diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juni 2020 Side 1 af 2

Hvid chokoladekage med lakridsganache og frisk frugt

I haven er der lidt jordbærplanter, som mest fungerer som bunddække, men de giver nu også lidt jordbær, og de er meget velkomne 🙂

Så nogle af dem kom på toppen af denne lækre kage. Inspirationen til kagen er fra en brochure, jeg fandt i en dagligvarebutik. Jeg har tilrettet den mit køkken 🙂

Hvid chokoladekage med lakridsganache og frisk frugt (6 pers)

2 små æg

75 gr. smeltet smør

85 gr. mel

½ tsk. bagepulver

85 gr. sukker

35 gr. farin

1 tsk. vaniljesukker

40 gr. mandelmel

20 gr. hakkede mandler

50 gr. grofthakket hvid chokolade

lidt revet appelsinskal

Bland mel, mandelmel, bagepulver, mandler og chokolade. Kom sukker, farin og vaniljesukker i en skål sammen med det smeltede smør og pisk det godt sammen. Tilsæt æg og pisk grundigt. Tilsæt alle de tørre ingredienser og lidt revet appelsinskal og vend det hele godt sammen. Kommes i en lille form (ca. 10 x 20 cm) foret med bagepapir og bag kagen ved 175 grader ca. 25 minutter. Køler af i formen.

Lakridsganache

30 gr. hvid chokolade

1 dl. piskefløde

1 tsk. lakridspulver

Varm fløden op til kogepunktet og hæld den over den hakkede chokolade, rør til chokoladen er smeltet. Tilsæt lakridspulver og rør det rundt. Læg film over flødeblandingen og lad den køle af i køleskab til næste dag.

Pisk fløden til blødt skum og fordel det på kagen.

Pyntes med frisk frugt. Her er det jordbær fra haven og indkøbte blåbær 🙂

Kagen er ret let at lave, og smager skønt og vil tage sig godt ud på et hvert kaffebord.

Frisk frugt gør noget ved enhver kage 🙂 men forkorter naturligvis også holdbarheden – men nylavet og i et solstrejf, så ser det altså lækkert ud.

Mit personale og jeg havde møde her til morgen – og sluttede af med et stykke af kagen. Det smagte godt – og især på en blæsende og overskyet sommerdag.

God tirsdag.

Jette

Cykeltur på Østersøruten

I sidste uge var jeg på cykeltur. Det samme var Ole. Vi havde besluttet at cykle i sommerhus – men skulle også have hunde og hækklipper med, så det var nødvendigt med bil og tralier. Og afstanden er også lidt for lang til en dagstur, så vi delte distancen. Ole cyklede første etape, fra præstegården til Assens, og jeg cyklede så fra Assens til Kærnehuset. En cirka lige for deling.

Det er godt at cykle i Danmark, der er utallige cykelruter og cykelstier og masser af små snoede veje, hvor der ikke er megen trafik. Jeg skulle følge Østersøruten, den er markeret med fine skilte og ruten er en af i alt 11 nationale ruter.

Den gode skiltning gør, at telefon, gps og kort kan blive i tasken og man kan nyde turen i stedet. Det fungerer for det meste, jeg missede skiltet en enkelt gang og kom lidt på afveje 🙂 Men fik vendt cyklen og ramte sporet igen.

Den største udfordring på turen var vinden, varmen og bakkerne 🙂 Og så kan man jo spørge, om der så er andet tilbage. Og ja, det er der. Fyn er smuk på denne tid af året, og tempoet blev sat efter min formåen, og var stigningen lige lovlig lang – ja så trak jeg 🙂

Når turen går på cykel, så er der rig tid til at se både naturen og mindemærker og lytte til fugles sang og meget andet. Jeg kørte blandt andet forbi denne mindesten for faldne engelske soldater. Rundt om stenen var der en bred og helt nyklippet bøgehæk – der var helt sikkert nogen, der passede på det sted.

Jeg nåede til sommerhuset – godt varm og brugt – men det var en god fortræning, inden sommerferien for alvor kommer. Her skal vi cykle i det nordjyske omkring Rebild bakker. Det glæder jeg mig til, selv om det også nok bliver hårdt og bakket 🙂

Naturen blomstrer så fint lige nu – så til sidst et billede af ærteblomster plukket ved sommerhuset. Eller rettere, de faldt, da Ole klippede hækken 🙂 Men så blev de til en fin buket i en vase, der er købt på den blå avis for længe siden.

God mandag.

Jette 

Sankt Hans dag

Det er midsommer i Danmark – hvilken skøn tid. Og så er vi allerede halvvejs, når vi taler jordens runde om solen. Dagene begynder igen at aftage, helt underligt, for vi er jo først lige begyndt på sommeren 🙂

I aftes var en smuk Sankt Hans aften. Jeg var sammen med nogle venner, og de havde lavet et fint lille bål og harvet rundt om, så ilden ikke kunne brede sig. Bålet blev tændt forholdsvis tidligt, derfor den smukke blå himmel.

Jeg har ikke været sammen med den familie før til Sankt Hans, men de lavede altid snobrød. Og det er virkelig en hyggelig ting at gøre sammen. Små og store kan være med. Mit blev da meget godt 🙂

Jeg fik til min fødselsdag et bålfad, det skal vist i gang her hen over sommeren, og så kan der hygges med snobrød.

Vi fik ikke sunget i går – men derfor genlyder nogle af ordene fra midsommervisen alligevel i mit hovede. Også selv om billederne er fra en anden tid, så rammer sangen nu meget godt sommerens stemning.

Vi elsker vort land,

men ved midsommer mest,

når hver sky over marken velsignelsen sender,

når af blomster er flest,

og når kvæget i spand

giver rigeligst gave til flittige hænder;

når ikke vi pløjer og harver og tromler,

når koen sin middag i kløveren gumler … (Holger Drachmann, 1885)

Jeg sidder her på kanten af en forlægnet friweekend – det er bare helt perfekt med dette vejr 🙂 I morgen byder på en længere etape på min nye cykel – Ole og jeg deler distancen ned i sommerhuset og vil nyde en dag der. Og måske bade … Nu ser vi.

God midsommer.

Jette

Brownie og boller med ganacherest

I weekenden lavede jeg jo bryllupskager – og det er altid svært helt præcist at ramme mængden, der skal bruges af det ene og det andet – så der blev lidt chokoladeganache til overs. Og hvad bruger man lige det til?

Ganache er chokolade og piskefløde blandet sammen – så i sig selv er det jo en lækker ting. Men alt med måde 🙂 Så det sidste er blevet omdannet til en dejlig brownie og nogle velduftende chokoladeboller.

Brownie med ganacherest

75 gr. ganache

20 gr. chokolade

15 gr. smør

2 små æg

50 gr. sukker

35 gr. farin

1 spsk. kakao

60 gr. mel

20 gr. hakkede valnødder

I en gryde smeltes ganache, chokolade og smør, og køler lidt af. Imens piskes æg, sukker og farin til en skøn æggesnaps. Tilsæt chokoladeblandingen og pisk godt. Vend til sidst de øvrige ingredienser i og rør godt rundt. Dejen kommes i en lille form – jeg brugte et tærtefad beklædt med bagepapir (ca. 18 cm i diameter)

Bages ved 175 grader ca 20 minutter og køler af i formen.

Smagen og konsistensen minder meget om en helt almindelig brownie – så denne lidt alternative udgave skal nok få ben at gå på 🙂

Chokoladebollerne er lavet som koldthævede boller og smager mildt af chokolade. Og som næsten alt andet nybagt – så smager de godt 🙂

Og nu fik jeg brugt en rest ganache, som ellers bare stod i køleskabet. Alternativet var nok blevet, at hønsene fik det – men det var det ligesom for godt til 🙂

God tirsdag.

Jette

En dejlig sommersøndag

Det er midsommer i Danmark – og i år er det bare det skønneste sommervejr netop nu. I går var en rigitg dejlig sommersøndag – og det var også tydeligt, at der var mange, der var ude at nyde det gode vejr. Solen der varmede – tilpas. Badevandet, der havde en okay temperatur. Og naturen, der står i sin fineste pragt.

Ved gudstjenesten i går begyndte vi med denne skønne salme:

Alt, hvad som fuglevinger fik,

alt, hvad som efter fugleskik

med sanglyd drager ånde,

lovsynge Gud, for han er god,

han i sin nåde råder bod

på støvets ve og vånde. (Den danske Salmebog 10,1)

Sommeren er virkelig med til at løfte ens sind, glæden og lovsangen kommer let til en.

Jeg tilbragte dagen sammen med Ole – efter kirketid gik turen til sommerhuset, hvor der hurtigt skulle gøres klar til næste hold gæster.

Udlejningen af sommerhuset går i den grad strygende i år – langt de fleste gæster er fra Danmark. Det er lidt hyggeligt at kunne vise dejlige Sydfyn frem på denne måde.

Faaborg ligger ca. 8 km fra sommerhuset, og den by er noget så hyggelig om sommeren.  Da jeg i fordumstid havde båd, sejlede vi ofte til netop Faaborg og klokketårnet her var som et fyrtårn. Det kan ses på lang afstand – også når man kommer fra vandsiden. Og se lige himlen – sådan var den i går 🙂

Alting vokser også i sommerhusets have – selv om der er meget sand. Lutherroserne, som jeg købte i forbindelse med lutherjubilæet i 2017 står så fint. Deres blomst er usædvanlig fin med det hvide mønster i den næsten pink blomst.

Kartoflerne trives også 🙂 Jeg tror, de havde det lidt koldt i begyndelsen, men nu er de kommet godt med, så jeg venter med spænding på, at de første nye kartofler kan lirkes op af tangen.

Også højbedet med sommerblomster er vokset godt. Der er helt sikkert ukrudt imellem mere “rigtige” blomster, men pyt, det går nok. Jeg synes især disse lyserøde små blomster er elegante.

Efter at sommerhuset var gjort klar, var vi både ved stranden og fik soppet lidt i vandet, inden vi igen tog på cafe 🙂 Jeg nyder virkelig at kunne gøre det. Jeg havde ikke tænkt så meget over det tidligere, men det er rart lige at kunne standse op og sidde og nyde en kop kaffe, alt imens verden passerer forbi en.

God mandag.

Jette

Bryllupskager

Ja, det er kager til et bryllup – men man kan faktisk ikke se det umiddelbart 🙂

Så de to lækre kager kunne sagtens serveres til en anden anledning, hvis det skulle være. Men det er til en ung kvinde og hendes kæreste, som i dag vies i Odense. Jeg håber på alt det bedste for dagen og deres liv sammen. Jeg har tidligere lavet en Maltesers kage til bruden, da hun blev student, så der er lidt sammenhæng her.

Den anden kage er tænkt at skulle ligne, men maltesers indeholder hvedemel, og derfor kan de ikke bruges på en glutenfri kage. Derfor er den blevet pyntet med små fine chokoladekugler, som jeg fandt hos den lokale chokoladebutik i Middelfart.

Transporten af de to kager var næste udfordring – men heldigvis havde familien to store flamingokasser, som fint kunne rumme kagerne, så de blev sikkert transporteret til feststedet. Fadene er fra de lokale genbrugsbutikker. Jeg gav 20 kr. for hvert af de to fade, og de er bare ret fine.

Den glutenfri kage har denne bund – den er skrøbelig og gik i stykker undervejs – men mousse og ganache redder det hele 🙂

Kanten rundt er kun smurt op med ganache, her gælder det om, at få det så glat som muligt – jeg synes det lykkedes nogenlunde 🙂

God weekend

Jette

Og så er jeg lidt vild med de smukke chokoladekugler, der changerer i farven.

Glutenfri lagkagebund

Jeg er i gang med at gøre klar til de kager, som jeg har lovet at lave til et bryllup på lørdag. Der er blevet bagt en en almindelig lys bund, og så er der blevet bagt denne glutenfri bund.

Det ser ikke ud af meget, når man sådan kigger på en lagkagebund 🙂 Det sjove kommer, når der kommer fyld og pynt indeni og udenpå. Og det er der ikke kommet endnu, men der skal nok komme et billede, når jeg kommer dertil 🙂

Glutenfri lagkagebund 

4 silkehønseæg eller 3 almindelige æg

125 gr. sukker

50 gr. mandelmel

75 gr. havregryn

1 lille tsk. bagepulver

Blend havregryn til groft mel. Pisk æg og sukker sammen til en lækker luftig æggesnaps. Bland mel, havregryn og bagepulver sammen inden det vendes i æggemassen. Fordel det hele godt sammen. Dejen kommes i en springform med bagepapir i bunden (21 cm i diameter) og bager ved 190 grader ca 20 minutter. Køler af i formen, inden den forsigtigt tages ud.

Deles til to bunde.

Det er en meget skrøbelig bund – og det lykkes mig ikke at få den af formen uden at gå i stykker. Men heldigvis, så skal den jo bruges i en lagkage, hvor den bindes sammen af bærmousse og ganache på sider og top, så alle revner og brud de bliver elegant gemt af vejen 🙂

Det er udfordringen ved det glutenfri bagværk – især når man som jeg, helst vil bruge ingredienser, jeg har i forvejen i mit køkkenskab. Til gengæld er jeg sikker på, at smagen er i orden 🙂

Og til at lyse lidt op på dette blege indlæg – lige buketten fra denne uge til projektbuket2020 Præstegårdens gamle roser med stride torne og en enkelt klematis.

God torsdag.

Jette

En blomst på en kjole

Jeg købte for 1½ år siden en dejlig kjole, som jeg virkelig er glad for. Og har brugt en del. Den er af bomuld, som er certificeret, altså bæredygtigt produceret – med hånd om vandforbrug, dyrkning af bomulden og ordentlige forhold for alle dem, der har arbejdet med stoffet. GOTS hedder certificeringen, og bogstaverne dækker over: Global økologisk tekstil standard.

Jeg havde kjolen på juleaften – og du kan se billedet her.

Men der var kommet et lille hul på kjolen – ikke ret stort, men nok til at jeg så det, hver gang jeg fandt kjolen frem. Så nu ville jeg ændre på det. Google hjalp med en opskrift på en fin hæklet blomst, og i gemmerne havde jeg noget lækkert bambus/bomuldsgarn og så gik jeg i gang. Det var faktisk et super hyggeligt arbejde – og meget overskueligt 🙂

Til sidst blev blomsten syet på kjolen – og jeg synes faktisk at det pyntede. Kjolen er meget enkel i sig selv – det er Grobunds stil. Men når nu uheldet var ude, og skaden skulle minimeres – så er jeg blevet ret godt tilfreds med mit resultat.

Og det er jo lige i tidens ånd – med at forbruge mindre og reparere det, man kan, så det får et lidt længere liv.

Nåh nej – det var vist ikke budskabet de sidste dage fra regeringen – om at vi skulle bruge vore feriepenge for at skabe vækst. Jeg tror ikke overforbrug er vejen frem – men at støtte danske virksomheder, små forretninger, lokale producenter – det tror jeg mere på. At lade ens penge arbejde her i landet – i stedet for at købe dimser og unyttigt tingeltangel fra fjerne lande – det er en bedre ide.

Nu har min kjole – købt hos et lille dansk firma, der har bæredygtighed i højsædet – nu er den klar til en ny sæson 🙂

God onsdag.

Jette

Begyndelsen på festlige kager

Det kan godt mærkes, at samfundet er ved at lukke op igen. Og dejligt – selv om der jo stadig skal tages rigtig mange forholdsregler. Men det er nu rart igen at kunne mødes, se hinanden og tale sammen i samme rum. Kirkens personale mødes lidt oftere i denne tid end vi plejer – alene fordi det er rart igen at kunne gøre det 🙂

Bryllupperne i mine kirker er indtil videre udsat til efter sommerferien – og mange til næste år. Men en af mine bekendte skal giftes på lørdag. Og her har hendes mor spurgt, om jeg vil bage to maltesers kager. Og selvfølgelig vil jeg det 🙂 Det er da en dejlig anledning til at skulle bage igen.

Jeg har så valgt, at den ene skal være glutenfri – og maltesers indeholder gluten, så her er udfordringen at finde noget andet – som minder lidt om – til pynt.

Jeg er begyndt på at tænke 🙂 Og fik i går lavet bærpuré – af bær fra fryseren. Det er altså guld værd med en fryser. Jordbær, ribs og brombær – det giver til sammen masser af farve og en god smag. Brombær er fra hegn rundt om præstegården, og ribs er graverens have 🙂 Jeg glæder mig, hver gang jeg kan bruge noget, der kommer fra det helt nære – enten fra min egen have, eller fra naboers eller venners have.

Kagerne skal til Odense – og så er udfordringen jo at få dem flyttet dertil, og hvad skal de stå på? En rigtig bager vil jo have kasser og fine papstykker at sætte kagerne på – det har jeg ikke. Så jeg var en tur i genbrug – og fandt dette fine stålfad – til 20 kr. Det kan bruges igen, hvis bruden har lyst til det, eller afleveres tilbage til mig. Jeg har det så fint med, at det kan genbruges, og at der ikke er blevet fremstillet noget nyt for kun at skulle bruges en gang.

I de kommende dage vil jeg bage bundene, og samle kagerne fredag og så først pynte dem lørdag. Og så har min kære mand lovet at være budbringer – så jeg imens kan holde dåb for en lille ny verdensborger her i sognet 🙂

Men der skal nok komme et billede af kagerne, når de bliver helt færdige 🙂

God tirsdag.

Jette

Morgenlykke mandag morgen

Vejrudsigten lover sommer hele ugen 🙂 Virkelig dejligt. Og at begynde ugen ude på terrassen med blå himmel og fuglesang i ørene, det er en god start 🙂

Så efter at have nydt min kaffe, var jeg en tur rundt og så, hvad der lige var af smukke blomster. Og det kan godt ses, at vi har haft både vand og varme i nogenlunde tilpas mængde.

Min gamle rose, som jeg ofte viser frem. Men den er også helt særlig 🙂

Og så har jeg længe gået og ventet på min pæon – og i dag var den første endelig sprunget ud. Den er så fascinerende – fra at være en helt rund og solid bold til at blive en elegant blomst med utallige blade.

Præstegårdshaven har også en gammel klematis. Det er aldrig rigtig lykkedes mig at få den til at kravle op af væggen, den falder oftest bare ned igen. Også i år. Men det forhindrer den ikke i at have smukke lilla blomster.

Farvenuancerne er vist fra den samme skala, kan jeg godt se 🙂 Til sidst er her et par purløgshoveder. der skjuler lidt af katten. Bella syntes, det var lidt interessant, hvad der foregik i jordhøjde, så hun måtte lige kigge med 🙂

Det er bare om at nyde dagen, vejret og naturen lige nu. Jeg vil slutte med et citat af Søren Kierkegaard, som jeg læste i går. Det handler om at gå – det har jeg nu ikke gjort så meget i dag, men det er godt at have med i baghovedet 🙂

“Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom. Jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den. Når man således bliver ved med at gå, så går det nok.”

God tur udenfor – og god mandag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal