Mit sommerhus er jo et typesommerhus – men med FSC certificeret træ, ingen trykimprægnering, ingen plastdamspærre og lignende. Og med yderbeklædning og terrasse i hårdt træ (western red cedar og lærketræ), som kræver nærmest ingen efterbehandling – i hvert fald først om nogen år.
Green House står for opførelsen af råhuset – så jeg skal først selv i gang, når huset er helt lukket – med tag og vinduer og døre isat.
Men sternbrædderne var leveret ubehandlet. Det var der ikke noget forkert ved – men det betyder jo, at de ikke har fået olie eller anden behandling. Og for at forlænge deres levetid, må de have noget olie – og det er lettest at gøre inden de bliver sat op.
Så i weekenden skal der males brædder – blandt meget andet 🙂
Nu er linolien og penslerne købt.
Men hvorfor netop linolie ? Det er det mest miljøvenlige og et naturligt produkt – og kendt op gennem århundreder. Her er nogle fakta fra Genbygs hjemmeside:
Fakta om linolie:
Linolie udvindes af hørfrø, og har været brugt til overfladebehandling siden 1600-tallet.
Der er forskellige typer af linolie med meget forskellige egenskaber.
De små molekyler i koldpresset linolie mætter og plejer udtørret træ – og så er linoliebehandlede overflader både vandafvisende og diffusionsåbne. Det har stor betydning for træets holdbarhed, da træets fjende nr. ét er en vedvarende høj fugtprocent, hvis konsekvens er råd- og svampeangreb.
Den rå linolie er enten koldpresset – også kaldet jomfruolie, varmpresset eller ekstraheret og klaret.
Den koldpressede olie regnes for den bedste, og har den største indtrængningsevne på grund af den fine molekylestruktur, samtidig og færrest urenheder.
Så meget om olien – men ordet gav mig også en ny viden 🙂 For tidligere hed hør lin – det genkendes i linned. Nu giver det bedre mening, når min mor talte om sengelinned eller hørlinned – som jo egentlig har været dobbeltkonfekt. Stof vævet af hør kaldes linned.
Men i dag handler det mest om at stå fast 🙂 det blæser ret meget.
God onsdag.
Jette
Skriv et svar