Luther Lagkage

Til næste år – den 31. oktober 2017 – er det 500 år siden, at Luther slog sine 95 teser op på slotskirkedøren i Wittenberg. Det fejrer vi – over hele landet. Og i Fyns stift arbejdes der med at arrangere aktiviteter til alle årets måneder – alle med reference til reformationen.

Og som optakt til Lutherjubilæet, så blev der for ganske nylig afsløret netop i slotskirken i Wittenberg et altertæppe, som Dronning Margrethe havde tegnet og broderet – af lutherrosen. Det er utroligt flot.

Men der er også blevet skabt en Luther lagkage. Det er Anne Mette Voss, der står bag den. Og den er rigtig fin.

Jeg prøvebagte et eksemplar – i noget mindre udgave. Den indeholder honning, æbler og nødder – perfekt til denne årstid – og helt sikkert ingredienser, der også fandtes på Luthers tid 🙂

Kagen er ikke så svær at samle, men der er mange indledende projekter – men når de er lavet, så går det ret let det sidste. Og du har en smuk og lække kage – fyldt med historie fra 1500-tallet.

Luther lagkage

Æblebund

2 æg

100 gr. sukker

½ tsk. vaniljesukker

25 gr. honning

50 gr. smør

100 gr. mel

½ tsk. bagepulver

1 revet æble uden skræl

Smelt smørret, og lad det afkøle lidt. Pisk æg, sukker, vaniljesukker og honning let og luftigt og tilsæt så den smeltede smør og pisk lidt videre. Vend det revne æble i og sigt så mel og bagepulver og vend det i dejen. Kommes i en lille smurt springform (ca. 17 cm i diameter) og bager ca. 40 minutter ved 180 grader. Køler af i formen, inden kagen deles i to dele.

Honningkaramel

50 gr. honning

75 gr. sukker

4 spsk. piskefløde

Kom honning og fløde i en gryde og bring det til kogepunktet. Tages af varmen. I en anden gryde kommes sukker og det smeltes. Rør ikke i det undervejs, vip evt. gryden lidt. Det skal være mørk gyldent men ikke branket. Det oser og lugter lidt 🙂 Tages af gryden og honningfløden røres i af et par omgange. Det bruser op, men røres fint ud. Hæld karamellen i en skål til afkøling.

Æblemos

1 kg. æbler

100 gr. sukker

1 tom vaniljestang

1 blad husblas

Skræl æbler og fjern kernehus. Kom æblerne i en gryde med en anelse vand i bunden af gryden (1-2 spsk.) og kom sukker og vaniljestang ved. Koges under låg til æblerne er godt møre (ca. 20 minutter) og kan moses med en ske. Smages til, måske der skal lidt mere sukker i. Fisk den tomme vaniljestang op og lad mosen køle af. Mens æblerne koges ligger husblassen i blød i koldt vand, og smeltes så til sidst i den varme æblemos.

Abrikosmarmelade

75 gr. tørrede abrikoser, i mindre stykker

25 gr. sukker

2 spsk. vand

1 spsk. rom

Det hele kommes i en gryde koger under låg ca. 5 minutter. Køres på minihakker for at findele abrikoser. Køler af.

Nødde crunch

50 gr. blandede nødder (valnødder, mandler, hasselnødder, græskarkerner)

15 gr. sukker

15 gr. honning

1/4 tsk. fint salt

Hak nødderne forholdsvis fint. I en gryde smeltes honning, sukker og salt til karamelfarve. Tages af gryden og nødderne røres i. Hældes ud på bagepapir og afkøler. Hakkes groft efter behag.

Honningkaramel og nødde crunch – lækre sager 🙂

Ymerfromage

2 bl. husblas

1 æggeblomme

50 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

2 dl. ymer

1 spsk. citronsaft

½ dl. piskefløde

Læg husblas i blød i koldt vand. Pisk fløden til skum. Pisk æggeblomme, sukker og vaniljesukker godt sammen, til det bliver lyst 🙂 Rør/pisk ymer i. Vrid husblas for vand og smelt den i mikroovn og køl ned med citronsaft og dernæst lidt af ymerblandigen. Til sidst piskes det hele sammen, og vend den piskede fløde i til allersidst.

Kagen samles:

Den nederste bund lægges på et fad og smøres med abrikosmarmeladen. Sæt kageplast omkring kagen, inden du går videre. Fordel æblemos i et pænt lag og drys med halvdelen af nødderne. Køler helt af, inden ymerfromagen hældes over og der sluttes med den øverste bund.Sæt kagen på køl – mindst 3 timer.

Pyntes med flødeskum af 3 dl. piskefløde

Til sidst hældes honningkaramellen ud øverst på kagen og der drysses med de sidste crunchy nødder.

Kagen smager virkelig godt. Men den er lidt svær at skære pæne stykker af. Jeg havde udeladt husblas i æblemosen, og det gjorde det ikke lettere at skære. Men som hel lagkage er den bare fin.

Og honningkaramellen er virkelig lækker 🙂

På en blæsende, våd og kølig fredag – så kunne denne kage godt være et projekt, der er værd at give sig i kast med 🙂

Under alle omstændigheder ønskes du en skøn weekend.

Jette

Forrige indlæg

Efterårets gaver

Næste indlæg

Yngtemandens fødselsdag

4 Kommentarer

 1. Aase

  Den ser godt ud, og der er brugt lækre ingredienser. Så det må være lutter Luther lagkage ��

  • Jette Holm Rosendal

   Hej Aase. Ja ingredienserne er ret fine – og det er kagen faktisk også. Den har fået pæne ord med på vejen 🙂

 2. Lene

  Lækker lagkage, og skal du ikke med i bagedysten? Jeg får sammen lyst til kage, når jeg læser her hos dig som når jeg ser bagedysten 🙂

 3. Jette Holm Rosendal

  Hej Lene. Tak for dine meget pæne ord. Jeg tror nu jeg nøjes med at følge bagedysten fra sofaen 🙂 det er både sjovt og lærerigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal