diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: februar 2014 Side 1 af 2

Høne på afveje

Jeg havde faktisk tænkt, at jeg ville skrive om noget andet i dag – men det bliver en anden gang.

For i går oplevede jeg noget sjovt, som bør deles her. Især fordi jeg faktisk skylder en af mine høns en undskyldning 🙂

Jeg skrev for et par uger siden om høns i vinter-mode. Men det viste sig i går, at den ene høne blot var gået egne veje og havde fundet sin helt private og godt gemte redeplads.

 

 

Godt 20 æg lå her.

I dag har hun fået husarrest! – De to høns kommer først ud på fri fod, når de har fundet ud af, at æg lægges i redekassen 🙂

 

Jeg spekulerer fortsat over, hvad jeg stiller op med alle de æg.

 

Men tror nok, at det ender med, at jeg knækker dem og dufter til dem – og vurderer, om de skal på komposten eller om de måske er ok til at kunne bruges.

 

Æg er jo fra naturens side godt emballeret – og jeg har læst mig til, at æg i butikker sælges med en holdbarhedsdato, der løber 28 dage frem.

 

Nu må jeg se, hvordan det går.   

God weekend.

Jette

Løsningsforslag til Madblogger Udfordringen # 2

Aller først tak til La Cucina Nada og madetmere for initiativet til Madblogger Udfordringen # 2.

Som ny i blogverdenen var det en enestående mulighed for at stifte bekendtskab med andre bloggere – og også selv få sin egen blog præsenteret.

Madblogger udfordringen # 2 har været fornemt tilrettelagt, teknikken har fungeret og der har været tilpas med oplysning undervejs. Så endnu engang tak fordi I påtog jer opgaven – og udfordrede os bloggere.

Jeg fik ved lodtrækningen tildelt Madimperiet – en blog om mad.

Mødet med Madimperiet gjorde mig noget ydmyg. For det var et møde med en blog med knivskarpe linjer, smukke fotos, præcise anretninger og enormt udførlige anvisninger på fremstillingen. Jeg har stor respekt for Michael, som står bag bloggen. At sidde og bladre hans blog igennem er en æstetisk nydelse.

Hans blog er en blog om mad. Og det holder han fast i. Der er mange rigtig lækre retter på mad – især er jeg optaget af dem med confitering. De skal helt sikkert prøves en dag.

Men nu er det bagning, jeg er bedst til, så jeg koncenterede mig om hans bageopskirfter. Og blev nysgerrig efter at vide, hvad der gemte sig bag profiteroles. Jeg kendte det ikke.

Men kunne forstå af opskriften, at det handlede om vandbakkelser. Men hvor kom det fine navn fra? Det måtte Goggles. Og det viste sig, det er franskmændene, der har fundet på det fine navn. Og bag navnet gemmer sig en lille vandbakkelse fyldt med flødeskum eller creme. Profiteroles betyder “lille profit” eller “lille gave”. På en eller anden måde lyder det mere fristende og smagfuldt end vandbakkelser med flødeskum :-).

Jeg faldt som nævnt over Madimperiets profiteroles med vaniljecreme og jordbærpure. Jeg er ikke så meget til pure, jeg vil faktisk hellere have hele bær, så der var en mulighed for at kombinere med mine råsyltede bær. Og så havde han lavet nogle delikate små marengstoppe med kanel – dem kombinerede jeg med min egen brownie.

Jeg vil benytte lejligheden til at sige tusind tak til Michael, fordi han lod mig kigge med og låne og øse af hans viden. Det har været en fornøjelse 🙂

Mit resultat af Madblogger Udfordringen # 2 blev en kage tallerken med:

Små profiteroles med vaniljecreme og råsyltet frugt, en lille chokolade brownie med en kanelmarengs og kransekagetoppe med appelsinsmag og hasselnød på toppen.

Hvordan de små profiteroles blev lavet, kan ses her.

De små marengstoppe med kanel var et spændende miks. Helt uventet, men meget delikat.

Kanelmarengs (mange)

1 æggehvide

25 gr. sukker

25 gr. flormelis

½-1 tsk. kanel

Pisk hviderne stive og tilsæt så sukkeret lidt ad gangen mens marengsen piskes blank. Fold flormelis og kanel i massen. Jeg kom massen i en lille plastikpose, klippede spidsen af og satte små toppe på en bageplade med bagepapir. Bages ved 80 grader i 5 – 6 timer.

De afkølede marengs blev “limet” på et stykke brownie med lidt smeltet chokolade.

De små kransekagetoppe har jeg skrevet om her.

 

Kagetallerknerne blev serveret for menighedsrådet, som udtrykte stor tilfredshed. Og gerne ville være testsmagere en anden gang 🙂

 

Tak for udfordringen – jeg er klar en anden gang 🙂

 

Jette

 

 

Vandbakkelser, små

Disse små vandbakkelser er blevet bagt i forbindelse med mit løsningsforslag til Madblogger Udfordringen # 2.

Og opskriften er fra Madimperiet. Her lærte jeg, at de faktisk også hedder profiteroles. Jeg ved ikke hvordan det udtales, men synes godt om ordet 🙂 Og ordets betydning er jo rart at tænke på: en lille gave. Og ret fint at se på det sådan, at en dessert eller en kage er en lille gave til modtageren aflereveret med kærlig hilsen.

Profiteroles ( ca.24 stk)

50 gr. smør

1 dl. vand

50 gr. mel

1 æg fra en livsglad høne

Smør og vand smeltes i en gryde og varmes godt op. Kom alt melet i og pisk godt – det bliver en samlet dej, som nærmest slipper gryden. Tages fra varmen og køler lidt af før ægget kommes i og der piskes rigtig godt.

Den bløde dej sættes med to skeer i små toppe på en plade med bagepapir og er klar til at gå i ovnen, når den er varm – 200 grader.

Husk – du må ikke åbne døren undervejs, så falder vandbakkelserne sammen.

Og her er de samme vandbakkelser – efter ca. 20 minutter i ovnen. Hævede, luftige og totalt uformelige og uens 🙂

Køler af – og er klar til at blive fyldt med lækker vaniljecreme og råsyltede hindbær og brombær.

Vaniljecreme

1½ dl mælk

1 spsk. maizena

30 gr. sukker

1 æg fra en let løbende høne

½ vanillestang

½ dl piskefløde

Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem med lidt af sukkeret. Kom vaniljesukker, den tomme stang og de øvrige ingredienser – undtagen fløden – op i en gryde og bring det langsomt i kog. Pisk undervejs.

Når cremen er blevet tyk og har kogt igennem, kommes den i en skål for at køle af. For at undgå at der kommer “skind” på overfladen, lægges film ned ovenpå.

Når cremen er helt kold vendes den piskede fløde i – og den tomme vaniljestang fiskes op.

Råsyltede bær

100 gr. (frosne) hindbær og brombær (fra eget krat)

25 gr. sukker

½ tom vaniljestang

Det hele blandes sammen og står et døgn i køleskabet. Rør undervejs.

Saml nu de små profiteroles: skær vandbakkelsen næsten igennem på tværs, kom et bær i og fyld efter med lækker vaniljecreme.

Små lækre vandbakkelser, som man let kan spise nogle stykker af 🙂

Tallerkenens øvrige indhold kommer der mere om i morgen. Men de små orangemarcipantoppe, kan du læse om her.

 

Jette

Blog opdatering :-)

Hvor kan der bruges mange timer foran computeren, når det drejer sig om ens blog 🙂

  • Billeder, der skal tages og redigeres og skæres til
  • Tekst, der skal skrives og nærlæses
  • Opskrift indeks, der skal ajour føres
  • Og meget andet…


Jeg brugte noget tid i weekenden ( og igen i går 🙂 ) på at gøre bloggen mere oplysende og forhåbentlig mere inspirerende at læse i.

Der er kommet billeder bag Bagning med Budget mm. I sidepanellet er der kommet en liste over mest læste indlæg og søgefeltet har fået ny plads.
Det bedste ved det hele er, at jeg selv finder ud, hvordan det gøres! Det er faktisk en lille sejr i sig selv.

På bordet er kommet denne lille buket af vintergækker. Små forårsbebudere, selv om det stadig er køligt om natten. Men dagslyset er der klart blevet mere af. Det går stærkt i denne tid, og hvor er det dejligt.

De næste dag her på bloggen kommer til at handle om Madblogger Udfordringen – og mit resultat af den. Det er jo heldigvis ikke nogen konkurrence, så der bliver ikke delt hverken præmier ud eller kritik eller andet af den skuffe. Men det er en udfordring, hvor ens horisont inden for madlavning og bagning udvides, hvor nye ideer opstår og hvor kendskabet til andre bloggere udvides. Jeg glæder mig til at præsentere mit løsning af udfordringen 🙂

Jeg ønsker dig en dejlig dag – mine konfirmander holder vinterferie, så lige på den del er det en rolig uge.

Jette  

Foccacia brød

Jeg nyder hver gang min søster og svoger kigger forbi. Både fordi det er super hyggeligt, men det giver også ofte anledning til liiige at bage et eller andet 🙂

Denne gang bliver det et foccaciabrød. Jeg her hele vinteren kunnet hente frisk rosmarin fra min krukke ude på terrassen. Resten i krukken er forlængst visnet, men rosmarinen har på forunderlig vis overlevet. Og er blevet brugt til både småkager og confiteret andelår.

Og det er lidt fint at kunne hente lidt ind udefra, som kan bruges til bagning indenfor. Selv om det er småtingsafdelingen 🙂

Opskrifter på foccacia brød er der ligeså mange af, som der er kogebøger, hjemmesider og bloggere 🙂 Nej det er nok overdrevet – men lige denne gang kommer min egen udgave. For mig består et foccacia brød af en gærdej bagt med olivenolie, rosmarin og salt på toppen.

Foccacia brød

3 dl. vand

10 gr. gær

1 tsk. salt

100 gr. grahamsmel ( jeg sniger næsten altid lidt grovmel ind, hvis jeg kan)

100 gr. pizzamel

ca. 175 gr. hvedemel

Topping:

2 spsk. olivenolie

½ – 1 tsk. groft salt

rosmarin – gerne frisk (skær nålene i mindre stykker) – men tørret rosmarin kan også bruges

Udrør gæren i vandet sammen med salt. Tilsæt de tre slags mel, hold lidt af hvedemelet tilbage – og ælt grundigt (5 – 10 minutter). Det må ikke blive for fast en dej.

Stilles tildækket til hævning 2-3 timer.

Æltes let og rulles ud – eller presses ud med fingrene, så den passer til en lille bradepande – ca. 30 x 24 cm.  Prik nogle gode huller spredt rundt på dejen. Dryp olivenolie over – den trænger ned i fordybningerne og drys med salt og rosmarin.

Sættes umiddelbart derefter i ovnen og bages ca. 15-20 min ved 225 grader.

Afkøler og serveres som et helt brød, der skæres ud i tern undervejs.

Brødet smager bedst nybagt.

Jeg havde æltet dejen, før jeg gik i kirke, så der gik faktisk 5 timer før brødet kom i ovnen, men det gjorde bestemt ikke noget med den lange hævetid.

 

 

Lækkert og saftigt – perfekt til ost og mad i små skåle 🙂

 

Ønsker dig en skøn mandag – med det flotteste klare vejr.

Jette

Brød i hævekurv, fransk landbrød

Min hævekurv har ikke været i brug siden første forsøg, så nu var tiden kommet til at prøve den af igen.

Og det skal læres – dette med at dejen hæver i en kurv. Brødet jeg fik bagt denne gang, smager udmærket – men det har ret meget mel på ydersiden.

Så jeg må konkludere, at jeg var lige gavmild nok med melet, da jeg dryssede kurven, inden dejen blev lagt i og sat til hævning. Til gengæld kom det fint ud af kurven, da det skulle over på pladen 🙂

På rundtur i blog-verdenen fandt jeg et fransk inspireret landbrød hævet i kurv, så den opskrift gik jeg ud fra. Den oprindelige opskrift står her.

Det lidt specielle ved dette brød var også, at det blev bagt med lidt damp i ovnen.

Jeg lavede ca. halv portion.

Fransk landbrød

2½ dl. vand

2 spsk. surmælksprodukt (jeg brugte her sur fløde)

1 spsk. sirup

1/4 pakke gær

1 tsk. salt

1 spsk. olie

100 gr. grahamsmel

100 gr. rugmel

ca. 200 gr. hvedemel

Vand, sirup, salt surmælksprodukt og gær røres sammen. Olie og de tre slags mel tilsættes – hold lidt af hvedemelet tilbage. Ælt til en blød dej.

Hviler nu i ca. 20 minutter og æltes igennem igen – stadig en forholdsvis blød dej. Formes til en kugle og lægges i den meldryssede hævekurv.

 

Og står nu lunt og godt og hæver tildækket et par timer.

 

 

Eftersom min hævede dej ikke nåede op til kanten på kurven, så lagde jeg pladen (med bagapapir) ovenpå kurven og vendte det hele rundt. Og dejen kom rigtig fint ud.

 

Brødet sættes ind i 250 grader varm ovn, samtidig med at du hælder 1 dl. vand i bradepanden, som er sat nederst i ovnen. Det damper kraftigt, pas på fingrene, og luk så hurtigt ovnlågen. Skru temperaturen ned til 200 grader og bag brødet ca. 30 minutter.

 

Så er brødet bagt, køler af på risten – og er altså ret “støvet”. Men bortset fra det et lækkert brød med en fin smag. Og mønsteret på skorpen er da dejligt at se på.

Så hvis ikke du har en hævekurv, er det et fødselsdagsønske. Jeg har set dem blandt andet i Netto i flere varianter.

God weekend.

Jette

 

Århus tur-retur

Denne gang i selskab med 47 unge mennesker, langt de fleste konfirmander til forårets konfirmation.

Da jeg før jul læste om, at kunstmuseet Aros havde lavet en udstilling med Dronning Margrethe og Prins Henriks forskellige kunstværker – og ikke mindst et udvalg af Danmarks bispekåber – så fik jeg ideen til, at tage konfirmanderne med en tur derop. Og se på kunst, besøge domkirken og til sidst

blive sluppet løs på egen hånd.

Og det lykkedes. I går var vi af sted. – Og jeg var ret så brugt og træt, da jeg sidst på eftermiddagen nåede hjem til præstegården 🙂

Så er vi ankommet og klar til at tage Århus i øjesyn.

Og lidt specielt, så havde vi domkirken helt for os selv. Det var fascinerende, at kunne bevæge sig rundt og opleve Danmarks længste domkirke, med Danmarks største kirkeskib, med Danmarks største kirkeorgel, med Danmarks største glasmosaikvindue og sidst men ikke mindst – Danmarks største kalkmaleri.

Med 5 Danmarksrekorder samlet på et sted – så må det siges at være en imponerende kirke.

Aros er bare et så fint museum. En imponerende og anderledes arkitektur og spændende at bevæge sig rundt i. Indgangen er lavet med meget brede og lave trappetrin – så allerede på vej ind fornemmes, at vi kommer til at bruge kræfter i dette hus.

Og vi gik – bevægede os fra niveau til niveau. Så det store menneske i kælderen, kiggede lidt frygtsomt ud over gelænderet, når vi gik opad, der blev bare længerere og længere ned.

Pas de deux royal – en dans for to (kongelige) – det var det helt store trækplaster, her blev vi lukket ind i hold.

Men pyt med det, det var en oplevelse – og umådelig vanskeligt at lade være med at røre ved tingene. De udstillede fabeldyr, skulpturer og decoupage ting stod lige i rette højde, for at blive rørt ved – men meget opmærksomme vagter holdt øje med, at alt blev stående på rette plads.

Konfirmanderne var gode. – Og skadefro, som man let kan blive, så var det en anden klasse og nogle andre unge, der fik en påtale for at lave for megen uro 🙂

Efter 2½ time mellem mange, mange mennesker og flotte kunstskatte, så blev de unge mennesker sendt ud og kunne kigge i butikker.

Men som en af konfirmanderne sagde, hvilken skulle man nu lige gå ind i? Der var bare så mange at vælge i mellem. Så da vi skulle mødes ved domkirken og samles op af bussen – så var det præsten, organisten og graveren, der kom som de allersidste 🙂 Konfirmanderne var klar til at køre mod Fyn igen – fyldt med indtryk og gode oplevelser.

Men hvad har de lært, hvad husker de? Det er svært at sige. – Men alt andet lige, så kom vi alle hjemmefra, fik udvidet horisonten lidt.

Og skiftet fra at gå i den stille domkirke til at være midt i menneskemylderet på Aros blev næsten symbolsk. En velsignet ro midt i en verden fyldt af larm.

Dette har ikke handlet om bagning 🙂 det kommer tilbage i morgen. Da venter et nyt brød, hævet i hævekurv.

God fredag.

Jette

ps. billederne her er taget af Anita Seiling, tak for hjælpen.

Øv – ikke nok æg

Mine to flittige høns er gået lidt i “vinter-mode”.

Det betyder, at der for tiden kun kommer ét æg om dagen. Og det er naturligvis helt fint, og vist også som det skal være. Men det er ikke så godt, når den står på kagebagning til både kor og menighedsråd! Så rækker det ene æg pludselig ikke så langt.

Så jeg måtte gå i Netto og købe æg, for første gang i mange måneder. Æggene, jeg købte, var både fine og dyre. Men det er utroligt, hvor hurtigt jeg har vænnet mig til at være selvforsynende med æg!

Så om ikke for andet, så glæder jeg mig til forår og lidt mere varme og lys, for så tror og håber jeg, at mine høns igen kommer op i gear – og lægger to æg om dagen. Det bliver lidt en fest 🙂

Her er de på vej på arbejde på en grå og diset onsdag …

I morgen går turen til Århus (til Domkirken, til Aros og på Strøget) sammen med godt 40 glade, livlige og ivrige konfirmander. Men mere om det og et godt brød på fredag.

Jette

Citronmåne – fuldmåne

Korkage – ja mange betegnelser. Men det korte og det lange er, at jeg har bagt en citronmåne! Nej faktisk to.

Og jeg er sikker på, at der allerede har vist sig et billede for dit indre blik 🙂 I hvert fald hvis du er på alder med mig. Mit første møde med netop citronmånen, var i 70´erne, hvor min Farmor serverede den ofte og gerne. For den kage kunne holde sig i uendelige tider. Og havde en sød og svampet konsistens i begyndelsen, senere blev den noget støvende.

Jeg har derfor i mange år ikke spist citronmåne. Det har intet med min Farmor at gøre, hende holdt jeg uendelig meget af, men kagen – den var ikke i så høj kurs.

Indtil Mette Blomsterberg tog fat i kagen og ideen bag – en rørt kage, med vanilje og god citron smag og syrlig glasur på toppen. Og det ænderede min holdning.

Så nu kom kagen med til kor – som en af to. For jeg havde fundet en anden opskrift, som også lige skulle prøves. Mere om det en anden dag.

Jeg bruger som sagt Blomsterbergs opskift fra bogen: Søde sager. Men har ændret lidt, så æggene for eksempel tælles i tal i stedet for måles i gram. Og så brugte jeg kun hvedemel – i hendes opskrift var der også brugt majsstivelse.

