Nu er biblioteket igen åbnet, og jeg har allerede hentet flere bøger i udlånet. Nogle var bestilt før alt blev sat i stå, andre er fundet nu, hvor jeg igen gå langs de lange reoler og blive inspireret af forsider og fængende titler.

Sådan med bogen “Varm på brød og lun på boller” skrevet af Rikke Holm. Og i den bog så jeg et billede af et solbrød – og tænkte, at sådan et måtte jeg bage! Det var bare så fint tænkt og virkelig indbydende at se på. Brødet er tænkt som et madbrød eller til en buffet, hvor det bare vil tage sig godt ud.

Jeg halverede opskriften, så min sol blev bestemt noget mindre og ikke helt så sammenhængende som den i bogen – men pyt. Dette er min udgave, og jeg er tilfreds. Jeg havde ikke tid til at vente til dagslyset kom, for jeg ville gerne smage brødet, derfor er billederne tage i konfirmandstuens klare lys 🙂

Solbrød

1½ dl. kold mælk

15 gr. gær

3/4 tsk. groft salt

1 tsk. sukker

3 spks. olie

50 gr. grahamsmel

ca. 200 gr hvedemel

Det er en helt almindelig gærdej – så rør gæren ud i væsken og tilsæt de øvrige ingredienser, men hold lidt igen med hvedemelet. Ælt til du har en dejlig dej og stil den til hævning på køkkenbordet et par timer.

Del dejen i 10 stykker – de 8 trilles til solstråler og lægges i en cirkel på en bageplade med bagepapir på. De sidste to stykker samles og trilles til en lang pølse og snoes til en snegl, som lægges i midten af brødet.

Efterhæver mens ovnen varmer op til  225 grader. Pynt brødet med forskellige frø og kerner (jeg brugte solsikkekerner, nigellafrø, hørfrø og hakkede mandler) – sneglen i midten er drysset med revet ost. Bages ca 15 minutter, men hold øje med det. Jeg lod brødet køle af på pladen inden det kom over på et serveringsfad.

Det er virkelig et lækkert brød, dekorativt og lige til at nappe en solstråle af. Den kan spises som den er eller deles og smøres med smør 🙂

God weekend.

Jette