diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: maj 2020 Side 1 af 2

kage jordbær flødeskum

Lagkage til menighedsrådsmøde

I aftes havde vi sæsonens sidste menighedsrådsmøde – og det første møde i tre måneder. Normalt kan man måske synes, at møder ikke er så interessante 🙂 Men det var nu ganske dejligt at se alle rådets medlemmer igen.

Jeg står – som jeg har fortalt om før – for kagen til kaffen. Det varierer meget, hvad jeg bager, men i går blev det i det enkle. En lagkage og en småkage. Nødde grissinier jeg blevet vældig glad for, så de kom på bordet – og så denne ret fine lagkage, hvis du spørger mig 🙂 Friske bær gør underværker, og det var gode danske jordbær, der var på toppen. Bundene var bagt med æbler og ligeledes er der æbletern gemt inde i kagen. Det er en lækker lagkage. Jeg bagte den også i en mindre udgave til mors dag, men brugte da agar-agar i stedet for husblas. I går blev der brugt husblas.

Lagkage med hyldeblomstmousse, æbler og frugt ( ca. 12 pers)



Lagkagebunde

4 æg

200 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

50 gr. honning

100 gr. smør

200 gr. mel

1½ tsk. bagepulver

1 stort revet æble, uden skræl

Smelt smørret og alkøl det let. Kom æg og de forskellige sukkerarter i en skål og pisk til en dejlig æggesnaps. Pisk smørret i og vend til sidst mel, bagepulver og revet æble i dejen. Kom dejen i en springform (ca. 25 cm i diameter) beklædt med bagepapir. Bag kagen ca. 40 minutter ved 180 grader. Køler af og deles i to.

Fyld

2-3 æbler, skrællet og i små tern

1 dl. hyldeblomstsirup

Kom æbletern og hyldeblomstsirup i en lille gryde og kog det ved svag varme 3-4 minutter. Køler af og saften hældes fra og gemmes til moussen.

Hyldeblomstmousse

3 blade husblas

Saft fra de kogte æbletern

Saft og skal af ½ citron

50 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

4 dl. piskefløde

Læg husblas i blød i koldt vand et kvarters tid. Kom saften fra æblerne, citronskal og citronsaft, sukker og vaniljesukker i en lille gryde og giv det et opkog, så sukkeret smelter. Lad det køle lidt af, inden opvredet husblas kommes i og smelter ved varmen. Pisk fløden til skum og når sukkerblandingen er håndvarm røres den i.

Pynt

3 dl. piskefløde

frisk frugt (hindbær, blåbær, jordbær)

Stil den ene lagkagebund på et serveringsfad, læg springformens ring omkring og kom gerne bageplast inden i – det er med til at holde det hele sammen. Fordel æbletern på bunden og kom 2/3 af moussen over. Læg den anden bund oven på og tryk det let sammen. Fordel det sidste af moussen ovenpå og glat overfladen pænt jævn. Stil kagen på køl et par timer.

Inden servering fjernes ring og bageplast, og kagen sprøjtes op med flødeskum. Det kan også smøres på, hvis det synes nemmere. Pynt med masser af frugt og dryp eventuelt lidt hyldeblomstsirup over frugterne.

Voila – du har en rigtig lækker lagkage. Det er en kage med smag og lidt at tygge på undervejs – det holder jeg af – lagkager kan godt blive lidt for bløde efter min smag 🙂 Men her er noget for øjne og smagsløg.

Og endelig et billede fra efter mødet:

Men indendørs aftenlys bliver aldrig helt godt 🙂

Nu stunder pinsen til – og kigger jeg ud af vinduet, så passer billedet så fint til salmen “I al sin glans nu stråler solen” – det gør den i den grad. Og hvor er det dejligt og opløftende – passer lige til pinse og glæden ved endelig at kunne mødes i kirken igen.

Med ønsket om en velsignet pinse.

Jette


Opstammet troldhassel

Forleden læste jeg Karen fra Skivholmes spændende indlæg på hendes blog om, hvordan hun havde strammet op omkring hendes gamle troldhassel. Jeg troede slet ikke man kunne gøre sådan noget, så jeg læste interesseret med.

Og i går gik jeg så i gang med præstegårdens gamle troldhassel. Men kan godt se, nu jeg lige genlæste hendes indlæg, at jeg vist ikke var helt så modig, som Karen var 🙂 Men lidt har også ret her, for det pyntede i hvert fald, og der er blevet bedre plads under den store troldhassel.

Der er noget spændende ved at gå og beskære og rette op på planter. Hver forår nyder jeg at klippe mine roser – det er et sent arbejde, men resultatet er flottere roser – og lidt mere styr på, hvor de vokser hen 🙂

Arbejdet med en troldhassel er lidt mere voldsomt, men virkelig sjovt, og hvor var der mange visne, tørrede og knækkede grene, som bare lå løst filtret sammen inde i stammens hulrum. Så der var faktisk også tale om en oprydning 🙂

Jeg forsøgte at fjerne alle små kviste op til hovedhøjde – og klippede det yderste af de grene, der hang for langt ned. Så nu kan den passeres uden at få krøllede grene og blade i hovedet 🙂

Men jeg kan også se, at der er stadig nogle grene, der godt kan fjernes, så det kun er de krogede og sjove grene, der ligesom kommer til at tegne træet. Jeg må ud med grensaks og ørnenæb igen.

Tak til Karen for inspiration til at gå i gang med at opstamme min troldhassel. Den vil jeg glæde mig over, hvor gang jeg ser på den.

På en smuk torsdag

Jette

Lækre glutenfri kokosmuffins

Der er noget særligt over opskrifter skrevet og samlet i en gammel koge/bagebog. For de er alle skrevet ned med håndskrift eller klippet ud af et blad og klistret ind – med tanke på, at de kunne prøves engang. Min mor havde en sådan bog – billedet af den står tydeligt i erindringen. Hvilken skuffe den var i, og hvordan den flittigt kom frem, når der var mulighed for at gøre lidt ekstra ud af noget.

I weekenden var det min svigerindes bagebog jeg kiggede i 🙂 Med fin skråskrift og alfabetisk inddeling. Opskriften jeg var på udkig efter var kokosmuffins. Jeg havde smagt dem tidligere, og de var super lækre, havde en passende størrelse og var lige til at tage med på skovtur 🙂 Det sidste er vigtigt, for det er noget af det, jeg øver mig i at blive bedre til – at tage kaffe og kage med, når der planlægges en gåtur. For det er mega hyggeligt lige at holde en lille pause i det fri – og så nyde en hjemmebagt kage 🙂

Opskriften er blevet gjort meget mindre og så forsøgte jeg at lave den glutenfri. Det lykkedes.

Nu kommer kagerne i fryseren til en gang, den står på udflugt 🙂

Kokosmuffins med nødder og chokolade (6 stk)

2 små silkehønseæg eller 1 stort æg

80 gr. sukker

50 gr. smeltet smør

15 gr. mandelmel

60 gr. kokosmel

20 gr. hakkede nødder

25 gr. hakket chokolade

Smelt smørret og lad det køle lidt af. Pisk æg og sukker godt sammen til en skøn æggesnaps. Tilsæt smør og pisk igen. Vend så alle de tørre ingredienser i og rør rundt, så alt er godt blandet. Fordel dejen i 6 muffinsforme og bag kagerne ved 200 grader ca. 15 minutter. Køler af i formen.

Så enkelt var det 🙂 Men smagen er virkelig god.

På en dejlig onsdag.

Jette

Kartoffelspirer i tang

Da jeg i april måned lagde kartofler nede ved sommerhuset, var det genstand for en del sjove og søde kommentarer. Jeg fortalte om det på Facebook, og ja, det blev kommenteret. Fordi kartoflerne blev lagt oven på græs og så ellers gemt under et tæppe af tang.

Og her har de ligget – længe. Der skete ikke meget, jeg har kigget, hver gang jeg var dernede. Men der var ikke skyggen af en spire. Indtil midt i maj, hvor der pludselig var kommet en lille grøn spire til syne 🙂 Den så ikke ud af meget, nærmest som om at det var alt for koldt til, at den ville komme frem. Men den blev, og siden er den vokset, og har fået følgeskab af flere små kartoffelspirer.

Nu vokser de fra gang til gang, når jeg er dernede. Men det går ikke så hurtigt, som det gør hos naboen, der har en helt mark med kartofler. Lagt i lange rækker og hyppet omkring. Men det gør ikke noget. Jeg har ikke travlt, jeg går bare og glæder mig over, at de små kartofler endelig synes, det var tid til at komme op 🙂 Og hvor bliver det spændende at se, om der med tiden kommer nye små kartofler nede under tangen.

Sidste år besluttede jeg at lave et højbed – kun til sommerblomster. Altså frø, der sås, vokser op og blomstrer – til glæde for insekter og mennesker. Jeg fik faktisk også taget nogle frø fra – af tallerkensmækkeren – tror jeg. Frøene var til at få øje på – næsten på størrelse med ærter. De blev tørret og overvintrede i skuret, og blev så sået sammen med et enkelt lille brev blomsterfrø. Og de er alle sammen kommet godt i gang. Sammen med ukrudt 🙂 Jeg er ikke så skrap til at se forskel, kun melde kender jeg, og de ryger op.

Det er den skønneste tid lige nu – alt ser friskt og grønt ud. Og forventningens glæde er intakt, der venter en skøn sommer.

God tirsdag.

Jette

Påskønnelse

Påskønnelse – det tror jeg, vi alle sammen synes er dejligt at opleve indimellem. At nogen ser os og ser, det vi laver og påskønner det.

Det oplevede jeg og personalet ved kirken i går. Menighedsrådets kontaktperson kom forbi med en stor spand fyldt med blomster, og sagde, at vi hver kunne tage to bundter blomster med hjem. Som en kontant opmuntring midt i en underlig tid.

Og det var så fint at blive påskønnet. For der har da været mange snakke om, hvordan vi klarer den nye hverdag, hvordan gennemfører vi gudstjenesten både sikkert og ordentligt. Og mange andre praktiske forhold, der er blevet vendt og fundet løsninger på. Og vi er lykkedes at lande en form, som vi alle kan være i. Men det er da specielt at se alle kirkegængere spredt ud over hele kirken, i stedet for at sidde lidt tættere sammen, som de plejer at gøre og tale med hinanden inden gudstjenesten begynder.

I går var der “udsolgt” – alle de tilgængelige pladser var i brug – og det var så dejligt at se de kære kirkegængere igen. Og nyde fællessangen, fællesskabet og den gode musik. Organisten har nemlig brugt de sidste måneder på at opøve et endnu større repertoire – det har vi så glæde af at lytte til nu.

Påskønnelsen står nu som to fine buketter i præstegården. Jeg glæder mig over dem.

God mandag.

Jette

En skøn Kristi Himmelfarts dag

Det var en dejlig dag i går. Af mange grunde. Først fordi, at jeg kunne komme i kirke igen. Efter lang tids nedlukning og nogle dage med mange opmålinger og udregninger, så var det dejligt endelig bare at komme i kirke.

Pladserne i kirken blev fint fordelt, og der var faktisk plads til flere. Jeg tror, nogen med vilje lige ville se, hvordan det hele forløb, inden de vender tilbage. Og det er da specielt at sidde spredt ud over hele kirken, men det er virkeligheden lige nu. Og fungerer. Og oplevelsen af at synge sammen med orglet og hinanden – det var opløftende.

Efterfølgende gik turen i sommerhus – i det smukkeste vejr. Der skulle gøres klar til endnu et hold gæster – men der var også tid til frokost og et glas kold rosé på terrassen 🙂 Og den meget blomstrende gyvel kunne beundres. Den vokser hurtigt og kraftigt, så den skal beskæres lidt igen.

Jeg havde aftalt med Ole, at dagen i går skulle være ude af huset 🙂 Vi skulle på cafe, vandre og se syrenhegn og endelig slutte dagen med lækker mad – ude i byen 🙂 Og vi nåede det hele, og var godt trætte, da vi landede tilbage i præstegården.

I Faaborg var det også tydeligt, at vejret var skønt, cafeer var åbnet op og at sejlerfolket igen var kommet på vandet. Det var en fornøjelse at sidde på Soze kaffebar og følge livet på havnen. Motorcykler, cykler, gående – det mærkedes, at det var dejligt at kunne være ude og opleve lidt andet.

Efter en rigtig god kop kaffe, så var vi klar til at gå en tur. Jeg har længe gerne villet følge en rute langs de mange syrenhegn, som sydfyn – og især området omkring Faaborg – har så mange af. Vi gik rundt omkring Svanninge by – og mødte både fattiggården, jættestuen, kirken og gården, hvor der engang havde boet en af de politikere, der underskrev grundloven i 1849.

Det var både kultur, historie og natur på en gang. Ret så fint.

Syrenhegnet her havde både hvide, lyse og mørke syrener. Og så var de tillige plantet på et stengærde – dem er der også mange af i området.

Dagen sluttede i Middelfart – med en superlækker burger.

Nu venter en fredag, hvor der helt som det plejer, skal skrives en prædiken. Helt underligt, for det er helt normalt 🙂

God weekend.

Jette

Ferie i Danmark

Næppe er vi begyndt at forberede os til at arbejde igen, før det er sommerferie planer, der popper op 🙂

Og for mange vil det være nye planer, der skal lægges. Det er det dog ikke for mig.

Før corona og alle følgerne af det, havde jeg tænkt, at 2020 skulle være året, hvor jeg ikke fløj. Men derudover havde jeg ikke lavet særlige planer.

Men nu banker sommerferien på – eller det begynder igen at blive muligt at glæde sig til at kunne komme ud og opleve lidt.

Sidste år var Ole og jeg på cykelferie 🙂 Og det gik godt. Nok lidt hjulpet af stille vejr, flade landskaber og næsten tørvejr 🙂 Men i hvert fald, så vil jeg gerne forsøge igen i år. Og derfor er det en cykelferie i Danmark, der er under planlægning.

Men hvad skal man lige vælge? Jeg faldt sidste år over en bog – Maria i Himmerland – og den tænkte jeg kunne bruges som inspiration. Så Ole fik bogen i julegave sammen med et gavekort på en overnatning i Rebild bakker. Så var vi ligesom lidt i gang 🙂 Jeg kan godt se, at det nok mest er mit projekt, men Ole vil heldigvis gerne med.

I bogen beskrives fem kirker, som alle har det til fælles, at der er en Maria figur. Små kunstværker som er omkring 800 år gamle, og som på sin måde fortæller noget om kristendommen i Danmark. Og som det står i bogen: “Bogen lægger op til en tur, således at natur, kunst og historie bliver en samlet oplevelse for herboende eller besøgende udefra.” Og vi vil så tilhøre den sidste gruppe.

At det lige bliver Himmerland, vi besøger og cykler rundt i denne gang er lidt tilfældigt. Men jeg synes, det var en oplagt ide at have en sådan rute som udgangspunkt – og så kan vi føje mange andre seværdigheder til undervejs.

Nu er jeg i færd med at finde steder at sove – og det skal være steder med både seng og toilet – ikke noget med telt og sovepose til mig.

Og med corona-krisen i baghovedet så er lokale kroer i spil. Kan vi bidrage bare lidt til omsætningen, vil det være fint. Og jeg tror også, der bliver spist ude flere gange – både i ferien, men også ellers. Til gavn for restauranter, men bestemt også fordi, det bliver så dejligt at kunne få serveret mad igen på en cafe 🙂

I det hele taget så vil det være godt i denne sommer at tænke dansk og lokalt. Og der ligger et væld af muligheder lige for næsen af os. Vi skal bare vælge.

Min sommerferie er først til august – men jeg er begyndt at glæde mig. Forventningens glæde skal man ikke tage fejl af 🙂

God onsdag.

Jette

Nødde grissini

Små hapsere og nippemad – det er lige mig 🙂 Eller mad, hvor man selv sammensætter forskellige elementer, og til sidst har en indbydende tallerken med lige netop det, man selv synes smager dejligt.

De små nødde grissini her er perfekte som ledsager til lidt lækker is og frugtpure. Det var desserten en aften i weekenden, og det smagte dejligt.

Opskriften er af Mette Blomsterberg – jeg har formindsket den og brugt et nøddemix i stedet for kun at bruge hasselnødder. Og det fungerede også fint 🙂

Nødde grissini (12-14 stk)

80 gr. mel (evt. 15 gr. grahamsmel)

40 gr. smør

25 gr. flormelis

½ tsk. vaniljesukker

25 gr. nødder ( solsikkekerner, mandler, hasselnødder)

1 æggeblomme

Alle nødder og kerner kommes i en minihakker og males til groft mel. Kom mel, flormelis, vaniljesukker, nøddemel og smør i en skål. Smuldr smørret fint og saml så dejen med en æggeblomme og evt. et par dråber koldt vand. Læg den lækre dej på køl en times tid, inden den deles i mindre portioner og trilles til tynde stænger. Fordeles på en bageplade med bagepapir og stængerne skæres ud i ca 10 cm lange grissini.

Bages ca. 15 minutter ved 160 grader. Køler af – og du har lækre små grissini som også smager dejligt til et glas sød vin eller en god kop kaffe.

På en smuk maj dag, hvor jeg også bruger tid på at få kirken indrettet, så der bliver plads til dem, der nu må være der efter de nye retningslinjer.

Jette

En åben kirke

Det er faktisk en lidt underlig dag – lidt som den 12. marts – dagen efter, at Danmark lukkede ned. Nu er tiden kommet til at kirkerne igen må åbne. Og det er naturligvis dejligt og det bliver godt igen at kunne samles, lytte, synge og bede sammen – men der er bare et stykke vej derhen.

Udfordringer, der skal overvindes. Løsninger, der skal nåes. Områder, der skal måles op. Hvor jeg glæder mig til, at vi er på den anden side af alt det 🙂 Men nøglen er blevet fundet frem – det er nu ikke mig, der til daglig åbner kirken, men rent symbolsk, så er det godt at finde nøglen frem igen. Og jeg kan vældig godt li nøglen her – det er en nøgle, der passer til en flere hundrede år gammel kirke.

Og på torsdag regner jeg med, at vi igen kan åbne kirkens dør og invitere til gudstjeneste. Med de restriktioner, der nu er.

En af landets biskopper skrev, at Kristi Himmelfarts dag virkelig ville blive en festdag i år. Og ja, på sin vis. Og jeg glæder mig også – men bliver også træt ved tanken om vejen derhen.

Jeg ved jo godt, at det handler om omstillingsparathed – det er i hvert fald et plus ord, men mon ikke andre også bare længes efter det, vi kendte og plejede at gøre. Og som fungerede 🙂

Vi kommer i mål – og det bliver så dejligt at møde kirkegængerne igen. Kirken er åben – og tak for det.

På en regnvåd mandag.

Jette

Så kan der strikkes :-) …

Efterhånden er der også kommet en del strik på denne blog 🙂 Jeg tænker, at det lidt afspejler tidens gang, nye indtryk og genfundne interesser. Oprindelig så havde jeg jo tænkt bloggen som en bageblog, men så mange opskrifter og spændende brød var der heller ikke i mit hovede 🙂

Så kom der lige et sommerhus, som tog ganske meget plads – så et bryllup, som også tog ganske meget plads og fyldte mig med glæde. Og endelig er strik blevet fundet frem igen – og derfor kommer der også noget om det ind imellem 🙂

Men heldigvis er det jo sådan, at det ene ikke udelukker det andet.

Men nu er der kommet garn – til et stort projekt. Tynde pinde, flere farver og meget mønster. Det kan kun blive hyggeligt.

Det skal blive til et sjal med natsværmere spredt ud over den mørkeblå baggrund. Jeg er sikker på, at det bliver et håndarbejde, jeg vil nyde at nørde med, for der skal koncentreres, hvis mønsteret ikke skal skride.

Jeg fik slået op til begyndelse – ikke mindre end tre gang, før jeg kom godt i gang 🙂

Men nu skulle det gerne begynde at vokse herfra. Det grønne garn er det allersidste fra min trøje, som jeg strikkede hen over vinteren. Og jeg er blevet så glad for at strikke med uldgarn og i flere farver, så jeg glæder mig virkelig til at komme videre 🙂 Jeg skal nok vise lidt mere herfra, når det bliver muligt at se, hvordan det kommer til at tage sig ud.

Jeg har fri i weekenden – det mærkes ikke så tydeligt, nu hvor kirken er lukket. Men fra næste uge tager tingene sig anderledes ud – helt hvordan, ved jeg ikke endnu.

Må du få en dejlig weekend i skønne maj.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal