diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: december 2016 Side 1 af 2

Årets gang i præstegården 2016

2016 går på hæld – og jeg har lyst til at kaste et blik tilbage på et år, der har været meget specielt. Mest af alt et glædeligt og lykkeligt år – men også med lidt sommerhus frustration 🙂 Det er jeg sikker på, at 2017 råder bod på.

Her er et genkig på årets måneder – de spænder vidt. Med studietur, rejser og bryllup – og hele processen omkring sommerhuset.

Tak også til dig, der kigger med her – for du er jo med til at give dette, at skrive en blog, mening. Og bloggen har også været en vigtig del af 2016.

Januar

Mine tre dejlige børn 🙂

Februar

Patchworktæppe – mit første af den slags 🙂

Marts


Glutenfri lakridskage med creme og bær.

April


55 år

Maj

Mette, Peter, Ole og jeg i Barcelona

Juni

studietur til Bornholm – og besøg i Christiansø kirke

Juli

Nygifte 🙂

August

Mazarintærte med brombær

September

Byggemøde

Oktober

Lutherlagkage

November

Gave fra FSC Danmark

December

Atypisk juletræ – to toppe 🙂

Og med disse billeder af året, der om få timer er forbi, vil jeg gerne ønske alle et godt og velsignet nytår. Og på gensyn i 2017!

Jette

Pyntede kransekagetoppe

Jeg skrev før jul om små kransekagetoppe. De var et forsøg, men blev faktisk ganske gode.

Så i går blev der lavet dobbelt portion og nu med pynt og chokolade.

De små kransekagetoppe blev pyntet med disse cocktailbær. Jeg har aldrig set dem før, men Trine fandt dem i Århus.

Og de løfter da kagerne lidt op 🙂 De bagte, afkølede toppe blev dyppet i smeltet chokolade og sat på en plastikpose. Så var de nemme at fjerne derfra, da chokoladen var stivnet.

Jeg skrev forleden om dette med at fryse kransekage. Nu har jeg prøvet. Om det gør den helt store forskel, skal jeg ikke kunne sige. Men der skete i hvert fald ikke noget ved det. Og det er godt at vide, for så kan kagerne jo med fordel laves i forvejen 🙂

Jeg skal for første gang holde nytår i Jylland – det bliver spændende, men også lidt mærkeligt. Gamle traditioner bliver lavet om – men sådan må det være, når et nyt menneske kommer ind i ens liv. Det betyder noget og gør en forskel – på mange forskellige planer. Men aller mest som noget godt, givevende og glædeligt.

I morgen ser jeg i glimt tilbage på 2016 – et usædvanligt begivenhedsrigt år.

God fredag – årets næstsidste dag.

Jette

Brød til 1,35 liter form

Det har været jul! 🙂 Skønne dage, som er forsvundet som dug for solen. Dage med besøg i Nord og Vest og midt i landet – samtaler, sjove historier og masser af minder er blevet delt. Og en mængde lækker mad er blevet spist.

Så da huset i dag blev lidt mindre befolket og arbejdet kaldte, så blev der bagt brød. Jeg har savnet det.

En af mine julegaver var en ny lille brødform – fin, med runde hjørner og slip-let overflade. Nu skulle den afprøves og dermed erfares, hvor stort eller lille et brød, der passede i den form. Her kommer forsøg 1 🙂

Lille kernebrød

15 gr. gær

1 tsk. groft salt

1 spsk. honning

1 dl. surmælksprodukt

2 dl. vand

1 spsk. olie

25 gr. havregryn

50 gr. stenalder / müsli blanding

ca. 300 gr. mel

Udrør gæren i væsken og tilsæt de øvrige ingredienser og rør og ælt dejen sammen. Kom hvedemelet i lidt ad gangen. Sættes til hævning et par timer.

Æltes igennem igen, formes til et brød og lægges i den lille form. Efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader og bages 30-35 minutter.

Vendes ud af formen og afkøler på en rist.

Det var en meget passende størrelse dej. Og formen levede i den grad op til sit navn: Slip-let. Der var ikke en krumme dej i formen og brødet faldt bare ud af formen 🙂

Og så smager brødet slet ikke af jul – god torsdag.

Jette

Glædelig jul

Kære alle blog læsere.

Hermed ønskes I og jeres familier en rigtig glædelig jul. Jeg håber I har nået det, I ville – og ellers bliver det helt sikkert en skøn jul alligevel 🙂

Her i huset er der ikke blevet pyntet så meget, men det er nu super hyggeligt at være her alligevel – aller børn og mand er rundt om mig – så kan jeg ikke ønske mig meget mere 🙂

Nu venter dagens julegudstjenester – en dejlig optakt til en skøn aften.

Himlen lydt

melder nyt:

Kristus lod sig føde! (den danske salmebog 114)

Kærlig hilsen

Jette

Sidste dag på kontoret …

Det er i hvert fald min intention 🙂 At når dagen er til ende, er sidste punktum sat i årets juleprædikener. Det er altid rart, når det hele ligger printet og klar, så er det kun at finde den rigtige prædiken, når helligdagen oprinder.

Med på kontoret har jeg et stykke engelsk julekage. Den er nu blevet ret så god, fyldt med frugt overtrukket med marcipan – og med en smag af min barndoms jul. Og julen bæres i høj grad af det kendte, det fortrolige, det vi plejer.

Som jeg hørte til skolens juleafslutning i morges: Så er det godt, der er noget om ikke forandrer sig – juleevangeliet og besøget af præsten, det ligner sig selv fra år til år 🙂 I en tid, hvor meget udvikles og robotter tager over – så vedbliver Ordet og julens budskab med at lyse og lyde.

Et lille glimt fra husets sparsomme juleudsmykning. Jeg synes ret godt om denne lille opstilling. Og katten har på forunderligvis ladet den stå i fred 🙂

God torsdag.

Jette

Luksus havregrynskugler

Jeg er stor fan af havregrynskugler. Der er blevet lavet utallige af dem i dette hus 🙂 Og pigerne har også planlagt, at det er noget af det, de skal have lavet inden det bliver jul.

Jeg fik dog lige lyst til at prøve en variant af den klassiske udgave – nemlig med rom og ekstra chokolade. Det er ikke let at se forskel på disse og så de almindelige, men smagen er mere intens. Jeg tror, der skal laves lidt flere 🙂

Luksus havregrynskugler (en lille portion)

40 gr. smør

25 gr. mørk chokolade

40 gr. flormelis

60 gr. havregryn

1 tsk. vaniljesukker

1 spsk. kakao

1 spsk. rom (eller anden spiritus eller vand)

Smuldr de tørre dele sammen og tilsæt spiritus til at samle det hele med. Massen trilles til små kugler, der evt. rulles i kokosmel.

Det er virkelig en enkel opskrift, men den holder – også i luksus udgaven 🙂 Der forsvinder nok et par stykker i takt med at prædiken og andre forberedelser bliver klaret.

God onsdag – på en grå og råkold vintersolhvervsdag. Godt det vender nu 🙂

Jette

Børnehavejul

Egentlig et lidt spøjst ord – men jeg tror mange alligevel ved, hvad jeg mener 🙂 Julegudstjeneste for børnehavebørn.

I dag har vi haft besøg af den lokale naturbørnehave og holdt en kort gudstjeneste for dem. De indledte til gengæld med at gå ind i Luciaoptog 🙂

Det er en tradition, at børnehaven kommer på besøg. Og det er hvert år en fin oplevelse og for mange en god optakt til julen. Og for os andre, der er med, er det dejligt at mærke deres engagement, sangglæde og lydhørhed. For det er der.

Alle børn fik en lille pixi bog – Lille Jesus – med hjem. Så er der lejlighed til at tale lidt mere om julen og Jesus. Og som et barn spurgte sin mor; “Hvor er Jesus” Og hun kunne ikke rigtig forklare hvor – så blev bogen svaret: Her er Jesus. 🙂

God tirsdag.

Jette

Kransekagetoppe til nytår

Jeg når sjældent at tænke på nytår, før vi er på den anden side af julen – så det er lidt særligt dette indlæg 🙂

Men eftersom jeg ikke skal være hjemme hverken juleaften eller nytårsaften – og dermed ikke stå med hverken andesteg eller nytårsmenu –  så bliver der jo frigivet lidt tid til andre ting. Og det blev så et forsøg på kransekagetoppe 🙂

Kransekage til nytår – det hører vist bare til 🙂 Jeg har lavet flere forsøg på det – med blandet held, så det er på sin plads med endnu et forsøg.

Kransekagetoppe (ca. 20 små toppe)

125 gr. marcipan

50 gr. sukker

1 æggehvide

Rør sukker og æggehvide sammen, og lad det stå ½ time. Pluk marcipanen i små stykker og pisk det hele sammen til en jævn masse. Kommes i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjtes ud på bagepapir i små toppe. Pyntes evt. med et cocktailbær, en nød eller andet.

Bages ved 210 grader ved almindelig varme – sæt gerne papiret på to bageplader, så bliver toppene ikke så let brændte i bunden. Bages ca. 8 minutter.

Køler af og bunden kan evt. dyppes i chokolade.

De blev faktisk ret fine – små, men så må man bare spise to i stedet 🙂 Denne portion skal en tur i fryseren. Jeg har flere steder læst om, at det er godt for kransekage at få frost, før de skal spises, så det skal lige afprøves.

Nu venter en hyggelig eftermiddag sammen med mit kære personale – julefrokost på vores fridag! Det bliver hyggeligt.

God mandag

Jette

Brunkager – et must

Jeg kan ikke forestille mig julen uden brunkager 🙂 Jeg synes i det hele taget godt om kager med krydderier, og her passer brunkager og pebernødder perfekt ind. Mine favorit småkager ved juletid.

Derfor er der også blevet lavet anden portion af brunkager. Den første portion forsvandt for hurtigt – der blev spist en del til julefrokosten.

Der er mange variationer af brunkager og i min barndom var det lidt angst provokerende – for da skulle brunkager rulles ud og udstikkes, og dejen ville måske smuldre … Så det projekt har jeg aldrig givet mig ud i. Det er Blomsterbergs udgave, der bruges og den fungerer 🙂

I går hos frisøren blev jeg virkelig overrasket – for sammen med kaffen kom også et par næsten papirtynde brunkager. Og jeg fik at vide, at det var indehaverens mor, der havde bagt kager, som blev serveret sammen med den kop kaffe, man også fik tilbudt. Det synes jeg faktisk var imponerende, og fortæller lidt om, at jul og traditioner, det at gøre noget til glæde for andre – de værdier står stadig stærkt.

Også i går – til julestemning sang vi en ny salme. Den er skrevet sidste år og er med ord fra vores tid. Et forsøg på at gøre julen nærværende hos os. Jeg synes det lykkes ret godt. I hvert fald får vi nye ord og billeder at tænke over og gumle på. Salmen hedder Decembernat og er skrevet af Iben Krogsdal.

I stuer, i kirker, i tanker, i år

ved sygehussenge hvor håbsengle går

skal Guds hånd i nat trække angststikket ud

og røre os stille, for julen er Gud

God advents weekend.

Jette

Et hurtigt glimt

December er hyggelig – fyldt med forskellige input og forskelige aktiviteter og forberedelser. Og nogle dage er mere fyldt end andre.

I dag er en af dem, hvor det ene afløser det andet 🙂

Så derfor bliver det til et enkelt glimt af mit nyindkøbte skilt, som nu har fundet sin faste plads i denne tid. Jeg synes faktisk, det passer ret godt der.

På en råkold torsdag –

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal