diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: marts 2021 Side 1 af 2

Glædelig påske

 Vi er i den stille uge – tiden fra palmesøndag til skærtorsdag, hvorfra begivenhederne i kristendommen for alvor tager fart.

Kirkeårets største højtid, tænker præsten 🙂 Og mange andre tænker jeg. For netop i år har vi bare så meget brug for noget lys og glæde, noget der åbner sig og springer ud. Håb og opstandelse. Og så mærkeligt at tænke på, at sidste år var kirken bare helt lukket. 

I år kan vi holde gudstjeneste – med restriktioner. Men alene det at kunne mødes i kirkens rum, lytte til skøn musik og høre hele påskens drama fortalt og fortolket, det bliver så fint. Og så – hvis vejret tillader det – lige stå og tale lidt med hinanden ude på kirkegården og ønske hinanden glædelig påske. Det bliver dejligt. 

Gudstjenesten 2. påskedag har vi valgt at lave lidt anderledes – så det både bliver i kirken, men også som en vandring fra den ene kirke til den anden. Frisk luft, motion og gode ord at tænke over – så det bliver til en TankeGang. Og hvor vi slutter af med – ude på kirkegården – at synge et par vers af Grundtvigs skønne påskesalme: Påskeblomst! hvad vil du her?  Det kan kun blive højtideligt og festligt. Og menighedsrådet giver så hver deltager et påskeæg med hjem – som en kærlig hilsen fra kirken.  

Påsken i år er også min sidste. Og som min datter spurgte: “Mor, er det ikke mærkeligt?” Jo, det er det da – men det overskygges meget af corona. For det er der, meget fokus ligger lige nu. Men jeg har da tænkt over hendes spørgsmål – men det er helt som det skal være. Nu er det tid for et skifte – både i mit liv, men også i sognenes liv. En ny præst med nye tanker og vinkler, nye idéer og initiativer. Når jeg holder til september, så har jeg været præst i præcis 30 år, er blevet 60 år – og så ser jeg, hvad det nye afsnit i mit liv byder på. 

Og jeg er helt sikkert i kirke igen næste påske – siddende på en kirkebænk og glæder mig over alt det, der vil strømme mig i møde af ord, toner og musik. Uden at jeg har skullet gøre noget først. En gudstjeneste er en gave til hver eneste kirkegænger.

Jeg vil ønske dig en dejlig og velsignet påske – måske du også skal forbi din lokale kirke. Den er helt sikkert åben og byder indenfor 🙂

Glædelig påske.

Jette

Påskeblomst

 Det er vist ingen hemmelighed, at jeg er ret glad for påskeliljer. Jeg synes, det er en fantastisk blomst – så enkel og fin – og med så megen historie og teologi gemt i dens gule blomst. 

“Påskeblomst! hvad vil du her?

Bondeblomst fra landsbyhave

uden duft og pragt og skær!

Hvem er du velkommen gave?

Hvem mon, tænker du, har lyst

dig at trykke ømt til bryst?

Mener du, en fugl tør vove

sang om dig i Danmarks skove?” (Den danske salmebog 236) 

Grundtvig giver ikke den smukke blomst mange chancer for at bringe noget godt med sig. Men så er det jo, at han kigger nærmere på den, og får koblet det undseelige og uvelkomne sammen med Jesu livshistorie – og så får påskeblomsten pludselig en helt anden betydning. Det bliver ligefrem den, der forkynder, at “Frelseren stod op af døde!” Det må siges at være et vigtigt og vægtigt budskab at komme med.

Så jo, påskeliljer er bare så velkomne. De små er sprunget ud i præstegårdens have. De lidt større er godt på vej, men venter på lidt mere sol og varme.

Og selv om “Det er påske, alting springer ud” – så er det også “Forår, alting klippes ned” Holger Lissner og Benny Andersen har skrevet hver deres sang til foråret. Med forskelligt fokus – men begge dele er jo rigtige.

Jeg var lige en tur ude i præstegårdshaven i går – og selv om jeg jo ikke bor her mere, så var det for fristende ikke lige at klippe lidt brombær og roser ned. Det er der en egen ro ved – alt imens solen nydes og fugle fløjter med.

Her på kanten af optakten til påskeugen. Det er palmesøndag på søndag.

Du ønskes en rigtig dejlig weekend.

Jette

Forret med asparges

 I går fejrede vi Oles fødselsdag – få mennesker og til lækker mad. Jeg havde ansvaret for forretten  🙂 Den var grøn og rigtig lækker. Inspirationen er fra Aarstiderne, nettet er virkelig et sted, hvor man kan finde ideer til meget, og i denne tid, er der også mere tid til at se korte udsendelser og gode videoer.

Opskriften her er super enkel, smager dejligt og lyser op – passer perfekt til påskebordet.

Forret med asparges (4.pers)

1 bundt grønne asparges

100 gr. hytteost

2 kogte æg

25 gr. revet hård ost

2 spsk. olivenolie

purløg

salt

Bræk enden af de grønne asparges og blancher dem hurtigt og køl dem af. Skær dem i mundrette stykker. Kog æggene smilende – eller deromkring og del dem i kvarte.

Jeg portionsanrettede min forret, det kan også gøres på et fad. Nederst fordeles hytteost, så drysses gavmildt med asparges, de fine æg lægges ved og der drysses med lidt salt og revet ost. Til sidst dryppes med olie og pyntes med purløg.

Så er der klar til servering – det er enkelt, fint og smagfuldt. Jeg havde bagt nogle små flutes som passede godt til. 

Det er bestemt ikke sidste gang at denne forret kommer på bordet. Og her om foråret, da er alt grønt og friskt bare så velkomment.

God torsdag.

Jette

Manglende billeder :-)

 Jeg har haft friweekend – og det er blevet nydt. Stille og roligt, med lidt besøg hos dem, der er i min boble 🙂 Og hvor bliver det godt, når vi ikke skal tænke i bobler længere, men bare kan kigge inden for hos hinanden igen.

De manglende billeder antyder bare, at der blev også bagt i weekenden, men ikke taget billeder 🙂 Det var mest gengangere eller ikke så fotogene kager, så derfor bliver det et billede af mit strikketøj, der er med i dag 🙂 Og du kan se, at det stadig ernatsværmere jeg strikker – nu er det et sjal til min gamle gymnasieveninde. Jeg hygger mig med projektet.

Men tilbage til weekendens bagværk – så kan du se tidligere udgaver her:

Koldt hævede boller – dejen lavede jeg om aftenen og så kom den med i bilen og blev så bagt, da vi nåede frem hos min datter. Så var der helt nybagte og lune boller til formiddagskaffen 🙂

Der er blevet bagt mere kransekage – for Ole har fødselsdag i denne uge, og han vil også gerne have kransekage. Det forstår jeg godt, det smager så godt 🙂

Jeg lavede også en lagkage – der er stadig bær i fryseren og de gør sig godt i en mousse i selskab med en god lagkagebund. Jeg har lige et stykke til min eftermiddagskaffe 🙂

Og endelig sluttede jeg af med at bage pizza – det er jeg kommet lidt i gang med at bage igen. Det er nemt, køleskabet støvsuges for pesto, grønt og andet, der lige kan komme med som fyld. Øverst et lag ost, og så er der faktisk aftensmad ti minutter senere – og spist i godt selskab med et glas rødvin til, så er det faktisk helt godt 🙂

 Nu venter en uge, hvor det handler om påske – jeg har gudstjeneste hver dag i påskeugen, så der skal skrives nogle prædikener. Jeg må i gang.

God mandag.

Jette

Fine farverige forårsglimt :-)

 Der begynder at komme flere farver rundt omkring os – naturen er ved at vågne, og påsken nærmer sig, og giver anledning til, at der kan pyntes op med friske gule og grønne farver. Dejligt 🙂

Forleden skinnede solen noget så dejligt og det benyttede de lilla krokus sig af. De åbnede blomsten og så kom den store humlebi forbi 🙂 

I sommerhuset er der også blevet fundet lidt påskepynt frem. Jeg tog et par syrengrene ind, og der folder knopperne sig også ud – mere og mere dag for dag. De små kyllinger på bordet har min mor malet tilbage i slut 90’erne – så de rummer mange minder.

Aftensmaden har også fået masser af farve. Jeg er vild med mad med farve. Jeg tror virkelig, at vi spiser meget med øjnene, og hvis det hele er brunt eller hvidt, så inspirerer det ikke meget. Her har jeg lavet dahl efter denne opskrift. Den er super nem og smager dejligt, jeg har suppleret med stokken fra broccolien, det gav lidt fylde. Salaten er også meget enkel, broccoli, der lige er blancheret, hakket løg og lidt rosiner dryppet med citronsaft og olie, salt og peber. Jeg blev så rigelig mæt 🙂

Og så er jeg gået i gang med projekt vilde haver. Ikke i stor stil, men bare lidt. Sidste år, var der en udsendelse i fjernsynet om Hjørring kommune, der forsøgte at få store grønne arealer til at blomstre med vilde blomster. Det er en ny måde at tænke grønne områder på, og det kræver tid at vænne sig til, at vilde blomster faktisk også er helt fine – og helt perfekte til at tiltrække insekter af forskellig slags. I år er der en konkurrence, hvor kommunerne kan tilmelde sig et lignende projekt – og her har Middelfart kommune tilmeldt sig. Det synes jeg er lidt sejt 🙂 

På den helt korte bane, så har jeg købt frø med vilde blomster. Der skal sås nogen på sommerhusgrunden. Og så håber jeg, at jeg kan få overtalt mand og datter til at forsøge sig med et lille bed af vilde blomster i deres haver også 🙂 Men nu må vi se, om det lykkes. Indtil da glæder jeg mig til at få sået frøene i min egen have – og ikke mindst, se om det kommer til at summe af liv.

God weekend.

Jette

Meyers fuldkornskiks

 Eller i hvert fald næsten 🙂 Det er så sjældent, at jeg følger en opskrift til punkt og prikke, men den er super god at have som vejledning og anvisning. 

Sådan er det også gået denne gang – men udgangspunktet er denne opskrift. Jeg har lavet portionen lidt mindre og reduceret en anelse i sukkermængden. Men ellers er den på linje med originalen 🙂

Fuldkornskiks (15 stk.)

100 gr. mel

40 gr. grahamsmel

65 gr. smør/margarine

50 gr. farin

½ tsk. bagepulver

1 tsk. vaniljesukker

1-2 spsk. koldt vand

Alle ingredienser – undtaget vandet – kommes i en skål og smuldres godt sammen. Når det hele er fint delt samles dejen med lidt koldt vand. Dejen kan lægges på køl, men du kan også godt rulle den ud med det samme. Jeg brugte min fine rulle med målebånd, så dejen blev præcis 4 mm tyk. En helt almindelig rulle kan gøre det samme 🙂 Jeg udstak kiksene med en fin udstikker i træ, som jeg har fået af min søn – købt i Den gamle By i Aarhus. Men mindre kan også gøre det. En helt almindelig udstikker eller et glas gør det samme 🙂 Kiksene sættes på en plade og bager ca. 9 minutter ved 190 grader. Jeg lod dem køle af på pladen, og da de blev kolde kom de i en kagedåse.

Jeg synes, de smager dejligt 🙂 Men de minder nok mere om en småkage end en kiks. Det er nu også underordnet – de er gode til en kop kaffe eller hvis man lige mangler noget at tygge på. 

Det er en dej, der er rimelig let at arbejde med og ingredienserne er ofte i køkkenskabet, så det er bare at komme i gang, hvis kagedåsen er tom. Det var min 🙂

God onsdag.

Jette

Min bil fylder rundt

 Det er ikke så almindeligt at fejre sin bils fødselsdag 🙂 Men på onsdag er det præcis 10 år siden, at jeg trillede ud over kantstenen og var blevet den lykkelige ejer af en Audi A1. Jeg havde sat mig ind i en spritny, velduftende og lækker bil.

Jeg havde altid drømt om at få en Audi, og da den gamle Ford, som efterhånden var blevet 16 år, ikke kunne mere, så gik drømmen i opfyldelse.

Og jeg har nydt at køre i den lige siden. Og der er blevet kørt mange kilometer i den. Tallene afslører det. Billedet er i øvrigt lidt sjovt – med de mange nuller og femtaller – og 365, som hver af årets dage 🙂 Jeg har før vist et billede som dette, det kan du se her.

10 år – skal jeg så ikke have en ny bil? Nej. Som i slet ikke. Det troede jeg vist engang. For det har ellers været den opfordring, der har lydt, at skifte gamle biler ud med en nyere model – af hensyn til CO2 aftrykket. Og der er helt sikkert kommet biler, der kører længere på literen end min lille bil gør. Men den gør det nu meget godt alderen i betragtning – i gennemsnit ca. 19 km/liter. Og hvis man så tager i betragtning, hvor meget CO2 det kræver at fremstille en ny bil – så synes jeg, det er bedre at køre i den gamle udgave, til den er helt færdig. Og det er den slet ikke endnu.

Den er netop blevet synet og har fået det fineste mærke i forruden 🙂 Og gennem alle årene er den blevet tjekket og repareret og talt pænt om. Og hver gang en pære lyser orange i instrumentbrættet, så finder bilen næsten selv vej ned til mekanikeren – for lys i lamper i bilen, det er ikke en god ting. 

Så jeg fejrer rund fødselsdag sammen med min bil, og glæder mig over trofast følgeskab. Skal den engang skiftes ud – så bliver der tænkt i andre alternativer. El eller hybrid, eller hvad der nu er fremme på det tidspunkt. Men det ligger nogle år ude i fremtiden. Den lille grå bil og jeg, vi fortsætter ud af landevejen.

God mandag.

Jette

Fredags glimt i marts

 I dag går tankerne uvilkårligt tilbage til samme dag for et år siden. Jeg kan huske, at jeg sad noget forundret tilbage, og ikke rigtigt vidste hvad de næste dage ville bringe. Hvad var lukket ned og skulle aflyses og hvad måtte vi fortsat gøre. 

I dag er situationen anderledes. Og restriktionerne lidt ændrede – i hvert fald for kirkens vedkommende. I år aflyses påsken ikke – men den er alligevel noget forpjusket i forhold til en almindelig og festlig påske i kirken. Årets største højtid. Men vi forsøger at lave noget, som dog bringer lyset, glæden og håbet frem. 

Men årsdagen for nedlukningen af Danmark blev også brugt til at bage lidt kransekage i 🙂 Om en lille måneds tid har jeg fødselsdag, og bliver 60 år – men er helt med på, at det kan ikke fejres. Men hvis nu ifald der kom en enkelt forbi – så vil der være kransekage at byde på 🙂 

Jeg har ikke bagt kransekage i lang tid, så det var lidt sjovt at prøve det igen. Der ligger nu tre stænger i fryseren – klar til at blive taget op og pyntet til lejligheden. De små kransekagestykker bliver vist spist i weekenden 🙂

Og så blæste det ret kraftigt i går – så meget at det lille sommerhus gav sig på sine skruer. Men der skete nu ikke noget, men det er lidt specielt så tydeligt at kunne mærke vindens kraft. En tur til vandet her til morgen viste lavvande. Der er toppe på bølgerne og noget af vandet er trukket tilbage. At følge vandets mange forskellige måder at vise sig på – det holder jeg meget af 🙂

Nu venter en rolig weekend – håber du også får en dejlig weekend.

Jette

Pastasalat og pesto – stop madspild

 Den nye sæson med udlejning af sommerhuset er gået i gang – og det er altid spændende at se, hvordan huset er blevet efterladt. Især her første gang 🙂 Men alt var som det skulle være, så det var lige til at gå til med hensyn til vask og støvsugning og andet, som følger i kølvandet på at låne sit hus ud.

Det første hold gæster havde efterladt nogle få rester i køleskabet. Nogen bliver irriteret over det – jeg synes det er ok, og bruger det, hvis det er muligt. Og det var det her. Der lå en hel uåbnet pose rucolasalat – med gult mærke, men ellers i orden. 

Så mine planer omkring aftensmad blev ændret – og i stedet stod den på pastasalat med rucolapesto.  Det skønne solskinsvejr indbyder til at lave salater. Det er en helt enkel salat med pasta, avocado, squash, rød peber og rucola. Alt sammen vendt i en marinade af citronsaft og olie, salt og peber. På et tidspunkt har jeg købt en pose med frosne bønner og kikærter, dem kom der også lige lidt med af 🙂 Super enkelt – og hvis du spørger mig, så smager det så dejligt.

Noget af rucolaen blev lavet til pesto. Det er let at lave og en god måde at få brugt lidt overskydende rucola på. Rucola bliver lynhurtigt lidt kedeligt at se på, når først der er åbnet for posen. 

Pestoen her består af rucola, hvidløg, lidt hård ost, solsikkekerner og olie og en anelse salt. Det hele blendes til en fin pesto. Og den lyser da gevaldigt op og smager tilmed dejligt.

Pestoen kan holde sig nogle dage i køleskabet, så i stedet for at gå til spilde, blev den efterladte pose rucola til Stop madspild retter. 

Det er forår, men stadig ret koldt om aftenen og natten, så brændeovnen er godt i gang 🙂 Jeg hygger mig med at holde ilden ved lige.

God onsdag.

Jette

Alternativ altertavle

 I går holdt jeg en af de korte gudstjenester, som det er muligt i denne tid. Det fungerer fint nok, og det er bestemt trygt at gå i kirke i corona-tid. Men det er anderledes, og jeg glæder mig i den grad til, at vi må synge sammen igen. Min dygtige organist spiller, så det er en fornøjelse, men fællessang i samme rum kan noget og gør noget godt for os. Så vi glæder os til den mulighed igen opstår.

Gamborg kirke bliver i øjeblikket renoveret lidt, fordi der har været en fugtskade i kirken. Så nu er bænkene blevet malet og står skinnende og fine. Maling frisker altid op.

Altertavlen er også blevet taget ned og kørt hen til konservatoren, for malerierne og træværket skal nænsomt restaureres. Og så er det jo interessant at se, hvad der gemmer sig bag altertavlen 🙂 Jeg vidste det godt, for der er en lille gang mellem alter og endevæg, men det kan jo ikke ses nede fra kirken. Men som det ses på billedet, så er der også et indhak i væggen – og måske der en gang har siddet et vindue der? Det vender lige mod øst, så solen ville jo kunne skinne smukt ind i kirken, hvis der ikke var muret til. 

Det er en gammel middelalder kirke, så menighedsrådet ville ikke få lov at åbne op, hvis de nu lige fik den ide 🙂 Men nu, hvor altertavlen er væk et par måneder, så er der mulighed for at lave lidt andet pynt. En alternativ altertavle. Og det havde graveren lavet til i går. Så fint og enkelt. 

Et trækors, som vi bruger til udendørsgudstjenester, blev placeret i indhakket på en bund af skønne påskeliljer. Det virkede så godt. Det var lyst og venligt og perfekt på en forårssøndag. 

“Påskeblomst! hvad vil du her?” spørger Grundtvig i en salme. Og jeg tænker, lyse op og bringe glæde. Smile som solen og bringe håb for dagene som kommer.

God mandag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal