger årets gang, også når det kommer til frugt og grønt.

Og lige nu – ja, da er der jo bare rigtig meget at vælge imellem. Det er virkelig blevet høsttid. Der er æbler i massevis, og de første er ved at være gode at spise og bruge i en kage. Hindbær og brombær er det også muligt at finde. Så alle tre slags frugt er i kagen jeg har lavet i dag. Den skal bruges i morgen til byens gadefest. Jeg håber, de vil synes om den.

Jeg kan desværre ikke deltage – for jeg skal til bryllup. Og det vil jeg altid gerne. Det er både festligt, varmt og fyldt med gode tanker.

Kagen jeg har lavet – består af:

Lagkagebund med æbler

Bærmousse (opskriften er lidt nede i indlægget her)

Honningkaramel på toppen

Marcipanbånd (af Overtræksmarcipan)

Og endelig pyntet med lidt Nøddecrüsli

Grundelementerne er kendte, det er bare et spørgsmål om, hvordan de lige kombineres 🙂 Den her kage blev faktisk ret fin, nu håber jeg, de vil nyde den i morgen.

Og lige tilbage til det med årstiden og alle afgrøderne. Det er alt sammen blevet fint beskrevet i en ny høstsalme, her hedder det blandt andet:

“om blomster i et farvespil

af gule, hvide, røde,

der frodigt gror og vokser til

og lyser os i møde;

om druer, der vil være vin,

når gennem stok og ranke,

lidt vand, der møder solens skin,

vil minde om Guds tanke.” (100 salmer, tillæg, nr. 809)



Uanset om udbyttet har været stort eller mindre, så bliver vi netop nu mindet om, at vi får meget givet. Skaberværket er Guds, vi hans forvaltere og må glæde os og takke for alle goder gaver, der kommer oven ned.

Rigtig dejlig weekend ønskes du.

Jette

Et glimt af sommerhusets have

Det blev til et kort glimt af sommerhus i går. Og på sommerdag nr. 70 så var det jo også det rigtige sted at være 🙂 Der var 26 grader – ret så varmt.

Men det var en super kort visit – Mette skulle hente en biblioteksbog og sammen skulle vi hente sofaen (Du kan se denher). Den skulle hjem og erstattes af en ny. Kattene havde (for et par år siden) brugt sofaen som kattebakke, og den lugt sad bare helt fast i stof og hynde. Jeg har forsøgt med både sæbe, Rodalon og frisk luft, men lige lidt har det hjulpet, så nu har jeg købt en ny sofa! Men ærgrer mig virkelig over at skulle kassere en så ny sofa.

Regnen har gjort meget godt for det nysåede græs. Frøene har nu kunnet spire og står med spinkle stængler og lyser grønt. Spændende at følge og se, hvor meget der skal eftersås.

Og så har min rucola salat virkelig smidt sine frø og de er også spiret – både uden for og inden for højbeddets rammer 🙂 Nu er jeg spændt på, om de når at vokse sig så store, at de også kan bruges. Der skal vist tyndes lidt ud 🙂

Oliventræet har nydt, at det har været varmt i år. Det har været lidt trist at se på, havde ikke mange blade og virkede i det hele taget kuet af klimaet i Danmark. Men i år er det anderledes 🙂 Nye små fine blade er kommet til, så nu glæder jeg mig til at se, hvordan den klarer vinteren.

På en almindelig torsdag.

Jette

Æblefest

Æblesæsonen er ved at være i gang. Det er skønt. Med lidt æbler i huset, kan der altid laves en kage 🙂 Og jeg er så småt gået i gang. Og som det gjaldt for tomaterne, jeg skrev om i går, så er nogle af æblerne i dag også samlet op af andre og bragt til mig. Så kunne jeg blot gå i gang med at bage 🙂

Og det har jeg gjort – for der var et aktivitetsudvalgsmøde i går sidst på eftermiddagen, og her var det ret fint med noget kage og kaffe, mens mange gode idéer blev vendt i luften. Kagen har jeg bagt tidligere, men egentlig glemt hvor godt den smager.

Det er virkelig en lækker æblekage – med hvid chokolade, marcipan og rosiner sammen med en masse æbler. Opskriften er lige til at gå til og rækker til ca. 6 personer.

Glutenfri æblekage er også en genganger. Det er egentlig en traditionel gammeldags æblekage, men hvor raspen er skiftet ud med havre/nødde knas. Og det smager godt. Min veninde var på besøg forleden, og spiser ikke gluten, så var det lidt fint lige at kunne servere denne variation i stedet 🙂

Og sidste kage i æblefesten er også en genganger. Det er lagkagebunden tilbage fra Lutherlagkagen. Æblerne er her med til at give en mere fyldig og smagfuld bund. Men her skal der selvfølgelig noget mere ovenpå 🙂 Det viser jeg senere, for kagen skal først afleveres på fredag. Der er gadefest i byen i weekenden. Jeg kan desværre ikke være med – er inviteret til bryllup, hvilket er så dejligt – men jeg kan jo godt bage en kage til byfesten. Så det er jeg i færd med nu.

God fornøjelse med at bage med æbler. Det er en fest 🙂

God onsdag.

Jette

Taknemmelige tomater

Jeg har ikke nogen tomatplante selv i år. Men rundt om mig er der søde mennesker, som har flere tomater end de lige skal bruge, og betænker mig med nogle 🙂 Og butikkerne har også netop nu et stort udvalg af skønne danske tomater.

Men deres holdbarhed er jo begrænset, og der er grænser for, hvor mange jeg kan nå at spise, mens de er lækre og friske.

Så i går blev der langtidsbagt endnu en portion tomater. Det er virkelig en let måde at gemme tomater på, og de smager skønt i en salat senere. Giver noget kraft og smag fra sig, som de ikke har som nyplukkede tomater.

Jeg har lavet bagte tomater før – og det er lidt samme opskrift her. Eller rettere, det er lidt på øjemål 🙂 Her er der brugt større tomater, og derfor længere bagetid. Det tager tid, at “tørre” tomater.

Et fad fyldes med overskårne tomater

Tilsættes så:

nogle fed hele hvidløg

lidt balsamico

salt, peber og sukker

olivenolie

Og så sættes fadet i ovnen med almindelig varme ca. 125 grader og står der længe. Mine stod der 5 timer, så slukkede jeg ovnen og lod dem stå og blive kolde, inden jeg kom dem i en skål og hældte solsikkeolie over. Nu skal de i køleskabet og kan holde sig længe. Og både olie og tomater kan bruges i salater.

Sensommer gemt 🙂

På en smuk og kølig tirsdag.

Jette

En pude med historie

Jeg har altid lavet en del håndarbejde. Holder af at side med noget i hænderne – oftest er det et strikketøj. Men det sker også, at det er med hjælp fra symaskinen 🙂 Sådan er det her.

Jeg synes, det er spændende at bruge gamle broderier til noget andet, end de oprindeligt er tænkt til. Min mor har gennem tiden broderet utrolig meget. Duge, stole, skamler, vægophæng og meget andet. Og da mit barndomshjem blev tømt dukkede flere ting op. Så jeg arvede en broderet selskabstaske. Og den vidste jeg, at jeg ikke ville komme til at bruge.

Så den er blevet afmonteret, og så var der et smukt rosenmotiv, som jeg kunne bruge til en pude. Det er blevet indrammet af stof fra gemmerne og bagbeklædningen, som man ikke kan se her, er fra et gammelt gardin. Så der er virkelig tale om vintage, genbrug – og bæredygtighed 🙂

Jeg ved ikke helt, hvor puden ender. Indtil videre står den fint hos mig. Men den kan også gives videre, med en historie knyttet til.

Det er ikke første gang, at jeg syr noget med historie. Det begyndte med patchwork tæpperne til sommerhuset. De har både gjort god gavn, og givet glædelige gensyn 🙂

God mandag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal