diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: januar 2017 Side 1 af 2

Bloggen drosler ned …

Det er lidt træls – men der er ikke timer nok i døgnet til at gøre alt det, jeg gerne vil. Og bloggen tager tid – god tid, men det kan ikke helt gøre det 🙂 Så i den kommende tid, vil det primært være den ugentlige opdatering af sommerhusets videre opbygning og færdiggørelse, der kommer her på bloggen.

Jeg håber, du stadig har lyst til at læse med. Måske opskrift indekset indeholder en enkelt opskrift på et brød eller en kage, der kan inspirere 🙂

Kærlig hilsen

Jette

En uge senere (3) …

Det skrider fremad 🙂 Der bliver mere og mere hus, og flere og flere ting falder på plads.

Der er kommet cedertræ på den sidste side mod øst, og gjort klar til, at vinduer kan komme i 🙂 Brændely står meget tæt på terrassen, så der er ikke langt, når der skal hentes brænde 🙂

Jeg har besluttet – lidt nørdet, jeg ved det 🙂 – men jeg vil have mit hus FSC certificeret. Og derfor skal der udfyldes skemaer og andet, som dokumenterer, hvor træet kommer fra, hvor meget der er indkøbt og hvor meget der er brugt – og dermed også hvor meget der er i overskud.

Så når hele byggeriet er færdigt, skal træet sorteres og spildet gøres op. Forhåbentlig er der ikke for meget træ tilbage, – indtil videre ser det ret beskedent ud.

I sidste uge manglede der en bjælke, for at spærene kunne sættes op på sydsiden af huset. Bjælken er nu kommet på plads, og undertaget er lagt op, så der nu næsten er klar til, at tagmanden kan komme til.

Der er kommet det første vindue i – og Mette syntes det var lidt komisk, for jeg skulle lige prøve at åbne det 🙂 og det åbnede bare så let, helt som det skal være.

Og så fik jeg overrakt min nøgle i går 🙂 Der var nu stadig åbent overalt, men som tømreren sagde, næste gang I kommer herned, så vil huset være låst!

Så da vi kom hjem, blev nøglen straks sat i den fine nøglering, mine børn gav mig i advents gave i 2015 🙂 Endelig kom den i brug!

Jeg glæder mig til at fortælle videre i næste uge …

Jette

Bagte portobello svampe

Bagning – det kan man heldigvis foretage med mange ting – også andet end kager 🙂

Jeg prøvede i aftes at lave noget, jeg aldrig før har hverken fået serveret eller selv prøvet at lave. Men som på reklamefotos så indbydende ud. Bagte portobello svampe. Og Netto har i denne uge meget øko grønt på tilbud, så var det med at springe til 🙂 Her læste jeg lidt mere om selve svampen 🙂

Nu lå så en pakke portebello svampe i køleskabet, og ventede på en ny fremtid. Det fik de som nævnt i går, og det blev udemærket. Serveret sammen med et nybagt foccacia brød og noget gravet laks – ja så blev det til et enkelt og – synes jeg – lækkert aftensmåltid. Indtaget sammen med de to yngste børn, som lige er hjemme. Det er ret hyggeligt 🙂

Deres begejstring for svampene var dog minimal – de sprang over 🙂 Men det skal nu ikke afholde dig fra at gøre et forsøg.

Bagte portobello svampe

3 svampe

olie, flagesalt og peber

3-6 skiver gedeost

1 tomat

(1 tsk. tørret basilikum)

lidt mere olie, salt og peber

Bræk roden af svampene og læg dem med bunden op af i et ildfast fad. Dryp lidt olie inden i og drys med salt og peber. Fordel nogle tynde skiver gedeost i hulrummet. Tomaten skæres i små tern og fordeles oven på osten – som så igen krydres med salt, peber og evt. basilikum. Jeg glemte det i farten. Dryp til sidst lidt mere olivenolie over.

Bages ved 200 grader 10 – 15 minutter.

Mine svampe var mega store, jeg tror lidt mindre svampe kunne være lige så interessante. Jeg skal prøve igen – måske med andet fyld. De indbyder i hvert fald til at blive proppet med gode sager 🙂

God onsdag.

Jette

Grantræ og vintergæk

Der er blevet plantet endnu et træ på grunden 🙂

Da jeg overtog den for 1½ år siden, blev der som det første rodfræset 14 stubbe. Og jeg har en idé om, at de skal erstattes med nye træer. Mindre træer. Og jeg er begyndt – nummer to blev plantet i weekenden. Det lille grantræ, der først havde gjort gavn som juletræ på terrassen.

Udenfor kontorets vindue er plænen pludselig blev fyldt med hvide prikker. Og det er ikke sne – nej, det er de fineste små vintergækker!

Vintergæk

Grøn og hvid, grøn og hvid,

minder du om forårstid

over jord, over jord

du er større, end du tror.

Det er et af versene i et digt, som Michael Nielsen har skrevet. En hyldest til blomsten, der trofast vender tilbage, og minder om forår. Selv om vi endnu ikke er nået til kyndelmisse, så lysner det, og længslen efter forår og varme sidder i os.

På en grå og diset januardag.

Jette

Mikro bradepandekage – med kokosmarengs

Jeg synger fortsat med i nabosognets kor – til stor glæde og inspiration. Det er ikke så ofte, at jeg kan være med ude at synge, da koret oftest synger om søndagen ved gudstjenester, men jeg kan være med til at øve – og nyde medlemmernes selskab, og det er ret fint.

Der er altid pause i øvningen, hvor der drikkes kaffe og spises kage og snakkes 🙂 en vigtig del af det at synge i kor 🙂

Jeg skal have kage med i aften – sidste gang var det en lidt større og finere kage jeg tog med. I aften bliver den denne mikro bradepandekage – bare i stor størrelse. Inspirationen kommer herfra

Mirko bradepandkage med kokosmarengs top

75 gr. smør

75 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

1 æggeblomme

30 gr. marcipan

½ tsk. bagepulver

125 gr. mel

3/4 dl. mælk

Marengs

1 æggehvide

75 gr. flormelis

25 gr. kokosmel

3 – 4 spsk. appelsinmarmelade

Pisk smør, sukker og vaniljesukker godt sammen. Tilsæt æggeblomme og revet marcipan og pisk igen. Vend dernæst mel, bagepulver og mælk i dejen og fordel den i en lille form. Jeg brugte en rund form (ca. 19 cm. i diameter) Bag kagen ved 200 grader i 15 minutter.

Imens piskes æggehviden stiv. Kom så flormelis i og pisk igen til en lækker marengs. Fold kokosmel i til sidst.

Når kagen er forbagt, tages den ud af ovnen og marmelade fordeles på kagen og toppes så med kokosmarengs. Bager videre ca. 20 minutter ved 150 grader.

Kokosmarengs og let bitter appelsinmarmelade og god kage – det fungerer 🙂

Weekenden er bare gået hurtigt og dejligt 🙂 Det blev også til en tur forbi sommerhuset, og det går bare fremad.

Nu er de første brædder lagt til den overdækkede terrasse – og i det skønneste solskinsvejr blev der drukket en kop kaffe. – Og drømt om, hvordan det bliver, når det hele er færdigt. Men hyggeligt var det også her 🙂

God mandag.

Jette

Fredags glimt

Fredag er normalt prædikenskrivningsdag – og det er det også i dag 🙂 Men der er også gang i andre ting.

Der er blevet lavet grape-appelsin marmelade – for første gang i mit køkken. Inspirationen kom forleden, da jeg læste Karens indlæg og så de mange flotte gule glas med nylavet marmelade. Sådan noget måtte jeg også prøve. Og det er vel netop idéen med blogs – at de kan inspirere og få andre til at forsøge selv.

Appelsinmarmelade er som minder fra barndommen. Min mor har lavet rigtig meget appelsinmarmelade – en tradition hun havde taget med tilbage fra sin tid i England.

Hele køkkenet dufter nu så dejligt af appelsin.

Min marmelade blev lidt mørkere – den kogte længe nok – jeg var lige midt i en tanke om dåben og så løb tiden 🙂

Der er  – naturligvis – også bagt brød. Både mand og børn er her i weekenden, så noget brød bliver spist. Jeg forsøgte denne gang med at lave dejen i aftes, stillede den køligt (i konfirmandstuens køkken) og bagte det her til morgen.

Det fungerede fint – dejen fik lov at efterhæve og få lidt køkkentemperatur, inden den kom i ovnen. Jeg brugte denne opskrift og lavede så blot et brød i stedet.

Og så er alle lapper blevet syet sammen – nu venter monteringsarbejdet – det bliver også lidt sjovt.

Og se så lige – på en lidt grå dag. En nyudsprungen orkide, på en ældgammel plante. At det lykkes, er mandens fortjeneste, han pusler om og vander blomster noget bedre, end jeg gør 🙂

Med ønsket om en dejlig weekend.

Jette

En uge senere (2) ….

Nu sker der noget med Kernehuset – alias sommerhuset.

Jeg har besluttet, at lave en ugentlig opdatering omkring husets færd. Lidt for at dig, der læser med og synes at sommerhusbyggeri er temmelig kedeligt – så har du mulighed for at springe over i dag 🙂

Men den ugentlige opdatering er samtidig en god måde at få samlet op og sat lidt styr på billeder og kronologi i proccessen 🙂

Siden sidst er der kommet mere ceder træ på.

Der er kommet spær på –

og undertag og tagbrædder ovenpå – i den ene side af huset. Der er faktisk også sat underbeklædning, vindskeder og tagrende på. Tagrenderne er i aluminium, de er lette, vejer ikke meget og så er de miljøvenlige og genanvendelige. Du kan læse mere om aluminiumstagrender her

Det virker måske lidt ulogisk kun at bygge den ene side af huset færdigt – men det skyldes, at der mangler et stykke træ. Sydsiden af huset bliver en overdækket terrasse, og bjælken, der skal gå på langs af huset, blev leveret som limtræ – og ikke fuldtømmer, som aftalt. Og fuldtømmer er lidt sværere at skaffe og skal være godt tørt før det bruges. Men nu er bjælken bestilt og på vej, kommer i løbet af denne uge. Og så sker der noget på denne side af huset 🙂

Der er blevet holdt byggemøde igen. Udendørs og ret koldt, men godt og opklarende. Her ses de to seje tømrere, far og søn, og Niels fra Green House.

Min næste opgave er at få indkøbt en skorsten/skorstensrør. Så jeg må på nettet igen 🙂

God torsdag – og på gensyn om en uge, med nyt fra byggepladsen 🙂

Jette

Mit monkeybread

Jeg har ikke hørt om monkeybread før 🙂

Det siger nu heller ikke så meget, men forleden så jeg et billede af et brød indsvøbt i lækker kanelremonce. En kanelsnegl i ny forklædning. Det måtte ligesom prøves.

Efter at have været til byggemøde – udendørs i 3 graders varme, så var det helt fint at komme hjem til et nybagt monkeybread 🙂

Monkeybread

1½ dl. mælk

15 gr. gær

1 æg

½ tsk. groft salt

1 tsk. kardemomme

1 spsk rørsukker

25 gr. smeltet smør

50 gr. grahamsmel

ca. 200 gr. mel

Rør gæren ud i mælken og tilsæt de øvrige ingredienser – hold lidt at hvedemelet tilbage. Det varierer lidt, hvor meget mel dejen kan optage. Æltes godt igennem og stilles til hævning et par timer.

Remonce

50 gr. smør

75 gr. rørsukker

2 tsk. kanel

Smelt smørret og afkøl det lidt. Bland sukker og kanel til kanelsukker.

Når dejen er hævet, æltes den igennem igen og deles i små kugler, der trilles runde og bades i smør, inden de rulles i kanelsukker.

Kom kanelkuglerne i en form – jeg brugte min lille slip-let form, og brugte ikke bagepapir. Hvis der er lidt smør og kanelsukker tilbage hældes det over kuglerne til sidst. Efterhæver, mens ovnen varmer op til 175 grader. Brødet bager ca. 25 minutter og køler af i formen.

Jeg ved ikke, hvorfor brødet hedder et monkeybread – måske fordi at man som en anden abe kan brække et stykke brød af og gumle på det 🙂

Uanset hvad, så smager det rigtig dejligt! En lille bolle omgivet af kanelsukker, det passer perfekt på en kold dag.

God onsdag.

Jette

En kold januardag

Blot en helt almindelig dag i januar – kold og med lidt sne. Vinter, som det skal være nu.

Hund og kat er kun ude i det omfang, de synes, det er nødvendigt 🙂 Den lune brændeovn er et hit blandt både dyr og mennesker.

I “100 salmer” fandt jeg dette vers, som rammer meget godt årstidens stemning:

Gå langsomt nu

i disse korte dage,

naturen hviler, kræfterne fornys,

til solopgangen kommer fra det høje

og vinterbuske blomstrer i hans lys. (“100 salmer”, 801,5)

God tirsdag.

Jette

Fladt madbrød

Aftensmaden i aftes var en skøn gang kylling i masser af krydderier – opskriften fandt jeg hos Valdemarsro.

Til retten passede det også fint med noget brød, så det blev til et fladt madbrød. Let at bage og så smager det rigtig godt, og kan ristes dagen efter 🙂

Fladt madbrød

2½ dl. koldt vand

2 spsk. olie

1 tsk. groft salt

10 gr. gær

100 gr. durummel

ca. 300 gr. hvedemel

Pynt nigella frø

Rør gæren ud i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Hvedemelet lidt af gangen. Æltes godt igennem og sættes så til hævning en 2 – 3 timer.

Når det er ved at være spisetid, tændes ovnen på 225 grader. Dejen æltes igennem og rulles ud til et fladt rundt brød. Lægges på en plade med bagepapir og brødet prikkes grundigt med en gaffel. Drys nigella frø over og dryp med lidt olie til sidst.

Bages ca. 15 minutter. Afkøler lidt, og så har du et lækkert brød. Det rækker til 5-6 personer.

Weekenden har budt på både 70 års fødselsdag og lidt maler arbejde. Sternbrædderne til sommerhuset har fået en gang linolie.

Nu er de tilbage på grunden og venter på husets videre fremfærd.

En tur ned til vandet blev det også til – i helt stille vejr og med en smuk skumring og masser af svaner på vandet.

Mandagen nydes – og så venter en ny arbejdsuge 🙂

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal