diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: februar 2019 Side 1 af 2

Vegansk pesto

Jeg er egentlig lidt forundret over mig selv – for hvis du husker mig for to år siden, så var jeg meget skeptisk og ikke særlig venlig stemt overfor alt, hvad der bare nærmede sig vegansk! Men der har tiden arbejdet med – som tiden ofte gør i livet – at noget falder på plads og man finder sin egen plads og holdning undervejs.

Jeg bliver dog aldrig veganer – dertil er jeg alt for glad for fløde, og æggene, som mine små silkehøns så trofast leverer, alt imens de rydder op og gør, at madspild undgås.

Men når alt dette er sagt – så er det godt for kloden og for os – at spise mindre kød, end vi gjorde, da jeg var barn.

I morgen aften mødes jeg med børn og mand i Horsens – medbringende vegetarisk aftensmad. Risotto med butternut squash, foccacia og denne smagfulde veganske pesto. Og til dessert en cheesecake, hvor jeg bruger agar agar i stedet for husblas. Den kage kommer der mere om en anden dag.

Inspirationen til denne pesto er fra en kogebog – Flexitarens kogebog – lånt på biblioteket.

Vegansk pesto (1 glas)

½ rød chili

30 gr. soltørrede tomater

25 gr. mandler

2 små fed hvidløg

1 almindelig størrelse basilikum

3/4 dl. olivenolie

1 tsk. citronsaft

salt og peber

Rens chilien og fjern kernerne. Kom chili, tomater (i mindre stykker), mandler og hvidløg i en foodprocessor og hak det hele groft sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser og kør til en lækker pesto. Måske du synes, der skal lidt mere olie i – så kommer du bare det 🙂

Kom pestoen på glas og opbevar i køleskab.

Den smager virkelig godt – jeg troede, at jeg ville savne smagen af parmesan, men det gør jeg ikke.

God og smuk sidste vinterdag.

Jette

Petit four – tærter med peanuts og karamelliseret hvid chokoladeganache

Jeg havde en rest mørdej tilbage i køleskabet – og så går jeg ofte og tænker på, hvad kan den nu lige bruges til 🙂

Og jeg kigger ofte forbi på Maja Vases fine side, der bugner med skinnende og flotte små tærter. Så inspirationen til mine små tærter er derfra. Der er blevet eksperimenteret i køkkenet – og kagerne smager fint, men det kunstneriske indtryk – det lader lidt tilbage 🙂

De små mørdejsskaller har jeg lavet tidligere, så opskriften på dem ligger her Og den karamelliserede hvide chokolade har jeg også brugt en gang før – i en dejlig cheesecake

Her kommer opskriften på en lækker ganache med smag af karamel.

Karamelliseret hvid chokoladeganache

60 gr. hvid chokolade

½ dl. piskefløde

1 tsk. glucosesirup

et nip salt

Hak chokoladen og læg den på et stykke bagepapir og bag den ved 120 grader ca. 30 minutter. Rør et par gange undervejs. Køler af.

Kom glucose, salt og piskefløde i en lille gryde og bring det lige til kogepunktet. Det hældes over chokoladen og der røres grundigt. Mit måtte have lidt førstehjælp fra mikroovnen 🙂 Den karamelliserede chokolade er vanskelig at smelte, så en stavblender vil være en god hjælp her. Jeg brugte minihakkeren og det virkede nogenlunde.

Det er en lækker ganache, som smager dejjligt af karamel. Jeg kølede den lidt, inden den kom i de små skaller – dem havde jeg først fyldt med lidt hakkede saltede peanuts. Som pynt er der et par grove saltkorn.

Jeg er sikker på at ganachen også vil smage dejligt både på pandekager og til is 🙂

Det er virkelig små kager, der er tale om her – så man kan roligt spise to 🙂

Må du nyde din onsdag – her er dagen solrig og med skøn blå himmel.

Jette

Kreative konfirmander

I dag er der blevet lavet ikoner 🙂 Det er efterhånden ved at være en tradition, at konfirmanderne – under kyndig vejledning – får lavet et lille ikon, billede, over deres selvvalgte konfirmationsord.

Jeg er sikker på, at de altid senere kan huske det lille vers, de har valgt. For de har skullet skrive det ned, forklare det – og endelig udtrykke det som billede, fyldt med symboler.

Inden de gik i gang fik de en grundig introduktion af Helle Noer. (læs en artikel med hende her) Hun har været her før, men i år var det en ny type ikoner, hun præsenterede. Kors lavet med alutape – og dermed også et ikon mere i sort og sølv – og ikke så farverig som de andre ikoner, mine konfirmander har lavet. Men en spændende teknik, og alle kan være med.

Vi nåede ikke at blive færdige – de fine kors skal limes på træplader, som først males sorte. Det gør vi i næste uge. Det projekt kan jeg godt finde ud af at stå for 🙂

Træpladerne er lavet af menighedsrådsformanden – han er gammel tømrermester, og har helt styr på den del 🙂

Undervejs er der også en forfriskning – her kommer jeg ind 🙂 Så der blev bagt små boller tidligt i morges. Dejen havde jeg lavet i aftes, stillet den køligt, og så var den godt hævet og klar til at blive formet her til morgen. Desuden fik de frugt og juice, så jeg tror egentlig, at konfirmanderne syntes, de var blevet taget godt nok hånd om – lige i dag.

Der skete lige så meget andet – så billeder af bollerne findes ikke 🙂 Men de smagte godt – var den respons jeg fik, og det var jo dejligt.

På torsdag går det løs igen – så skal det andet hold lave alukors og jeg skal igen bage boller 🙂

God tirsdag.

Jette

Fastelavnsboller til fyraften

Fyraftensgudstjeneste slutter med kaffe – og kage. Og med en uge til fastelavn, så er det lidt oplagt, at det bliver fastelavnsboller, der serveres. Jeg har før bagt små fastelavnsboller, den opskrift brugte jeg og opgraderede lidt med noget hakket chokolade. Og øgede også portionens størrelse. Og bagte dem uden at komme dem i forme – det er altid et sats, om fyldet bliver inden i. Noget gjorde, andet flød ud. Men det bliver nu godt alligevel 🙂

Fastelavnsboller (20 mindre stk.)

20 gr. gær

1 3/4 dl. kold mælk

½ dl. surmælksprodukt

2 små æg

1 tsk. groft salt

2 spsk. sukker

50 gr. grahamsmel

300 gr. hvedemel + lidt til æltning

75 gr. smør/margerine

Kom grahamsmel, hvedemel og smør i en skål og smuldr smørret i melet. I en anden skål kommes de øvrige ingredienser og røres sammen. Kom mælkeblandingen i melblandingen og saml dejen. Der skal nok bruges lidt mere mel til at dejen ikke klistrer. Jeg ælter den ikke så meget – for ikke at få for meget mel i dejen. Sættes til hævning 2 – 3 timer på køkkenbordet.

Remonce

75 gr. smør

100 gr. sukker

75 gr. marcipan

40 gr. hakket chokolade

Rør det hele sammen til en blød remonce.

Ælt den hævede dej igennem og rul den ud til en firkant. Skær den ud i firkanter – 20 stk – og kom lidt remonce midt på hvert stykke. Drys lidt hakket chokolade oven over. Fold firkanten godt sammen og form til en bolle – sørg for at den er godt lukket i bunden. Sættes på en plade med bagepapir, efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader og bollerne bages ca. 15 minutter.

Afkøler, inden de pyntes med lidt smeltet chokolade.

Og så er de klar til at komme med i kirke 🙂

Nu venter weekenden lige rundt om hjørnet – håber du får en dejlig en af slagsen 🙂

Jette


Sogneeftermiddag om sommerhus

Menighedsrådene og den lokale pensionistklub arbejder sammen et par gange om året. Det er en fin aftale, for pensionistklubben samler hver uge mange ældre i forsamlingshuset, og så byder vi ind med et foredrag eller to i løbet af en sæson.

I efteråret var der besøg Toner af Guld, som fortalte Matador – i ord og toner – en rigtig fin eftermiddag.

I dag er det så mig, der er på programmet. Faktisk har jeg selv foreslået det 🙂 For jeg vil gerne fortælle om mit sommerhusbyggeri, og har lavet et oplæg tidligere, så det var rimelig let at gå til.

Nu ligger der mange små og større ting klar på bordet – alt sammen noget der fortæller om den proces, det var at få bygget Kærnehuset.

Der ligger træ fra savværket i Korinth, der ligger træfiberisolering – der er mit fine certifikat på FSC – certificeringen. Og så er der eksempler på logoet – at vi finder det bæredygtige træ-og papir i mange sammenhænge.

Der er ved at ske noget i byggebranchen, når man taler om materialevalg. Træ og genbrug er kommet langt mere på dagsordenen. I denne uge var der en udsendelse i TV om netop højhuse, bygget i træ, og lejlighedskomplekser i træ. Alt sammen som alternativ til stål og beton. Det er en spændende udvikling – og som puster til min drøm om engang at bo i et træhus. Den dag, tiden i præstegården er forbi.

Det med formidling – og lidt nørderi – omkring træ, gør jeg også i en anden sammenhæng. Jeg er blevet stillet 6 skarpe spørgsmål fra hjemmesiden Træ. Dem er jeg i færd med at få svaret på – så dem kommer du snart til at kunne læse der 🙂

På en grå torsdag.

Jette

Et fuldkornshvedebrød

Jeg har bagt utallige brød gennem tiden – og ofte ofte fyldt mange spændende ting i dem 🙂 Men i går besluttede jeg, at det skulle være et helt enkelt fuldkornshvedebrød. Det blev godt og luftigt og smagte godt.

Jeg serverede det til menighedsrådsmødet i aftes – og eftersom kagen var en nøddetærte proppet med nødder og kerner, så var det meget passende med et mere enkelt brød 🙂

Jeg havde en pose manitobamel stående i skabet – som jeg ikke før har prøvet at bage af, men nu kom det med her. Manitobamel indeholder meget gluten, og hjælper dermed brødet til at hæve fint op.

Fuldkornshvedebrød (et stort brød)

2 dl. fuldkornsmel

2 dl. kogende vand

15 gr. gær

1 dl. surmælksprodukt

2 dl. koldt vand

1½ tsk. groft salt

1 spsk. rørsukker

2 spsk. olie

150 gr. manitobamel

ca- 350 gr. hvedemel

Kom kogende vand og fuldkornsmel i en skål, rør det sammen og lad det stå et par timer. Tilsæt så surmælksprodukt og koldt vand og smuldr gæren heri. Det røres rundt og de øvrige ingredienser tilsættes – hvedemelet lidt efter lidt. Dejen æltes godt igennem og hæver et par timer. Æltes igen og formes til et brød som lægges i en brødform eller bare på en plade med bagepapir. Efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader og bages ca. 40 minutter. Tages ud af formen og afkøler på en rist.

Det blev et lækkert brød – groft uden at det var for meget. Der blev serveret lidt pålæg og noget god ost til mødet, og det passede perfekt sammen med brødet her.

Nøddetærten var det virkelig søde punktum 🙂 Vintergækker, dorthealiljer og erantis er fra haven – dejligt forårstegn.

God onsdag.

Jette

Penge som gave ?

Jeg kom til at tænke lidt over dette med at give penge som gave, når man er inviteret til en fest, en rund fødselsdag eller et jubilæum.

Op til jul læste jeg et idekatalog over bæredygtige gaver – og her gik det igen – oplevelser, abonnementer eller restaurantbesøg – gavekort til frisøg eller fodterapeut og lignende. Og I bogen jeg fortalte om forleden – Zero waste – der er tanken den samme: For ikke at skabe unødigt affald og ikke bare give en ting for at give en ting – så hellere tænk i oplevelser, noget man kan gøre sammen og dele med hinanden. Ens tid er faktisk også en gave at give til andre.

Jeg har tidligere haft det lidt blandet med at give penge som gave.

Men er dog ved at revurdere mit syn på det. For i 2½ år har Ole og jeg jævnligt nydt godt af de penge, vi fik i bryllupsgave. Penge, der var øremærkede oplevelser, gode stunder og besøg på spændende steder. Pengene er virkelig blevet brugt på forskelligt – lige fra togbilletter til kakao på en cafe en kold dag i Ribe til entre på museet på Amalienborg. Og meget andet. Og hver gang, så har vi kunnet sidde og glæde os over, at det var mennesker, der ville os det godt, som havde givet os mulighed for at gøre det, vi nu gjorde netop den dag.

Så penge givet som gave – “øremærkede penge” vel at mærke – det er faktisk en ret så god ide 🙂

Også bedre end de oplevelsespakker man kan købe. De er i princippet gode nok, men har en tidsfrist på 2-3 år, og hvis man lige overser den – som jeg netop har gjort det på et gavekort til et cafebesøg – ja, så er det spildte penge. Og det er godt nok super ærgerligt. Så der er rede penge faktisk at foretrække.

Jeg satte vores bryllups-gavepenge ind på en konto, som kun rummede dem, og så er der løbende blevet hævet derfra. Til stor glæde for os.

Men med alt dette sagt – så holder jeg dog stadig også meget af at få en “rigtig” gave. Noget jeg har manglet eller ønsket mig – eller blot noget hverdagsluksus.

Men jeg synes, det er værd at overveje, hvad er det vi gerne vil, når vi giver en gave til et menneske, vi holder af. Der er flere muligheder – det behøves ikke kun være endnu en dims til samlingen af dimser – lidt firkantet sagt. Men ture, oplevelser, events – eller en invitation til en lækker middag hjemme hos en selv – det er altså gode alternativer.

Tanker på en blæsende grå dag.

Jette

Medbring din egen beholder

Bring bag – er navnet på en lille fin butik, som ligger i Esbjerg.

Den besøgte Ole og jeg i lørdags, og som navnet på butikken antyder, så kan man tage sin egen taske med, når man handler ind. Tanken bag butikken er, at man gerne vil være med til at nedbringe mængden af plastik emballage. Så derfor kan man – helt som i gamle dage – købe varer i løs vægt. Veje dem af og så ellers komme dem over i sin egen beholder.

Jeg havde ikke været helt så forudseende, så jeg fik mine røde ris og macadamia nødder med hjem i brune papirposer. På vejen hjem, opholdt de sig i mit medbragte indkøbsnet.

På en måde lyder det jo så helt naturligt at tage et net med på indkøb, i stedet for at skulle købe en plastikpose til at bære varerne hjem i. At bruge et stofnet eller en kurv er jo en let måde at hjælpe naturen og miljøet på.

Butikken sælger ris, nødder og linser. Forskellige blandinger og masser af tørret frugt og nødder coated i chokolade. Men også strikkede karklude og uldsokker findes på hylderne – og ret mange andre fine varer.

Priserne er lidt højere, end hvis du skulle finde det i en almindelig butik. Men hos Bring bag kan du til gengæld nøjes med at købe lige den mængde, du har brug for.

Det er en hyggelig butik at gå rundt i. Og idéen er super god. Men det er en ny måde at købe ind på, og det tager tid at få os mennesker til at gøre ting på en anden måde end vi plejer 🙂 Det er også udfordringen for butikken her – men jeg synes det er sejt, at de forsøger.

Og jeg tror faktisk, at hver sparet plastikpose tæller i det store regnskab. Jeg øver mig i at sige nej tak, når en butik kommer en lille dims i en lille ekstra plastikpose – den kan jo ofte fint være i den taske, jeg alligevel har med 🙂

Jeg nød at komme ud og se noget, der blev gjort anderledes. Og helt i tråd med mit mål for 2019 – at komme ud og se noget, jeg ikke har set før, opleve noget interessant. Og med en pose macadamia nødder i skabet, så er jeg klar til at bage denne skønne tærte. Der er nemlig menighedsrådsmøde i morgen – og så skal der serveres kage 🙂

God mandag.

Jette

Marmorkage på en fredag

Dagen begyndte kold og vinterlig, men nu har solen taget fat. Måske det er muligt at sidde udenfor med kaffe og kage – mens man er iklædt skitøj – og så lade solen varme ens ansigt. Det håber jeg 🙂

En kage til at tage med ud kan være en helt almindelig marmorkage.

Trine og Peter kommer forbi i aften – efter at have været en tur over grænsen – og så tror jeg gerne, de vil have lidt kage med til henholdsvis Horsens og Århus 🙂

Marmorkage

125 gr. smør/margerine

125 gr. rørsukker

1 tsk. vaniljesukker

125 gr. mel

25 gr. grahamsmel

2 små æg

½ dl. mælk

½ tsk. bagepulver

Til chokoladedejen:

1 spsk. kakao

30 gr. mørk chokolade

Kom smør/margerine, sukker og vaniljesukker i en skål, lad det stå ved stuetemperatur, til det er blødt og pisk det så godt sammen. Tilsæt æggene – et ad gangen – og pisk mellem hver. Kom hvedemel og grahamsmel i dejen sammen med bagepulver og mælk. Vend det hele godt sammen. Det er en forholdvis fast dej. Tag ca. 1/3 af dejen over i en anden skål og kom kakao og hakket chokolade heri. Rør det godt sammen.

En lille brødform beklædes evt. med bagepapir – min er slip let, så jeg udelader bagepapir – og kom ca. halvdelen af den lyse dej i formen. Oven på den kommes chokoladedejen og derefter det sidste lyse dej. Rør evt. lidt rundt for at mixe de to deje lidt. Bages ved 175 grader 40-45 minutter.

Køler af i formen.

Og med det fine solskin, så kom kagen med udenfor, hvor hanen nysgerrigt løfter hovedet 🙂

Og en lille mariehøne nød også solskinnet 🙂

Nu håber jeg morgendagen også byder på solskin og stille vejr – det er altså godt for sind og sjæl med sådan noget vejr.

God weekend.

Jette

Planlægning af kirkevandring

I sensommeren var menigheden på kirkevandring ud fra Kauslunde kirke. En fin formiddag med en kort gudstjneste og en god vandretur rundt i omegnen – og med lidt lækker frokost undervejs.

Og som præst i to sogne, så skal sol og vind deles nogenlunde ligeligt 🙂 Så nu skal vi snart på kirkevandring ud fra Gamborg kirke. Helt bestemt palmesøndag – og en fin dag i kirkeåret at bevæge sig udenfor – vi er selvfølgelig ikke med i indtoget i Jerusalem med palmegrene i hænderne – men vi kommer dog ud at gå.

Men planlægningen kræver også en tur rundt, for at se om vi overhovedet kan gå der, hvor jeg gerne vil, vi går. Så i morges blev skoene snørret og jeg gik turen rundt. En fin tur på godt 2,5 km i ret kuperet terræn.

Det er dog godt, at der er to måneder til vi skal ud at gå – for stien var noget våd et par gange 🙂

Vi kan følge den nyanlagte Lillebæltssti – en flot rute, der snor sig 23 km rundt langs med Lillebælt. Og vi finder let vej – den lille vandringsmand fører an.

Vi går gennem lave områder, kommer igennem siv, hvor der er lavet vej – lidt som da Moses stod ved det røde hav og vandet skilte sig, og der kom en vej til syne.

Og så er der blik til vandet. Det kan høres med den skønne lyd, som bølger på en strand har. Der er også et rigt fugleliv i området, så indimellem letter en fasan eller nogle ænder.

Det var diset i dag, men derfor kunne jeg sagtens nyde synet af Gamborg fjord og de forskellige små anløbsbroer, der ligger undervejs.

Meget af tiden er vandet virkelig tæt på.

Og vinden er kølig endnu – så det var også rart at komme lidt i læ af træer og hegn. Nogle steder går stien på det yderste af en mark. Her er blevet sået græs og sat skelpæle i, så den, der vandrer, ikke er i tvivl om, hvor man skal gå.

Den sidste del af turen var på almindelig grusvej – tilbage til kirken. Og det kunne altså lade sig gøre at gå en runde og jeg fandt et par steder, hvor der kan gøres holdt. Dejligt. Så nu er første del af planlægningen af kirkevandringen på plads.

Senere kommer det mere praktiske med gudstjenste og forplejning – men det bliver først, når det er rigtig forår og mere sol og varme i luften. Det glæder jeg mig nu også til 🙂

God torsdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal