diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juli 2019 Side 1 af 2

Plastikfri juli 2

Det har været en spændende måned – på den måde, at jeg har tænkt og set mere på plastik, end jeg normalt har gjort. Optakten til plastikfri juli kan du læse om her.

Der er plastik alle vegne, og mange gange også ganske fornuftigt. Så at blive plastikfri tænker jeg ikke er målet, men mere en bevidst omgang med plastik, og langt mere genbrug og genanvendelse end det sker i dag.

Men hvor juli ikke blev plastikfri – så blev det mere en måned med købestop. En lidt pudsig udløber af ikke at ville anvende plastik. Men ved ikke at købe noget, så fik jeg jo heller ikke nyt plastik med hjem. For rigtig meget er faktisk pakket ind i plastik – som i alt fra madvarer til ledninger 🙂

Her kommer nogle eksempler på plastik og tanker omkring det – det er dog ikke alle månedens indkøb, der er dokumenteret her 🙂

Jeg købte i denne uge en snack til cykelturen – jeg syntes, det så smart ud og ville være godt til en pause, men der er meget plastik involveret. Nachos og dip – i små mængder og i store mængder plastik 🙂

Til brug i sommerhuset i forbindelse med udlejningen, så var jeg i Jysk og købte et lagen. Det var emballereret i meget kraftig plastik. Jeg genbrugt posen til at samle brugte batterier i – de blev indsamlet af kommunen sammen med pap og papir.

På en almindelig indkøbstur i Netto – nåede jeg at række ud efter en lille plastikpose, inden jeg besindede mig – og bar varene i armene ud i bilen 🙂

I samme Netto købte jeg brød fra deres bake-off afdeling, og her var der kun tynde plastikposer til at komme brødet i. Jeg har i andre butikker set, at det var papirposer (endda FSC mærket), det må jeg lige være lidt mere obs på.

En tur i Rema – her stod jeg i grøntafdelingen og vejede for og imod. Og fik fundet tomater i papbakke, peberfrugt og forårsløg uden emballage. Tidligere ville jeg have puttet dem i de tynde plastikposer, der ligger i grøntafdelingen – men undlod. Og bar varerne i mine arme, for jeg havde ikke fået min indkøbskurv med ind:-) Agurker er oftest i plastik – af hensyn til holdbarheden. Så her spiller hensynet til madspild ind.

Forleden købte jeg små tomater på stilk. Og meget fint lå de i løs vægt – men det er besværligt at transportere dem til kassen uden noget at komme dem i. Og her var der kun de tynde plastposer.

Jeg ved godt, at det hele tiden er et spørgsmål om ressourcer og økonomi – men kunne der ikke bruges små papirposer eller papbakker?

Jeg opdagede i weekenden, at Føtex faktisk har fået økologisk tynde bomuldsposer, man kan købe og bruge netop til at samle frugt og grønt i. Ret sejt!

Jeg får ca. en gang om måneden grøntsager fra Aarstiderne. Det er fint og spændende. Men der er også en del plastik involveret. Kassen i juli var dog ikke så slem 🙂 Men ofte er der mange små poser med ris, bønner, pasta, nødder, krydderier osv. Det er selvfølgelig, fordi det er en måltidskasse, så alt skal passe til en person. Og derfor kommer der for eksempel 100 gram ris og ikke et helt kilo ris. Og det kræver jo en lille pose at levere risene i.

Med et vågent øje på plastik, så opdages nye tiltag 🙂 Jeg købte en økologisk piskefløde, som var i en letvægts plastikemballage, men hvor ca. 1/3 af plastikken var lavet af kridt. Det har jeg ikke før hørt om. Men jo godt, at der tænkes ud af boksen og opdages nye muligheder.

Min juli måned blev slet ikke plastikfri – men den blev anledning til hele tiden at tænke over, hvordan bruges og genbruges det plastik, der allerede er produceret. Meget husholdnings plastik – især fra fødevarer – det må ud med dagrenovation og forbrændes. Men andet skal sorteres og genanvendes. Her kommer vi forbrugere på banen. Desværre er Middelfart kommune endnu ikke kommet med affaldspande, hvor plastik kan sorteres i – men på genbrugspladsen er der gode muligheder for at komme af med både det hårde og det bløde plast.

Plastik er en god ting – men vi skal blive bedre til at bruge det med omtanke.

Jette

Fredags glimt

Så er juli ved at synge på sidste vers – og min ferie synger snart på første vers 🙂 Når gudstjenesten på søndag er slut, pakkes cykeltaskerne helt færdige, så de er klar til afgang mandag morgen.

Fredag har her i juli været dagen for de små glimt. Her kommer de sidste i denne omgang.

Jeg har igen forsøgt mig med en roulade 🙂 Sidste gang var for fem år siden, og da skrev jeg noget om, at øvelse gør det lettere. Den øvelse er udeblevet, men jeg synes nu alligevel at resultatet er ok. Og rouladen smager ret fint. Nu håber jeg Peter vil nyde et stykke, når han dukker op i aften.

Og hold nu op, hvor var det varmt i går. En af de varmeste dage længe. Temperaturen nåede de 33 grader – alt for meget til at jeg overhovedet kan tænke 🙂 Heldigvis, kan man sige, var det også i går, at jeg skulle gøre klar til næste gæster i sommerhuset – så der var lejlighed til, at mine nye badesko kom i vandet for første gang. Og det gjorde det meget nemmere at forcere den store mængde tang, der lå i vandkanten. Det blev kun til lidt sopperi – men vandet var dejligt.

Sommerhuset har fyldt meget i juli – det har været lejet ud stort set alle de dage, det var muligt. Og dermed har jeg jo også været dernede mange gange – og nydt det hver gang.

Vi er kommet langt med hensyn til at få det indrettet, så det fungerer godt. Men den overdækkede terrasse er lidt bar endnu. Men i denne uge er der kommet en stol i hjørnet, hvor man kan sidde i læ og kigge ud. Og kigge op – til svaleparret, der bor øverst oppe under udhænget og har travlt med at passe deres rede og æg.

Stolen er i øvrigt det aller første indkøb på den blå avis

Jeg læste et sted, at juli er rosernes måned. Og de står da også mange steder med fine blomster og dejlig duft. Jeg fandt disse ved gavlen  på præstegården. De kunne fint bruges som motiv til et nyt Nyhedsbrev fra kirken.

Nu venter en prædiken på at blive skrevet – og så lukker pc’en snart ned. Der kommer dog lige et indlæg på mandag om, hvordan den plastikfri juli er gået. Det er der egentlig kommet mange spændende overvejelser ud af. Mere om det på mandag 🙂

Nu ønskes du en dejlig weekend.

Jette

Mango smoothie

Det er noget helt nyt for mig 🙂 men med meget høje varmegrader, så er det godt med noget koldt. Og jeg fandt i dybet af min fryser en pose mangotern, som er blevet efterladt af mine børn, da de flyttede hjemmefra.

Jeg stod lidt rådvild med disse ret gamle og frosne tern – og tyede så til nettet. Det er altid en ven, når oplysninger mangles 🙂 og jeg fandt den mest simple opskrift på, hvordan en smoothhie kunne laves.

Mangotern og kokosmælk. Det var da overskueligt, og jeg havde begge dele 🙂

Mango smoothie

300 gr. frosne mangotern

1 dl. kokosmælk (ikke light)

Mangoen tøer lidt op i køleskab inden den kommes i et blenderglas sammen med kokosmælken. Kør indtil du synes konsistens er ok. Min blev forholdsvis fast, så den kan spises som softice med en ske 🙂 Det smager frisk og godt, dejligt køligt på disse varme dage.

Jeg synes om noget at tygge på, så jeg topper med noget hjemmelavet müsli.

Müslien er superlet at lave, du ved præcis hvad den indeholder, og det er meget billigere at lave det selv 🙂

Jeg lavede en portion i aftes, det tager ikke mange minutter. Og det minder mig lidt om min mor, da hun lavede ristede havregryn til at komme på koldskål. Mad med minder er nu en god ting 🙂

God sommerdag – jeg håber, du har mulighed for at lave så lidt som muligt. Det er vist det dagen er bedst til 🙂

Jette

En regnsvejrs dag

Sådan var det i går – men derfor blev det alligevel en hyggelig fridag. Ole er begyndt på sin sommerferie, så vi benyttede dagen til at køre lidt på tur.

En tur til Jelling – en skøn by, med så meget kulturarv og en rigtig fin måde at formidle det på. Vi har faktisk været  i byen før, men i går blev det så til en tur indenfor på museet – Kongernes Jelling. Tænk at bo i et land, hvor der er gratis adgang til et helt univers af spændende historisk information. Det er virkelig interessant, du må røre alt, kan lytte til gode historier, og se dig selv i flammer i selveste Valhalla 🙂

Vejret indbød ikke til de helt lange gåture, det bliver en anden gang.

I stedet blev der strikket lidt på min udfordring. Jeg fik lukket af, så nu mangler der kun lommer og kanter. Lommerne skal strikkes der, hvor den farvede tråd er. Den skal pilles ud og maskerne samles op, det har jeg ikke prøvet før – så det bliver ny strikkelærdom 🙂

Om det bliver i dag, jeg kommer i gang med det, vides ikke – for udenfor er det jo blevet den skønneste sommer 🙂

God tirsdag.

Jette

Søndagens brownie

Det er ferietid over alt – og det er hyggeligt. Der er en fornemmelse af, at al ting tager det lidt med ro. Jeg har som nævnt ikke ferie endnu, så jeg afløste min kollega i går – og mellem de mange gudstjenester blev der bagt en brownie. Vejret var også til chokoladekage – lid vådt og noget blæsende.

Der ligger flere opskrifter på bloggen med forskellige brownie udgaver – og så kommer der lige en til. En lille bitte portion.

En lille brownie

1 stort æg

35 gr. farin

50 gr. sukker

40 gr. smør

50 gr. mørk chokolade

1 spsk. kakao

50 gr. mel

20 gr. valnødder

Smelt smør og chokolade i en lille gryde over svag varme. I en skål piskes æg, farin og sukker godt. Tilsæt den let afkølede chokoladeblanding og pisk det sammen. Vend kakao og mel i dejen, og rør godt rundt, så melet bliver helt fordelt.

Kom dejen i en lille form beklædt med bagepapir og drys hakkede valnødder over. Bag kagen ved 175 ca. 25 minutter, og lad den køle af inden den skæres ud.

En brownie skal ligesom være i små firkantede stykker – men det er lidt svært med en rund form. Der blev et firkantet stykke og en del andre faconer 🙂 Men det gjorde ikke noget ved smagen.

Og til aftenkaffen sent i aftes, da gjorde det slet ikke noget 🙂

Den lille tærteform (18 cm i diameter) er i øvrigt købt i Kirkens Korshærs genbrugsbutik for kun 7,50 kr.

God mandag.

Jette

Fredags glimt

Så er det allerede fredag igen – og i juli er det ensbetydende med glimt her på bloggen 🙂 Altså lidt tilbageblik og små hverdagssituationer fra den sidste uge her.

Sommerhuset kommer jeg ikke uden om 🙂 Og nyder, hver gang jeg er dernede, og i denne uge har der været et par gode solskinstimer inkluderet.

Vaskemaskinen i sommerhuset er også altid i gang – og mit lille tørrestativ på overarbejde. Men det fungerer fint – tøjet når at tørre lidt, nogen gange helt – hvis ikke, så kommer det med hjem og tørrer færdigt i præstegårdens have. Og tøjet dufter bare godt, når det får en tur ude i den friske luft.

Sommeren får lidt hårde ord med på vejen – der er ikke så meget sol og varme som sidste år. Men det passer mig rigtig godt. Til gengæld står alle afgrøder virkelig godt. Æbletræet er i færd med at frembringe flere æbler end nogensinde før. Jeg glæder mig til at skulle smage dem 🙂

Jeg er glad for biblioteket, det har jeg nævnt før. Og har fået reserveret en del bøger, som ligger klar til afhentning på forskellige tidspunkter – så det giver en god anledning til at sætte mig på cyklen og får trænet lidt inden cykelferien 🙂

Jeg har netop læst bogen “Lev for det halve”. En letlæst bog, som dybest set handler om at gennemgå sit forbrug og skære det væk, der er overflødigt og unødvendigt. Det er der som sådan ikke noget helt specielt ved – passer meget godt ind i tidens tanker. Men grunden til at denne bog blev skrevet, var at et sæt småbørnsforældre begge gik ned med stress, og noget måtte gøres og ændres. Deres liv var simpelthen for presset – enderne nåede slet ikke sammen. Og det tror jeg ikke, de er ene om at opleve. Men trist at de skulle helt derud, før de fik kigget på dem selv og deres liv. At et godt liv kan leves på mange måder – det er ikke kun store stillinger og økonomisk velstand. Nærvær, nærhed og tid er værdifulde elementer i hverdagen. Som ikke kan købes og som ikke kommer igen.

Og endelig har jeg igen forsøgt mig med koldthævede boller 🙂 Jeg havde lidt frugtyoghurt som skulle bruges, og så er det bare en god ide at komme det i en portion boller. Nu er der lidt til fryseren igen, og det er hel fint.

Må du få en dejlig weekend.

Jette

Ferie forberedelser

Der er over 1½ uge til det hedder ferie – men derfor er forberedelserne alligevel gået i gang 🙂 Det er nemlig en lidt anden ferieform i år – jeg skal på cykelferie 🙂 Så derfor benytter jeg enhver lejlighed til at tage cyklen, når jeg skal på samtale, husbesøg eller ud at handle. Og nyder at vejret er godt – jeg gider slet ikke cykle i regnvejr!

Cykeltaskerne er blevet lånt – min søde organist havde et par virkelig fine tasker, jeg kunne låne, og de passer perfekt på min gamle cykel.

Hvorfor cykelferie? CO2? klimavenlig ferie? Både og. For jeg skal sidst i august på en helt anden slags ferie – en bustur til Toscana (og med fly hjem). Mere om det en anden gang. Og jeg var jo også i Paris i foråret  – så det med at reducere CO2 udslippet, går ikke så godt i år 🙂

Men det syntes bare at give god mening med en lidt mere aktiv ferie. Og at komme rundt på cykel er en fin og rolig måde. Jeg cykler absolut ikke ræs – slet ikke. Det lader jeg Ole om 🙂 Men vi har aftalt, at cykelferien sammen, det er for oplevelsens skyld – ikke for præstationens skyld. Og den afklaring er vigtig. Ellers ville det blive for surt for os begge.

Nu er der bestilt overnatning 4 meget forskellige steder – de kommer på Instagram, når vi kommer dertil. Jeg er for magelig til at skulle ligge i telt, så der er overnatning i en rigtig seng 🙂

Cykelkort og bøger er studeret, der er installeret en app på telefonen, hvor ruterne kan lægges ind, så man kan se, hvor langt der er. Det virker ret smart. Og så har jeg fundet badedragten frem. For jeg har besluttet, at når turen nu går til vestkysten, så må jeg også ud og bade i Vesterhavet. Jeg håber på meget godt og varmt vejr 🙂

På turen fejrer vi tre års bryllupsdag, og den sidste af bryllupsgaverne bliver brugt. Et gavekort på en middag for to. Det glæder jeg mig til.

Sidste år gik turen til Møn, hvor også en af vores bryllupsgaver blev brugt. Vi har virkelig haft megen glæde af de oplevelsesgaver, vi fik.

Nu undrer vi os blot over, hvor de tre år er blevet af 🙂 

På en smuk juli dag.

Jette

Lækker sommerdessert

Denne dessert er inspireret af flere opskrifter. Om bær, marengs og flødeskum i lag 🙂 Og det kan man da kun tænke: “lyder lækkert”

Jeg havde nogle macarons tilbage i dåsen, de kom i brug her. Alternativt kan du bage helt klassiske marengs.

Friske bær vil fungere fint her – men alle mine bær kom fra fryseren 🙂 og blev derfor lavet til en lækker puré.

Sommerdessert (2 pers)

Marengs af en æggehvide

Bærpuré

150 gr. ribs, hindbær og jordbær

50 gr. rørsukker

Bland sukker og frugt og lad det trække et par timer. Giv gryden et kort opkog, blend frugterne og lad det hele køle af.

Flødeskum af 1 dl. piskefløde

10-15 gr. revet/hakket chokolade

Pisk fløden til skum og tilsæt et par spiseskefulde bærpure og bland det sammen. Knus let nogle macarons eller marengs og bland i flødeskummet.

I to glas fordeles halvdelen af bærpuréen, dernæst lidt flødeskum og et par marengstoppe. Gentag med det hele en gang til. Drys med revet chokolade til sidst.

Det var en fin lille dessert på en lun sommeraften. Det bliver ikke sidste gang, den dessert kommer på menuen 🙂

God onsdag.

Jette

Når dejen ikke helt arter sig …

Jeg havde ellers tænkt mig, at give en opskrift på koldthævede frø-stykker her i dag. Men gærdej har sit eget liv, og det går ikke altid som hende, der har lavet den, regnede med 🙂 Så selv efter hundredevis af boller og mange brød, så sker det stadig, at tingene bliver anderledes end forventet.

Dejen minder lidt om denne, men jeg kom mere mel i og brugte kun fuldkornsmel. Men det forklarer ikke helt, hvorfor dejen ikke artede sig 🙂

Min tanke var, at lave en dej i går, lade den hæve koldt i køleskabet i nat og så ælte den færdig her i dag, og forme den til nogle fine stykker. Men dejen ville ikke æltes! I hvert fald ikke sådan, at den også kunne rulles ud.

Så skålen blev vendt på hovedet og ud kom dejen, og blev så fladet ud og drysset med masser af hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner. Og så hævet og bagt. Og det gik fint, og de små stykker smager ganske fortrinligt. Men der kommer altså ikke nogen rigtig opskrift i dag 🙂

Jeg skar dejen ud  med mit pizzahjul inden den blev bagt. For så kan stykkerne brydes fra hinanden, når de er bagt, og giver nogle bløde sider. De fine frø og kerner ser flotte ud, men de falder meget nemt af 🙂

Så meget om en dej, der ikke artede sig – nu satser jeg på, at resten af dagen arter sig. Det tegner allerede godt, solen skinner 🙂

God tirsdag.

Jette

En kulinarisk aften

Min mand, Ole, havde fået en billet til et spisearrangement i fødselsdagsgave. Og samtidig havde jeg og resten af familien inviteret os selv med 🙂 Så i fredags skulle billetten bruges. Og det blev en fin og anderledes aften med lækker sommermad. Og vejret viste sig fra sin skønneste side, blå himmel, ingen vind og ikke skyggen af regn.

Brandbygegaard laver og producerer selv vin, primært af æbler. Og jeg smagte en moussernede æblevin fra 2015 – den smagte virkelig dejligt. Og havde masser af bobler. Som blev ved med at vare ved til glasset var tomt 🙂

Menuen var vegetarisk – og virkelig tilrettelagt efter, hvad køkkenhaven bugner af netop nu. Små enkle og delikate retter, hvor hver grøntsag kunne smages. Og er man glad for grøntsager, som jeg er, så synes man det er en fest 🙂 Er man ikke helt så begejstret, ja, så var der heldigvis to fade på bordet med hjemmebagte brød og hjemmekærnet smør, som der kunne suppleres med.

Små lækre kartofler med mayonaise, radiser og krydderolie.

Det er tid for salat – og sjældent har jeg fået så mange på en tallerken, dryppet med vinagrette og toppet med ristede boghvedekerner og revet ost.

Rødbeder er ikke min favorit. Men her var de ret fine i små snitter, og serveret med syrnet fløde (hvis jeg husker rigtigt)

Så var der pause, og vi kunne bevæge os frit rundt på hele gården. Blandt dyr og planter, vinstokke og æbletræer. Hold nu op, hvor var der meget der skulle ses til og passes, og det klarer Søren Sørøver og Lone Landmand selv. Det er virkelig godt gået.

Hovedretten var også lækker – igen med grøntsager i fokus. Et kvart spidskål 🙂 løg, gulerod og nye kartofler – og rigeligt med bearnaisesauce. Det var ret godt!

Og desserten glemte jeg at tage billeder af – men det var en lækker rødgrød sorbet og til sidst en creme brulee. Det sidste har jeg aldrig smagt før, men det var også rigtig godt.

Aftenen sluttede med en kop kaffe – og så var der faktisk gået en hel aften. I det bedste selskab.

En dejlig aften – i idylliske og gamle omgivelser. Der var masser af stokroser langs bygningerne og skæve vægge og toppede brosten. Lidt en tidslomme at træde ind i – og samtidig er det en økologisk forretning, som også løber rundt.

Hvis lejlighed byder sig, – så vil jeg overveje at kigge forbi igen 🙂

God mandag.

Jette 

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal