diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: april 2020 Side 1 af 2

Glutenfri scones

Min søster og svoger var på besøg og vi havde aftalt, det var til lidt ost og lidt rødvin. Det kunne kun blive hyggeligt 🙂 Og det var det også.

Udfordringen var bare brød til osten. Jeg har ikke specielle melsorter i mit skab, så det var med at finde noget, der kunne bages med det, der var.

Jeg forsøgte mig med scones. Mest af alt fordi der ikke skal bruges gær, for netop det er svært at arbejde med, når der ikke kan bruges hvedemel.

I stedet brugte jeg havremel, mandelmel og maizena. Og resultatet var tætte og robuste scones 🙂 Men de smagte godt, og det tæller da på plussiden.

Glutenfri scones (6 små scones)

75 gr. havregryn (blendet til mel)

25 gr. mandelmel

25 gr. maizena

40 gr. smør

1 spsk. sukker

et nip salt

½ tsk. bagepulver

1 lille æg

Melet blandes med sukker, salt og bagepulver og smørret smuldres deri. Dejen samles med ægget. Det blev en fin sammenhængende dej, som jeg trykkede lidt flad, inden den blev rullet ud til ca 1½ cm tykkelse. Jeg skar den halvt igennem, inden den blev bagt ved 225 grader ca. 12 minutter.

Det er enkelt bagværk, men til et ostebord, der er det altså helt fint.

Snakken gik og det var dejligt lige at mødes igen, det har ikke været meget den seneste tid. Og lidt underligt at skulle vinke og holde afstand, men det fungerede nu fint.

God torsdag.

Jette

Et nyt hashtag

Så du mon vejrudsigten i går 🙂 ? Det gjorde jeg, og der var et indslag om at plukke en buket af havens og naturens blomster en gang om ugen hele året rundt.

Det synes jeg lød som en super fin ide. Og har nu fundet frem til ophavskvinden til ideen, eller i hvert fald fundet hendes blog 🙂

Og ideen kunne næsten lyde som en, der er opstået under corona, for her gør vi meget vi ikke plejer, men ideen er nu opstået tidligere. Og den går i al sin enkelthed ud på at plukke blomster, sætte dem i en vase og lægge et billede op på Instagram. Og på den måde opdage, at der er meget forskelligt i en have i løbet af et år.

Når billedet af ens buket lægges op på Instagram kan man bruge to hashtags: #projekt_ugenr og #projektbuket2020, og på den måde bliver der faktisk skabt et virtuelt fællesskab mellem alle dem, der plukker blomster og lægger billederne op.

Jeg synes ideen er god – og på turen rundt i haven i går, så var det rhododendronen der sprang i øjnene. Jeg har ret mange store og ret gamle buske, og heldigvis blomstrer der ikke samtidig. Men her er billedet af en buket af den, der er sprunget ud nu. Og spørger du efter et navn – så aner jeg det ikke 🙂

Det må blive i mit næste liv, at jeg ved noget om blomster. Men fine er de.

Og mens jeg kiggede på blomster, sad hønsene og holdt morgenpause på terrassen 🙂 De er nu lidt hyggelige.

Ud over at have opdaget et nyt hashtag, så har jeg også fået bestilt flere asparges. De kommer med posten en dag, og så glæder jeg mig meget til at få sat, så der kan komme mere gang i dyrkningen af lækre grønne asparges.

God overskyet onsdag.

Jette

Nu kommer der træer i skoven

Endelig 🙂 Det er længe siden, at menighedsrådet første gang talte om muligheden for at lade præstegårdsjorden omlægge til skov i stedet for at forpagte den ud. Der blev holdt møder i skovudvalget, der blev talt med skovfolk, og vi kom med i TV2 store “Danmark planter træer” show og fik andel i de indsamlede penge.

Vi fik plantet de første træer ved et super event sidste efterår, hvor skole og lokal befolkningen var til stede og plantede træer og satte navneskilte ved deres træ. Det var de første 1500 træer, der blev plantet dengang.

Og nu er tiden, jorden og træerne klar til, at de sidste træer kan blive plantet. Så meget tidligt i morges mødte tre gæve skov-plante-folk fra Naturplant op på præstemarken og begyndte at plante. Det er imponerende at se på, og dejligt, at der endelig sker noget.

Der var kommet en trailer med de mange små træer. Jeg kan ikke huske hvor mange – men det er mange 🙂 Og forskellige slags lind, eg, avnbøg og rødel mm.

Selv om det er store maskiner, der kører, så er der også meget håndarbejde i det. Bag på den store traktor er plantemaskinen, hvor to personer sidder og sætter et træ i jorden, hver gang der er en biplyd. Og manden i førerhuset har ikke en gps at køre efter – det er fysiske pinde i jorden og så ellers hans gode øjne og evne til at køre lige.

I modsætning til da vi havde plante event, så er træerne her barrodstræer, det vil sige at der ikke er en jordklump omkring rødderne.

Plantemaskinen laver først et skær gennem jorden, så en rille, som træerne kan sættes i og endelig klemmer to hjul rillen til igen, så træerne sidder fast.

Hvor bliver det spændende at følge de små træer på deres videre færd. Det vil være perfekt med lidt mere regn de næste dage.

Og sådan kom der træer i Kauslunde kirkes Folkeskov.

God tirsdag

Jette

En overraskende asparges

En del af weekenden blev tilbragt i sommerhuset, mens vejret stadig var solrigt og dejligt. Her til morgen (i Jylland) er det blevet regnvejr. Det er godt nok, men solen savnes hurtigt 🙂 I denne tid bliver sommerhus og haver gjort klar til en ny sæson. Og det er hyggeligt at gå og ordne lidt af hvert.

Som at holde øje med mine højbede. Og se lige hvad der stod – midt inde i rosmarinbusken. Den allerførste asparges i spiselig størrelse! Den fik nu lov at stå, den må godt blive lidt større. Men det er første år, hvor det er så tydeligt, at det var en aspargesrod, jeg plantede for tre år siden – og lige siden har gået og glædet mig til at den en dag blev stor nok til, at kunne høstes asparges. Nu lykkedes det – men jeg må ud og købe flere rødder, for grønne asparges er bare en lækkerbisken 🙂

At den så vokser op inde i rosmarinen – tja, jeg glemte lige mine asparges, da jeg flyttede rosmarinbusken. Lidt dumt.

Morgenerne er stadig lidt kølige i sommerhuset – solen når først ind i stuen hen på eftermiddagen, hvor det så mærkes rigtig meget 🙂 Men en morgen i sommerhus er endnu ensbetydende med ild i brændeovnen – hvilket også er mega hyggeligt.

Lørdagen bød også på besøg af min veninde, som bor i København. For hende var det godt at komme ud, hvor der var højere til himlen og længere til naboer – og ikke mindst også en at tale med. Så med afstand fik vi vendt mange emner, spist lækker tapas til aftensmad og nåede en aftentur til vandet.

Jeg bagte også kokosmakroner i sommerhuset. Jeg har egentlig ikke tænkt på, at det er jo en glutenfri småkage, men det er det. De er lette at lave og smager ret godt. I opskriften står, at der skal bruges revet marcipan – det havde jeg ikke, men jeg fandt en marcipanbrød, som blev skåret i små tern og kom i dejen. Det fungerede vældig godt 🙂

På en regnvejrs mandag.

Jette

Fredag

Som om det skulle være en særlig dag 🙂 Før alt lukkede ned, så var fredag optakten til weekend, her blev for mit vedkommende søndagens prædiken skrevet færdig, og alt var klar til søndagens gudstjeneste.

Men nu er det som om dagene flyder mere sammen. Der er ikke de samme fixpunkter til at definere ens uge. I det halvår, hvor jeg har konfirmander, er tirsdag og torsdag dage med undervisning. Tirsdag er også ofte mødedag, onsdag har jeg ofte samtaler osv. Ugen havde sin egen struktur. Den er suspenderet pt.

Og det kan være svært at huske hvilken dag, er det lige jeg er nået til. Heldigvis får jeg stadig avis fredag og lørdag. Det er faste holdepunkter 🙂

Så om lidt skal dagens avis læses – Kristeligt Dagblad er en avis, som det tager tid at læse. Men også dejligt at kunne fordybe sig lidt i forskellige artikler. Og i sagens natur handler mange af dem om noget, som også fanger min interesse 🙂

Jeg tror det er godt for os mennesker at have lidt rytme i hverdagen. I denne tid er det for mange faktisk blevet “Morgensang med Philip Faber“, der sætter dagen i gang.

Og et omkvæd fra en sang, skrevet af Johannes Møllehave og sunget af Anne Linnet lyder:

Time og dag og uge

Dem får vi lov at bruge

Stjerner og sol og måne

Dem får vi lov at låne

Ordlyden minder om ord hentet fra Bibelens univers – at vi på denne forbløffende klode, som er et gavmildt og underfuldt sted – da har vi fået lov at bruge tiden, og låne lys fra både sol og måne. Alt sammen er det med til at sætte vort liv i perspektiv. Skabe lidt orden i det hele.

Som min fredags avis gør det 🙂

Må du få en dejlig weekend.

Jette

Lækker forårsagtig aftensmad :-)

Jeg fik lavet årets første portion tzatziki i aftes. Det er virkelig en forårs og sommerspise. Revet agurk, hvidløg og græsk yoghurt – det spiller 🙂

Og sammen med det spiste jeg en god pastasalat. Jeg tror, du har fornemmet, at pastasalat også står højt på min liste over favorit spiser.

Billedet er taget udenfor – det var dog for koldt til at sidde på terrassen, men lyset er bare så fint derude.

Det samme er mine silkehønseæg – de lyser op, gule og indbydende. De er blevet drysset med lidt karse – jeg såede karsefrø før påske – det er så nu, de er klar til at spise 🙂

Selve salaten er lavet af pasta og dressing, og så ellers tilsat, hvad der var i køleskabet og indkøbt på cykelturen.

Jeg bor jo på landet, hvor nærmeste indkøbsmulighed er godt 3 km. væk, men målet er her i sommerhalvåret, at cykle ud og handle. Det kræver ind i mellem lidt overtalelse 🙂 Men med høj blå himmel, smukt solskins vejr og ikke så meget vind, så blev cyklen trukket ud af garagen og jeg kom afsted 🙂

Tzatziki er hele familien glad for – det er nu også en super måde at spise agurk på. Så her kommer opskriften på en lille portion.

Tzatziki (1-2 pers.)

ca. ½ agurk

1 dl. græsk yoghurt (helst 10 %)

½-1 fed hvidløg

1/3 tsk. groft salt

et nip sukker

peber

Rør en dressing af yoghurt, presset hvidløg, salt, peber og sukker. Hvis det er en fedtfattig yoghurt, du bruger så tilsæt 1-2 tsk. olivenolie. Riv agurken groft og tryk al væden af. Jeg bruger ofte et stykke køkkenrulle eller et rent viskestykke. Det er vigtigt, at en god del af væden kommer af, ellers bliver det hele for vandet. Vend agurk og dressing og rør godt sammen, det må gerne stå lidt og trække smag, inden det skal spises.

Tzatziki kan spises til rigtig meget – så på enhver buffet i sommerhalvåret passer den godt.

På endnu en smuk forårsdag.

Jette

Mit gamle magnolia træ

Præstegårdens have er nok ca. lige så gammel som huset – det vil sige 100 år. Men om det gamle magnolia træ er lige så gammelt, ved jeg ikke. Men det er stort og flot – og i disse dage står det i al sin pragt.

“Op al den ting, som Gud har gjort

hans herlighed at prise

det mindste han har skabt er stort

og kan hans magt bevise.” (Den danske salmebog 15,1)

Her taler Brorson godt nok om det mindste, der i al sin lidenhed er stor. Men også store flotte træer vidner om fantasi og skabertrang. Og magnolia træet er bare flot. Som denne morgen. Og senere på dagen, når det står endnu tydeligere med den meget blå himmel som baggrund.

Mine børn har for mange år siden lavet et lille fuglehus. Det sidder stadig på træet, længe efter at de er flyttet hjemmefra. Men en gang imellem, så er der en lille fugl der flytter ind i huset. Det er lidt hyggeligt at tænke på.

På terrassen blomstrer hyacinter. I den smukkeste farve. Det er kun til at blive glad af, når døren ud til haven åbnes og det første man ser, er de pink hyacinter.

Naturen og haven er virkelig en glæde i disse dage – hvor alt normalitet er sparket til hjørne – så er det godt at kunne gå ud i haven og se, at her ligner det sig selv. En gammel have med et kæmpe magnolia træ tronende midt på græsplænen.

God onsdag.

Jette

Gengangere :-)

Jeg læser meget gerne andres blogs. Og hos Karen fra Dalsgaard i skivholme, skrev hun blandt andet om manglende inspiration og fornyelse i køkkenet i disse tider. Og det er jeg enig med hende i 🙂

Jeg synes ikke tiden er til store nye udfordringer i bageuniverset eller ved gryderne. Jeg er faktisk ret imponeret af de musikere, som fortæller, at de nu bruger tiden på at skrive nye snage – hvordan kan de dog blive inspireret til det lige nu ?

Så her kommer i stedet glimt af det jeg har bagt for nylig – Gengangere 🙂

Kanelsnurrer i fad – jeg har bagt rigtig mange kanelsnegle, i mange forme og faconer. Denne gang blev det kanelsnurrer, som blev lagt tæt i en form ovenpå genbrugt bagepapir. De blev gode. Og nybagte og lune – så kan der næsten altid spises en. Og når de bages i en form og med bagepapir under, så bliver al remoncen i og omkring snurren.

Og selv på en varm forårsdag, så smager kanel godt 🙂

Brød – altid brød. Og oftest bliver det en opskrift på slump. Men det er egentlig ikke helt rigtigt. For efter at have bagt rigtig mange brød, så er der kommet et rimeligt øjemål som gør, at det ikke går helt galt. Jeg måler altid mængden af væske, for det har betydning for mængden af gær og salt. Men alle øvrige ingredienser – det er øjemål.

I dette lækre brød kom desuden solsikkekerner og de sidste meget tørre figner. Når fignerne kommer til at lægge lidt i blød, så sker der noget med dem – de bliver bløde og giver en dejlig smag til brødet.

Hindbærsnitter med mandelmørdej. Hindbærsnitter har jeg også lavet mange af 🙂 Men jeg så fornylig på nettet en anden måde at lave dem på – og den er jeg blevet ret begejstret for. Her foldes dejen om hindbærsyltetøjet, så det bliver inde i mørdejen under bagningen. Det er ret godt – og så drysses snitterne med rørsukker istedet for at smøres ind i glasur. Det tiltaler mig også 🙂

Mandelmørdej

100 gr. hvedemel

25 gr. grahamsmel

25 gr. mandelmel

75 gr. smør/margarine

25 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

evt. 1 spsk. surmælksprodukt

I en foodprocessor (eller en skål) kommes alle ingredienser – undtaget surmælksproduktet. Det hele smuldres til brødkrumme størrelse og samles så hurtigt med lidt creme fraiche eller lignende. Den lækre dej lægges på køl mindst en time.

Når der er lavet kager, tærter eller snitter af dejen bages den ved 190 grader ca. 20 minutter.

Jeg vil nyde en nybagt hindbærsnitte til eftermiddagskaffen og aflevere et par stykker – på trappen – ovre ved naboen 🙂

God tirsdag.

Jette

Glimt fra sommerhusets have

Jeg tror rigtig mange af os går en runde i haven i denne tid – eller flere ture i skoven og nyder at alt grønnes og springer ud. Og samtidig nyder fuglenes sang og ivrige aktivitet.

Når jeg nu skriver om sommerhusets have – så er det et stort ord at bruge om den 🙂 Men der er de fire højbede, som hver har noget at byde på. Ja, du kan kun se de to, men de andre er der også 🙂

Her er der en fin tulipan omgivet af rosmarin og purløg. Sammenhæng ? – der er ingen 🙂

Og så er der træerne – der kommer flere og flere på grunden – målet er de 14 træer.

Og nu begynder bladene at folde sig ud, her er det æbletræets blade, der lyser op. På ribsbusken var der bitte små ribs på vej 🙂

Jeg har gravet nogle små blå forårblomster op ude i præstegårdens have – der var så rigeligt af dem – og nu er de blevet plantet ved sommerhuset. De anes bag den røde tulipan. Nu håber jeg bare, at de falder til i den noget lettere jord, der er på Sydfyn.

Vejret er skønt – omend vi begynder at savne noget regn. Min regnvandstønde er fortsat tom, og der er ingen udsigt til regn.

Ferien er forbi for denne gang – igen en ferie, der var mærkelig. Der var bestemt skønt selskab, men følelsen af ikke helt at kunne gøre det, man måske ville have gjort – den er lidt svær at komme overens med.

Nu venter hverdagen – omend den også er helt anderledes. Morgendagen byder på to skypemøder, det er nye tider i kirkeligt regi, men fungerer nu fint nok. Men at planlægge sommerens gudstjenester og andre aktiviteter, det foregår hele tiden med den uvished, om det nu også kan lade sig gennemføre.

Så er det godt at kunne gå en tur ud i haven og nyde solen – det er til at forholde sig til 🙂

På en smuk mandag.

Jette

Aktive dage i sommerhus

Både Ole og jeg har haft fri de seneste dage, og dagene er blevet tilbragt i sommerhuset. Her er hyggeligt og varmt – det har blæst en del, men solen har skinnet, så vejret har været ok at være ud og være aktive i 🙂

Ole havde besluttet at tagpappen på det lille skur skulle skiftes. Det, der oprindeligt var blevet lagt på taget, var af flere omgange blæst af, når vinden var for kraftig. Og jeg havde fået indkøbt noget nyt – og kraftigere – tagpap, det manglede bare at blive lagt på 🙂 Og her er det virkelig, at jeg nyder, at været blevet gift med en mand, som er god til at bruge sine hænder. Og som synes, det er lidt sjovt at arbejde med små projekter. Så nu er tagpappen skiftet – det er blevet så fint, og skal nok holde i den næste storm og flere med.

Jeg fik skrubbet terrasser for alger. Det er ikke det sjoveste arbejde, men det virker udmærket med vand og brun sæbe, så det er indsatsen værd. Nu hjælper solen med det sidste og tørrer træet godt igennem.

Den overdækkede terrasse er lavet af lærketræ, og den har jeg aldrig behandlet med noget, så jeg havde besluttet, at i år skulle den have linolie. Og det er jeg sikker på, at træet synes var en god ide 🙂 Mens jeg malede, var den største udfordring at undgå små hundepoter på det nymalede – og Alba synes faktisk også at olien smagte godt – men jeg tror nu ikke, det er meningen, at det skal i maven, selv om det er et naturprodukt 🙂

Der blev også lavet lækker mad – det er der ingen billeder af, men det smagte meget godt. Og en af de gode sager, var en flødeost – købt alene på grund af indpakningen 🙂 Smagen var nu også god.

Jeg fik til gengæld taget et billede af Dronningen, som uventet trådte ud foran Fredensborg i går på hendes fødselsdag. Vi brugte også en del af dagen på at fejre hende – på afstand 🙂

Det har været dejlige dage her på Sydfyn – når vi nu ikke kan se andre, så er det dejligt at have mulighed for at se et andet sted. Det blev efterladt med en nyslået plæne 🙂

God weekend.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal