diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: februar 2020 Side 1 af 2

Fredags glimt

Jeg havde besluttet, at jeg ville ud og gå i dag! Heldigvis var der tørvejr og solskin først på formiddagen, så jeg tog de nytrykte kirkeblade under armen og gik til Gamborg med dem, der skulle derned.

Så nu kan enhver komme og hente sit kirkeblad.Vi laver det stadig i en papirudgave og har det så tillige liggende på nettet. Men der er nu noget ved at side med et blad i hånden.

Vel hjemme igen blev postkassen tømt – jeg ved, at den altid rummer noget fredag morgen, her får jeg nemlig Kristeligt Dagblad leveret. Og det betyder godt læsestof i løbet af dagen.

Men der var også kommet et andet lille blad. Stiftsavisen. Et lille blad om det kirkelige liv på Fyn. Det omdeles til alle menighedsråd og ansatte ved øens kirker, og sådan kan man få lidt et indblik i, hvad der sker uden for ens egen sognegrænse. I dette nummer var Kauslunde menighedsråd blevet opfordret til at skrive om skovprojektet, og hvofor vi overhovedet var gået ind i det. Jeg skrev indlægget, menighedsrådsformanden kommenterede og kom med gode råd 🙂 Så i dag var der en fin artikel om Kauslunde kirkes Folkeskov 🙂

Det var hyggelig genlæsning til formiddagskaffen 🙂

I går var jeg på besøg hos min søster og svoger – og vi arrangerede lidt sammenskud, så jeg fik lavet endnu en portion glutenfri æblekagerasp. Denne gang med majsmel, som en af ingredienserne. Og det fungerede fint. Men en æblekage kan nu næsten heller ikke gå galt 🙂

Turen til Gamborg gik også forbi en genforeningssten. Dem er der 650 stykker af spredt rundt om i landet. I Middelfart kommune er der kun en, og den ligger altså i Gamborg. Så det skal jo markeres hen over året.

I første omgang er det dog en opfriskning af teksten på stenen, der skal ske. For det er svært at læse, hvis man ikke lige ved, hvad der skal stå 🙂

Og sådan landede jeg på min pind igen – og vil kigge lidt mere på andre arrangementer, der også skal planlægges.

Rigtig god weekend.

Jette

Fuglefløjt og frostvejr

Begge dele var til stede her til morgen. Og begge dele var velkomne 🙂 Frost er måske nok et stort ord at bruge i denne sammenhæng, men når man nu så gerne vil have bare lidt frost, så er enhver antydning velkommen 🙂

Og så er det altså en fornøjelse at vågne og kunne høre fugle synge. Det er ikke så mange jeg ser, men lyden er der. Og den er også meget velkommen.

“Lysfyldt morgen, til marven kold,

med rim på tage og træer!

En fuglestemmes vellyd fornemmes.

– Eja, den første stær!” (Højskolesangbogen, Johannes V. Jensen)

Der var ikke rim på taget, og jeg ved ikke, om det var en stær – men det var koldt, og fuglesangen var vellyd – så verset må blive dagens rim 🙂

God torsdag.

Jette

Filosofi er ikke farligt …

Sådan indledte foredragsholderen Dorthe Jørgensen sit foredrag. Hun deltog i vores kirkehøjskole, og havde et oplæg, der hed “Hvad med det uforklarlige?”

Foredragsholderens CV er langt og imponerende, og ordene mange – så allerede ved den indledende omtale kan jeg godt blive lidt nervøs, og tænke det går langt forbi min evner. Det er noget med ord i mange og snirklede forklaringer – og det er ikke min stærke side.

Derfor var det også lidt befriende, da hun indledte med at sige, at filosofi er ikke farligt – bare det sætter nogle tanker i gang og lader nogle overvejelser tilbage i ens hoved, så var meget nået.

Og det sidste lykkedes 🙂 Men jeg kan ikke gengive meget af hele foredraget. Jeg falder mere over enkelte udsagn, som jeg så tænker lidt videre over. Og det må så være godt nok.

Jeg vil nævne tre ting, som jeg synes har beriget mig, og givet mig ny viden.

For det første – så brugte hun i en mail til mig ordet: Tentativ. Det ord havde jeg aldrig før hørt eller læst, så alleredere her blev jeg udfordret. Google hjalp mig, og ordet betyder: Forsøgsvis.

For det andet – så brugte hun et andet ord for transcendent – altså det som ligger uden for erfaringens eller erkendelsens grænser. Her talte hun i stedet om mer-betydning. Og det synes jeg giver god mening. At noget i sig selv også rummer en mer-betydning. Hun fortalte et “tankebillede”, hvor en person havde fået en lille påskelilje i gave – og den lille blomst havde givet ham håbet tilbage. Det havde den gjort, for den lille påskelilje havde mindet ham om salmen: Påskeblomst! Hvad vil du her – dermed hele påskens historie – om Jesus og opstandelsen. Håbet om, at livet er stærkere end døden. Den lille gule påskelilje kan fint beskrives af en biolog med videnskabelige ord – men den kan altså også rumme en ekstra dimension – en mer-betydning, som løfter vores forståelse og opfattelse af blomsten.

Og det tredje – hun talte også lidt om forskel på oplevelser og erfaring. Oplevelser, som det vi oplever gennem fjernsyn eller underholdning – a propos oplevelsesgaver. At det kan godt blive lidt overfladisk. Overfor erfaringer – som hvis man taler om dem, så kommer man et spadestik dybere. Samtalen får en andet indhold – man kan blive klogere på sig selv og på hinanden.

Mit indlæg her byder på ingen måde hendes foredrag retfærdig gengivelse. Men det, jeg har skrevet, er min oplevelse og erfaring af det, hun talte om. Og sådan må det være ok.

Og det er da interessant, at noget, som er så svært tilgængeligt kan blive ved med at rumstere i ens eget hoved. Jeg tror, det er en god ting.

Tilbage til min egen boldgade her på bloggen – et lækkert surbrød er netop kommet ud af ovnen 🙂

God onsdag.

Jette

Tøm fryser

Jeg har gang i et projekt, der hedder “Tøm fryser” 🙂 Det har faktisk stået på ret så længe, og jeg synes ikke, det tynder særligt ud i den store kummefryser, der står i kælderen. Den har været fyldt længe, så bare det, at få en pose boller lagt i fryseren har krævet sin kvinde – der skulle først laves plads. Men nu skal det til at være slut. Jeg vil have luft i fryseren 🙂 Og der er da også kommet små lommer, hvor der ikke lige ligger en pose bønner, en rest af noget aftensmad eller et brød eller en kage.

Senere i dag har jeg aktivitets udvalgsmøde her i præstegården – og der passer lidt kaffe og kage sig fint. Men i stedet for at bage en ny kage, så gik jeg på jagt i fryseren og fandt kagerester – gemt til formålet – til at lave romkugler af. Så nu er der lavet fine små romkugler, som faktisk smager ret så fint 🙂

Det er brownierester, lagkagebunde, mazarinkanter og lignende, som jeg har samlet og gemt i fryseren. Når de så først bliver blandet med god syltetøj, nødder og chokolade, så fungerer det meget godt.

Ved gennemsøgningen af fryseren mødte jeg også flere poser med æblejuice.

Forrige efterår lavede Ole og jeg masser af most, og det hele er åbenbart ikke drukket endnu 🙂 Så nu nyder jeg et glas – og det smager så friskt og godt af æbler.

Mit indlæg om det spændende foredrag, lader lidt vente på sig – der skal lige skrives en prædiken først 🙂 så det vil jeg give mig i kast med.

God tirsdag.

Jette

Bagte broccoli og bagt bønnegryde

Weekenden har budt på et meget interessant foredrag i Kirkehøjskolen. Det kommer der lidt om i morgen – men de mange ord og tanker derfra skal lige nedfældes først 🙂

Søndagens aftensmad er derimod klar. Igen blev det et vegetarisk måltid, inklusiv to veganske retter. Det var mad med farve, og det har vi noget brug for i en februar, der bare er grå, våd og blæsende.

Den bagte bønnegryde smagte bare så fint. Virkelig lækker vinter comfort food 🙂 Inspirationen er fra Meyer, men som han skriver i sin opskrift, så kan der fint jongleres med andre grøntsager undervejs – så det her bliver min udgave 🙂 Jeg har før lavet denne udgave af bagte bønner – og det er to vidt forskellige opskrifter. Men jo rart at have lidt at variere med.

Jeg lavede den hurtige udgave – og brugte en dåse bønner. Hvis jeg havde været ude i lidt bedre tid, ville jeg have sat hvide bønner i blød og selv kogt dem. Det må blive en anden gang.

Bagt bønnegryde (2 pers)

1 dåse bønner i vand

2-3 fed hvidløg

1 løg

1 dåse/brik flåede og hakkede tomater (eller passata)

1 dl. vand

1 tsk. tørret timian

Lidt forårsløg

1/4 spidskål

1-2 små boller

olie

salt og peber

Afdryp bønnerne og skyl dem i koldt vand. I en gryde svitses hvidløg i skiver og løg i tern i lidt olie. Kom timian, tomater og vand ved og bring gryden i kog. Kom også lidt salt og peber i gryden, og lad saucen koge under låg ved svag varme ca. 45 minutter.

Imens skæres hvidkål i strimler og forårløgene i skiver og begge dele svitses i lidt olie ved god varme i 3-4 minutter. Krydr med salt og peber og kom kålblandingen i et ovnfastfad.

Brødet skæres i små tern og vendes med 1-2 spsk. olivenolie og lidt salt. Det må godt stå og trække lidt, mens saucen koger færdig.

Når den er kogt, vendes de afdryppede bønner i, og varmes igennem og smages til. Kom saucen over kålen og fordel til sidst brødternene på toppen.

Sæt fadet i ovnen og bag retten ca. 25 minutter ved 200 grader.

Og sammen med gryden her kan der fint bages nogle andre grøntsager. Jeg havde rosenkål og broccoli til rådighed. Så de kom i et fad vendt med olie, salt og peber og bagt ca. 15 – 20 minutter. Vend dem engang undervejs og vurder, hvor møre de skal være. Jeg synes godt, der må være lidt bid i broccolien 🙂

Det blev en lækker aftensmad – til dels lavet af, hvad køleskabet rummede. Det hele fik i øvrigt selskab af en “stop madspild” salat, som fungerede godt til.

Hvis du godt kan li mad med varme og smag – så er det her et godt bud 🙂

God mandag.

Jette

Kommenskringler

Det burde jo nok have været fastelavnsboller der var på tapetet i dag. Men det blev det ikke. Det her grå og våde vejr inspirerede mere til lækre kommenskringler – og noget lækker ost.

Jeg har ikke før bagt kringlerne her, men har bagt et kommensbrød for nogle år siden. Og kommen er vist noget, der lidt skiller vandene – men jeg holder meget af smagen. Og kringlerne blev både bløde og lækre 🙂 Det lidt specielle ved disse er, at de er lynhævet i kogende vand – og det gjorde at formen skred – så de ligner ikke så meget kringler, men pyt 🙂

Kommenskringler (8 stk)

10 gr. gær

2 dl. mælk

50 gr. smør/margarine

½ tsk. groft salt

½ tsk. sukker

50 gr. rugmel

ca. 200 gr. hvedemel

1 spsk. kommen

Smelt smør/margarine. Kom gær og den kolde mælk i en skål og rør det sammen inden de øvrige ingredienser tilsættes. Hvedemelet kommes i lidt af gangen, det er altid lidt forskelligt hvor meget mel der skal bruges. Æltes til en fin dej, som hæver et par timer.

Bring en gryde med vand i kog, og tænd ovnen til 200 grader. Dejen æltes igennem, deles i otte dele, og hver del rulles til en tynd pølse, som formes til en kringle. Så snart en kringle er formet kommes den i det kogende vand og fiskes op igen, når den igen dukker op til overfladen. Sættes på en plade med bagepapir. Gentag med de øvrige kringler.

Bages ca. 12 minutter, til de er fine lysebrune. Afkøler på en rist.

Det lyder måske lidt bøvlet – det med vandet, men det var nu ganske let at håndtere.

Og smagen – ja den er god.

Lige nu skinner solen på min græsplæne og de mange vintergækker – det gør alting så meget lettere med noget sol. Min weekend er fyldt med arbejde, og et enkelt fødselsdagsarrangement – så alt er som det skal være.

Må du få en dejlig weekend.

Jette

Grønne glimt

Forleden talte jeg blandt andet med min datter Trine om, hvordan vi mennesker ændrer os gennem livet. Altså faktisk kan ændre holdning undervejs – eller begynde at interessere sig mere for noget, end man gjorde tidligere.

Og her var hendes kommentar, at jeg altid havde haft dette grønne tvist – med mange grøntsager og et blik på det vegetariske. Som lille havde hun fået serveret bønnebøffer – og det var ikke til hendes udelte begejstring 🙂 Det har så siden ændret sig – nu spiser hun mest vegansk mad.

Hjemmebagte cookies til en tom dåse 🙂

Og for mit eget vedkommende, ja så er retningen drejet, og det grønne, klimaet, CO2, økologien og bæredygtighed på mange niveauer er kommet til at fylde meget mere end det gjorde for år siden. Trine var helt overbevist om, at den dag hun fik børn, så ville jeg tage dem med til alt, der havde en grøn profil 🙂

Og måske. Jeg kigger altid nysgerrigt med, når jeg finder en ny grøn hjemmeside. Som denne – Motatos. Jeg har ikke købt noget derfra, men princippet minder om Folkekirkens Nødhjælps butikker – Wefood – blot uden en fysisk butik.

Mel i en krøllet pose (pris : 11 kr.)

Og at dåser med en bule, eller en pose mel med et trykket hjørne kan sælges lidt billigere i stedet for at ryge ud – det kan kun være en god ide.

Sommerhuset giver stadig anledning til lidt grønne snakke – og det synes jeg er spændende. Netop nu er jeg i kontakt med nogle studerende, som laver et Bachelorprojekt omkring bæredygtigt byggeri. Indtil videre er det på det indledende plan – men jeg fortæller jo altid glad og gerne om byggeriet – og synes det er så fint, at unge mennesker også interesserer sig for denne anderledes måde at bygge på. Jeg håber, at kunne fortælle lidt mere om det her en anden gang.

På en grå torsdag.

Jette

Et uheld

Måske et lidt mærkeligt indlæg. Men jeg bakkede ind i en holdende bil i går. Der skete ikke noget – der kom et par ridser i lakken. Men jeg tror, der kom flere ridser i min indre lak – i min forfængelighed 🙂

Jeg holdt parkeret på en offentligt parkeringsplads og skulle hjem, havde hovedet fyldt med et par vigtige samtaler, og en aftale, der skulle nåes – så opmærksomheden var helt sikkert et andet sted. Og pladsen på parkeringspladsen var ikke stor, så der skulle bakkes med opmærksomhed. Det gjorde jeg også og undgik den ene bil – men ikke den anden. Bum. Og så holdt jeg der.

Og det er bare ikke sjovt at skulle ud og se, hvor stor skade, der var sket  på den andens bil. Heldigvis var det meget begrænset – men ærgerligt. Og så skulle efterlade en seddel i vedkommendes forrude “Jeg har lige bakket ind i din bil”. Heldigvis viste det sig, at det var en af mine gode kollegaers bil, jeg havde ramt, så da han ringede, blev jeg mega lettet. Men selvfølgelig stadig træls at skulle være den, der havde givet hans bil en ny rids.

Og tænk, at det fylder så meget efterfølgende. Ens forfængelighed er godt nok ikke sådan at danse med.

Det er vist som Kingo har skrevet om det i en gammel salme:

“Ak, yndest og gunst,

du hastig opkomne og faldende dunst,

oppustende gøgler, henviftende vind,

med tusinde øjne du dog løber blind;

hvad est du, når man dig ved solen har set?

Forfængelighed!

                  (Den danske salmebog 614)

Nå – der er ikke noget at gøre ved det. Men jeg er helt sikker på, at i min næste bil er der en baksensor!

God onsdag.

Jette

Brød og blæsevejr

Når det bliver mandag – så har jeg som regel en dag for mig selv – med hvad jeg nu har lyst til at gøre. Om det så er at se Badehotellet kl. 7 om morgenen 🙂 Og i det hele taget gøre som jeg vil, og udsætte til i morgen, det jeg ikke lige har lyst til i dag 🙂

Men at bage et brød og gå en tur i blæsevejret – det var gode indslag på min fridag. Brødet har hævet i min hævekurv, det er længe siden, at den har været i brug. Og så er dejen også blevet foldet sammen efter inspiration fra den lille brødrevolution. Jeg fik ikke taget billeder, men det var lidt spændende hvordan resultatet ville blive, når dejen blev foldet ind over sig selv, i stedet for trillet til en rund kugle, som jeg plejer at gøre.

Men dejen arbejdede fint under hævningen, så det blev et dejligt brød, der hang godt sammen. Og som smager dejligt 🙂

Blæsevejr var det også. At gå i medvind var som at blive sat i løb. Modvind var mere op af bakke, men alt i alt bare godt at være lidt ude.

Brød og blæsevejr er jo helt almindelige hverdagsglimt – set fra landsiden.

Jeg fik ved en fejl lagt billedet af brødet op på kirkens facebookside – det var tiltænkt konfirmanderne – for spørgsmålet lød, hvilken del i Fadervor billedet refererede til. Heldigvis skete der ikke noget ved det – det gav i stedet anledning til at sidens besøgende selv gik i gang med at svare på spørgsmålet 🙂 Og det er vel så lidt kristendom i hverdags dragt.

God tirsdag.

Jette

Kæmpecookie med marcipan

Kæmpe er måske nok en tilsnigelse 🙂 Men den er i hvert fald større end en almindelig cookie. For hele dejen bages som en stor cookie. Og bliver så pyntet med chokoladeganache. Så der er tale om luksusudgaven af en cookie 🙂

Jeg har tidligere lavet en med pistaciekerner – den var nu også god 🙂

Kæmpecookie med marcipan (5-6 personer)

35 gr. smør

75 gr. rørsukker

70 gr. mel

25 gr. havregryn

1 lille æg

1/4 tsk. bagepulver

30 gr. marcipan

30 gr. chokolade

Rør smør og sukker let sammen og tilsæt det lille æg. Pisk igen, inden de øvrige ingredienser kommer i dejen. Det hele fordeles i en lille form beklædt med bagepapir ( fylder 15 cm i diameter)

Bages ca. 20 minutter ved 200 grader.

Ganache

50 gr. chokolade

25 gr. piskefløde

Hak chokoladen fint. Bring piskefløden i kog og hæld den over chokoladen og rør til det er en glat og homogen masse. Hældes over den kolde cookie. Og kan eventuelt pyntes med lidt hakkede mandler eller andet pynt fra skabet 🙂

Det minder lidt mere om en kage end om en cookie – men den er lige så let at lave som cookies er 🙂

Og nu vil jeg snart ud at mærke vinden – det er tørvejr, og det nyder jeg i den grad. For hvor er der meget vand overalt i disse dage.

God mandag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal