diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: august 2014 Side 1 af 3

Roulade – en mormoragtig kage

Ind imellem går noget min næse forbi 🙂 Og det er sket i forbindelse med rouladen. Jeg var ikke helt klar over, at den tilhørte en svunden tid.

Jeg husker den fra min barndom, min mor bagte ret så mange og var ret ferm til det. De blev fine og flot rullet sammen – og smagte godt.

Jeg har aldrig selv prøvet at bage en roulade – syntes det lød lidt kompliceret. Og så hænger det nok også sammen med, at rouladen havde sin storhedstid for en del år siden.

Når jeg i dag tænker roulade – så er den lidt i same liga som citronmånen fra tanken. Altså en ikke så interessant kage.

Men nu skal det prøves – at bage en roulade. Lidt skubbet i gang af  Peter. Han kom en dag og spurgte, om ikke jeg snart skulle til at bage en almindelig kage – altså en kage uden 25 % nødder og masser af bær! For sådan en helt almindelig kage –  som bare smager godt – den ville han gerne lægge billet ind på 🙂 Han syntes, der var blevet bagt lige lovlig mange “niche-ting”, som han kaldte det 🙂 Altså kager, som der var et begrænset publikum til, hvis man spurgte ham.

Ja, smag og behag er som bekendt meget forskellig.

Der findes ret så mange forskellige roulade opskrifter – dette bliver min, inspireret af de mange opskrifter, jeg har læst.

Roulade

3 æg, fra ivrige høns

125 gr. sukker

½ stang vanilje, kornene herfra

130 gr. hvedemel

1 tsk. bagepulver

2 spsk. mælk

Fyld

ca 1-2 dl. syltetøj

Serveres med flødeskum

Skrab kornene ud af vanlijestangen og bland dem med lidt af sukkeret (og gem vaniljestangen i sukker, til brug en anden gang). Pisk æg, sukker og vaniljesukker let og luftigt. Sigt mel og bagepulver i æggesnapsen og rør rundt med let hånd. Til sidst tilsættes mælken og røres i.

Fordel dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Smør dejen jævnt ud.

Bag bunden ved 225 grader i ca. 5 minutter.

Mens kagen bager gøres et nyt stykke bagepapir klar og drysses med sukker. Når bunden kommer ud af ovnen vendes den ud på det nye stykke bagepapir. Det kræver vist lidt mere håndelag, end jeg umiddelbart havde 🙂 Næste gang vil jeg drysse sukkeret på kagen, lægge det nye stykke bagepapir over og så vende kagen rundt.

Det oprindelige bagepapir fjernes.

Bunden køler lidt af, før der fordeles syltetøj efter behag. Jeg lavede en del med hindbærsyltetøj og en del med brombær-jordbær syltetøj.

Og til sidst rulles rouladen sammen med hjælp fra bagepapiret. Her gør lidt øvelse også noget af forskellen 🙂

Det spændende var jo så – om rouladen faldt i den unge mands smag 🙂 Det står endnu hen i det uvisse – men spørger du mig, så synes jeg rouladen smager forbavsende godt. Den var ikke helt så sød som jeg husker den fra min barndom – men det gjorde bestemt ikke noget.

Og så er vi nået til sidste sommerdag – lidt vemodigt. Og dog – for nu venter hyggelige dage med aktivitet indendøre.

God søndag.

Jette

Brombær-jordbær syltetøj med lime

Dette er årets sidste brombær indlæg 🙂

Jeg har det selv sådan, at nu har det godt nok handlet meget om brombær! – Men på den anden side, så er det lige nu – omend de synger på sidste vers – så er det nu, de er her.

Forleden kunne jeg i Føtex købe 250 gr. danske jordbær for 5 kr. Det kunne jeg ikke bare gå forbi. Men det er også bare lidt som om, at jordbærsæsonen er forbi, så første tanke var ikke jordbærtærte eller pavlova med friske bær.

Men så var der en mulighed at komme dem sammen med noget andet. De kunne været blevet til jordbæris – men nej, det blev til brombær-jordbær syltetøj med lime. Inspireret af dette med at gemme sommeren på glas 🙂, og kunne tage frem og nyde på en gråvejrsdag.

Brombær-jordbær syltetøj med lime

200 gr. brombær

200 gr. jordbær, i halve eller kvarte

200 gr. sukker

½ tom vaniljestang

1 lime, revet skal og saften deraf

Kom det hele i en gryde og lad det stå og trække nogen timer. Bring gryden i kog og lad det koge et kvarters tid uden låg ved moderat varme. Og køkkenet dufter så frisk og dejlig imens.

Findel syltetøjet i foodprocessoren – eller brug en blender. Og kom det til sidst i et rent glas – der er skyllet med spiritus eller Atamon.

Når det blendes, bliver konsistensen ret fin og der er ingen store bær tilbage 🙂

Syltetøjet smager rigtig godt – det har en tydelig smag af lime.

I aftes kom Peter ned og kundgjorde, at nu ville han købe is og bage pandekager til aftenkaffe!

Det var ret så hyggeligt, og smagte super godt. Jeg kom lidt af mit nye syltetøj i pandekagen sammen med vaniljeis – og det fungerede fint.

Og det er en rar tanke, at det er bær fra eget hegn og æg fra glade høns, der var med til at give liv og farve på bordet 🙂

Rigtig dejlig weekend ønskes du.

Jette

Foccacia og salte mandler

Ja, det er nu gengangere – men derfor er de stadig gode. Foccacia og salte mandler.

De blev lavet i går, men jeg nåede ikke at smage noget af det. Men det var fordi, der var mange andre, som gerne ville smage med – og det var bestemt glædeligt.

I aftes  havde vi den sidst omgang salmemaraton og har nu sendt stafetten videre. Så først om 1½ år skal vi igen være klar med salmer, musik og mad i kirken.

Billedet er i øvrigt taget udenfor – en halv time før, der kom skybrud i Middelfart. Lige så pludselig som det kom, lige så pludselig var det væk igen. Så da salmemaraton begyndte var der kun duften af meget våd jord tilbage. Og små bække af vand, der hurtigt løb gennem perlesten og videre ud på vejen.

Denne morgen er smuk og sensommerlig – med blå himmel, flotte edderkoppespind og dugdråber i græsset og dis i horisonten.

Lige nu hæver et nyt lille foccaciabrød – så Peter og jeg kan nyde det senere i dag 🙂

Smuk torsdag.

Jette

Pizza med brombær

Kender du det? At man har tænkt og planlagt, at det er det eller det madprojekt, man vil i gang med – og så – lige med et, ser man en opskrift, som ser så anderledes og spændende ud, at den må da bare prøves!

Sådan en opskrift faldt jeg over i avisen (Fyns Stiftstidende) forleden – og væk var planer med hyldebær og æbler og gamle blogkladder. Nu skulle der bages pizza med brombær.

Så først gik jagten ind på de sidste brombær i hegnet. Dernæst skulle der lige laves lidt nyt lemoncurd – men så var jeg også ved at være klar 🙂

Pizza med brombær ( 2 – 3 personer)

Dej:

1 dl vand

1 spsk olie

10 gr. gær

½ tsk salt

ca 200 gr. pizzamel/ hvedemel

Alt røres sammen. Brug lidt pizzamel og resten hvedemel. Dejen æltes til en blød dej og hæver til den skal bruges 🙂 gerne en 3 – 4 timer.

Fyld:

1-2 spsk. lemoncurd

50 – 75 gr. brie, i skiver

50 gr. brombær

1-2 spsk. honning, flydende

8-10 grofthakkede mandler

et drys salt

Rul dejen ud og fordel fyldet. Smør lemoncurd på bunden, så ost, brombær og mandler. Slut med at dryppe honningen over og til allersidst et lille drys salt.

Bag pizzaen ved 250 grader i ca. 8 – 10 minutter.

Så dufter der godt af nybagt pizza – og den smager rigtig dejlig. Men det er lidt stilforvirring – og jeg ved ikke helt, hvad den skal serveres som.

Men som frokost på  terrassen en af de sidste sommerdag – ja da er den helt perfekt 🙂 Sensommerlig, sød, syrlig og smuk!

Eller måske til aftenkaffe i stedet for boller med smør 🙂 En spændende pizza som helt sikkert skal prøves igen en anden gang.

Med udsigt til endnu en dejlig solskinsdag.

Jette

Hindbær petit four

Jeg synes, som jeg har skrevet om før, at kirkekaffe fortjener bedre kage eller småkage end en pose småkager fra Netto, der kan holde sig i månedsvis!

I første omgang betyder det, at jeg må bage lidt selv – men jeg har på fornemmelsen, at andre godt vil følge i samme retning. Og det ville være så godt. Og jeg skal nok huske at nævne det her, når det sker.

For noget tid siden, blev min tærte med lemoncurd serveret til kirkekaffe. – Det var virkelig et sats og noget helt nyt og anderledes.

Og for at være på den sikre side den dag, så havde jeg også bagt nogle små hindbær petit four.

Opskriften på dem havde jeg fundet i en bog med den glade titel: “Når livet er en fest”. En bog fyldt med mad til gæster i forskellige anledninger – og egentlig meget “nede på jorden.” Opskriften her er enkel og let at gå til.

Hindbær petit four (ca. 15 – 18 stk.)

50 gr. smør, smeltet

20 gr. mandelmel

80 gr. flormelis

30 gr. kokosmel

30 gr. hvedemel

1/4 tsk. bagepulver

2 æggehvider fra glade høns

ca. 100 gr. hindbær, frosne eller friske

Alle de tørre ingredienser blandes grundigt og rør så æggehviderne i. Til sidst kommes det smeltede smør i dejen. Den er forholdsvis lind. Fordel dejen i små smurte forme eller papirforme (brug eventuelt en sprøjtepose) – og fyld hver form ca. 3/4 op. Slut af med at sætte et hindbær i midten af hver kage.

Kagerne bages ca. 12 – 15 minutter ved 180 grader. Køler af i formen før de listes ud af den og sættes på et pænt fad 🙂

Billedet her er fra en ny omgang af  hindbær petit four. Og de smager dejligt – søde og med et syrligt hindbær i midten.

Kagerne er desværre lidt vanskelige at få ud af min metal petit form – så måske der må ønskes en silikoneform til jul 🙂

På en kold og klar august morgen

Jette

Sådan gik det kagen …

Forleden kom jeg med et bud på en kage i dysten: Byens bedste kage.

Jeg var ikke med, da kagerne skulle kåres. Men da jeg kom hjem i går fra gudstjeneste og kirkevandring stod denne flaske ved hoveddøren sammen med et tomt fad:-)

Senere fulgte forklaringen.

Udfordringen var blevet til to – den bedste kage og den flottest udsmykkede kage.

Og jeg havde vundet i kategorien den flottest udsmykkede kage, men kun fordi at jeg ikke kunne vinde begge kategorier 🙂

Så jeg er da rigtig glad og noget stolt. Det er første gang, jeg har vundet noget i forbindelse med at bage.

For 3. år i træk har jeg haft kirkevandring i denne weekend i august, og for 3. år i træk var det meget ustadigt vejr. Så vi undgik heller ikke i år regnen – men der var dog mindre end sidste år. Vi nåede at synge skønne danske sange i solskin og med udsigt ud over fjorden.

 

Men kort tid efter, at burgerne var blevet pakket ud kom først massevis af hvepse – og så ret så meget regn – inden det igen klarede op. Men det var en fin dag med både unge og ældre deltagere.

 

Godmorgen, lille land!

Et land med sol, et land med dis,

med kyst af sten og sand,

som havets bølger slikker,

med bakker skabt af is,

koldt eller venligt skiftevis.

                        (Niels Brunse 1998)

Nu der dette års sidste sommeruge begyndt – og mon ikke det bliver en fin uge 🙂

Jette

Et bud på byens bedste kage :-)

Når der lige her, hvor man selv bor, laves en udfordring med kåring af byens bedste kage – så er jeg nød til at komme med et bud 🙂

Alene udfordringen med at lave kagen er en stor del af glæden. Processen – dette at se kagen tage form og blive bygget op. At forsøge at få ideer og ens egne evner til at mødes. For det viser sig nemlig tit, at det er her, den store udfordring er 🙂 At i tankerne er det let nok, men når man så står der ved køkkenbordet, så er det ikke altid, at marcipanen vil, som jeg vil. Eller at farven bliver helt som tænkt. Eller konsistensen er lidt for blød – eller hvad det nu kan være. Der er faktisk mange ting, der ind imellem er i spil.

Men – august, sensommer – det må være bær, der er med. Brombær.

Lagkage med brombærmousse og marcipanovertræk

lyse lagkagebunde

opskrift finder du her

Brombærmousse

200 gr. brombær, friske eller frosne

50 gr. sukker

1 dl. yoghurt naturel

evt. lidt tom vaniljestang

2 dl. piskefløde

3 blade husblas

Jeg sætter gerne bær, sukker og vaniljestang over og trække i køleskab dagen før. Om det gør den store forskel her ved jeg ikke, men det dufter skønt 🙂

Bærene koges ca. 5 minutter under låg, moses og mases gennem en sigte, så alle de små kerner sorteres fra. Saften køler af.

Udblød husblas i ca. et kvarter. Pisk fløden til flødeskum. Smelt husblas ved det vand, der hænger ved og en skefuld af brombærsaften. Rør lidt efter lidt al saften sammen med den smeltede husblas. Bland yoghurt og saft og rør det godt sammen og vend det til sidst forsigtigt sammen med den piskede fløde. Smages til, måske skal der lidt mere sukker i. Sættes på køl til næste dag.

Marcipanovertræk

Overtræksmarcipan af 300 gr. marcipan – opskrift se her

Opbygning af kagen:

Jeg skar lige det øverste af kagetoppen, for at få den lide mere plan og jævn, og så vender jeg ellers bunden i vejret, så kagen faktisk kommer til at stå på hovedet. Bunden er langt mere jævn og det er lettere at få marcipanen til at ligge pænt oven på den.

Del kagen i to – og placer den ene bund på det fad, kagen skal serveres på. Sæt ringen fra springformen omkring eller brug bageplast eller lav en krans af dobbelt bagepapir – så fyldet holdes på plads.

Fyld godt halvdelen af moussen i og glat det ud og læg den anden kagehalvdel på og pres let sammen. Sættes på køl til næste dag.

Jeg synes farven er så fin – og så skal den blot gemmes væk bag overtræk 🙂 Inden overtrækket kommer på, smøres kagen med lidt af det tiloversblevne mousse.

 

Overtræksmarcipanen blev æltet godt igennem og udrullet direkte på køkkenbordet – med en anelse maizenamel til hjælp. Det gik faktisk ret godt – øvelse hjælper åbenbart også her 🙂

Kagen blev dekoreret med brombær formet i marcipan – virkelig efter bedste evne.

 

 

Nu er kagen afleveret, så er det spændende at se, hvordan det går den videre 🙂 Men jeg blev egentlig rimelig godt tilfreds selv med resultatet.

 

Dagen byder på bagning af endnu en kage. For i morgen er der efter gudstjenesten en kort vandretur til et smukt udkigssted – og der kan der – ud over frokost – helt sikkert også godt spises et stykke kage 🙂

 

God lørdag.

 

Jette 

Gode mærkedage

Jeg skal til fødselsdag i dag!

Og det er der jo som sådan ikke noget helt specielt ved, for det er jo en tilbagevendende begivenhed år efter år. Men nogle fødselsdage skiller sig alligevel ud. Og i et år, hvor antallet af begravelser har oversteget antallet af fødselsdagsinvitationer, så er det en dejlig ting at skulle til fest i dag 🙂

En god veninde fylder  50 år. Midtvejs i livet og så godt og vel voksen. Og det er et naturligt tidspunkt at få tænkt sit liv igennem på. Det sker naturligvis ikke på en dag. Men det er i den her periode af livet, hvor det giver god mening af overveje – hvad nu?

Og mange af de tanker har fødselaren i dag også gjort sig. For i dag fejrer hun tillige sit første år som selvstændig med eget lille firma. Og det er bare ret sejt gået.

Så jo – jeg glæder mig til at skulle bruge en del af dagen til fødselsdag.

Må din dag også blive fyldt af glæde.

God weekend.

Jette

Tærte med brombær og tosca topping

I aftes havde jeg møde herhjemme og ville gerne servere lidt lækkert til kaffen, så det blev en tærte med brombær og nøddetop.

Da jeg havde plukket de første brombær, bagte jeg som et forsøg små tærter med friske brombær og toppet med toscafyld. Jeg havde fundet inspiration her. Og de smagte gevaldig godt.

Og så måtte en stor tærte da også gøre det 🙂

Derud over havde jeg også bagt nogle snegle med chokolade og pistaciekerner, de kommer også på bloggen i nær fremtid.

Tærte med brombær og tosca topping (5-6 pers.)

Mørdej

af 100 gr. mel – se opskrift her

Toscafyld

50 gr. smør

50 gr. sukker

1 spsk. mel

50 gr. hakkede nødder (smuttede mandler, hasselnødder)

1 tsk. vaniljesukker

100 – 150 gr. brombær, friske eller frosne

Lav mørdejen og læg den på køl ½ time. Rulles derefter ud – så stor, at den kan beklæde en tærteform ca. 18 cm i diameter. Jeg har stadig kun en springform i den størrelse, så det er den jeg bruger – men ønsker mig en lille tærte form i julegave 🙂

Prik bunden med en gaffel og bag den ca. 10 minutter ved 200 grader.

Til fyldet kommes det hele – undtagen vaniljesukker og bær – i en gryde og varmes op og koger 1-2 minutter. Rør hele tiden. Tag gryden af varmen og rør vaniljesukkeret i.

I den forbagte bund sættes nu brombærrene ganske tæt og fordel derefter toscafyldet ovenpå. Bag tærten færdig i ca. 15 minutter.

Tærten kan sagtens spises som den er, men flødeskum eller creme fraiche vil også være godt til den, især hvis den serveres lun.

Og tærten smagte dejligt – men bunden, især i midten, blev lidt blød. Der havde de små tærter klaret det bedre, de var sprøde hele vejen i gennem.

Det er tid for bær – når jeg læser rundt i “blog-land”, så er der mange forskellige og inspirerende indlæg. Jeg skal også selv ud og se, om der ikke er lidt flere brombær 🙂 For i weekenden holdes der gadefest med kåring af byens bedste kage – der er jeg næsten nød til at være med 🙂

God torsdag – med en smuk blå himmel

Jette

Blommemarmelade med solbær

Jeg fortsætter lidt med blommerne 🙂

Og først tak for alle kommentarerne og “synes godt om” til min blommetærte. Det glæder mig rigtig meget, at I tænker, at det var brugbar inspiration.

Vinderen af den store bagedyst nr. 1 – Nana Frolov – var i en artikel i Alt for Damerne fortaler for, at vi burde sylte noget mere. For så var der altid noget frugt til at pifte en kage eller en dessert op med, når det blev koldt og mørkt og langt til sommer.

Og det tror jeg, hun har ret i – altså, at vi godt kunne gemme lidt mere af havens frugt og bær på glas eller i fryseren.

Men jeg er ikke den store bærplukker. Men fik som jeg tidligere nævnt dog plukket lidt blommer. Og har også fået lavet noget rigtig lækkert blommemarmelade. Det smager så godt, at jeg har været i gang igen med anden portion.:-) Men nu er mine portioner også små – men alligevel …

Blommemarmelade med solbær

500 gr blommer (400 gr. udstenede og flåede)

100 gr. solbær, frosne

200 gr. sukker

½ tom vaniljestang

15 gr. smuttede hakkede mandler

Udsten blommer og pil skindet af. Kom blommer, solbær, vaniljestang og sukker i en gryde og lade det stå og trække lidt. Bring gryden i kog og lad det koge uden låg ca. 15 minutter. Sluk for gryden. Jeg valgte at køre mit en tur på foodprocessoren, for at blommerne kunne blive mere findelt. Fisk evt. vaniljestangen op først. Kom det hele tilbage i gryden igen og rør de hakkede mandler i. Kom marmeladen i glas der er skyllet med lidt spiritus eller Atamon.

Der er ikke så meget sukker i, så holdbarheden er ikke så lang. Opbevares i køleskab.

Marmeladen har en dejlig konsistens og skøn smag.

Planen er indtil videre at et par af glassene kommer med til høstgudstjeneste. Vi har tradition for, at medbringe lidt af havens høst –  frugt og blomster – og så efter gudstjenesten holde auktion over det, der er medbragt. Overskuddet går så til Folkekirkens Nødhjælp. Det er en fin og konkret måde at kunne være med til at give en hånd med til mennesker i vanskelige kår.

God onsdag.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal