diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: november 2013 Side 1 af 3

Engelsk julekage, del 3

Tænk, at man kan vågne op, og som noget af det første tænke på og glæde sig til, at i dag skal den engelske julekage pakkes ud og beklædes med marcipan 🙂 At stå op og glæde sig til duften, farven og smagen.

Men ikke desto mindre, så var det sådan, jeg havde det her til morgen. Og den gode stemning – glæde og forventning – fortsatte, da morgenkaffen blev drukket i selskab med en god og munter artikel i Kristeligt Dagblad – et interwiev med præsten Johannes Møllehave.

Og det var muntert fortalt og skrevet – en bevidst vinkel – for Møllehave pointerede: “Man skal grine, ellers er det spild af tid at læse” Og det er let at komme til at grine i selskab med ham, for han har en udsøgt og fantastisk evne til at lege med ord, både sine egne og andres.

Her skal blot nævnes et enkelt eksempel – på sproglig snilde og eftertænksomhed:

“Søvnløshed er tegn på liv, du søde.

vi kan jo altid sove ud, når vi er døde.” ( Johhannes Møllehave 2013)

Men mit anliggende i dag er egentlig et helt andet – nemlig færdiggørelsen af min engelske julekage,  eller i hvert fald halvdelen af den. Meningen er så, at den afleveres til min mor i morgen – så håber jeg hun vil nyde den og kunne tænke på hendes tid i England.

Igen er det ærgerligt, at dufte ikke kan trænge gennem skærmen, for kagen duftede lifligt, da den blev befriet for al filmen.

Den ene halvdel blev pakket ind igen og lagt tilbage i køleskabet. Den pyntes senere.

Nu blev den anden del smurt med abrikossyltetøj. Jeg lunede det i mikroovnen, så det blev lidt flydende.

Dernæst udrullede jeg marcipan (ca. 200 gr.). Igen gjorde jeg det ved hjælp af en plastlomme, det gik rimelig let.

Update: de senere år har jeg brugt overtræksmarcipan – det er lidt lettere at arbejde med 🙂

Og til allersidst – det sjove – nemlig at lave lidt pynt til kagen. Også lavet i marcipan.

Jeg kommer ikke hvid glasur på – jeg synes det bliver for tørt og for sødt, jeg kan bedre li’ den rene marcipan smag. Og må så leve med at farven er marcipanfarvet og ikke hvid 🙂

Nu er det kun at vente på, at der bliver mulighed for at smage kagen.

Og sådan slutter november måned – min første på bloggen.

Jette  

Brunkager med pistacie og mandel

At tænke sig 1. søndag i advent uden brunkager – det går slet ikke. Æbleskiver er også gode – men de bliver altså købt. Men brunkager vil jeg gerne bage selv.

Igen låner jeg Mette Blomstergs opskrift – og nedjusterer mængden. Dejen blev lagt for et par dage siden, og har bare ligget og ventet på at blive skåret i skiver og bagt. Faconen er hverken rund eller firkantet, men noget midt i mellem – og altså temmelig ukorant og ikke perfekt. Men smagen fejler ikke noget. Sprød og brunkagekrydret og fyldt med hele mandler og pistaciekerner.

Advent uden lys og gran – det går heller ikke helt. I aftes var jeg til adventsbinderi sammen med en masse andre piger og damer – og der blev snakket og fremstillet adventskranse og dekorationer i mange varianter.

Jeg fik blandt andet lavet en kalenderlysdekoration. Sløjfen blev trumfet af et råbåndsknob i det sjoveste uldgarn 🙂 Det blev et ret naturligt og rustikt look.

 

 

Og i dag blev der så bagt de første brunkager – og det kan duftes i huset – en dejlig duft!

 

Brunkager ( ca. 70 stk.)

 

100 gr. smør

50 gr. lys sirup

100 gr. farin

1 tsk. stødt kanel

1/3 tsk. stødt nellikke

1/2 tsk. stødt ingefær

1/3 tsk stødt allehånde

200 gr. mel

20 gr. syltet appelsin – i tern

60 gr. smuttede hele mandler

10 gr. usaltede pistacienødder

3/4 tsk. potaske

1/2 spsk. koldt vand

Kom smør, sirup og farin i en lille gryde og smelt det og lad det knap nå kogepunktet. Tag gryden af varmen. Rør potaske og vand sammen og kom det i den varme blanding.

Bland alle de tørre ingredienser i en skål, tilsæt appelsin, mandler og pistaciekerner – og kom det hele i den varme blanding og ælt det sammen.

Jeg kom dejen på et stykke bagepapir og formede det til en rulle – og lod den så køle af i konfirmandstuens kølige køkken.

Næste dag var den klar til at blive skåret i skiver. Bages ved 180 grader i 8 – 10 min – hold øje med dem. Brændte mandler og sorte kanter smager ikke godt i denne sammenhæng.

 

Værsågod – så er der nybagte brunkager.

Jette

Forberedelse

Advent – ordet betyder komme, noget kommer, vi venter på noget. Julen og Jesu fødsel.

Og derfor forbereder vi os. Vi fordyber os, og vi forventer noget godt og glædeligt.

Det er egentlig ikke så mærkeligt, at vi synes adventstiden er en god og hyggelig tid. For det er som om, at vi menneskers tålmodighed og overbærenhed er lidt større netop i december.

Langt det meste af det, jeg deltager i her i adventstiden, er båret af en glæde og en forventning. Vi mærker et nærvær og en varme  – vi mennesker vil hinanden, og vil hinanden det godt.

Forberedelser til advent og jul skal i mit univers være overkommelige og rare at lave. Som at flette et par stjerner, mens jeg ser tv om aftenen, eller planlægge, hvornår og hvilke kager/småkager, der skal bages.

Her til morgen har jeg været i kælderen og fundet et lille bitte og meget gammelt glas abrikosmarmelade.

Jeg har for længst glemt, hvor det kommer fra. Men jeg glæder mig til om et par dage at bruge det på min engelske julekage – inden den skal beklædes med marcipan. 

Sådan fyldes dagene med små hyggelige projekter – i aften gælder det noget med lys og gran 🙂

Rigtig god fornøjelse med alle forberedelserne.

Jette

Mørdej

I går bagte jeg jo lækker toscatærte –

som menighedsrådet spiste med stor fornøjelse. De ville endda gerne være testsmagere næste gang en ny kage skulle afprøves. Og det var jo dejligt at høre.

Den gule farve på billedet er faktisk rigtig nok – det er virkelig nogle gule æggeblommer mine frimodige høns leverer.

Opskriften og vejledningen i går indeholdt ikke opskriften på mørdej.

Jeg brugte derfor den opskrift, som jeg ofte bruger, når der skal laves tærtebund, hindbærsnitte eller hvad der nu kræver en mørdej.

Opskriften er uhyre enkel og kan let huskes uden ad 🙂

Mørdej:

300 gr. mel

200 gr. smør

100 gr. sukker

1 æg

Mel, smør og sukker smuldres – enten i hånden eller på køkkenmaskinen. Det er lidt forskelligt, hvad jeg gør – men maskinen er faktisk bedst til arbejdet.

Når det er fint smuldret kommes ægget i og dejen samles let – ælt ikke for meget. Lægges derefter på køl – og er nu klar til, hvad der skal laves.

Bagetid afhænger jo nu af, hvad den skal bruges til – men er det f.eks. til hindbærsnitte, så rulles dejen ud og bages ca. 10 min. ved  200 grader.

Lige nu har jeg en klump dej liggende i køleskabet – så kan der hurtigt bages et eller andet lækkert. Nu må vi se, hvad det bliver til 🙂

God dag.

Jette

Lækker toscatærte

I dag har jeg lovet at bage kage til menighedsrådsmødet – primært fordi mine glade høns er så flittige æglæggere, at det er nødvendigt med nogle bageprojekter. Så valget er faldet på en lækker tærte med marcipanfyld og skønt toscafyld på toppen.

Der bruges både mandler og hassselnødder i toscafyldet. Nødderne er jeg faktisk så heldig at have fået af min søster. Hun er udemenneske og nyder blandt meget andet at gå og samle nødder op. Så nu har jeg en spand stående med uknækkede nødder – og det er ret godt. Det kræver blot lidt planlægning, for det tager tid at knække nødderne 🙂

Opskriften på tærten er fra www.odense-marcipan.dk og jeg har igen halveret portionen, og justeret lidt. Opskriften på mørdejsbunden er ikke med her, den kommer en anden dag.

Mørdej på vej – med budget mel. Smør og mel smuldret på min gamle køkkenmaskine.

300 gr. mørdej rulles ud og lægges i en springform (ca. 25. cm) Jeg lagde bagepapir i bunden – men vil næste gang også sørge for at der er papir på siderne.

Selve kagens opskrift:

250 g. marcipan

200 gr. sukker

3 æg fra skrabende og glade høns

100 gr. mel

Marcipan rives og blandes med sukker. Æggene tilsættes enkeltvis og der piskes ( det er lidt tungt i begyndelsen) mellem hvert æg. Til sidst røres melet i. Marcipanmassen fordeles på mørdejsbunden. Bag kagen ved 180 grader ca. 25 min.

Imens laves

Toscafyld:

3/4 dl. piskefløde

35 gr. sukker

35 gr. smør

35 gr. lys sirup

35 gr. smuttede, hakkede mandler

35 gr. hele hasselnødder

Kog fløde, sukker, sirup og smør op, og lad det derefter simre til det er gyldent. Tilsæt nødder og mandler og kog videre til det har en fastere konsistens – rør jævnligt.

Kom toscamassen på den forbagte kage og bag videre ved 220 grader ca. 6 – 8 min.

Serveres i små stykker – det er en ret massiv og fyldig kage.

Nu håber jeg, den vil falde i menighedsrådsmedlemmernes smag 🙂

Jeg glæder mig i hvert fald til at nyde et stykke sammen med en kop kaffe.

God aften.

Jette

Gløgg

Med udsigt til en ret så kold – men smuk dag – så kan det være godt, måske at kunne se frem til et lille glas gløgg i løbet af dagen.

Eller måske bare rart at have en nem opskrift på gløgg til december måned.

Gløgg er noget der skiller vandene. Nogen synes det er helt forkert: varm rødvin, sukker og masser af mandler og rosiner, kan det blive værre? – Og andre – som jeg selv – synes det er en rigtig god drik i en kort periode af året.

Man kan købe masser af færdiglavet gløgg, man kan købe ekstrakter og så selv “samle” sin gløgg. Eller man kan lave det hele selv. Det sidste gjorde jeg i går, og det smagte faktisk udmærket.

Her kommer min opskrift, men den er mest til inspiration, for der kan tilsættes mere eller mindre af de forskellige ingredienser. Men dog skal gløggen have en vis sødme, uden at det dog helt bliver “saftevands-agtig”

Gløgg

Ekstrakt:

2 dl vand

3 spsk. sukker

8 nelliker

1 lille stang kanel

evt. lidt kardemommekapsler

Alt sammen blandes og koger 5 – 10 min. hvorefter det sigtes, så krydderiene kommer fra.

Jeg lavede kun en lille portion gløgg i går, derfor har jeg nu lage på lager 🙂

Jeg brugte:

1/2 fl. rødvin ( en billig vin )

1 dl ekstrakt

50 gr. rosiner ( som havde trukket ca. 15 min. med 1 spsk snaps)

20 gr. flagede mandler

1-2 spsk. sukker

Det hele lunes til næsten kogepunktet. Og en skøn duft af varme krydderier spredte sig i køkkenet.

Og gløggen varmede efter Besøg på julemarked.

Ønsker alle en dejlig uge.

Jette

Besøg på julemarked

Min fri-søndag skulle bruges på noget godt og hyggeligt. Så valget blev at besøge et julemarked sammen med min søster. Og det var bestemt en god ide.

herregården Lundegård er der her sidste weekend i november et spændende marked med udstilling af meget forskelligt. Både kunsthåndværk og delikatesser. Produkter fra Fyn var der mange af. Det er altid godt at se, hvad og ikke mindst hvor meget, der fremstilles rundt omkring.

Vi smagte blandt andet kirsebær gløgg, blommechutney, chokolade og champagne lavet på fynske grønne druer.

Stemingen var hyggelig, vinden kold, men solen skinnede. Der var gospelsang i laden og små lam i stalden.

Bindingsværket og de toppede brosten dannede en perfekt ramme om alle standene.

Den vinterlige kulde gjorde, at tanken om varm gløgg lå lige for. Så vel tilbage i køkkenet er der nu sat krydderier over til gløgg ekstrakt. Selve gløggen mangler at blive blandet – og bliver den god, kommer opskriften på bloggen i morgen.

Indtil da vil jeg med stor fryd spise det lille økologiske marcipan/hindbærhjerte, som er kommet med hjem fra julemarkedet.

Rigtig god søndag – om en uge begynder julemåneden for alvor – men også først der.

Jette  

Fredelige fredag

Hvor var det mørkt til morgen – det var som om, at lyset slet ikke kunne trænge ind gennem vinduet. Jeg ved ikke, om der er noget, der hedder “november-mørke” – men det opleves i hvert fald som en ret mørk dag – rent verjmæssigt.

For i det almindelige liv, er det bare en fredelig fredag – med udsigt til julefrokost i aften 🙂

Og dermed er der heller ikke udsigt til bagning i dag. Jeg vil læne mig tilbage og nyde, at det bliver sat en masse spændende og og sikkert også velkendt mad på bordet.

For udtrykket “Rør blot ikke ved min gamle jul” gælder vist også, når vi taler julefrokost. Selv om jeg sagtens kan undvære sylte, ribbensteg og medister. Til gengæld synes jeg, at sild og fisk i mange varinater, ost og ris a la mande er super hits!

Men jeg mener grundlæggende, at tiden er løbet fra de helt overdådigt store julefrokoster, hvor masser af mad røg direkte ud igen. Et madspild, der ville noget. Jeg vil langt hellere tænke lidt, men godt og lækkert. Og så sætte hygge, samvær og samtale i højsædet.

Og hyggeligt skal det nok blive i aften. Jeg listede ned og så dette fint dækkede bord – konfirmandstuen i en helt anden fremtoning end til daglig.

Dejlig fredelig fredag.

Jette

Krydrede juleboller

Så fik den hedengangne køkkenvægt sin afløser. Og som min niece kommenterede, da hun så min gamle vægt – “moster, du kan da bare ved at se på højden af den gamle se, at den jo er ældgammel” Og ja, den nye har en højde på 15 mm. Det er flere 100 % mindre end den gamle.

Nu håber jeg så blot, at den nyindkøbte fine flade vægt følger mig lige så trofast som den gamle 🙂

Men med en ny vægt, er der også mulighed for at bage efter en opskrift med mål angivelser.

Her kommer opskriften på nogle dejlige krydrede juleboller (opskrift fra www.arla.dk)

Jeg synes stadig, at der er et stykke tid til jul, men den første duft af julekrydderier har med disse boller sneget sig ind i huset. Og det er nu en dejligt duft 🙂

Som sædvanlig har jeg halveret portionen og lige tilføjet nogle solsikkekerner og lidt grahamsmel – det, synes jeg, fungerer fint.

Krydrede juleboller ( 12 stk.)

20 gr. gær

1,5 dl. vand

1/2 tsk. kardemomme

1/2 tsk. nellike ( det var udsolgt i mit skab, så det blev ingefær i stedet)

1/2 tsk. kanel

1/2 tsk. groft salt

40 gr. sukker

25 gr. smør/margerine – smeltet

2 spsk. piskefløde

1 æg – fra en glad høne

1/2 dl. rosiner

1/2 dl. solsikkekerner

50 gr. grahamsmel

ca. 350 gr. hvedemel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt krydderier, sukker og salt. Tilsæt resten – minus hvedemel, og rør rundt. Kom hvedemel i lidt af gangen, til du får en lækker blød dej (den føles lidt kageagtig på grund af æg og fedstof)

Lad dejen hæve tildækket et par timer. Æltes igennem og formes til boller og efterhæver tildækket 1/2 time.

Bages ved 200 gr. i ca 18 – 20 min. – mine blev lidt for bagte og mørke. Men smager nu ganske fint alligevel.

Smager og dufter af jul – som sagt lidt kageagtige, men kan alligevel sagtens bære at blive smurt med smør.

Det var så det første spæde tegn på, at nu står advent og december måned for døren. Med masser af hygge, bagværk og flettede stjerner.

God novemberdag.

Jette

Køkkenvægten er stået af :-(

Min trofaste følgesvend gennem ca. 25 år har givet op! Det har været undervejs, men hver gang den satte ud har det lykkedes mig at ruske liv i den igen. Men ikke nu. Den vil ikke mere. Øv.

Og så står jeg jo med et problem, når jeg nu lidt har sat mig for at få mål på mine opskrifter. Altså vide sådan cirka hvor meget jeg tager af det ene og det andet. Det gør det ulige nemmere at forklare for andre, når der er styr på den slags detaljer 🙂

Min gamle vægt – måske nogen kan huske at have haft en tilsvarende – for mange år siden ? 🙂

På grund af den manglende mulighed for at veje noget af, så følger der heller ingen opskrift i dag – kun billedet af min broccolitærte. Jeg synes alene farven er fin. Og den kan jeg jo til dels takke mine glade høns for. De lægger trofast 2 fine æg med solskinsgule blommer i hver dag.

Og tærten smagte også godt. Og så husker jeg en bemærkning fra “Den store bagedyst”, at en god tærte blandt andet er karakteriseret ved, at intet af æggemassen trænger gennem mørdejen. Og det gjorde der ikke på min – så alene det kvalificerer den til at blive afbilledet 🙂 Også selvom kanterne var aldeles ujævne og bugtede sig op og ned, men det har jo heldigvis ikke noget med smagen at gøre.

Opskriften følger senere – når vægten har fundet sin afløser.

Hilsen herfra – på en smuk frostklar dag.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal