diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juni 2018 Side 1 af 2

Agurketid

Det udtryk bruges om tiden her hen over sommeren, hvor der ikke er det store at skrive om – hverken på den politiske scene, eller ude i verden eller i egen lille andedam.

Der er også forholdsvis stille i blogverdenen, små indlæg om hyggelige emner. Fint at læse i sommervarmen. Men de helt store DIY eller smukke kagekreationer eller krævende arrangementer, dem er der lidt længere imellem 🙂

En solsikke stråler om kap med solen

Også her hos mig 🙂 Jeg nyder sommeren – i den grad. Skønt at have et arbejde med hjemmearbejdsplads, og det er bare en stille tid nu, hvor konfirmander, møder og mennesker går på ferie. Der er tid til at læse, rydde en anelse op og nyde haven og solen. Og holde øje med hønsene!

Lille jydepotte – til et fyrfadslys 🙂

turen med menighedsrådene fik jeg købt en lille souvenir – en Jydepotte. En helt særlig lergryde, formet i hænderne og med tre små fødder, og brændt i en mile. Jydepotterne havde deres storhedstid for et par hundrede år siden. De blev især lavet i midtjylland – “på de magre hedejorde med hede og lyng så langt øjet rakte, tog potte-husfliden fart …” som det beskrives. De blev en vigtig ekstra indtægtskilde til fattige familier.

Nybagte boller

Uanset, hvor varmt det er, så bliver der ind imellem bagt boller. En lille portion kræver ikke så meget æltning, og så kan jeg altid spise nybagt brød – sommer eller vinter 🙂

En ny bog 🙂

Og så blev der købt en ny bog – lidt forberedelse til ferie og fritid. “Vandreture i Danmark” – det lyder som en god bog. Jeg skal i sommerhus i ferien, men der bliver helt sikkert tid til også at komme ud og gå og se og opleve.

Smuk rose fra haven

Det er vist et godt rose år 🙂 De dufter og ser fine ud. Meget andet har det tørt efterhånden, men roserne står faktisk flot. Kun til at glædes over.

Agurketid – betyder tid til at komme ned i gear og bare nyde livet 🙂 hvor banalt det end lyder.

God sommer weekend.

Jette

 

Solbær i haven

Jeg bliver aldrig den helt store bærplukker. Jeg synes det er kedeligt efter to minutter 🙂 Men synes alligevel at det er lidt hyggeligt at lave en lille portion syltetøj.

Så i går blev mine ældgamle solbærbuske finkæmmet for de små bær, der var og suppleret med lidt frosne ribs – og så er der syltetøj. Det er altså lækkert 🙂 Det er en lille portion – præcis som da jeg for tre år siden lavede denne udgave af solbærsyltetøj.

Solbærsyltetøj med ribs og rom (et lille glas)

150 gr. solbær

50 gr. ribs

100 gr. sukker

1/4 tom vaniljestang

1-2 spsk. rom

Kom bær, sukker og vaniljestang i en gryde og lad det trække nogle timer. Bringes langsomt i kog og koger 5 – 10 minutter under låg. Tag af varmen og rør rommen i. Og så blendede jeg det (ikke vaniljestangen, den kom blot i glasset) i minihakkeren, inden det kom i glas og sat i køleskab.

Det er syltetøj til den syrlige side – men frisk i smagen og smuk i farven.

Sommer på glas 🙂

Jeg har ikke tidligere lavet særlig meget syltetøj, men synes det er lidt hyggeligt at have et glas hjemmelavet syltetøj i køleskabet. Så det sker oftere at jeg laver en lille portion – også denne med jordbær, ribs og rabarber. Det er en opskrift jeg har fra Karen. Den er virkelig god 🙂 Og syltetøj, du selv laver, da ved du præcis, hvad det indeholder. Og det er nu meget rart.

På endnu en skøn og smuk sommerdag.

Jette

Øv for ræven!

Jeg er helt med på, at jeg bor meget tæt på landet – præstegården grænser jo op til en stor mark. Men derfor behøver ræven absolut ikke komme herind. Og slet ikke da ved højlys dag. Nu er hønsehus og hønsegård endelig sikret som et andet Fort Knoxl – men hvad hjælper det, når den kom midt på dagen, da jeg selv var hjemme.

Men jeg så den ikke. Kun de efterladte fjer.

Lidt trykkede høns

Heldigvis var det ikke alle høns, der forsvandt. Lidt efter lidt kom de overlevende frem fra deres skjul, noget fortumlet over, hvad der var sket. Det viste sig, at der kun var blevet taget en høne. Men det er bestemt også rigeligt !

En morgenglad hane

Og nu går den indre diskussion, om de skal blive i den lille helt lukkede hønsegård – eller om de skal have et frit hønseliv i hele præstegårdshaven?  – Det er selvfølgeligt et liv, hvor de ikke er så sikrede, som var de lukket inde. Et dilema, der ikke er noget let svar på!

Jeg valgte at lukke dem ud igen her til morgen – og overvåger dem så godt jeg kan 🙂 Men jeg synes bare, at høns skal have lov til at gå rundt og nyde livet. Til stor glæde for mig, der kigger på.

God onsdag.

Jette

Chokolade muffins med marcipan

Mon ikke man næsten altid kan spise en muffin? 🙂 Det tror jeg. Og efter at have bladret i endnu en biblioteksbog, så var der ikke langt fra tanke til handling. Muffins med marcipan og chokolade, det er en kombination, jeg synes godt om 🙂  Her kommer den i min lidt reducerede udgave.

Jeg har tidligere bagt muffins med chokolade, den opskrift kan du læse her.

Chokolade muffins med marcipan (6 stk.)

75 gr. smør

85 gr. sukker

50 gr. revet marcipan

2 æg

60 gr. mel

1/4 tsk. bagepulver

10 gr. kakao

et nip salt

1 spsk. kaffe

1 spsk. surmælksprodukt

25 gr. hakket mørk chokolade

Rør smør, sukker og marcipan sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk grundigt efter hvert æg. I en skål blandes de tørre ingredienser, sigtes ned i smørblandingen og det hele vendes godt sammen – kom også væske og chokoladen i. Fordel dejen i 6 muffinsforme og bag dem ca. 20 – 25 minutter ved 180 grader. Dejen tager forholdsvis længe om at stivne i midten – prøv med en tandstik, om de er gennembagt.

Jeg serverede dem, som de var – men de kan naturligvis også pyntes. Men her om sommeren, så er det mest den lette løsning, der ligger for 🙂

God tirsdag.

Jette

Den 23. juni i tilbageblik

Den 23. juni er naturligvis Sankt Hans aften – og den blev i år for de fleste jo lidt anderledes. Med små bål, ingen bål eller et helt almindeligt bål.

Jeg skrev sidste år omkring Sankt Hans, at jeg håbede, vi kunne fejre det i sommerhuset i år. Det kunne vi også fint. Huset er for længst taget i brug, og jeg nyder at være der. Men så var der lige vejret, der drillede.

Grenaffald og hækafklip var ellers blevet samlet til bål ved vandet, der var sat opslag i montren og invitationen til fælles bålsang havde bredt sig. Vi mødtes og sang af hjertens lyst, men bålet forblev utændt. Det blæste for meget til, at det ville være forsvarligt at tænde ild.

Men til næste år 🙂 … så prøver vi igen.

Men derudover er datoen lidt en mærkedag i sommerhusets historie. På denne tid for tre år siden tog jeg for første gang på besøg på grunden – og fandt ud af, at her ville jeg gerne bygge.

Året efter kom byggetilladelsen og året efter – var byggeriet næsten afsluttet.

Og i år, ser det hele sådant ud – der er da sket en hel del på de år 🙂

Det nye græs er så småt begyndt at spire, det bliver virkelig dejligt, når der er en rigtig græsplæne at kunne gå på. Det tørre vejr har været hård ved blomster og buske – men ribsbusken har klaret det godt, og står med røde ribs 🙂

Mens jeg venter på lidt sommer 🙂

God mandag.

Jette

Lækker tomatsalat

Jeg synes stadig, det er spændende at åbne kassen fra Aarstiderne. Jeg får sjældent læst på forhånd, hvad den kommende uges kasse indeholder, så derfor er det en overraskelse, hvad der dukker frem. Især grønstagerne varierer. I denne uge var der den mest særprægede tomat – en oksehjerte tomat. Der findes efterhånden et utal af tomat varianter, men det er nu mest de helt almindelige jeg køber – der kommer sjældent gule eller lilla tomater i min indkøbskurv. Men så er det godt at blive udfordret 🙂

Den store tomat ser virkelig speciel ud. Den var grøn, da den ankom, men et par dage i lyset gør den rød og mere indbydende. I hver kasse er forslag til opskrifter, så det er med udgangspunkt i en af dem, at denne salat er lavet.

Tomatsalat (1-2 pers)

½ oksehjerte tomat

4-5 cherrytomater

1/3 agurk

evt. lidt blomkål

Et kvart løg

Dressing

1 spsk. citronsaft

1 spsk. hvidvinseddike

2 spsk. soyasauce

½ tsk. rørsukker

lidt revet ingefær

Oksehjerte tomaten er meget kødfuld og let at skære i mundrette tern. Og den holder faconen i salaten 🙂 Så den store tomat skæres i tern, cherrytomaterne i kvarte. Agurken i robuste tern og løget i fine både. Bland alle grøntsagerne i en fin skål. Dressingen piskes sammen og hældes over og det hele vendes rundt. Må godt trække lidt inden servering.

Det er en fin salat, med en lidt anderledes smag end vi (jeg) er vant til, men smager dejligt. Jeg serverede råstegte kartofler og et lille smukt silkehønse spejlæg til – det fungerede godt 🙂

Og det er let mad – som det passer sig til lyse og lette dage. Midsommer i Danmark, hvor skønt.

Du ønskes en dejlig Sankt Hans weekend.

Jette

En anderledes top

For noget tid siden meldte jeg mig til en strikkedyst – eller udfordring var det nærmere. Den bestod i, at hen over forsommeren fik deltagerne tilsendt næste skridt i strikkeprojektet. Vi vidste ikke, hvordan det ville komme til at se ud, eller hvad slutresultatet blev. Det var kun oplyst at det var en sommertop. Det var Bente Geil, der stod bag udfordringen: Geilsk Mystery.

Og her er mit resultat. Det blev okay, lidt for stor, men så kan den bruges som tunika. Den er også lidt for varm til sommer – der er uld, bomuld og silke i de forskellige garn.

Tanken bag udfordringen var udover det lidt sjove at strikke på tid – også at lære nye teknikker. At strikke på en anden måde, end man traditionelt gør. Og det har være sjovt. Jeg har ikke før strikket en trøje på tværs, har ikke før lukket for og bag af sammen – i stedet for at sy dem sammen. Eller strikket en asymmetrisk bluse.

Nu må vi se, om jeg får den brugt – jeg er nemlig heller ikke vant til at gå i hjemmestrikkede bluser 🙂 Men farven er god nok. Mettes kommentar, da hun tog billedet, var, at farverne var fine.

Så lige nu er mine strikkepinde uden garn og masker – jeg må igang med et eller andet igen.

God torsdag.

Jette

Min svigermors opskrift

Jeg har aldrig mødt nogen af mine to svigermødre – de har begge været døde, inden jeg kom ind i familien. Men begge – og alle vi andre efterlader os jo spor – på mange måder. Aftryk, som gør, at vi husker på dem, tager noget frem, de har sagt eller gjort og taler om det og mindes dem. Og det er altså guld værd at have masser af minder.

Og netop opskriften her er et minde – en kopi af min svigermors opskrift. Opskriften er mindst 50 år gammel, og det anes også i den måde, den er skrevet på.

Der bliver ikke skrevet hverken smør eller margarine – men Oma 🙂 Og der er ikke lange og udførlige anvisninger på, hvordan det gøres. Det må man formode, at en husmor ved 🙂

Jeg bagte kagen til menighedsrådet i aftes – og der var ret stor tilfredshed, da den blev sat på bordet. Men med marengs, flødeskum og friske jordbær – så er succesraten ret stor.

Guldlagkage (6-8 pers)

4 æg – delt i blommer og hvider

70 gr. sukker

70 gr. margarine/smør

110 gr. mel

1 tsk. bagepulver

160 gr. sukker

2½ dl. piskefløde

400 gr. friske jordbær

Pisk hviderne stive og kom de 160 gr. sukker i og pisk til en lækker marengs. Sæt til side. I en anden skål piskes de 70 gr. sukker og smør godt sammen og æggeblommerne piskes i. Vend mel og bagepulver i dejen.

Beklæd en lille bradepande (ca. 20 x 28 cm) med bagepapir og kom dejen i bunden. Smør den ud. Fordel marengsen ovenpå og bag kagen ca. en time ved 150 grader. Køler af.

Pisk fløden til skum og kom 2/3 af jordbærene i flødeskummet (jeg havde ladet dem trække nogle timer med lidt sukker) Fordel flødeskummet på kagen og pynt med de resterende bær.

Min måde at pynte kagen på, er ikke som den oprindelige. Her skal der bages to bunde, som lægges sammen med flødeskum og abrikosmarmelade. Og det lidt specielle er, at de to marengs sider lægges med fladerne mod hinanden. Det må jeg prøve en anden gang 🙂

Der er desværre ikke et billede at hele kagen – kun det lille stykke, der var tilovers 🙂

God onsdag.

Jette

Pesto og kaftoffelpizza

Jeg har kun lavet pesto selv en enkelt gang før – og det var med ramsløg. Det gik også fint nok, men det havde en meget markant smag. Basilikum er lidt mere venlig i smagen, knap så påtrængende.

Så da jeg skulle bruge pesto til en pizza, og samtidig havde noget basilikum i køkkenet, så var det oplagt at forsøge sig. Jeg har kun min minihakker i øjeblikket, blenderen er gået i stykker. Men det kan fint lade sig gøre at bruge minihakkeren.

Og resultatet blev ret godt 🙂

Pesto med basilikum og solsikkekerner

Et lille bundt basilikum

½ dl. solsikkekerner

4 spsk. solsikkeolie

20 gr. revet parmesan

2 fed hvidløg

Rist solsikkekernerne på en tør pande til de er let gyldne. Kom basilikum blade og presset hvidløg i hakkeren og findel det. Tilsæt de øvrige ingredienser og kør det hele godt sammen.

Og voilá – det var det. Opbevares på køl.

Jeg lavede en kartoffelpizza, hvor pestoen var det grønne underlag. Ovenpå tynde skiver af kartofler (der var udblødt i nogle minutter i koldt vand) dernæst lidt flødeost og til sidst krydret med rosmarin, salt og peber. Og hele herligheden blev bagt ca. 14 minutter ved 250 grader.

Det smagte godt!

I aften holder menighedsrådet sidste møde inden sommerferien, og til dem vil jeg lave tapas, blandt andet kartoffelpizzaen. Og så forsøger jeg mig med en tapas, jeg smagte på Mallorca. Opskrift følger 🙂

God tirsdag.

Jette

En milepæl og nye beboere

Weekenden er gået over stok og sten – i bogstaveligste forstand 🙂 Og har budt på bekendtskab med nye beboere. Det første planlagt, det anden helt uinviteret.

Det er ikke mig, der skal have hund, men Ole har nu besluttet, at han gerne vil have hund igen. Og i lørdags var vi på besøg hos den lille familie af bomuldshunde, hvor en blev valgt, og som nu om nogle uger flytter til Hejsnvig 🙂

Små uldtotter, der er utrolig kære. Velvidende, at når de bliver lidt større er der også noget arbejde med dem. Men mest glæde. På billedet her var de kørt træt 🙂 Det er den lille tæve, der ligger øverst, som jeg kommer til at kende meget mere.

I sommerhuset på den overdækkede terrasse er der også flyttet nye beboere ind – og som nævnt ikke inviteret. Men nu er de kommet, så de får selvfølgelig lov at blive sæsonen over. En svale har bygget rede øverst oppe og flyver til og fra. En gang har den været inde i huset, men kom fint ud af døren igen. Det er lidt sjovt, at netop svaler kan finde ud af det med at komme ind og komme ud igen – uden at ramme vinduer og glaspartier.

Jeg mindes svaler fra min barndom, der boede altid nogen i stalden 🙂

Og nu vi var ved sommerhuset – så blev der lagt trædesten i det nysåede græs. Jeg skriver snart om prosessen med haven, men her er lige et glimt at Trine og hendes kæreste – de gav en hånd med. Hyggeligt – og effektivt.

Og så har bloggen nået en milepæl – over  300 000 sidevisninger. Det er da godt nok mange, der har været indenom og kigget på en side 🙂 Tusind tak til enhver der har været forbi.

For selv om bloggen er til for min egen skyld, og min egen dagbog og opskriftssamling – så er det altså også dejligt, at andre kan have lidt glæde af og gøre brug af noget det, jeg skriver om. Stort som småt.

Endnu en gang tak for følgeskab 🙂

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal