Min hævekurv har ikke været i brug siden første forsøg, så nu var tiden kommet til at prøve den af igen.

Og det skal læres – dette med at dejen hæver i en kurv. Brødet jeg fik bagt denne gang, smager udmærket – men det har ret meget mel på ydersiden.

Så jeg må konkludere, at jeg var lige gavmild nok med melet, da jeg dryssede kurven, inden dejen blev lagt i og sat til hævning. Til gengæld kom det fint ud af kurven, da det skulle over på pladen 🙂

På rundtur i blog-verdenen fandt jeg et fransk inspireret landbrød hævet i kurv, så den opskrift gik jeg ud fra. Den oprindelige opskrift står her.

Det lidt specielle ved dette brød var også, at det blev bagt med lidt damp i ovnen.

Jeg lavede ca. halv portion.

Fransk landbrød

2½ dl. vand

2 spsk. surmælksprodukt (jeg brugte her sur fløde)

1 spsk. sirup

1/4 pakke gær

1 tsk. salt

1 spsk. olie

100 gr. grahamsmel

100 gr. rugmel

ca. 200 gr. hvedemel

Vand, sirup, salt surmælksprodukt og gær røres sammen. Olie og de tre slags mel tilsættes – hold lidt af hvedemelet tilbage. Ælt til en blød dej.

Hviler nu i ca. 20 minutter og æltes igennem igen – stadig en forholdsvis blød dej. Formes til en kugle og lægges i den meldryssede hævekurv.

 

Og står nu lunt og godt og hæver tildækket et par timer.

 

 

Eftersom min hævede dej ikke nåede op til kanten på kurven, så lagde jeg pladen (med bagapapir) ovenpå kurven og vendte det hele rundt. Og dejen kom rigtig fint ud.

 

Brødet sættes ind i 250 grader varm ovn, samtidig med at du hælder 1 dl. vand i bradepanden, som er sat nederst i ovnen. Det damper kraftigt, pas på fingrene, og luk så hurtigt ovnlågen. Skru temperaturen ned til 200 grader og bag brødet ca. 30 minutter.

 

Så er brødet bagt, køler af på risten – og er altså ret “støvet”. Men bortset fra det et lækkert brød med en fin smag. Og mønsteret på skorpen er da dejligt at se på.

Så hvis ikke du har en hævekurv, er det et fødselsdagsønske. Jeg har set dem blandt andet i Netto i flere varianter.

God weekend.

Jette