Jeg synes egenlig, at jeg har kendt til engelsk julekage hele mit liv. Det hænger nok sammen med, at min mor i sine unge dage (i beg. af 1950’erne ) boede nogle år i England, hvor hun mødte julekagen. Hun syntes den smagte vældig godt – fyldt med rosiner og nødder og andet godt. Så hun tog opskriften med sig hjem.

Som barn husker jeg denne massive og tunge kage overtrykket med stiv hvid glasur komme frem til eftermiddagskaffen i juledagene. Og den havde været bagt længe, den skulle jo ligge og samle smag 🙂

Og nu er jeg i gang med dette års engelske julekage. Opskriften har jeg fundet på Sofies spisekammer Og sædvanen tro rettet lidt til – efter hvad jeg nu lige havde. Det tager tid at fremstille denne kage – til gengæld har man glæde af den i lang tid siden hen.

Første trin i fremstillingen er at få gjort alt fyldet klar:

                                           Rosiner, mandler, cocktailbær mm overhældt med cognac.

– Det er synd, at man ikke kan dufte det. Det duftede ret godt 🙂 og stod på køkkenbordet et døgn og spredte lidt tidlig julestemning.

Her er hele opskriften på selve kagen – jeg har halveret den i forhold til Sofies.

Dag 1:

250 gram rosiner

75 gram cocktailbær

100 gram sukat/syltet appelsinskal

75 gram mandler – hakket

Saft og skal af en appelsin

3/4 dl. cognac

Alt blandes og står og trækker (og dufter) et døgn.

Dag 2:

125 gram blødt smør

125 gram sukker – jeg brugte halvt farin og halvt almindeligt sukker

125 gram mel

2 æg – fra glade høns

1/4 tsk. bagepulver

1/2 tsk. kanel, stødt ingefær, allehånde, stødte nelliker, revet muskatnød og kardemomme

(jeg havde ikke nelliker, så det sprang jeg over)

1 knivspids salt

Smør og sukker røres til en blød homogen masse. Æggene tilsættes et efter et. Tilsæt lidt af melet efter hvert æg, så massen ikke skiller. Bland det resterende mel, bortset fra to spiseskefulde, med krydderier og bagepulver og bland det i massen.

Rør frugten sammen med de to sidste spiseskefulde mel – det gør, at frugten ikke synker til bunds i dejen. Fold dejen og frugten sammen, så frugten er ligeligt fordelt.

Beklæd en 18 cm springform med bagepapir. Læg så bagepapir i bunden af formen, og klip derefter en lang strimmel bagepapir til siden af formen og fastgør den. Pak formen ind i brunt papir, fastgør papiret med køkkengarn. Papiret er vigtigt, for ellers risikerer man, at kagen brænger på under den lange bagetid.

Hæld dejen i den indpakkede form.

Bag kagen i ovnen på 140 grader i 2,5 time. Når kagen fjedrer, når man trykker på den og en kødnål stukket ned i midten er ren, når den trækkes op, så er kagen færdig. Kagen afkøler i formen ….

fortsættelse følger…

God tirsdag

Jette