diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: oktober 2019 Side 1 af 2

Sidste fredag i oktober

Udenfor er det mørkt og vådt – ikke specielt koldt – men alligevel er det meget efterårsagtigt. Jeg gik ud for at finde små fredagsglimt – og det gik fint, lige indtil at den meget mørke sky over mit hovede åbnede sig og store dråber faldt på jorden. Stubmarken blev bare våd og mudret endnu en gang.

Jeg ville ud og se, om jeg kunne finde mit lille træ. Det lykkedes, men det tog tid, for de gule pinde var i mellemtiden blevet grå og godt beskidte af jord. Men navnet stod der endnu 🙂 og træet ser ud til at klare sig.

Og så er der jo hønsene 🙂 Dem har jeg meget sjov af – lige pt. ved jeg kun hvor en af dem lægger æg – så jeg spejder langt efter de sidste æg. Men mon ikke det lykkes en dag at spotte, hvor de har gemt dem 🙂

Og i baghaven i det ene højbed står nu en meget fin blomst. Den har stået der siden sidste år, og ikke gjort meget væsen af sig, men nu, hvor alt andet takker af, så blomstrer den. Det er da ret fint 🙂 Farven er mere lilla i virkeligheden.

Og endelig har jeg skrevet indkøbsseddel til Ole – han er helt med på den grønne frokost, men vil helst have ansvaret for indkøb 🙂 Så nu er han sendt i byen med en grøn dosmerseddel, hvilket han nu nok skal klare. Det bliver så spændende at lave falafler og kartoffelsalat, quinoasalat og en avocadomad med smilende silkehønseæg. Lyder det ikke godt 🙂

Må du få en dejlig weekend – jeg fortsætter nede i kirken 🙂

Jette

To måneder til jul – og Peters fødselsdag

Da jeg for 26 år siden fødte Peter den 24. oktober, blev det også konstateret, at det er to måneder til juleaften 🙂 Det har ikke så meget med hans fødselsdag at gøre, men det gør det lettere at huske datoen – synes nogen.

I dag fejrer vi ham i Århus. Det gjorde vi faktisk også sidste år – det er nu meget hyggeligt. Vi laver samkørsel og kommer fra syd, øst og vest og mødes på en pendler plads ved Horsens, og så ellers retning mod Århus 🙂 

Peter laver selv mad i aften, men har ønsket sig en cheesecake til dessert. Så den er netop blevet lavet og sat i køleskab. Så skal den pyntes lidt senere med friske hindbær. Jeg bruger denne opskrift, men i lidt forenkelt udgave.

Det har været og er stadig en helt usædvanlig arbejdsuge, så det er småt med tid til andet. Lige nu ser jeg meget frem til nogle dages ferie i næste uge 🙂

God torsdag.

Jette

Konfirmanderne kommer :-)

I denne uge begynder det for alvor med konfirmander og minikonfirmander, der myldrer ind af konfirmandstuens dør 🙂 Støj- og aktivitetsniveau stiger betragteligt. Men det er også spændende – og udfordrende.

Jeg ved faktisk ikke, hvor mange der kommer. Men lige i underkanten af 20 skal der nok være på de to konfirmandhold. Nu har jeg gjort klar – og har flere mapper og bøger i baghånden, hvis det skulle blive nødvendigt 🙂

Jeg har valgt at bruge samme grundbog igen i år – den er ret udmærket og har god plads til at skrive i. Og så tror jeg, det giver noget at have sin egen bog, og have det hele samlet et sted, i stedet for alt for mange kopier – eller hjemmesider, der skal kigges på.

Konfirmanderne er blevet bedt om at tage en ting med hjemmefra, som de forbinder med kirke og kristendom. Og så skal de selv fortælle om, hvad det er og hvad det betyder for dem.

Det er ikke noget jeg har fundet på – men et forslag fra bogen. Og som det blev forklaret, konfirmander har det ligesom Peter Plys, de vil gerne høre en historie om dem selv 🙂 Det vil vi vel egentlig gerne alle sammen. Og samtidig få vores egen historie og fortælling knyttet sammen med noget, der er større end os – det giver da en god sammenhæng, og er med til at gøre vores liv vigtigt i samspil med andre.

Nu glæder jeg mig til at høre konfirmandernes historie.

God tirsdag.

Jette

Quinoasalat med bagte gulerødder

I næste uge skal jeg i sommerhus med Oles familie – det bliver vældig hyggeligt. Og så er det i Nordjylland, tæt på Skagen, så alene det, at skulle under Limfjorden og igennem tunnellen – det er det hele værd. Jeg er tilbage, til hvor jeg kommer fra 🙂

Tanken er, at vi skal deles om at at lave mad, og det er jo meget rimeligt. Og jeg proklamerede ret hurtigt og ret højt, at Ole og jeg gerne ville stå for en grøn frokost! Jeg er ikke helt sikker på, at begejstringen er så stor hos familien, som den er hos mig 🙂

Men lige nu forsøger jeg at finde egnede retter, så alle synes, de har fået noget fornuftigt frokost, er blevet mætte – og har lyst til at spise mere en anden gang.

Derfor lavede jeg en quinoasalat i aftes. Inspirationen kom herfra. Nettet er fantastisk, når der skal findes opskrifter – jeg har ikke set denne side før, men den er bestemt et besøg værd.

Salaten her er perfekt til efterår – for ingredienserne er lige ved hånden i denne tid. Måske lige bortset fra quinoa, som du må ud og købe 🙂 Et næringsrigt lille frø – som dog er importeret. Men jeg tror dets mange gode egenskaber opvejer, at det må fragtes til Danmark.

Quinoasalat med bagte gulerødder (2-3 personer)

50 gr. quinoa

½ rødløg

1 æble

5 pænt store gulerødder

2-3 forårsløg

3 spsk. olie

Dressing

3 spsk. olie

1-2 spsk. æbleeddike

salt og peber

Skyl quinoaen grundigt i koldt vand. Kom dem i en gryde med godt 1 dl. vand og ½ tsk. groft salt og kog det ved svag varme under låg i 10 minutter. Lad det stå og trække i 5 minutter inden quinoaen vendes i dressingen. Den har du forinden pisket godt sammen i en stor skål, hvor det hele kan blandes i.

Gulerødder skrælles og skæres i 1 cm skiver. Kom dem i en skål sammen med olie og lidt salt og peber og vend det hele godt rundt. Hældes ud på en bageplade med bagepapir og bager ca 20 minutter ved 200 grader. Når de er bagt, hældes de ned til quinoaen.

Æblet skæres i tern (med skræl), rødløg i små tern og forårsløg i skiver – det hele vendes med quinoa og gulerødder – det må godt være varmt stadigvæk. Og serveres også gerne lun. Salaten kan også spises kold, men den tempererede salat er virkelig lækker.

Der kom lidt fintsnittet spidskål i salaten, det smagte fint, men kan også godt udelades, hvis det ikke lige er i køleskabets grøntsagsskuffe 🙂

Jeg serverede nybagt foccaciabrød til – det er altid godt. Og en creme fraiche dressing, hvor creme fraiche var smagt til med sød chilisauce.

Jeg tror faktisk godt, at denne ret kan komme med på bordet i Nordjylland i næste uge 🙂

God mandag.

Jette 

En tur på landevejen

I går var jeg med til sogneeftermiddag.

Et par gange om året samarbejder menighedsrådet og den lokale pensionistklub om et arrangement – til fælles glæde. For pensionisterne står for det praktiske og jeg forsøger at finde et interessant menneske, som kommer og fortæller om et eller andet. Eller nogen kommer og synger og spiller. 

Jeg synes altid, at det er spændende, når det er nogen fra lokalområdet, som har en interessant historie at fortælle. Så bliver det hele meget nærværende og vedkommende.

I går var det graver medhjælperens far, der havde ordet. Med en fortælling om, hvordan han en uge om året skifter hus, bil og familieliv ud med et liv på landevejen. Det er trods alt ikke helt almindeligt 🙂

Jørgen fortalte om, hvorfor han fik idéen – og hvad han oplevede, når han lignede en vagabond. Anledningen var en besked fra hans læge om, at hjertet var i dårlig forfatning, og han tænkte at det ville han gerne gøre noget ved – og modbevise lidt – så derfor drog han af sted på de her strabadserende ture. Og klarede dem.

Og undervejs blev fordomme og syn på andre mennesker udfordret. Indvandrerdrenge lod ham være i fred, når han lå og sov under åben himmel. De tyske turister ville gerne hjælpe, når cykel eller klapvogn var punkteret. Og rige fruer gav gerne en skilling til turen. Og helt generelt, så blev han mødt med megen åbenhed og venlighed – hvilket faktisk overraskede ham noget. 

“Er du dus med himlens fugle” var overskriften på hans fortælling – han havde som barn set filmen “Vagabonderne på Bakkegården” og allerede den gang tænkt, at det ville han gerne prøve. Så nu, hvor han var blevet pensionist, tog han udfordringen op og vandrede fra by til by. Og har planer om at gøre det igen til næste år.

En anderledes måde at bruge en uge om året på – jeg tror ikke, at jeg ville kunne det. Så hatten af for Jørgen.

God weekend.

Jette

Fine varer

Det sker, at jeg bliver spurgt, om bloggen vil være med til et samarbejde eller prøve noget af. Og de fleste gange siger jeg ja, hvis jeg synes, det er noget, der giver mening i den her sammenhæng.

Jeg har bagt med produkter fra Odense Marcipan og lavet salat med topping fra Earth Control. Og det har hver gang været sjovt at skulle prøve at lave noget med et nyt produkt.

Dette nye samarbejde her er lidt anderledes, for her linker jeg til et produkt fra Med24, og fik til gengæld et gavekort til brug i deres shop. Det betyder ikke noget for dig, der læser med. Men hvis du læser opskriften på denne gode kage, så er kokosmelet skrevet som et link til Med24. Men du kan naturligvis bruge en hvilken som helst anden kokosmel, men her vises blot en mulighed for købe økologisk kokosmel.

Man kan mene meget om reklamer – og jeg er faktisk ikke vild med dem. Jeg har valgt de fleste fysiske reklamer fra. Men bliver dog også inspireret af nogle af reklamerne på nettet. Og jeg har det fint nok med, at de hjemmesider, jeg har besøgt dukker op som reklame i siden af min skærm efterfølgende. Jeg vil hellere mindes om lækkert garn og fine sko end blive spammet med tilbud om mystiske plastikdimser og masser af sportstøj 🙂

Varerne på billedet er noget af det, jeg brugte mit gavekort på – lidt luksusvarer i hverdagen 🙂

God torsdag.

Jette

Skøn æblekage rasp

I weekenden var jeg sammen med min søster og svoger, og ingen af dem tåler gluten særlig godt. Så derfor øver jeg mig ind imellem i at bage uden gluten. Og det går udmærket så længe, der ikke er tale om gærdeje. Gluten er jo det i hvedemelet, som får brød til at hæve og blive luftige, og når der ikke er hvedemel i en dej, så er det straks sværere at få den til at hæve op. Så brødbagning uden gluten – det overlader jeg til min søster – det er hun ret god til 🙂

Lige nu er det bare æbletid. På alle måder. Sidste år lavede Ole og jeg most, det var både sjovt og smagte dejligt. Men tog også noget tid, og da jeg stadig har most i fryseren, så har vi sprunget over i år.

I stedet laver jeg mange æblekager. Du har allerede set denne og så korkagen. Og i dag kommer så endnu en gang rasp, til en gammeldags æblekage.

Der var en gang en, der kaldte min blog lidt mormor-agtig. Det er vist ikke helt forkert i disse dage 🙂

Opskriften her er inspireret af denne, jeg har så lavet den mindre og glutenfri.

Skøn glutenfri crumble 

60 gr. smør

75 gr. havregryn

25 gr. mandelmel

25 gr. kikærtemel

40 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

½ tsk. kanel

Det hele kommes i en skål og smuldres som krummer. Fordel massen på en plade beklædt med bagepapir og bag den ca. 12 minutter ved 180 grader. Køkkenet dufter nu dejligt 🙂 Massen køler af og smuldres så igen.

Opbevares i en lufttæt beholder, eller bruges med det samme.

Peter er hjemme i disse dage, og har flere gange spurgt til, om æblekagen er klar 🙂 Det er den nu.

På en regnvåd onsdag, så passer den perfekt til en kop kaffe.

God onsdag.

Jette

Ikke mange billeder

Mandag morgen – det er mørkt og meget blæsende. Men alligevel stille, en dejlig weekend er tilendebragt, og jeg tænker tilbage og glæder mig. Det har været en dejlig fri-weekend.

Men også en weekend uden mange billeder, derfor den lidt kryptiske overskrift. Jeg nyder egentlig bare at opleve og være til stede – men ved også godt, at når noget skal genfortælles eller beskrives, så er et billede bare nummer et 🙂

Så her er tre glimt fra min gode weekend.

Den begyndte i Århus. Jeg fik brugt mit årskort til Aros og havde Peter med. Det viste sig, at han havde været der flere gange i det seneste år sammen med en studiekammerat, så det var mest ham, der viste rundt 🙂 Det var lidt sjovt, og så blev der talt om citater på de buede vægge, set en udstilling om “far from home” og endelig gik vi rundt i regnbuecirklen. Jeg er imponeret over, hvem der dog får idéer til den slags bygninger, finurligt og anderledes og med en skøn stemning. Frokosten blev spist i Orangeriet – dejlig mad til meget fornuftig pris.

Min søster og svoger var med i sommerhus. Det var en hyggelig måde at være sammen på, og jo anderledes end når vi mødes i vores almindelige hjem. Jeg har en aktiv søster, som gerne har gang i et eller andet – denne gang var det geocaching, hun havde kastet sig over. Så på en tur til vandet ledte hun intenst efter en lille godt gemt post. Hun fandt den, og den er ikke langt fra hvor hun står på billedet 🙂

Jeg har også spist æblekage 🙂 Igen. Men det er altså bare en god opfindelse. Den helt klassiske, og dog lidt anderledes her – den er glutenfri. Det dejligste crumble, bagt i ovnen og smuldret og blandet med æblemos, lidt hakket chokolade og flødeskum 🙂 Opskriften kommer i morgen.

En dejlig weekend uden mange billeder, men med masser af gode timer og snakke gemt i erindringen.

Nu er det mandag – og jeg har ikke ferie, det har mine nabokollegaer, så der er nok at gå i gang med denne uge.

God mandag.

Jette

Fri-weekend

Jeg har fri i denne weekend – det bliver dejligt. Og tiden bliver brugt i Århus, Hejnsvig og sommerhuset. Det kan da kun blive godt 🙂 Hvis det så lige ville holde op med at regne så meget 🙂

Men inden skal jeg have sendt min første bestilling ud af huset. Tre små hæklede net er blevet pakket i en kasse og afleveres snart til PostNord.

Det er så rart, at nogen kan få glæde af de små net, nu vil jeg fortsætte med at hækle nogle flere i forskellige farver – alt efter hvad gemmerne rummer.

Senere går turen til Århus. Her skal jeg endelig en tur på Aros igen. Jeg købte jo årskort for noget tid siden, og det er indtil nu kun blevet opbevaret i min pung 🙂 Men nu skal det luftes.

I morgen går turen i sommerhus! Igen, og hvor dejligt. Min søster og svoger kommer på besøg – og overnatter, så er der tid til både at snakke, gå en tur og få spist noget lækker grøn mad.

Jeg har bagt glutenfri cookies til aftenkaffen. Jeg brugte denne opskrift, men med andet fyld.

Cookies med chokolade og hasselnødder (ca. 12 stk)

50 gr. smør

75 gr. rørsukker

25 gr. farin

1 lille æg

75 gr. havregryn

25 gr. mandelmel

50 gr. rismel

½ tsk. bagepulver

30 gr. grofthakket mørk chokolade

25 gr. grofthakkede hasselnødder

Kom rørsukker, farin og smør i en skål og pisk det godt sammen. Tilsæt æg og pisk igen. Findel havregryn på minihakker og vend havremelet i skålen, sammen med alle de øvrige ingredienser. Bland det hele godt sammen, dejen hænger ikke rigtig sammen, men samles, når den sættes i små flade kugler på en plade beklædt med bagepapir.

Bages ved 175 grader ca. 12 minutter, og køler af på pladen.

Cookies går man aldrig helt fejl i byen af – og disse glutenfri cookies er ingen undtagelse 🙂

Nu vender jeg næsen mod nord, siden vest og senere syd – det bliver da godt 🙂

God weekend.

Jette

En smuk vending

Jeg har virkelig opdaget glæden ved podcasts 🙂 Altså udsendelser, hvor man kan lytte til mange forskellige mennesker og blive klogere og få mere viden. Eller få åbnet ens horisont og møde tanker og nuancer, man ikke selv havde set.

Udfordringen er at huske navnet på den podcast, jeg gerne vil høre. Det er muligt at søge – men der skal helst være et navn eller en titel at gå efter.

Men i går sad jeg og hæklede og lyttede – og faldt over en smuk vending : “At leve med hjertet forrest”

Jeg har ikke hørt den før, men synes umiddelbart det lød smukt. Og en vældig fin måde at gå livet i møde på. I det følgende er det, som jeg tænker om vendingen.

For man kan jo spørge sig selv – er det ikke det vi gør? Altså lever livet ud fra, hvad vort hjerte fortæller os er rigtig og forkert og godt for os?

Og hvad vil det egentlig sige, at leve med hjertet forrest?

Det sidste først – at leve med hjertet forrest, må være noget med at gøre det, der er vigtigst for en. At have øje for, hvad betyder noget for mig, hvad vil jeg gerne bruge mit liv på.

Det spørgsmål stiller vi jo tit vores børn, hvad vil du gerne være. Eller nu, hvor uddannelsen er ved at være i hus – hvad vil du så bruge den til? Og her er det, at det bliver vigtigt at vælge det, som gør en glad og giver mening i hverdagen. Sådan at du er glad, både når du går på arbejde, og når du er hjemme.

At leve med hjertet forrest må også være at lade kærlighed og omsorg være fremtrædende parametre i ens liv.

Når vi taler om hjerte – tænker vi ofte på følelser, og et rødt hjerte er symbol på kærlighed. Så det handler også om, hvad der føles godt for en. Og så ved jeg godt, at vi kan ikke kun stole på vores følelser, der må også lidt realisme og virkelighedssans med. Men der må og skal være plads til drømmene, de store tanker, det vi har lyst til – at leve med hjertet forrest.

Og er det ikke det vi gør? Det håber jeg. Og ud fra en kristen vinkel, så er det meget bibelsk at se med hjertet og lade mildhed og barmhjertighed få plads.

Men vi kan godt blive så opslugt af rutiner og hverdagens gøremål, at glæden og begejstringen fordufter. 

Så er det godt at møde et citat som her – og lige stoppe op – og genfinde noget af det, der gør en glad i hverdagen. Gøre noget, man har lyst til at gøre – og så gøre det 🙂

At leve med hjertet forrest – den vending vil jeg gemme.

God torsdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal