diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: marts 2019 Side 1 af 2

Forårs fredag

Forårs fredag – er det ikke bare et godt ord ? 🙂

Jeg hørte det i radioavisen på DR, og blev så overrasket, for det er ikke lige der, man normalt hører så fine og poetiske ord. Men milde vinde og klar blå himmel og skønt solskin – det gør noget godt ved os mennesker. Det hele bliver lettere og lysere, og dagene får langt lettere mening og indhold.

Nu begyndte jeg jo også denne uge med mandag i marts – og var en tur rundt i haven. Det har jeg været igen. Men denne gang kigget lidt mere op 🙂

Og det går virkelig stærkt nu, hvor det er forår og alting springer ud.

De fine hvide blomster på mit gamle mirabelletræ er godt på vej. Knopper og blomster side om side.

Det er da kun til at blive glad af, når vi igen kan være lidt ude – uden flyverdragt 🙂

Jeg er jo glad for ord med flere betydninger eller sjove nuancer. Og jeg har et citat, som jeg holder meget af – det var ikke noget, jeg tænkte over i mine yngre dage – men nu synes jeg, det er meget præcist:

“Hvorfor blive inde, når alt håb er ude.”

Dobbeltheden i udtrykket – hvis det hele synes umuligt – så er der gode muligheder for at se og tænke nyt udenfor. I solen og vinden, i haven og naturen.

Forårs fredag – et fint ord, som i sig selv skaber en god stemning og forventning om dejlige timer.

Det kan kun blive en dejlig weekend 🙂

Jette

En rest tærtedej

Jeg synes godt om tærter 🙂 Jeg bager det jævnligt både som en madtærte eller som en sød desserttærte. Og til Oles fødselsdag blev det en spinattærte, der blev serveret.

Men når der laves tærter, så er der oftest en lille smule dej i overskud – og hvad med den?

Hvis det er sød mørdej, så bliver den ofte brugt til små hindbærsnitter 🙂 Men den salte mørdej – sommetider har jeg gemt den og blandet den med den næste dej, jeg har lavet. Men i dag blev der bagt små kiks. Og de er nu ret fine 🙂

Små kiks

En rest tærtedej

Rul tærtedejen ud og udstik små kiks – eller sker den i firkanter. Jeg penslede dem med vand og dryssede med sesamfrø, hørfrø og røget salt – bare for at få lidt forskellig smag.

Bages ved 200 grader ca. 9 minutter.

De blev faktisk ret gode 🙂 Jeg kan undre mig over, hvorfor jeg ikke før har prøvet at lave små kiks af overskudsdejen. For det er da ret oplagt.

Nu kommer de ned i dåsen med frøkiks. Så er der altid mulighed for at gribe en kiks på vejen, hvis jeg nu lige skulle få lyst til en 🙂

Jeg spiser ikke så mange kiks – jeg kan bedre li’ nybagt brød. Men de her er nu fine og lidt hurtigere lige at tage med på vej ud af døren.

God torsdag.

Jette

Yndige roser

Jeg var i Netto i går – og lige inden for døren stod spande med billige blomster. Så billige, at de var umulige at gå forbi. 10 roser for 10 kr. Så vupti, så lå sådan en pose i min kurv. Og nu kan jeg glæde mig over friske blomster på mit spisebord. Og jeg glæder mig.

Men sidder alligevel også lidt med en følelese af, at det er for billigt. Hvem i alverden kan dyrke så flotte roser og sælge dem for 1 kr. pr. stk.?

Jeg kan næsten regne ud, at det har krævet billig arbejdskraft og en vis portion kemi for at det kan lykkes. Det lyder negativt, kan jeg godt høre. Men det er da en tanke værd.

Selvom jeg jo i dag går og glæder mig over mine fine roser. For var de ikke blevet solgt, ja så var de jo endt i skraldecontaineren bag Netto.

Da Peter og jeg var til foredrag om bæredygtig livsstil i Århus, så var noget af det, som var udfordringen ved den livsstil, at vi ofte kommer til at stå i etiske dilemaer. At uanset om vi gør det ene eller det andet, så kan der siges noget for og imod.

Som her: Havde det været bedre ikke at købe roserne og dermed vise Netto, at den slags varer køber jeg ikke?

Eller – hvis roserne ikke bliver købt, så bliver de smidt ud og er fremstillet til ingen nytte eller glæde.

Vi er nede i de mindre etiske problemstillinger, det ved jeg godt. Men det er trods alt en tanke værd.

Men nu har jeg købt roserne – og jeg glæder mig over dem 🙂

God onsdag.

Jette

Hjemmelavet müsli

Jeg lånte for nylig en bog på biblioteket med denne fine titel:

“Mad, mening og magiske øjeblikke”

Alene titlen gjorde, at jeg synes, bogen lød interessant. Og det er en fin bog, som giver gode råd og viden om, hvad der er godt for et sundt helbred. Og en af de helt store faktorer er søvn. At få sovet nok og godt – hver nat. Det tror jeg er helt rigtigt. Men måske nok den faktor, der lettest skrues ned for, hvis der er for få timer i døgnet, eller for meget at tænke på og bekymre sig om. Men det er vigtigt at få sovet – jeg tager også gerne en middagslur, når lejlighed byder sig 🙂 Det tror jeg også er sundt.

Men den fine bog havde også opskrifter på gode og spændende retter. For mad og gode oplevelser er også vigtige faktorer, når vi taler om et godt helbred. Så bogens poetiske titel gemte mange vise ord i sig.

Jeg faldt over opskriften på hjemmelavet müsli. Det er bestemt ikke svært at lave, og der er også god økonomi i at lave det selv. Men det interessante her var, at det blev brugt kokosolie.

Det er et produkt, der er blevet meget populært inden for det sidste års tid. Før da havde jeg i hvert fald ikke hørt om det.

Og jeg har aldrig prøvet at bruge det – jeg fandt et glas på min tur til Århus i Wefood. Så nu skulle det i brug 🙂

Hjemmelavet müsli

2½ dl. havregryn

½ dl. nødder (jeg brugte valnødder og mandler)

2 spsk. frø/kerner ( jeg brugte græskarkerner, hørfrø og solsikkekerner)

1 spsk. smør

1 spsk. kokosolie

1 spsk. honning

½ tsk. kanel

1 tsk. vaniljesukker

½ dl. tørret frugt (jeg brugte tranebær, abrikos og rosiner)

Smelt smør, kokosolie, honning og bland det med krydderier og rør dernæst de tørre ingredienser i – undtaget det tørrede frugt. Bland det godt sammen. Fordel müslien på en bageplade med bagepapir og bag det ved 140 grader ca. 25 miutter. Rør en enkelt gang undervejs. Køler af på pladen.

Når det er koldt, kommes det tørrede frugt i og det hele kommes i et lufttæt glas.

Så er der lækker müsli til mange morgener. Det smager sødt og sprødt – og lidt af kanel. Du kan selvfølgelig udelade kanel, hvis det bliver for julet her i marts 🙂

På en kølig tirsdag.

Jette

En mandag morgen i marts

Solen skinner, men det er stadig køligt at bevæge sig uden for. Men det er alligevel tydeligt at foråret for alvor er ved at tage over. Allerede før det næsten er lyst kan der høres fulgestemmer uden for vinduet. Det er hyggelige toner at vågne til 🙂

Og efter en dejlig weekend er det fint at begynde en ny uge i roligt tempo og med lyset som fortegn. En tur rundt i haven viser lidt blomster – der kunne være langt flere. Men lidt har også ret. Jeg ved jo, hvor de står, så jeg glæder mig, når jeg går forbi dem 🙂

Påskelilje i et hjørne, der hvert år gror sammen med alt muligt. Men lige nu er det lidt bart.

Og så er det ved at være tid til at klippe den gamle rose ned. Det er så hyggeligt at gå og pusle med – især i lunt solskin. Måske i denne uge ? 🙂

På terrassen står stadig min juleopstilling 🙂 Julerosen blomstrer stadig så fint, i en urtepotteskjuler arvet efter min mor. Jeg går og overvejer, hvor den skal plantes ud. For jeg regner med, at den kan bringe glæde mange år fremover.

Og flere påskeliljer. Jeg er så vild med dem. Denne lille gruppe er blevet plantet i en bunke affald – murbrokker, gammel jernt og meget andet. Men se hvor de står fint. De er virkelig et godt eksempel på det, Grundtvig skriver om:

“Påskeblomst! hvad vil du her?

Bondeblomst fra landsbyhave

uden duft og pragt og skær!

Hvem er du velkommen gave? …” (Den danske salmebog 236,1)

Påskeliljen nød ikke megen anerkendelse på Grundtvigs tid – det har heldigvis ændret sig. Jeg er rigtig glad for den – den er en meget velkommen gave 🙂

God mandag i marts.

Jette

Fredags forberedelser

I denne weekend skal vi fejre Oles fødselsdag. Det bliver så hyggeligt. I min familie er det at fejre fødselsdag ensbetydende med at have en vis indflydelse på dagens indhold af mad og aktivitet 🙂

Og jeg synes det er dejligt at gå og tænke og forberede til en fødselsdags-sammenkomst.

Lille forårsbuket fra haven

Ole har inviteret sine søskende til frokost i sommerhuset. Det synes jeg er så fint. Nogle har set huset, andre ikke. Men det er dejligt at have gæster i det lille træhus. Men selvfølgelig også lidt udfordrende, når størrelsen er til 4 personer og vi bliver 9 på søndag 🙂 Men det har vi prøvet før, så det skal nok gå godt.

Frokostmenuen er tænkt sådan, at noget er kold mad, noget er lunt og kan gøres klar på forhånd – og endelig kommer den lille grill i gang. For så kan noget tilberedning flyttes ud af køkkenet, og det er ret smart.

Det her er hvad jeg/vi har tænkt – måske du kan bruge det som inspiration til en forårsfrokost 🙂

Sild, tomat og silkehønseæg – og en snaps 🙂

Røget laks fra Strib fisk og spinattærte – med udgangspunkt i denne opskrift

Grillet mørbrad med kartoffelfad og spidskål/perlespelt salat – en opskrift fra Salattøsens univers

Lidt ost med snoede ramsløgsbrød og frøkiks (uden tang :-))

Og til kaffen lød ønsket på denne cheesecake 🙂 Den er også virkelig god. Jeg laver den dog med husblas denne gang, den fremgangsmåde sidder lidt mere på rygraden 🙂

Så nu er planen ved at være på plads, så er det jo bare om at gå i gang – og det glæder jeg mig til.

Ole og jeg hygger os faktisk, når vi går og laver mad sammen. Han har oftest ansvaret for kød og lign. jeg tager mig af den grønne del og lidt særlige kager. Men Ole kan fint bage også. Han har faktisk besluttet selv at bage lagkage til sine kollegaer på mandag. Det er da ret så sejt 🙂

Med ønsket om en skøn weekend.

Jette

Balancekunst

I januar var jeg i Århus for at se på kunst 🙂 En fin udstilling – Kunst for alle – i Ridehuset, hvor kendte og mindre kendte udstillede deres værker. Og en af udstillerne var min gamle konfirmand. Jeg synes det er så sejt, det han har nået indtil nu – og ville gerne se hans malerier i virkeligheden.

Jeg fik ikke købt et maleri i den omgang, men købte derimod et nummeret plakattryk. Og det er så fint. Og nu er det blevet indrammet og sat bag glas. Og er klar til at blive hængt op. Jeg har bare ikke fundet det helt rigtige sted endnu, men det skal nok komme.

Indramningen af billedet er foretaget af en af mine korvenner 🙂 hun overtog for nylig et Rammeværksted i Føns.Virkelig en nicheforretning, men enormt spændende at følge.

Og det gør altså noget godt for en plakat at komme i glas og ramme 🙂 Selv om det er svært at fotografere med min telefon 🙂

Jeg kan ikke huske om maleriet har en titel – men jeg kalder det “balancekunst” og kommer uvilkårligt til at tænke på Linedansersangens ord:

Tænk at få balancekunst

Så helt ufatteligt!

At modtage sin stang og snor

ganske kvit og frit.

På billedet er det en bold, manden (kunstneren Elias) sidder på. Men med en balancestang og hvor kunsten er at holde ligevægten, for ellers falder man af. Og sådan gælder det også i livet, om at finde balancen, så det ikke tilder og man falder af eller falder ned i en grøft. Der må være nogenlunde ligevægt.

De to malerspande er fyldt med hvid og rød maling. Jeg tænker dansk og dannebrog. Men tænker også, at hvid er glædens og lykkens og festens farve. Og rød er blodets farve – kan rumme smerte og vanskelige dage. Og vi møder alle begge dele.

Billedet er klart i sine farver – det giver liv til hvide vægge 🙂

God torsdag.

Jette

Snoede boller med ramsløgpesto

Nu står der jo ramsløgspesto i køleskabet 🙂 Og det er lidt intenst i smagen, så jeg har tænkt lidt på, hvordan pestoen også kan spises.

Det blev til forsøget her med de små snoede boller fyldt med pesto. Og det gik godt – flot farve, dejlig smag og skøn duft 🙂

Snoede boller med ramsløgpesto (6 stk)

1 dl. mælk

10 gr. gær

½ tsk. groft salt

1 spsk. olie

25 gr. grahamsmel

ca  175 gr. hvedemel

3 spsk. ramsløgspesto

Rør gæren ud i mælken og tilsæt de øvrige ingredienser, hold lidt hvedemelet tilbage, og tilsæt så meget, så du får en dejlig dej. Sættes til hævning et par timer.

Ælt dejen igennem og rul den ud til en firkant. Smør pestoen på den ene halvdel og fold den anden halvdel af dejen over. Skær dejen ud i 6 strimler. Sno hver strimmel nogle gange rundt og fold den sammen og læg den i en muffins form. Så bliver alt fyldet i nærheden af bollen 🙂

Efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader. Bager ca. 15 minutter, står lige et øjeblik i formen inden de tages ud og afkøler på en rist.

De blev bare så flotte – hvis du spørger mig. Grønne og så duftede de virkelig dejligt. Smagen af pesto er ret afdæmpet, men hvidløgssmagen er med 🙂

Jeg tror, jeg går en tur ned til graverne og tilbyder dem en nybagt ramsløgbolle. Den kan da lyse lidt op på en lidt grå onsdag.

I den kommende weekend skal vi fejre Oles fødselsdag – og her er bollerne godkendt til 🙂

God onsdag.

Jette

Garn, gulvvask og ecoegg

Alle tre dele var en del af min mandag 🙂 Fridag og mulighed for en tur i sommerhus. Det er altid dejligt – i går var det dog med det klare sigte at få vasket trægulvet. Det sker ikke særlig tit, normalt bliver det blot støvsuget.

Men i går blev hvidsæben fundet frem og hele gulvet vasket over. Det pyntede og lysnede, og hele huset duftede så dejligt bagefter 🙂 Gulvet er det eneste træ i huset, der er lysnet, og det er alene sket ved at vaske det med en sæbe, der er hvidpigmenteret.

Jeg var alene i sommerhus og derfor var der ingen små hundepoter, der lige kunne komme trippende ind over det våde gulv.

Garn ankom også i går. Det var bestilt på nettet og dermed er det altid spændende at se, om det nu lever op til forventningerne. Om det stikker eller er for tykt eller tyndt, eller om farven er helt gal. Det her garn var helt i orden 🙂

Garnet skal bruges til en helt enkelt sweater, den hedder faktisk “uden dikkerdarer”. Men det specielle ved dette garn er, at det er upcycled uld. Det synes jeg lyder godt 🙂 I praksis betyder det, at uld, der blev til overs ved en produktion her er blevet samlet og brugt til et nyt uldgarn.

Nu glæder jeg mig til at prøve at strikke med det.

Og sidste indkøb i den bæredygtige skala er et ecoegg. Jeg har læst om det på nettet, og syntes det lød lidt interessant – så nu skal det prøves. Det er et lille plastikæg, som fyldes med sæbe perler og som så kommes ind i vaskemaskinen – og har sæbe til rigtig mange vaske i sig.

Reklamen skriver: “Miljøvenligt, sparer plastik og udledning af vaskestoffer” Mængden af plastik bliver i hvert fald mindre, for i det lille æg her er til over 140 vaske. Der skulle købes nogen traditionelle plastikdunke med sæbe for at vaske så mange vaske. Nu er jeg spændt på, hvordan det så er i virkeligheden 🙂

På en tirsdag med smukt vejr – solskin 🙂

Jette

Nu er der ramsløg

Jeg så tilfældigt i sidste uge et klip i tv, som fortalte om, at ramløg allerede er fremme i skovbunden. Fine og grønne og med en klar duft af hvidløg. En dejlig forårsbebuder. Og vejret tillod faktisk i går, at jeg kunne komme uden for, gå en tur i skoven og få plukket nogle ramsløg.

Jeg fulgte noget af den nye Lillebæltssti. Den snor sig så fint langs med kysten rundt ved Middelfart. Og en del går gennem skov og bakket terræn, så ind imellem lykkedes det at gå lidt i læ for blæsten, der elleres ruskede i trætoppene.

Nogle steder er stien jævn og fin, og andre steder minder det mere om klatring, når man skal over næste bakke 🙂

Men efter alle disse regnvejrsdage, så var det bare dejligt at kunne komme lidt ud.

Og jeg fandt ramsløg. Mange. De danner et helt tæppe og dufter, så de er ret lette at genkende. Så det er bare med at komme ud og plukke lidt og lave noget pesto af dem. Det varer jo stadig længe før der ligesom kommer rigtige årstidens grønt, men her er lidt, og det giver motion og frisk luft at gå ud og hente nogen. Og så er de mega fyldt med C vitamin – og det har vi vist alle lidt brug for på denne tid af året 🙂

Jeg lavede pesto, da jeg kom hjem. Det har en særlig smag, hvidløgssmagen er gennemtrængende. Men som ledsager til lidt salat eller lidt brød, så er det faktisk ret godt 🙂 Og så giver det bare en god fornemmelse at kunne bruge noget, der lige er hentet i naturen – af en selv.

Ønsker dig en god uge – jeg hepper på forår 🙂

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal