Korkage – ja mange betegnelser. Men det korte og det lange er, at jeg har bagt en citronmåne! Nej faktisk to.

Og jeg er sikker på, at der allerede har vist sig et billede for dit indre blik 🙂 I hvert fald hvis du er på alder med mig. Mit første møde med netop citronmånen, var i 70´erne, hvor min Farmor serverede den ofte og gerne. For den kage kunne holde sig i uendelige tider. Og havde en sød og svampet konsistens i begyndelsen, senere blev den noget støvende.

Jeg har derfor i mange år ikke spist citronmåne. Det har intet med min Farmor at gøre, hende holdt jeg uendelig meget af, men kagen – den var ikke i så høj kurs.

Indtil Mette Blomsterberg tog fat i kagen og ideen bag – en rørt kage, med vanilje og god citron smag og syrlig glasur på toppen. Og det ænderede min holdning.

Så nu kom kagen med til kor – som en af to. For jeg havde fundet en anden opskrift, som også lige skulle prøves. Mere om det en anden dag.

Jeg bruger som sagt Blomsterbergs opskift fra bogen: Søde sager. Men har ændret lidt, så æggene for eksempel tælles i tal i stedet for måles i gram. Og så brugte jeg kun hvedemel – i hendes opskrift var der også brugt majsstivelse.

Og så kommer det amatøragtige frem – for jeg har ingen ide om, hvorfor der skal blandes to forskellige deje sammen – men det smager fint. Og marcipan i en kage, gør kun godt. Men der er nok en dybere forklaring, den kender jeg bare ikke 🙂

Citronmåne (ca. 14.stk)

Dej A

1 stang vanilje

125 gr. sukker

125 gr. flormelis

250 gr. smør (stuetemperatur)

4 æg

250 gr. mel

1 citron, revet skal og saft

Dej B

125 gr. marcipan, groftrevet

85 gr. sukker

50 gr. smør

1 æg

Dej A: Flæk vaniljestang, skrab kornene ud (gem den tomme stang i et lufttæt glas med sukker) og mas dem sammen med lidt sukker. Rør al sukkeret og smørret godt. Tilsæt æg – et ad gangen og pisk grundigt mellem hvert. Til sidst sigtes hvedemel i, og vendes godt rundt sammen med revet citronskal og citronsaft.

Dej B: Rør alle ingredienser godt sammen – jeg brugte håndmikseren.

Bland nu dej A og dej B og fordel dejen i en smurt springform (ca. 25 cm). Jeg havde lagt bagepapir i bunden, så var jeg sikker på, at kagen var til at få ud af formen.

Bages ved 180 grader i ca. 45 minutter, til den er godt gylden. Afkøler i form og står gerne til næste dag. Nu skal den pyntes med glasur.

Citronglasur:

Lidt revet citronskal

Saft af ½ citron

150 gr. flormelis

evt. lidt vand

10 usaltede pistacienødder, grofthakket

Rør citronsaft og flormelis sammen – måske der skal lidt vand i, men det må ikke blive for tyndt.

Tag kagen ud af formen og sæt den på et fad. Fordel glasuren over kagen og drys med revet citronskal og hakkede pistacienødder.

 

En citronfuldmåne klar til at blive serveret 🙂

Og det man ikke kan se på billedet er, at kagen faktisk ikke er helt bagt i midten. Øv. Men sådan er det bare nogengange – det her var en af dem.

Jeg havde taget kagen for tidligt ud af ovnen, da jeg syntes, den var blevet godt gylden – men den skal altså være ret godt gylden, før den er bagt.

Men jeg bager fortrøstningsfuldt videre …

Jette