Jeg kom til at tænke lidt over dette med at give penge som gave, når man er inviteret til en fest, en rund fødselsdag eller et jubilæum.

Op til jul læste jeg et idekatalog over bæredygtige gaver – og her gik det igen – oplevelser, abonnementer eller restaurantbesøg – gavekort til frisøg eller fodterapeut og lignende. Og I bogen jeg fortalte om forleden – Zero waste – der er tanken den samme: For ikke at skabe unødigt affald og ikke bare give en ting for at give en ting – så hellere tænk i oplevelser, noget man kan gøre sammen og dele med hinanden. Ens tid er faktisk også en gave at give til andre.

Jeg har tidligere haft det lidt blandet med at give penge som gave.

Men er dog ved at revurdere mit syn på det. For i 2½ år har Ole og jeg jævnligt nydt godt af de penge, vi fik i bryllupsgave. Penge, der var øremærkede oplevelser, gode stunder og besøg på spændende steder. Pengene er virkelig blevet brugt på forskelligt – lige fra togbilletter til kakao på en cafe en kold dag i Ribe til entre på museet på Amalienborg. Og meget andet. Og hver gang, så har vi kunnet sidde og glæde os over, at det var mennesker, der ville os det godt, som havde givet os mulighed for at gøre det, vi nu gjorde netop den dag.

Så penge givet som gave – “øremærkede penge” vel at mærke – det er faktisk en ret så god ide 🙂

Også bedre end de oplevelsespakker man kan købe. De er i princippet gode nok, men har en tidsfrist på 2-3 år, og hvis man lige overser den – som jeg netop har gjort det på et gavekort til et cafebesøg – ja, så er det spildte penge. Og det er godt nok super ærgerligt. Så der er rede penge faktisk at foretrække.

Jeg satte vores bryllups-gavepenge ind på en konto, som kun rummede dem, og så er der løbende blevet hævet derfra. Til stor glæde for os.

Men med alt dette sagt – så holder jeg dog stadig også meget af at få en “rigtig” gave. Noget jeg har manglet eller ønsket mig – eller blot noget hverdagsluksus.

Men jeg synes, det er værd at overveje, hvad er det vi gerne vil, når vi giver en gave til et menneske, vi holder af. Der er flere muligheder – det behøves ikke kun være endnu en dims til samlingen af dimser – lidt firkantet sagt. Men ture, oplevelser, events – eller en invitation til en lækker middag hjemme hos en selv – det er altså gode alternativer.

Tanker på en blæsende grå dag.

Jette