Konfirmander maler ikoner

At male ikoner er en meget gammel tradition, som føres tilbage til den allertidligste kristendom. Ikoner blev tidligere fremstillet efter gamle opskrifter og med en særlig teknik og oftest malet på træplader.

Det mest almindelige motiv var af jomfru Maria og Jesusbarnet.

Guds Moder. Ikon fra 1100 tallet


En ikon er et billede med religiøse symboler. Et vindue indtil en usynlig verden – et vindue ind til Gud. Derfor spiller farver og former, symboler og sirlige streger en stor rolle. 

Mine konfirmander skulle lave deres egen ikon – med udgangspunkt i deres eget konfirmationsord. Det var ikke nogen let opgave. Det handler om at tænke abstrakt og kreativt – ikke noget jeg er så god til, så jeg fik hjælp til undervisningen. Helle Noer havde tilrettelagt dagen og medbragt materialer, så det hele var lige til at gå til. Forinden havde konfirmanderne valgt deres konfirmations ord og lavet en skitse til deres ikon.  

Der blev talt om, hvordan ord kan udtrykkes med symboler og farver. Og jeg er sikker på at alle konfirmander kan huske noget fra deres vers mange år frem i tiden. For de har selv haft det i hånden, tænkt over det og udtalt sig om det. Og så huskes det bare bedre.

Her er deres resultater – ret imponerende. De er lavet i løbet af tre timer.

Tirsdagsholdet

Torsdagsholdet

Farvestrålende og glade ikoner – hvis du spørger mig.

Ingen skal tage jeres glæde fra jer.

(Johannes evangeliet 16,22) 

Jeg er verdens lys. Den der følger mig, skal aldrig vandre i mørket.

(Johannes evangeliet 8,12)


Så bliver da tro, håb, kærlighed disse tre. Men størst af dem er kærligheden.

(1. Korinterbrev 13,13)


Det var en spændende dag – med masser af kreativitet og koncentration. Nu udstilles ikonerne i kirken, og så får konfirmanderne dem med hjem på deres konfirmationsdag. 

Jeg håber, de bliver glade for dem og får glæde af dem.

God tirsdag.

Jette

Forrige indlæg

Nu med nummer :-)

Næste indlæg

Påskesticks med anis

4 Kommentarer

 1. Christina / TheBigMeowski

  De er rigtig flotte 🙂 Det har de gjort godt.

 2. Jette Holm Rosendal

  Jeg er virkelig også overrasket over, hvor fine de blev – for ingen af os havde nogen forudsætninger. Men underviseren var meget professionel – det var en stor hjælp.

 3. Aase

  Sikke flotte og tidssvarende ikoner, der er kommet ud af det projekt. Og jeg tænker, at der ligger gode overvejelser bag de enkelte motiver. De er enkle og moderne i udtrykket – og jeg kunne da godt tænke mig et par stykker af dem på min væg.

 4. Jette Holm Rosendal

  Hej Aase. Tak for dine anerkendende ord. Og jeg er enig, der er flere gode og udtryksfulde i mellem. Jeg håber også at konfirmanderne vil hænge dem op derhjemme – til eftertanke mm.
  God påske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal