Weekenden har budt på et meget interessant foredrag i Kirkehøjskolen. Det kommer der lidt om i morgen – men de mange ord og tanker derfra skal lige nedfældes først 🙂

Søndagens aftensmad er derimod klar. Igen blev det et vegetarisk måltid, inklusiv to veganske retter. Det var mad med farve, og det har vi noget brug for i en februar, der bare er grå, våd og blæsende.

Den bagte bønnegryde smagte bare så fint. Virkelig lækker vinter comfort food 🙂 Inspirationen er fra Meyer, men som han skriver i sin opskrift, så kan der fint jongleres med andre grøntsager undervejs – så det her bliver min udgave 🙂 Jeg har før lavet denne udgave af bagte bønner – og det er to vidt forskellige opskrifter. Men jo rart at have lidt at variere med.

Jeg lavede den hurtige udgave – og brugte en dåse bønner. Hvis jeg havde været ude i lidt bedre tid, ville jeg have sat hvide bønner i blød og selv kogt dem. Det må blive en anden gang.

Bagt bønnegryde (2 pers)

1 dåse bønner i vand

2-3 fed hvidløg

1 løg

1 dåse/brik flåede og hakkede tomater (eller passata)

1 dl. vand

1 tsk. tørret timian

Lidt forårsløg

1/4 spidskål

1-2 små boller

olie

salt og peber

Afdryp bønnerne og skyl dem i koldt vand. I en gryde svitses hvidløg i skiver og løg i tern i lidt olie. Kom timian, tomater og vand ved og bring gryden i kog. Kom også lidt salt og peber i gryden, og lad saucen koge under låg ved svag varme ca. 45 minutter.

Imens skæres hvidkål i strimler og forårløgene i skiver og begge dele svitses i lidt olie ved god varme i 3-4 minutter. Krydr med salt og peber og kom kålblandingen i et ovnfastfad.

Brødet skæres i små tern og vendes med 1-2 spsk. olivenolie og lidt salt. Det må godt stå og trække lidt, mens saucen koger færdig.

Når den er kogt, vendes de afdryppede bønner i, og varmes igennem og smages til. Kom saucen over kålen og fordel til sidst brødternene på toppen.

Sæt fadet i ovnen og bag retten ca. 25 minutter ved 200 grader.

Og sammen med gryden her kan der fint bages nogle andre grøntsager. Jeg havde rosenkål og broccoli til rådighed. Så de kom i et fad vendt med olie, salt og peber og bagt ca. 15 – 20 minutter. Vend dem engang undervejs og vurder, hvor møre de skal være. Jeg synes godt, der må være lidt bid i broccolien 🙂

Det blev en lækker aftensmad – til dels lavet af, hvad køleskabet rummede. Det hele fik i øvrigt selskab af en “stop madspild” salat, som fungerede godt til.

Hvis du godt kan li mad med varme og smag – så er det her et godt bud 🙂

God mandag.

Jette