diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juli 2020 Side 1 af 3

Fredags glimt

Så blev det sidste dag i juli og sidste fredag i denne omgang med små glimt herfra.

I går var det 4 års bryllupsdag – og den blev fejret med lækker mad på det fineste gamle badehotel – jeg har desværre ingen billeder. Men Ole og jeg nød tiden og maden.

Den høje og slanke lagkage har vi stadig til gode at smage – vi var alt for mætte i går. Men mon ikke det lykkes her i weekenden at få smagt på den 🙂

Her til morgen blev bagt koldthævede boller. Dem er jeg virkelig blevet fan af. Det er super nemt og smager dejligt, og duften af nybagt brød en helt almindelig morgen, det er altså dejligt 🙂 Dejen røres sammen om aftenen, sættes i køleskab og næste morgen formes bollerne med en ske og de bager godt et kvarter – og så er vi klar 🙂 De er bedst nybagte, men hvis man ikke er vild med at skulle have fingre i dejen, så er dette et godt bud på hjemmebagte boller.

I denne uge er der mange skift i sommerhuset – så turen går til Sydfyn nogle gange. Men jeg hygger mig med det. Og møder rigtig mange biler, campingvogne og autocampere på min vej – det synes jeg er så fint, for det tyder virkelig på, at der bliver holdt rigtig meget ferie her i Danmark i år. 

Her er tøj til tørre – jeg ejer ikke en tørretumbler, men er meget glad for tøj og sengetøj, der dufter af frisk luft 🙂 Det kræver lidt arbejde og der skal holdes øje med vejret, men det lykkes som regel at få tøjet tørret udendørs. 

Og en af silkehønsene har valgt at ruge – det har hun nu gjort ret længe – så jeg er spændt på, om der på et tidspunkt sker noget. Hun er i hvert fald ihærdig – og meget tålmodig 🙂

Og så er det næsten weekend – og for en gangs skyld ser den lovende ud 🙂 Sommer! Ja tak 🙂

God weekend.

Jette

Lille lagkage i mange lag

I morgen kan Ole og jeg fejre, at vi har været gift med hinanden i 4 år 🙂 De år har været gode og indholdsrige, der er sket meget – men mest af alt, så er vi bare rigtig glade for hinanden og for at være gift med hinanden 🙂 

Vi har hvert år på vores bryllupsdag været ude at spise, og har aftalt, at det er sådan vi gerne vil fejre dagen på – så i morgen skal vi spise på et gammelt badehotel. Det bliver så fint. Der er næppe plads til kage efter sådan et måltid – men så bliver kagen spist en anden dag. 

Jeg har længe gerne villet prøve at lave en lagkage i mange lag – så det blive en høj kage med skarpe kanter 🙂 Og jeg synes selv, jeg er komme nogenlunde i mål – en enkel og elegant kage – og den smager dejligt (der var lidt til overs af både bund og mousser :-))

Bundene blev bagt som en stor plade, og så er der skåret små runde bunde ud efterfølgende. Jeg fik med lodder og trisser og lidt snyd lavet 6 bunde til min lille kage. Den røde mousse er af jordbær og ribs, og den lyse er en citronmousse. 

Her kommer opskriften på bunden.

Citronbunde

2 æg, deles

85 gr. sukker

25 gr. hvid chokolade

35 gr. mandelmel

50 gr. hvedemel

½ citron, skallen heraf

Pisk hviderne stive og stil til side. Pisk så sukker og æggeblommer godt og grundigt, mens chokoladen smelter over vandbad – eller i mikroovn. Den smeltede chokolade piskes i æggesnapsen. Nu vendes de to slags mel og revet citronskal i og til sidst vendes de stiftpiskede æggehvider i. Det hele blandes godt. Dejen smøres ret tyndt ud på en bageplade med bagepapir og bager ca. 9 minutter ved 175 grader. Den skal være pænt lysebrun. Når den kommer ud, drysses lidt sukker på toppen, et nyt stykke bagepapir lægges over og ved hjælp af en anden bageplade vendes kagen om, så bunden kommer til at være øverst. Fjern forsigtigt bagepapiret og lad bunden køle af.

Udstik små bunde til din lagkage.

Jeg lavede mine lidt mindre end den form, jeg samlede kagen i, så mousserne kom til at danne kanten på kagen.

Den kom til sidst i fryseren, og så er det lettere senere at fjerne formen og pynte kagen.

Kagen kan samles med lige den mousse, du har lyst til 🙂

Det var en sjov opgave at lave sådan en kage – men det tog lidt tid. Men jeg prøver gerne igen 🙂

God onsdag.

Jette

Morgensol

Jeg synes ofte solen lader sig se om morgenen, men så går der lidt tid og så bliver den gemt bag et hav af skyer.

I dag vågnede jeg i sommerhuset til solens stråler – vældig hyggeligt. Diva og jeg havde lige haft en enkelt overnatning, inden huset igen bliver lejet ud til søde gæster.

I østen stiger solen op:

Den spreder guld på sky,

går over hav og bjergetop,

går over land og by. ( Den danske salmebog 749,1)

Det er ikke uden grund, at netop den salme er så kendt og indsunget. For Ingemann rammer så fint det, vi alle kan se, hver eneste morgen. Lyset fra øst, der får jorden til at skinne og tage sig skøn og indbydende ud. Som et glimt fra Paradis.

Jeg kom også til at tænke på salmen, fordi den rigtig ofte bliver sunget ved kirkelige handlinger – både bisættelser og bryllupper. Og det slår mig hver gang, at uanset hvor meget man er vant til at synge – så kan langt de fleste synge med på netop denne. “I østen stiger solen op” Det er genkendeligt, vi ser det for os. Og mange har lært den i skolen. Og den er en del af vores sangskat – og hvor er det godt, at vi stadig har noget fælles gods her.

Udenfor mit vinduer er solen igen dukket op – den må gerne skinne hele dagen 🙂

God tirsdag.

Jette

En uge til ferie

Ferien begynder at anes i horisonten 🙂 Næste mandag cykler Ole og jeg til Middelfart og tager toget til Aalborg – og så cykler vi rundt i det nordjyske nogle dage. Overnatninger er bestilt – jeg skal være helt sikker på, at jeg har en seng at sove i om natten 🙂

Men først venter endnu en travl uge – mine kollegaer holder stadig ferie. Men der er ved at være styr på aftaler og kirkelige handlinger, så en dag af gangen, så kommer vi nok i mål.

Ugen byder også på vores 4 års bryllupsdag – og en 50 års fødselsdagsfejring. Plus en del forskellige gæster i sommerhuset, så der skal gøres klar og vaskes sengetøj nogen gange 🙂

Det er helt tydeligt, at sådan er mine uger ikke normalt 🙂 Men denne kommer til at gå hurtigt, og blive fyldt med mange indtryk og gode oplevelser.

God mandag.

Jette

Fredagsglimt

Endnu en uge af juli er snart gået – ikke den mest prangende sådan solskinsmæssigt, men der har været tid og vejr til også at være ude. Dejligt 🙂

Det har været en uge med mange samtaler og kirkelige handlinger – især fordi, at jeg passer nogle flere sogne end normalt. Mine kollegaer har ferie, så derfor er der landet lidt ekstra på mit bord. Og lidt typisk for mig, når jeg synes, der er meget jeg skal – så laver jeg først en dej til et godt brød 🙂 Laver noget helt basalt – og har så nydt det gode brød her i ugens løb.

Og så er det nu at grøntsager begynder at være klar ude i haven. At sætte det i flertal er lidt en overdrivelse – jeg har kartofler og tomater, så det er til at overskue. Kartoflerne er fine, og jeg nyder at grave mine egne kartofler op her lige i højsommeren. Tomaterne er bare på vej, de mangler helt klart noget varme og noget sol. Men fine er de nu alligevel.

Æbletræet er fire år gammelt, eller det er i hvert fald fire år siden, at det blev plantet. Og i år bærer det endnu flere æbler – så det bliver spændende, hvordan det kommer til at gå med dem.

Som sagt, så har vejret varieret – i går var det mest gråt, så der var ikke nogen uden at bade. Vandet var ellers fint og klart, og der var ikke mere tang end at det let kunne forceres. Jeg har stadig til gode at komme i vandet i år – det ender vist med, at det kun bliver til fodbad 🙂

På den fredede eng, der ligger foran sommerhuset, kommer der hvert år noget kvæg ned og græsser. Det synes jeg er mega hyggeligt, det giver liv til området – og minder nok lidt om barndommen, hvor der også gik kreaturer i engen.

Et sidste glimt er ugens buket. Jeg havde besluttet, at den kun skulle bestå af grønt. Så grønne grene fra træer og buske er her sat sammen – det er både frodigt og rodet. Men giver nu alligevel noget farve til bordet, når den kommer ind. Men nogle grene har svært ved at holde hovedet højt, når de kommer i en vase. Det er godt at banke grenen lidt forneden, så vandet bedre kan suges op, et godt råd, som Planteliv gav mig på Instagram.

Med ønsket om en dejlig weekend 🙂

Jette

Radisser på pizza

Radisser er en sjov lille grøntsag. Lidt overset måske, men den gør nu heller ikke meget væsen af sig. Jeg mindes som barn at have sået radisser i haven, men de blev mest spist op af orm, så forsvandt fornøjelsen lidt ved det 🙂

Men nu var der et bundt radisser i posen To Good To Go, så de skulle jo helst bruges til noget. Og Ole serverede for noget tid siden en pizza med radisser – det blev så afprøvet i mit køkken i går. Det er en super enkel pizza, men den smager ret så fint 🙂

Pizza med radisser (1 pers)

Pizzadej af 1½ dl. vand

1 kartoffel

1 bundt radisser

2 tsk. olivenolie

50 gr. revet ost

salt (gerne røget) og peber

Kartoflen skæres i meget tynde skiver. Radisserne halveres og vendes med olivenolien sammen med et nip salt og lidt peber.

Rul dejen ud og læg den på bagepapir på en plade. Fordel osten og dernæst kartoffelskiverne – de skal ligge i et enkelt lag. Fordel så til sidst radisserne og dryp med det sidste olie. Krydr med salt og peber. Jeg brugte mit lækre røgede salt – det gav lidt ekstra smag.

Bag pizzaen ved 225 grader ca. 15 minutter.

Og så er der ellers bare mad. Lækkert og sommerligt. Jeg spiste det uden kniv og gaffel, så det er virkelig hyggemad 🙂

God torsdag.

Jette

Inspiration

Min grøntsagsskuffe var tom – der lå en halv agurk og nogle få grønne bønner – så det var tid til at få fyldt op. Og da der kun er mig i huset her i ugen, så valgte jeg at købe en To Good To Go pose, og så lade dens indhold bestemme noget om, hvad der skulle laves af mad. For det er aldrig til at vide, hvad posen indeholder.

Denne er købt i Netto – og det var en fyldt pose, og den vejede godt til. Det viste sig, at der var ret mange kartofler og en stor vandmelon nede i posen. Det forklarede vægten 🙂

Når en To Good To Go pakkes ud, så handler det også om at finde inspiration til, hvad alle disse grøntsager nu kan bruges til. Det gode ved denne pose er, at en del af grøntsagerne kan holde sig i længere tid. Så i første omgang kom porrer og rødløg ud i garagen – til senere brug.

Her ser du, hvad aftensmaden i går bestod af – alt sammen med grøntsager fra posen – og så suppleret med lidt fra køleskabet. Der er mere end jeg kunne spise, så frokosten er også klar i dag 🙂

Den store vandmelon var fin og havde små kerner. Jeg er ikke den helt store fan af vandmeloner, og køber dem sjældent selv, men nu var den her – og så blev en god del af den brugt i en klassisk vandmelonsalat.

Jeg fandt opskriften hos Arla, den er nem og lige til og smager virkelig dejligt.

Kartoffelfadet er også meget lige til. De kogte kartofler moses let, drysses med salt, peber og lidt tørret chili. Revet ost drysses over og til sidst hældes lidt olivenolie over, og det hele varmes igennem ved 225 grader i ovnen et kvarters tid.

Og endelig lavede jeg pesto. Jeg kunne også have lavet denne pastaret, men det må blive en anden gang. Jeg brugte pestoen i en grillet wrap.

En tortilla smøres med pesto og drysses med revet ost inden en ny tortilla lægges oven på. Presses let sammen og steges på panden ved god varme eller grilles i en toaster. Skæres ud i trekanter.

Det er virkelig en let og lækker ret, eller måske snarere en snack. For den vil også gøre sig godt som en lille appetizer med et glas kølig hvidvin til 🙂

Jeg blev godt mæt – og har grøntsager til resten af ugen – alt sammen købt for 29 kr. Hvis man ikke lige står og skal have en bestemt grøntsag, så er der meget godt gemt i sådan en pose To Good To Go.

God onsdag.

Jette

Nye grydelapper

Jeg har aldrig hæklet en grydelap før 🙂 Men nu skulle det prøves. Jeg har mange gamle grydelapper, som min mor har lavet til mig af gamle hæklede servietter. Servietterne havde min farmor hæklet, men de blev ikke brugt, og så blev de lavet om til grydelapper. Men der var små huller i mønsteret, så det skete, at jeg brændte fingrene, når jeg brugte dem. Så nu skulle der ske noget nyt.

Og i en tid, hvor der ryddes op i præstegården, så dukker også mere garn op 🙂 Så det er bomuldsgarn fra gemmerne, der er blevet brugt. Tre tråde i forskellig farve, men det fungerede faktisk meget godt. Opskriften er fundet på nettet og så var det jo bare at gå i gang. Det er lidt stift at arbejde med, men grydelappen skal jo også være tilpas tyk og kraftig, ellers skærmer den ikke mod varmen.

Jeg er blevet okay tilfreds med resultatet.

De er blevet hængt op i sommerhuset – for har manglede også gode grydelapper 🙂 Det skarpe øje vil se, at krogen er en lille plastikdims. Det blev overvejet nøje, inden den blev klistret op. Men jeg kunne ikke finde flere af mine fine metal kroge, og denne er fundet i kælderens gemmer, efter at have opholdt sig der i årtier. Så nu kom den i brug, og med klister på bagsiden, så kan den fjernes igen uden at lave mærker på den hvide plade. Det kan jo også være en fordel. Og det er mere bæredygtigt at bruge noget, der er produceret, end at gå ud og købe noget nyt 🙂

Diva og jeg holdt fridag i sommerhuset – og solen skinnede. Det var så fint.

God tirsdag.

Jette

Kirsebærtærte

De flotte og lækre kirsebær, jeg fik med hjem fra et besøg, blev blandt andet brugt i en lækker kirsebærtærte. Mange af bærene spiste vi også bare, som de var, for de smagte så fint. Men i en kage var de nu også gode 🙂

Kirsebærtærte (5-6 pers)

Mørdej

150 gr mel (evt. 25 gr. grahamsmel)

75 gr. smør

35 gr. sukker

evt. 1 spsk. creme fraiche

Mel, smør og sukker smuldres godt sammen – evt. på en foodprocessor, den er virkelig god til det :-). Saml dejen med lidt koldt vand eller creme fraiche og lad dejen køle og hvile en times tid.

Mazarin

50 gr. smør

50 gr. sukker

1 tsk. vaniljesuker

1 lille æg

40 gr. marcipan

40 gr. mel

200 gr. udstenede kirsebær

1 spks. rørsukker

Til mazarinmassen piskes smør, sukker og vaniljesukker sammen. Tilsæt marcipan i små stykker og pisk det sammen, inden ægget piskes i. Til sidst vendes melet i.

Rul mørdejen ud og beklæd en tærteform – ca. 21 cm i diameter – med dejen. Fordel de udstenede kirsebær og drys sukker over. Fordel til sidst mazarinmassen og glat den ud. Bag tærten ca. 25 minutter ved  175 grader.

Køler af og serveres med flødeskum eller creme fraiche.

Det er en lækker tærte 🙂 Og i sæson lige nu.

Nu venter en travl uge – der er ferie blandt mine kollegaer, så jeg har flere sogne at tage vare på i den kommende tid – og det kan godt ses i kalenderen 🙂 Men – en dag ad gangen – så går det nok.

God mandag.

Jette

Fredags glimt

Jeg gjorde det samme sidste år – lavede glimt af stort og småt om fredagen. Det gør jeg igen denne juli – hverdagen er lidt sat på pause, også selv om jeg ikke har ferie. Men møder og arrangementer er der ikke så mange af, så der bages mest til husbehov. Så glimtene handler ofte om noget andet 🙂

I går kørte jeg gennem Faldsled og så noget, jeg aldrig har set før – nemlig et skilt ved både campingpladsen og Faldsled kro som meldte: “Alt optaget.” Det er imponerende, men også dejligt, tænker jeg.

Der var nu også usædvanligt mange biler på vejen gennem det smukke Sydfyn.

Sommerhuset følger faktisk i samme spor – i går blev sidste ledige dato udlejet – så det har også for mit lille hus, været en helt usædvanlig sommer. Og det er da lidt underligt at kunne stille sig i rækken af udlejere, der melder alt optaget 🙂 Samtidig glæder jeg mig over, at danskerne ved at holde ferie i Danmark jo er med til at gøre noget godt for samfundet som helhed. Og det er også hyggeligt uden besvær at kunne forstå, hvad alle siger 🙂

I går bød på et besøg hos min gravermedhjælper, som lige nu er på barsel.Det var vældig hyggeligt at se hende og Mini – ingen tvivl om, at begge trivedes. Og inden hjemturen var vi på havevandring i noget, der minder om en park – noget var fint holdt med bede og anlæg, og så var der en vild have, hvor græs, blomster og grønt fik lov at gro, som det nu ville. Her var der blot lavet en sti med plæneklipperen. Sådan en have er helt sikkert god for for både dyr, klima og mennesker.

Jeg fik også denne portion søde kirsebær med hjem. Nu må jeg se, hvad de ender med at blive til 🙂

Og endelig – sikke en skøn fredag morgen! Det var frisk, vindstille og solrigt! Det er virkelig kun til at blive glad over – og glæde sig til weekenden. Det er vist også kortvarigt, at solen og varmen er – jeg vil nyde det, alt det jeg kan 🙂 Præstemarken ligner stadig mest en mark – men er en skov på vej.

Søndag morgen er der igen en tidlig gudstjeneste – dem er jeg vældig glad for. På søndag skal vi blandt andet synge denne salme, som så fint minder os om alt det, vi har fået givet.

Du, som gir os liv og gør os glade,

du, som holder af os, som vi er ….

du, som åbner bøgehækkens blade,

giv os liv og lys, og gør os glade. (Den danske salmebog 369)

Må du få en dejlig weekend.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal