August måned er bare den måned, hvor ordet “høst” virkelig kommer til sin ret. Om det så er på marken eller i haven eller i de vilde krat.

I weekenden blev præstemarken mejet og halmen presset og kørt i lade. Så nu er der fri adgang til markskellet, hvor der gror ret så mange brombær. Omkranset af en del brændenælder – men de er ved at visne ned, så de er ikke helt så farlige, som de ser ud til 🙂

Den første portion nyplukkede brombær.

De blev forsigtigt skyllet og sorteret – de fineste kom direkte i fryseren, og hentes frem til vinter – til råsyltede brombær eller andet godt.

Nogle blev syltet straks, for at blive serveret og spist som lækkert syltetøj på nybagt brød eller boller.

Og nogle få bær kom i små tærter med toscalåg – et forsøg. Og bliver det godt, så skal opskriften prøves igen, men i en stor tærte.

Brombær, syltet (2 små glas)

200 gr. brombær

100 gr. sukker

½ tom stang vanilje

1 spsk. citronsaft

lidt revet citronskal

Bland sukker og bær i en gryde og lad det gerne trække lidt. Tilsæt de øvrige ingredienser og bring det i kog og lad det koge 5-10 minutter. Skummes evt. og hældes på rene glas (der evt. er skyllet med spiritus). Jeg lod den tomme vaniljestang blive ved – den kan tages op, når glasset åbnes igen. Sæt straks låget på, og opbevar de syltede brombær køligt.

Det er mit nye glas, der her kom i brug 🙂 Jeg er spændt på, hvordan det fungerer i praksis.

De syltede brombær smager dejligt – men syltetøj er det ikke her. Det er virkelig syltede bær og en lækker saft. Så at spise dem på smurte boller er lidt en kunst – det kan godt være, det lige her er ide at udelade smørret på brødet 🙂

God onsdag.

Jette