Når jeg normalt kun bager små brød, ja så må der jo bages lidt oftere. Men det er også en dejlig og kreativ proces. Der skabes noget, og der kommer et duftende og smagfuldt resultat ud af anstrengelserne.

I dag tog jeg så mål – det vil sige, at det ikke kun blev på øjemål, men med vægten stående ved siden af, og notater skrevet undervejs.

Mine grovbrød indeholder oftest et eller andet fyld – nødder, rosiner, figner – eller skal det være lidt sødere – chokolade.

Der er også næsten altid kerner i – men de skal enten koges først eller sættes i blød. – Ellers er de for hårde, og de kan nemt knække en tand, når man tygger på dem, og det er absolut ikke rart.

Så i aftes satte jeg 1 dl. hele rugkerner i blød i 1 dl yoghurt – det sidste af et karton, som ingen rigtig havde lyst til at spise alligevel. En god måde at få brugt en rest på – et tip jeg allerede lærte som barn af min mor.

I morges fortsatte arbejdet så. Men lige et par ord om mine kerner 🙂

 

De er også lidt luksus – købt ved et besøg hos fru møllers mølleri. Jeg synes det er lidt sjovt at bruge noget, som har en historie. Kornet var dyrket på deres jorde og høstet og kommet i pose på mølleriet.

Grundopskrift:

1 dl. kerner

1 dl surmælksprodukt

2 dl mælk

12 gr gær ( ca. 1/4 pakke)

2 spsk. olie

3/4 tsk. salt

1 tsk. sukker

50 gr. grahamsmel

50 gr. fyld ( rosiner, nødder osv.)

ca 400 gr. hvedemel.

Alle ingredienser – undtaget hvedemel.

Til sidst æltes hvedemel i – til dejen er fast og ikke mere! Hellere gem lidt mel til senere. Jeg ælter ikke særlig meget, men lader i stedet dejen hæve i ca. 3 timer – og gerne mere!

Så er dejen godt hævet, og klar til at blive æltet igennem og formet til et brød. Der skulle ikke bruges ret meget mel.

Dejen efterhævede, mens ovnen varmede op til 180 gr. (varmluft) Brødet blev bagt i ca. 35 minutter. Men bag det hellere lidt for meget end lidt for lidt 🙂

Brødet afkøles på en rist – og huset dufter af den skønneste duft.

God fornøjelse med at bage dit eget brød.

Jette