Jeg har aldrig mødt nogen af mine to svigermødre – de har begge været døde, inden jeg kom ind i familien. Men begge – og alle vi andre efterlader os jo spor – på mange måder. Aftryk, som gør, at vi husker på dem, tager noget frem, de har sagt eller gjort og taler om det og mindes dem. Og det er altså guld værd at have masser af minder.
Og netop opskriften her er et minde – en kopi af min svigermors opskrift. Opskriften er mindst 50 år gammel, og det anes også i den måde, den er skrevet på.
Der bliver ikke skrevet hverken smør eller margarine – men Oma 🙂 Og der er ikke lange og udførlige anvisninger på, hvordan det gøres. Det må man formode, at en husmor ved 🙂
Jeg bagte kagen til menighedsrådet i aftes – og der var ret stor tilfredshed, da den blev sat på bordet. Men med marengs, flødeskum og friske jordbær – så er succesraten ret stor.
Guldlagkage (6-8 pers)
4 æg – delt i blommer og hvider
70 gr. sukker
70 gr. margarine/smør
110 gr. mel
1 tsk. bagepulver
160 gr. sukker
2½ dl. piskefløde
400 gr. friske jordbær
Pisk hviderne stive og kom de 160 gr. sukker i og pisk til en lækker marengs. Sæt til side. I en anden skål piskes de 70 gr. sukker og smør godt sammen og æggeblommerne piskes i. Vend mel og bagepulver i dejen.
Beklæd en lille bradepande (ca. 20 x 28 cm) med bagepapir og kom dejen i bunden. Smør den ud. Fordel marengsen ovenpå og bag kagen ca. en time ved 150 grader. Køler af.
Pisk fløden til skum og kom 2/3 af jordbærene i flødeskummet (jeg havde ladet dem trække nogle timer med lidt sukker) Fordel flødeskummet på kagen og pynt med de resterende bær.
Min måde at pynte kagen på, er ikke som den oprindelige. Her skal der bages to bunde, som lægges sammen med flødeskum og abrikosmarmelade. Og det lidt specielle er, at de to marengs sider lægges med fladerne mod hinanden. Det må jeg prøve en anden gang 🙂
Der er desværre ikke et billede at hele kagen – kun det lille stykke, der var tilovers 🙂
God onsdag.
Jette
Marianne
De er så hyggelige, de gamle håndskrevne opskrifter. Hos os hedder den oldemors lagkage, min mor bagte den altid til familiekomsammen, til stor glæde for hendes syv oldebørn. Nu har min yngste søn overtaget den tradition.
Jette Holm Rosendal
Hej Marianne. Hvor er det sjovt at høre 🙂 opskriften må være et bud på en god klassisk kage – og det forstår man godt. Den smager jo godt 🙂 tak for din hilsen.