Og så kommer det amatøragtige frem – for jeg har ingen ide om, hvorfor der skal blandes to forskellige deje sammen – men det smager fint. Og marcipan i en kage, gør kun godt. Men der er nok en dybere forklaring, den kender jeg bare ikke 🙂

Citronmåne (ca. 14.stk)

Dej A

1 stang vanilje

125 gr. sukker

125 gr. flormelis

250 gr. smør (stuetemperatur)

4 æg

250 gr. mel

1 citron, revet skal og saft

Dej B

125 gr. marcipan, groftrevet

85 gr. sukker

50 gr. smør

1 æg

Dej A: Flæk vaniljestang, skrab kornene ud (gem den tomme stang i et lufttæt glas med sukker) og mas dem sammen med lidt sukker. Rør al sukkeret og smørret godt. Tilsæt æg – et ad gangen og pisk grundigt mellem hvert. Til sidst sigtes hvedemel i, og vendes godt rundt sammen med revet citronskal og citronsaft.

Dej B: Rør alle ingredienser godt sammen – jeg brugte håndmikseren.

Bland nu dej A og dej B og fordel dejen i en smurt springform (ca. 25 cm). Jeg havde lagt bagepapir i bunden, så var jeg sikker på, at kagen var til at få ud af formen.

Bages ved 180 grader i ca. 45 minutter, til den er godt gylden. Afkøler i form og står gerne til næste dag. Nu skal den pyntes med glasur.

Citronglasur:

Lidt revet citronskal

Saft af ½ citron

150 gr. flormelis

evt. lidt vand

10 usaltede pistacienødder, grofthakket

Rør citronsaft og flormelis sammen – måske der skal lidt vand i, men det må ikke blive for tyndt.

Tag kagen ud af formen og sæt den på et fad. Fordel glasuren over kagen og drys med revet citronskal og hakkede pistacienødder.

 

En citronfuldmåne klar til at blive serveret 🙂

Og det man ikke kan se på billedet er, at kagen faktisk ikke er helt bagt i midten. Øv. Men sådan er det bare nogengange – det her var en af dem.

Jeg havde taget kagen for tidligt ud af ovnen, da jeg syntes, den var blevet godt gylden – men den skal altså være ret godt gylden, før den er bagt.

Men jeg bager fortrøstningsfuldt videre …

Jette

Økologiske citroner

Eller usprøjtede citroner.

Det er faktisk lidt pinligt. – Men indtil for ganske nylig har jeg ikke taget det så tungt, om citroner – og for den sags skyld også appelsiner – om de var overflade behandlede eller ej.

Hvis de skal bruges til at presse saft af, er det heller ikke så væsentligt. Men skal du bruge skallen, så betyder det noget, hvordan de er dyrket og gjort klar til rejsen mod nord.

Jeg læste en meget sigende og illustrativ artikel hos Frk. Kræsen om kemikalier og sprøjtede citroner. Og efter at have læst det indlæg, var det slut med at købe sprøjtede citroner.

Og prisforskellen er faktisk ikke særlig stor. Forleden fandt jeg 4 økologiske citroner til 16 kr. i Føtex. Det vil sige 4 kr. pr. stk. og det er kun ca. en krone mere for en usprøjtet og økologisk  citron i forhold til en overfladebehandlet citron. Så nettet med de økologiske citroner røg hurtigt ned i kurven.

Jeg skulle bruge citronerne til citronmåner 🙂

Da jeg rev skallen på de økologiske citroner, var det som om, de duftede bedre og kraftigere. Det kan være tilfældigt – eller fordi jeg gerne ville, det var sådan. Men under alle omstændigheder, så brugte jeg skallen med største fornøjelse, og glæder mig til at servere citronmåne for mine korvenner.

Mere om det i morgen.

Nu gælder det en tur ud i tørvejret og et strejf af solen  🙂

God mandag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal