diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: april 2021

Spidskålsalat – stop madspild

 På min vej gennem Føtex i går for at finde grønt til min aftensmad, spottede jeg lige et spidskål med gul mærkat. Det var nu ikke min plan at handle spidskål – men dette var bare så lille og fint og til 4 kr.! Det var umuligt at gå forbi 🙂

Så planerne om aftensmaden blev ændret. Og i stedet bød den på spidskålsalat. 

I sommerhushavens højbed har jeg plantet grønne asparges af flere omgange, og en enlig fin grøn asparges havde nu fået spisestørrelse 🙂 Hvor lækkert at kunne hente en asparges i egen have. Nu glæder jeg mig til næste år, så kan jeg forhåbentlig høste lidt flere. 

Men nu med både spidskål, en grøn asparges og små løg gemt i skuret, så var jeg godt på vej til en salat. 

Spidskålsalat (1-2 personer)

½ spidskål

lidt grønne asparges

½ løg

½ squash

1 tsk. kapers

50 gr. feta

2-3 spsk. dressing

Snit spidskålen fint, skær asparges i skiver, løget skæres i tern, det samme gøres med squashen. Det hele blandes i en skål sammen med kapers og feta i tern. Til sidst tilsættes dressing og der vendes godt rundt. Det ser ikke ud af meget, men salaten smager altså ret godt 🙂 

Og tanken om, at der blev lavet aftensmad for næsten ingen penge, og et spidskål, der blev reddet på målstregen, det er da en god tanke.

God onsdag.

Jette 

Søndag med sang – og sommerhus

 Søndagen begyndte med en gudstjeneste med sang. Hvilken velsignelse! 

Det var så skønt at kunne synge sammen igen – og der var også markant flere kirkegængere i kirke i går – og alle var så glade for igen at kunne synge sammen og være lidt længere tid i kirkens rum. Jeg havde valgt et par af påskens salmer, selv om vi er på den anden side af påsken. Men vi manglede ligesom selv at få sunget påskens budskab. Og første salme bød på ordene:

“Thi synger lydt og sjæleglad

hans menighed i allen stad:

Ære være Gud i det høje!” (Den danske salmebog 218)

De ord var så rammende i går 🙂

Og det musikalske fortsatte dagen igennem – med masser af sang. Ikke så meget af mig – men på DR2 – hvor der var maraton sang hele dagen. Der blev sunget cirka 1/4 af alle sangene i Højskolesangbogen, og det var virkelig imponerende, og det var en fornøjelse at gå og lytte til dagen igennem. Jeg nynnede med på mange af sangene, og hørte andre for første gang. Blandt dem “Grøn salme”, som koret på billedet synger. Det var en meget nutidig og realistisk salme om klimaproblemer og overforbrug, men også om at se, hvor skøn en jord, vi bebor og har ansvar for. Tekst linjen på billedet er også rigtig fin:

“Vi blev ikke sat i verden

for at råbe: jeg er bedst!”

Salmen er skrevet af Hans Anker Jørgensen, og netop denne vinkel med ikke at hævde sig selv, er så typisk ham. At i Guds rige er der ingen rige – tjen hinanden, I er alle lige.

 Alt imens at musik og sangtekster gjorde dagen fuld af sang, så var Ole og jeg også forbi sommerhuset. For selv om det er koldt om natten, så begynder græsset allivel at gro, og i går blev det slået for første gang. Nu går der noget tid, før jeg tager plæneklipperen ud af sit skjul.

Regnvandstønden blev også skiftet – den gamle var sprunget, da det frøs i vinter. Men nu kan jeg igen indsamle regnvand – nu mangler jeg så bare noget regn. Men selv uden regn, så er buske og blade ved at springe ud. Der kommer ribs på min lille busk – jeg håber, jeg når at plukke dem, før fuglene spiser dem 🙂

God og smuk mandag.

Jette

Endelig en kage til et møde

 Jeg har før nævnt, at jeg var begyndt at glæde mig til at skulle holde møder igen 🙂 Det er næsten helt bagvendt, for tidligere kunne et møde godt være lidt op af bakke. Men det har corona ændret meget ved. Nu er det virkelig rart at kunne mødes og se hinanden igen – i virkeligheden. 

I går havde vi det første fysiske menighedsrådsmøde i måneder. Og det gav jo mulighed for at bage igen. Så det blev til både en lækker kage og et brød fyldt med ramsløgpesto. Det sidste er der ikke nogen opskrift på – men er lavet lige ud af landevejen. En god brøddej rullet ud og fyldt med ramsløgpesto og så bagt en halv times tid. 

Kagen var samme opskrift som her, og igen er inspirationen fra Anne Mette Voss. Og så nedjusteret til min størrelse springform 🙂

Chokoladekage med pynt ( 6-7 pers)

150 gr. smør

120 gr. mel

30 gr. kakao

225 gr. sukker

½ spsk. vaniljesukker

½ tsk. bagepulver

2 æg

1 dl. kogende vand

Smelt smørret og lad det køle let af. Bland alle de tørre ingredienser og bland det rigtig godt sammen, tilsæt så smørret og de sammenpiskede æg. Og endelig røres lidt forsigtigt det kogende vand i. Dejen fordeles i en springform (21 cm i diameter) beklædt med bagepapir og bag kagen ved 175 grader ca. 30 minutter. Den køler af i formen, og sættes senere på et fint serveringsfad.

100 gr. bærpure (eller syltetøj)

Inden kagen pyntes med creme, fordeler du bærpureen på toppen af kagen – ikke helt ud til kanten.

Chokoladecreme

60 gr. lys chokolade

1 1/4 dl. piskefløde

Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Bring fløden i kog og hæld den over chokoladen og rør grundigt, til du får en lækker chokoladefløde. Læg film på toppen og sæt fløden på køl. Når den er kold og du vil pynte kagen, pisker du fløden til den er stiv, men pas på, den kan let piskes for meget og så skiller cremen. Kom cremen i en sprøjtepose og pynt kagen. 

Til sidst pyntes med frisk frugt – det giver et skønt udtryk og smager dejligt sammen med alt det andet 🙂

Det er en rimelig let kage at bage. Og pynten/cremen kan jo fordeles med en ske, det behøves ikke være med tyl og sprøjtepose 🙂 Men jeg synes, det er sjovt at øve mig i sprøjteteknik, så det blev lige prøvet igen.  (Det gik ikke efter planen, tyllen drillede) Jordbærrene er ikke i sæson, men var mærket med gul label, så det var et led i stop madspild, det forsvarer lidt at købe jordbær i april.

Og i præstegårdens have står tulipaner endelig på spring. Det er ved at være forår for alvor.

God weekend.

Jette

Et kvasbed – kalder professoren det :-)

 Jeg er på det seneste begyndt at interessere mig lidt mere for vilde haver 🙂 Og hvis man har set præstegårdens store have, så har den vist været vild i mange år. Og sommerhusets lille have er heller ikke den mest friserede have. Men nu er det blevet mere italesat – det med at have en vild have. Eller i hvert fald at have et hjørne i sin have, som er lid mere vild.

Bag begrebet ligger tanken om at haven arbejder lidt mere sammen med naturen omkring den. Så der er fokus på biodiversitet, naturligt forekommende blomster og planter, træer og buske, der får lov at stå og passe sig selv. Og kvas, der ligger urørt hen, så insekter og måske et pindsvin kan finde sig et bosted der.

Konfirmanderne kommer – igen

 I går havde jeg årets første konfirmation. Så fin og så anderledes – for corona satte jo tydelige begrænsninger. Men det betød alligevel ikke det hele – spændingen og forventningen var intakt. Også selv om der kun var en konfirmand.

Hun klarede det så fint – så kæmpe tillykke til hende 🙂

Men de øvrige konfirmander, undtaget en, har valgt at skubbe deres konfirmation til august. Og så er der blevet mulighed for, at de kan komme lidt tilbage til præst 🙂 Så i morgen dukker de op igen i kirken. Det skal nok blive hyggeligt – og dejligt at se dem igen. Og få genopfrisket deres navne 🙂

Og jeg har tænkt, at de skal en tur på kirkegården – og gå en TankeGang. Altså gå og reflektere lidt over et salmevers eller et spørgsmål. Men også bare det at komme ud og se livet på kirkegården. Lige nu står alt på spring – og det er lunere at gå derude. I efteråret, da vi sidst var på kirkegårdsvandring op til Alle Helgen, da var fornøjelsen ikke så stor. Jeg er sikker på, at i morgen bliver det så skønt. Med lun luft, sol og forår i luften 🙂

Det er lidt trist, at det ikke er på denne årstid, de skal konfirmeres. Men alt ser givetvis lysere ud, når vi kommer til midt august – bare det at kunne hilse på hinanden og ønske tillykke – det vil da være skønt.

God mandag – på den fineste dag.

Jette

På en ny grund

For fem år siden købte jeg sommerhusgrunden – og stod midt på den og tænkte over, hvordan kommer der dog et sommerhus her 🙂 Der er sket meget siden da, og der er kommet et fint hus på grunden på Sydfyn.

Nu er jeg så blevet ejer af endnu en grund – denne gang dog ikke alene, men sammen med Ole. Og ja lige nu ligner det en græsmark, hvad det også er. Og jeg står endnu en gang og er spændt på, hvordan det mon går med at få et hus bygget her 🙂

For det er planen. At bygge endnu et lille træhus – som helårshus og med plads til både Ole og jeg. Endnu er vi helt i den indledende fase, og horisonten på byggeriet er mindst et år frem. Men arkitekten synes, det er en god ide at komme i gang – papirarbejde tager også tid.

Grunden ligger i Jelling. Og hvorfor så lige her 🙂 Det er et dejligt sted, masser af historie, ikke for langt fra familie på den ene og anden side, og så var det økonomisk til at komme til. Og ikke mindst så er grunden en udstykning af et økologisk landbrug, og der er ret frie rammer, når det kommer til lokalplan og muligheder for at bygge lidt anderledes.

Det bliver også her der en gang skal anlægges en have – her er jeg helt blank. Men bliver vel klogere undervejs. I første omgang bliver æbletræerne, som jeg fik i fødselsdagsgaveplantet bagerst på grunden. Så kan de forhåbentlig komme i gang med at slå rod – og give lidt liv til den ret kedelige mark.

Det bliver en spændende proces igen at bygge hus – denne gang skal det ikke certificeres, men derfor skal der alligevel træffes mange bæredygtige valg. Jeg glæder mig til processen, selv om det også tager tid og kræfter. Og denne gang er vi jo to, der skal blive enige – men det skal nu nok gå 🙂

Fortsættelse følger 🙂

God weekend.

Jette

Sommerhus glimt

 Jeg er så heldig at have ferie i denne uge 🙂 Planen var oprindeligt, at nogle af dagene skulle være brugt på en fælles ferie med familien – det blev det så ikke til. Jeg håber på en anden gang. 

Dørstopper

Men jeg nyder alligevel friheden, og fik ordnet og sat lidt på plads i sommerhuset. For en del af mine gaver skulle nemlig flytte derned. Blandt andet denne meget søde abe 🙂 Det er min søster, som har hæklet den og proppet den med med noget tungt fyld, så den kan fungere som dørstopper. Eller i hvert fald forhindre, at døren klapper i – og det er der brug for. Så nu glæder jeg mig til at vejret bliver så lunt, at døren kan stå på klem og den lille abe komme på arbejde. Men ellers er den da også bare sød at kigge på 🙂

Insekthotel

Insekterne blev også betænkt, da jeg fik gaver. Jeg er sikker på, at det er vejens fineste insekthotel der nu byder inden for. Der bor helt sikkert også insekter og larver i træet i brændelyet – men jeg har læst, at nogle insekter foretrækker runde rør og små huller – så mon ikke der flytter nogen ind på et tidspunkt ? Jeg holder i hvert fald øje med hotellet.

Højbed med krydderurter

Jeg fik jo en del træer og planter til min fødselsdag – og blandt andet to krydderurter. Og de kom med i sommerhus, for det er her, jeg laver en del mad. I højbedet blev der plantet en flot oregano (bagerst) og fjernet en rosmarin, som ikke havde klaret vinterens frostgrader. Og så glæder jeg mig bare over farverne i bedet. Jeg synes stadig, det er lidt sparsomt med blomster og blade, der lyser op. De mangler lidt sol og varme – som alle vi andre 🙂

God onsdag.

Jette 

60 år

En milepæl er passeret! Jeg fyldte 60 år i fredags. Og havde en dejlig dag – trods corona restriktioner. Jeg havde gæster i etaper – på terrassen og i konfirmandstuen. For vejret viste sig ikke hele tiden fra sin bedste side 🙂

Og det er specielt at skifte det første tal i ens alder ud med et andet. 

For tidligere så var man – også i mine egne øjne – ved at være lidt gammel, når man blev 60. Og det er jo ikke helt der, jeg synes, jeg er nu. Men har jo opdaget, at når jeg skal beskrive Ole og mig selv, så er vi jo midaldrende 🙂 Og jeg er også helt bevidst om, at min livserfaring og min rygsæk er større, end da jeg fyldte 30. Og jeg er taknemmelighed for al erfaringen. Så i det hele taget, så er jeg ganske godt tilfreds med at være lige her, hvor jeg er nu. Men skal lige vænne mig til 6-tallet 🙂

Jeg fik ikke taget mange billeder – faktisk ikke rigtig nogen. Men rundt om mig står nu betænksomme gaver, som fortæller hver sin historie om dem, jeg fik dem af. Jo et enkelt billede blev det til – af en af de skønne buketter, jeg også fik på dagen. 

Gaverne var unikke – og langtidsholdbare – for jeg havde, for første gang i mit liv, ønsket noget til at plante i en have. Og det fik jeg, æbletræer og buske og blomster. De kommer med op til den nye grund, vi lige har købt. Og selv om det varer noget, før der skal bygges på den, så kan der altså godt plantes et træ eller to. For det varer noget, inden de får godt fat og kommer i gang. Nyanlagte haver ved nye huse – de ser lidt åbne og bare ud – så jeg tænker, det er bare om at komme i gang 🙂 Og står busken ikke på det helt rigtige sted – så må den bare flyttes senere.

Til de små selskaber, var der små serveringer. Portionsanrettet, så alle kunne være trygge ved at være med. Jeg havde været i køkkenet – tidligere var kransekagen blevet bagt og lagt i fryseren, så den skulle blot pyntes. Så var der kiks, snegle med ramsløgpesto, krydrede mandler og endelig en ny kage. Opskriften er herfra, jeg havde blot lavet den i mindre udgave. 

Og det var en lækker kage, som helt sikkert skal prøves igen. 

Aftensmaden blev pizza fra den lokale pizzamand – energien var sluppet op. Så det var så godt med noget helt enkelt – og ungerne var godt tilfredse 🙂

Nu sidder jeg og sunder mig. Det har været begivenhedsrige dage – skønt at blive fejret, men også dejligt at vende tilbage til hverdagen.

God mandag.

Jette

 

Efter påske

 Det er blevet hverdag. De mange helligdage er bag os, men kaster fortsat sit lys ind over os. 

Særligt de mange påskeliljer rundt om i haver og krukker lyser op i mod os, og minder os om, hvad påsken handlede om. Livet, der er stærkere end døden. 

Eller påskeliljens fine blomst, der minder om et lille krus, man kan drikke en dråbe vin af – som vi gør, når vi går til alters. 

Kirkehilsen til kirkegængerne påskedag

Jeg tager det med ro i denne uge – der var mange tjenester, og forskelligt indhold at formidle. Men det bedste var næsten, at vi nåede at synge en påskesalme ude på kirkegården – i snevejr. Men pyt, det var så dejligt at synge sammen igen 🙂 

Gamborg kirke 2. påskedag

Anden påskedag havde vi kirkevandring – fra den ene kirke til den anden. En god ide, vejret var bare ikke med os, det var koldt, vådt og blæsende – men det lykkedes på trods.

Inspiration til TankeGang

Undervejs mens vi gik, gik snakken naturligvis godt 🙂 Men alle deltagere havde også fået udleveret et kort, hvorpå der stod et citat eller et salmevers og dernæst et spørgsmål, som der kunne reflekteres over, som en TankeGang. Jeg var lidt spændt på, om det ville lykkes at få sat en samtale i gang. Men det gjorde det – så der blev talt om både vidunder, taknemmelighed og ensomhed. Dejligt, når det mærkes, at her er noget på spil.  

I påsken er der noget på spil – 

“Og når Gud gir liv

og gør det underfuldt af trods,

blir det påske og opstandelse

hos os!” (Holger Lissner)

God onsdag.

Jette

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal