diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: oktober 2016 Side 1 af 2

Glutenfri Himmerigsmundfulde

I går blev der over hele landet holdt BUSK gudstjenester. Busk står for Børn-Unge-Sogn-Kirke. Altså et forsøg på at koble begreberne sammen – at børn og unge også er en del af både sogn og kirke.

Værdiløse bronzemedlemskort til Guds rige – trumfet af Fadervor-kortet

Vi havde en fin familiegudstjeneste, hvor temaet var medlemsskab af Guds Rige. Kan man købe et sådant? Kan man forhandle med Gud og få et bedre medlemsskab? Måske du hører ekkoet af fortidens afladsbreve 🙂 Og det var netop tanken. At vi kan ikke købe os til en plads i Himmeriget, men får den ganske gratis, af nåde.

Efter gudstjenesten var der kirkekaffe – og der måtte naturligvis serveres Himmerigsmundfulde 🙂 Små stykker lige til at snuppe i farten. Opskriften er fundet på nettet og tilpasset min form.

Himmerigsmundfulde ( ca. 50 stk.)

75 gr. smør

125 gr. havregryn

75 gr. grofthakkede blandede nødder

100 gr. sukker

25 gr. solsikkekerner

1 spsk. sirup

1 spsk. piskefløde

100 gr. chokolade

Det hele kommes i en gryde og varmes ved svag varme til smørret er smeltet og det hele er rørt sammen. Massen hældes i en lille bradepande (ca. 28 x 22 cm) med bagepapir i bunden. Overfladen glattes og kagen bages ca. 20 minutter ved 175 grader.

Når kagen kommer ud af ovnen fordeles den grofthakkede chokolade oven på, smelter og fordeles pænt. Drysses evt. med hakkede pistaciekerner.

Kagen skæres i små tern, mens den stadig er lun.

De smager ret fint. Men som en kage i himmerig …. Jeg tror godt, jeg kan finde en kage, der kommer op på siden af denne 🙂 Men gode er de, og der er ikke mange tilbage i dag.

God mandag – oktobers sidste dag.

Jette

På Building Green messe

Jeg skal på messe – Building Green 2016. Måske du husker, at jeg i foråret var på byggeri messe, et ret fremmed sted i forhold til, hvor jeg ellers færdes 🙂 Nu sker det igen!

Torsdag den 3. november skal jeg til København. På messe i Forum. At tage turen til København sker ikke så tit og på messe, det sker heller ikke så ofte. Så det er lidt af en begivenhed 🙂 Jeg er så heldig at få følgeskab af både mand og datter, det er nu lidt rart.

I forbindelse med mit sommerhusbyggeri, hvor jeg jo har valgt kun at bruge FSC certificeret træ og andre miljørigtige og klimavenlige løsninger, så er jeg blevet inviteret til at deltage i en panelsamtale på messen:

13.30-14.30

Hr. og fru Jensens bæredygtige hus – mød dem, som gør ord til handling


En casebaseret interview- og debatsession med dem, som allerede bygger og leverer viden og løsninger til dagens bæredygtige byggeri. 
Alle taler om at bygge bæredygtigt. Vi har samlet tre af dem, der allerede gør det. Gennem præsentation af cases, interviews og spørgsmål fra salen vil vi lære mere om, hvordan man gør det, hvad det kræver og hvad man vinder på det. Vi møder køkkenvirksomheden, der har gjort bæredygtighed til en del af deres brand. Vi hører fra forbrugeren, som ville bygge et bæredygtigt hus uanset udfordringerne og nu endelig er godt på vej. Og vi møder typehusfirmaet, der gør bæredygtigt byggeri til en pakkeløsning for de helt almindelige forbrugere. 

Charlotte Mannstaedt, Direktør og ejer, Hansen Kitchen 
Jette Rosendal, Sognepræst og bygherrer (TBC) 
Ditte Maria Kollerup, direktør, KFS Boligbyg

SPONSORERET AF FSC

Du kan læse mere om det her

Det bliver super interessant, men også temmelig nyt. Jeg er igen ret meget på udebane. men synes alligevel, at jeg efterhånden har fået noget viden og erfaring omkring det projekt, jeg har givet mig i kast med.

Og jeg bliver automatisk tvunget til at tænke over, hvofor bygger jeg bæredygtigt? Hvad betyder bæredygtigt for mig? Og hvad har været udfordringer og hvad har været gode oplevelser? Relevante spørgsmål – svarene kommer en anden dag 🙂

Det er nu snart tid til at tage på endnu en messe – og så skrev jeg lige, at det gør jeg ikke så ofte 🙂 det her er undtagelsen. Trine og jeg tager på Kreative dage. Det er så hyggeligt, det var vi også sidste år.

God weekend.

Jette

Nye minikonfirmander

Det er virkelig ugen, hvor det hele begynder, når vi taler om konfirmander og minikonfirmander. De store kom i går – i dag er det de små, dem der går i 3. klasse.

At blive minikonfirmand er et frivilligt tilbud om at deltage i et forløb om kirke og kristendom, om Jesus og Fadervor – om saftevand og kage. Og som afsluttes med en festlig familiegudstjeneste, hvor minikonfirmanderne opfører årets julekrybbespil.

Organisten og jeg arbejder sammen om det, og det er noget af det sjove arbejde – men også krævende. For der er ikke nogen af os, der er sådan helt vildt pædagogiske. Men heldigvis ser det ud til, at også i år vælger eleverne fra 3. klasse at deltage. Og det er dejligt. Og en fantastisk mulighed for at fortælle om noget af det, som kirken står for.

Kagen har jeg så ansvaret for – ud over det teologiske 🙂 I dag er det dog ikke så meget kage, men derimod små boller med smør og små kokostoppe, der bliver serveret. Jeg tror nu begge dele falder i god jord.

God onsdag – i morgen får jeg ikke skrevet her, men vender tilbage fredag 🙂

Jette

Nye konfirmander

I denne uge begynder årets konfirmander at gå til præst.

Det er altid ret spændende at møde dem sådan første gang – hvordan er de? Kender jeg nogen af dem? Hvordan er hele holdet osv.

Jeg hilste på nogen af dem og deres forældre, da vi havde konfirmandintro i kirken – men det er altid anderledes at møde dem på egen hånd 🙂

Jeg har to klasser og dermed bruger jeg det meste af tirsdag og torsdag formiddag med at have konfirmander.

Livsglade og livlige konfirmander – men også med en spørgelyst og et engagement, der overrasker. Og for første gang i min tid som præst lykkedes det – på deres egen opfordring – at synge en tre stemmig kanon. Det er ret usædvanligt – men det glæder mit sangglade hjerte – og tegner godt for tiden sammen med dem 🙂

På en travl tirsdag – med skønt vejr

Jette

Yngtemandens fødselsdag

Det er altid tankevækkende, når ens børn fylder år. Uvilkårligt går tankerne baglæns, til dagen, hvor de kom til verden. Men også de mange ting, der er sket undervejs i deres liv.

I dag er det Peter, der fylder år. 23 år. Statistisk ca. 1/4 levet liv. Og så kan man alligevel slet ikke regne sådan, når det handler om menneskeliv. For heldigvis kender vi hverden tider eller år. Vi ved ikke hvilket antal af dage, der gives os. Og det er godt.

Vigtigere end at gå og tælle dage, er at leve hver dag, som en givet dag. En dag med nye muligheder – levet i taknemmelighed for, at vi er blevet den givet. Og i forventning og forvisning om, at dage kommer og evigheden forestår. Som det siges meget fint med et gammelt ord.

Tillykke til Peter – som har ønsket sig Othellolagkage til kaffen. Det får han 🙂

God mandag.

Jette

Luther Lagkage

Til næste år – den 31. oktober 2017 – er det 500 år siden, at Luther slog sine 95 teser op på slotskirkedøren i Wittenberg. Det fejrer vi – over hele landet. Og i Fyns stift arbejdes der med at arrangere aktiviteter til alle årets måneder – alle med reference til reformationen.

Og som optakt til Lutherjubilæet, så blev der for ganske nylig afsløret netop i slotskirken i Wittenberg et altertæppe, som Dronning Margrethe havde tegnet og broderet – af lutherrosen. Det er utroligt flot.

Men der er også blevet skabt en Luther lagkage. Det er Anne Mette Voss, der står bag den. Og den er rigtig fin.

Jeg prøvebagte et eksemplar – i noget mindre udgave. Den indeholder honning, æbler og nødder – perfekt til denne årstid – og helt sikkert ingredienser, der også fandtes på Luthers tid 🙂

Kagen er ikke så svær at samle, men der er mange indledende projekter – men når de er lavet, så går det ret let det sidste. Og du har en smuk og lække kage – fyldt med historie fra 1500-tallet.

Luther lagkage

Æblebund

2 æg

100 gr. sukker

½ tsk. vaniljesukker

25 gr. honning

50 gr. smør

100 gr. mel

½ tsk. bagepulver

1 revet æble uden skræl

Smelt smørret, og lad det afkøle lidt. Pisk æg, sukker, vaniljesukker og honning let og luftigt og tilsæt så den smeltede smør og pisk lidt videre. Vend det revne æble i og sigt så mel og bagepulver og vend det i dejen. Kommes i en lille smurt springform (ca. 17 cm i diameter) og bager ca. 40 minutter ved 180 grader. Køler af i formen, inden kagen deles i to dele.

Honningkaramel

50 gr. honning

75 gr. sukker

4 spsk. piskefløde

Kom honning og fløde i en gryde og bring det til kogepunktet. Tages af varmen. I en anden gryde kommes sukker og det smeltes. Rør ikke i det undervejs, vip evt. gryden lidt. Det skal være mørk gyldent men ikke branket. Det oser og lugter lidt 🙂 Tages af gryden og honningfløden røres i af et par omgange. Det bruser op, men røres fint ud. Hæld karamellen i en skål til afkøling.

Æblemos

1 kg. æbler

100 gr. sukker

1 tom vaniljestang

1 blad husblas

Skræl æbler og fjern kernehus. Kom æblerne i en gryde med en anelse vand i bunden af gryden (1-2 spsk.) og kom sukker og vaniljestang ved. Koges under låg til æblerne er godt møre (ca. 20 minutter) og kan moses med en ske. Smages til, måske der skal lidt mere sukker i. Fisk den tomme vaniljestang op og lad mosen køle af. Mens æblerne koges ligger husblassen i blød i koldt vand, og smeltes så til sidst i den varme æblemos.

Abrikosmarmelade

75 gr. tørrede abrikoser, i mindre stykker

25 gr. sukker

2 spsk. vand

1 spsk. rom

Det hele kommes i en gryde koger under låg ca. 5 minutter. Køres på minihakker for at findele abrikoser. Køler af.

Nødde crunch

50 gr. blandede nødder (valnødder, mandler, hasselnødder, græskarkerner)

15 gr. sukker

15 gr. honning

1/4 tsk. fint salt

Hak nødderne forholdsvis fint. I en gryde smeltes honning, sukker og salt til karamelfarve. Tages af gryden og nødderne røres i. Hældes ud på bagepapir og afkøler. Hakkes groft efter behag.

Honningkaramel og nødde crunch – lækre sager 🙂

Ymerfromage

2 bl. husblas

1 æggeblomme

50 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

2 dl. ymer

1 spsk. citronsaft

½ dl. piskefløde

Læg husblas i blød i koldt vand. Pisk fløden til skum. Pisk æggeblomme, sukker og vaniljesukker godt sammen, til det bliver lyst 🙂 Rør/pisk ymer i. Vrid husblas for vand og smelt den i mikroovn og køl ned med citronsaft og dernæst lidt af ymerblandigen. Til sidst piskes det hele sammen, og vend den piskede fløde i til allersidst.

Kagen samles:

Den nederste bund lægges på et fad og smøres med abrikosmarmeladen. Sæt kageplast omkring kagen, inden du går videre. Fordel æblemos i et pænt lag og drys med halvdelen af nødderne. Køler helt af, inden ymerfromagen hældes over og der sluttes med den øverste bund.Sæt kagen på køl – mindst 3 timer.

Pyntes med flødeskum af 3 dl. piskefløde

Til sidst hældes honningkaramellen ud øverst på kagen og der drysses med de sidste crunchy nødder.

Kagen smager virkelig godt. Men den er lidt svær at skære pæne stykker af. Jeg havde udeladt husblas i æblemosen, og det gjorde det ikke lettere at skære. Men som hel lagkage er den bare fin.

Og honningkaramellen er virkelig lækker 🙂

På en blæsende, våd og kølig fredag – så kunne denne kage godt være et projekt, der er værd at give sig i kast med 🙂

Under alle omstændigheder ønskes du en skøn weekend.

Jette

Efterårets gaver

I morgen kommer det færdige resultat. I dag er det kun på vej 🙂 En Luther lagkage.

I forbindelse med Lutherjubilæet næste år, blev der udskrevet en konkurrence om at lave en Luther lagkage. Og vinderlagkagen blev lavet af et af de tidligere års medvirkende i Den store Bagedyst, Anne Mette Voss.

Og nu er jeg i færd med at afprøve hendes fine opskrift.

På vej – her er nødde crunch og honningkaramel. Det lyder lækkert 🙂

Nogle af nødderne er fra min søsters have – hun har igen været ude at samle nødder, og så får jeg glæden af at bruge dem. En ret god arbejdsfordeling.

“Nu haster skyerne forbi,

og modne æbler falder i

oktobermørke haver.

Gud lukker årets gyldne ring,

og sindet samler sig omkring

de lyse nætters gaver.” (Den danske salmebog 731,2)

Efterår er lidt tiden, hvor sindet lukker sig om det nære, det der blev fyldt på hen over den lyse tid. Men det er nu også meget godt. Det varmer og bringer taknemmeligheden frem.

God og tankefuld torsdag.

Jette

Morgenfriske silkehøns

Silkehønsene trives – de er sjove, søde og nysgerrige. Og vælter ud af det lille hønsehus hver morgen.

Selv i regnvejr kommer de gladeligt ud 🙂 og bliver våde og pjuskede.

Og så er de virkelig gode restespisere. De går med største velbehag ombord i gammelt brød og kogte kartofler. Det er simpelthen noget af det bedste ved at have høns. Nu kan jeg med noget bedre samvittighed smide for gammelt eller tørt brød ud, for jeg ved, at de så gerne vil have det.

Og forhåbentlig med tiden begynder at give æg. For det gør de ikke endnu!

Selvom de er vokset på den tid, de har boet her. Her kan du se, hvordan de så ud da de ankom 🙂

God torsdag.

Jette

Niecens bryllup

Jeg har kun en niece. Og hun blev gift i lørdags. Festligt og højtideligt, og helt som det skulle være. Men hold da op, hvor er de unge – hun er 23 og hendes mand er 21 🙂

Tidligere var det ikke så usædvanligt, men i dag sker det ikke ofte. Jeg tror ikke, jeg har viet så unge par i al min tid som præst.

Men her var det bare rigtigt. De er glade for hinanden, har forberedt sig, og begynder nu på deres fælles vej.

“Tretvundet snor bristet ikke så let”  Det er et vers fra Prædikerens bog i Det gamle Testamente. Jeg holder meget af det, for billedet er ret illustrativt. Tre tråde, der er tvundet sammen holder til langt mere end en enkelt tynd tråd. Og i et ægteskab kan de tre tråde være mange forskellige: Dig, mig og os. Dig, mig og Gud. Eller tro, håb og kærlighed. Og flere andre. Men treklangen, den tretvundne snor brister ikke så let. Et godt billede at gemme og huske på.

Min niece hedder Lise og hendes mand hedder Peter – og de havde sat deres forbogstaver sammen og gjort dem til festens tema. Godt tænkt og det fungerede super godt. LP -(plader). Gamle vinylplader var fundet og brugt til alt fra bordkort til blomsterskjulere.

Når vinylen blev varmet i ovnen, kunne den klippes i og formes – og det havde de gjort. Ret sjovt tænkt.

Jeg bidrog blandt andet med nogle boller til deres reception – opskriften ligger her. De er ret gode 🙂 Og bryllupskagen, som min søster havde bagt, var denne – i en lidt opgraderet udgave.

Deres reception var i øvrigt alkoholfri, for den blev holdt i et missionshus. Jeg have tænkt, hvordan går det. Men det gik bare så fint – og ingen savnede noget. Somme tider er det rart at opleve, at der kan  altså godt holdes et festligt samvær – uden alkohol. (Ved aftenens fest manglede der ikke noget :-)).

En dejlig begivenhed – taknemmelighed, kærlighed og glæde – og alle gode ønsker for det unge par.

God tirsdag.

Jette

Glutenfri scones

Jeg har ikke meget erfaring med at bage med glutenfri mel. Ved ikke noget om, hvordan det reagerer sammen med bagpulver eller gær – så det er virkelig et forsøg 🙂 Det er min søster, der har givet mig melet – men det kan f.eks. købes her.

Jeg har længe taget tilløb 🙂 og ville gerne forsøge med scones. Det gik faktisk ok.

Glutenfri scones (8 små)

175 gr. glutenfri mel

75 gr. havregryn

80 gr. smør

2 spsk. sukker

½ tsk. groft salt

1½ tsk. bagepulver

1 æg

 ½ dl. surmælksprodukt

Smørret smuldres i de tørre ingredienser. Og dejen samles med æg og surmælksprodukt. Det bliver egentlig en fin og smidig dej. Formes til en firkant på en bageplade med bagepapir og trykkes flad til ca. 2 – 3 cm. Marker med en kniv hver scones, så er de lette at brække fra hinanden, når de er bagt.

Bages ved 225 gr. i ca. 20 minutter.

De smager godt, er en anelse hårde i overfladen og let porøse. Men som et alternativ, hvis gluten ikke er godt for en – så kan de fint anbefales.

Og nu er det næsten friweekend 🙂 Virkelig en dejlig en af slagsen, for det er i morgen at min eneste niece skal giftes. Det bliver en festlig og glædelig dag.

God weekend til dig – og måske efterårsferie tilligemed.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal