Filosofi er ikke farligt …

Sådan indledte foredragsholderen Dorthe Jørgensen sit foredrag. Hun deltog i vores kirkehøjskole, og havde et oplæg, der hed “Hvad med det uforklarlige?”

Foredragsholderens CV er langt og imponerende, og ordene mange – så allerede ved den indledende omtale kan jeg godt blive lidt nervøs, og tænke det går langt forbi min evner. Det er noget med ord i mange og snirklede forklaringer – og det er ikke min stærke side.

Derfor var det også lidt befriende, da hun indledte med at sige, at filosofi er ikke farligt – bare det sætter nogle tanker i gang og lader nogle overvejelser tilbage i ens hoved, så var meget nået.

Og det sidste lykkedes 🙂 Men jeg kan ikke gengive meget af hele foredraget. Jeg falder mere over enkelte udsagn, som jeg så tænker lidt videre over. Og det må så være godt nok.

Jeg vil nævne tre ting, som jeg synes har beriget mig, og givet mig ny viden.

For det første – så brugte hun i en mail til mig ordet: Tentativ. Det ord havde jeg aldrig før hørt eller læst, så alleredere her blev jeg udfordret. Google hjalp mig, og ordet betyder: Forsøgsvis.

For det andet – så brugte hun et andet ord for transcendent – altså det som ligger uden for erfaringens eller erkendelsens grænser. Her talte hun i stedet om mer-betydning. Og det synes jeg giver god mening. At noget i sig selv også rummer en mer-betydning. Hun fortalte et “tankebillede”, hvor en person havde fået en lille påskelilje i gave – og den lille blomst havde givet ham håbet tilbage. Det havde den gjort, for den lille påskelilje havde mindet ham om salmen: Påskeblomst! Hvad vil du her – dermed hele påskens historie – om Jesus og opstandelsen. Håbet om, at livet er stærkere end døden. Den lille gule påskelilje kan fint beskrives af en biolog med videnskabelige ord – men den kan altså også rumme en ekstra dimension – en mer-betydning, som løfter vores forståelse og opfattelse af blomsten.

Og det tredje – hun talte også lidt om forskel på oplevelser og erfaring. Oplevelser, som det vi oplever gennem fjernsyn eller underholdning – a propos oplevelsesgaver. At det kan godt blive lidt overfladisk. Overfor erfaringer – som hvis man taler om dem, så kommer man et spadestik dybere. Samtalen får en andet indhold – man kan blive klogere på sig selv og på hinanden.

Mit indlæg her byder på ingen måde hendes foredrag retfærdig gengivelse. Men det, jeg har skrevet, er min oplevelse og erfaring af det, hun talte om. Og sådan må det være ok.

Og det er da interessant, at noget, som er så svært tilgængeligt kan blive ved med at rumstere i ens eget hoved. Jeg tror, det er en god ting.

Tilbage til min egen boldgade her på bloggen – et lækkert surbrød er netop kommet ud af ovnen 🙂

God onsdag.

Jette

Forrige indlæg

Tøm fryser

Næste indlæg

Fuglefløjt og frostvejr

2 Kommentarer

  1. A + K = ♥

    Jeg havde den bedste og klogeste lærer til filosofi i gymnasiet, hvor jeg hævede det til B-niveau. Det rumsterer stadig derinde, nogle af de tanker han satte igang, for snart 10 år siden.

  2. Jette Holm Rosendal

    Hej – og tak for din fine kommentar. Ja, det er utroligt hvad en dygtig formidler kan formå – og sejt, at du gik et niveau op i filosofi. Jeg tror det er vigtigt, at vi også får den vinkel med, som filosofi kan give – men jeg synes det er et svært felt 🙂 God weekend. kh Jette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal