diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: september 2020 Side 1 af 2

Sidste dag i september

 Og sidste dag i min sensommerferie. Det har været dejligt at holde pause. Men også mærkeligt at mange ting ikke er begyndt igen. Kor, foredrag og møder er stadig aflyst eller meget begrænset. Og samtidig banker efteråret virkelig på – det plejer at være en travl tid i kirken – det bliver det også i år, men med masser af begrænsninger. Og det tager bare tid, når alt skal gentænkes og gøres på en anden måde.

Så det har været godt med en pause 🙂 

En, der ikke har holdt pause er muldvarpen – bare i nat har den lavet tre nye store skud. Imponerende, men nu må den godt holde pause igen. Jorden graver jeg af og gemmer – måske til fyld i et nyt højbed til foråret. 

I går var der, som nævnt forleden, fraflytningssyn i præstegården. Der blev ikke besluttet noget, men mange tanker og idéer kom i spil. Både om, hvordan præstegården kunne gøres mere moderne og tidsvarende, hvordan kontoret kunne flyttes, så der blev skabt klar adskillelse mellem privatliv og et offentligt kontor. Men også om, om præstegården lå det rigtige sted i sognet – altså om der simpelthen skulle tænkes helt nyt.

Der blev ikke besluttet noget – for sådanne spørgsmål og tanker kræver noget tid at få talt igennem. Undervejs i mødet fik vi også drukket noget kaffe 🙂 Og mine cookies blev vel modtaget. Lige for tiden er det denne opskrift jeg bruger – for de smager bare så godt, smagen af kokos og tranebær (her dog rosiner) den fungerer vældig godt.

Da jeg kom ind på kontoret her til morgen var min enlige blomst sprunget ud 🙂 Den er gammel, men det er lidt hyggeligt, når den så endelig besinder sig på at blomstre. 

Sidste dag i september er lidt grå i vejret, men farverne udenfor er varme og efterårsagtige. Det har nu også sin egen charme.

God onsdag.

Jette 

Fraflytningssyn

 Sådan hedder det, når man fraflytter en tjenestebolig 🙂 Det er nu allerede næsten en måned siden, at jeg flyttede i sommerhus, men først i morgen kommer der syv personer ud over mig, for at forestå fraflytningssynet.

Eftersom det er en tjenestebolig, er der ikke indbetalt depositum, og jeg skal derfor heller ikke betale for en eventuel istandsættelsen, så hvad der helt skal besluttes i morgen ved jeg knap nok. Men præstegården skal gennemgås, og sandsynligvis skal der diskuteres, hvad der på sigt skal laves eller laves om.

Når jeg nu går gennem de mange rum, så giver de genlyd og runger. Og jeg kan virkelig se, hvor store de er og hvor privilegeret jeg har været, at kunne boltre mig på så megen plads sammen med min familie. Så selvom det ikke er selvvalgt om jeg vil bo i tjenestebolig, så har det for mit vedkommende været en god ting. Der har været et menighedsråd, som har klaret al vedligeholdelsen, og sørget for, at der blev malet og skiftet diverse ting, når noget gik i stykker. 

Nu mangler jeg kun at tage billederne ned 🙂 Men jeg synes, der bliver så mega tomt, når de også forsvinder, så indtil videre får de lov at stå og hænge og lyse lidt op. Kurvestolen er til katten, så den ikke føler sig helt fortabt.

Værelserne på første sal rummer også mange minder. Her er børnene vokset op – og nu flyttet fra. Så det er på mange måder en æra, der slutter nu.

“Alting har en tid,

for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt.

En tid til at fødes, en tid til at dø.

En tid til at plante, en tid til at rydde.”

Ordene er fra prædikerens bog i Det gamle Testamente, og han fortsætter med at sætte kontraster op. At alting har sin tid. Og sådan er livet jo – noget kommer og andet går – og tilsammen udgør det vort mangfoldige liv. Og lige nu pakker jeg ned og flytter ud – for siden at se, hvad fremtiden bringer.

For i morgen er der fraflytningssyn, og så er det kapitel om livet i en præstegård afsluttet.

På en grå mandag.

Jette

Fredagsfri

 Denne ferie har virkelig været uden de store planer. Men det betyder til gengæld, at der er ret meget tid – til at gøre ingenting, eller gøre noget, man bare lige synes falder en ind. Og denne fredag er sådan. En helt dag uden planer – jo, i aften skal jeg være sammen med børn og svigersøn – men ellers ingen planer.

Jeg har lovet at komme med kage til kaffen, så der er blevet bagt en æblelagkagebund, lavet hindbærpuré og blomme/æblepuré som sammen med et fornuftigt lag flødeskum nok skal blive til en lækker kage 🙂 Frugt og bær er endnu en gang hentet i Oles have. 

Formiddagen er også brugt på at lytte til en podcast, alt imens der blev strikket et par omgange på mit sjal. Det går langsomt fremad, men jeg hygger mig gevaldigt med at strikke det. Jeg er sikker på, at det bliver ret fint, når det engang er færdigt.

Podcasten var et sammendrag fra Klimafolkemødet i Middelfart. Og det var sjovt at lytte til, hvordan en journalist havde fanget stemningen og talt med forskellige deltagere. Og et enkelt citat bed jeg mærke i:

“Det handler ikke så meget om forbrug, men hvad vi har brug for” 

Jeg kan ikke huske, hvem der formulerede det – men det udtrykker meget præcist, hvad klimakrisen også handler om. Ikke at bruge mere end jorden kan give og holde til. Den grønne omstilling handler jo ikke om, at vi skal holde op med alt det, vi gør nu. Men vi skal gøre det med omtanke. Og for eksempel kun købe, det vi har brug for – i stedet for at købe bare for at købe og fordi man kan. 

Meget apropos snakken om udbetaling af indefrosne feriepenge. Her lyder mantraet, at de skal ud for at vi kan forbruge og skabe vækst. Den tror jeg ikke på. Jeg synes pengene skal ud for at blive brugt fornuftigt – på grønne tiltag, til en tur på restaurant eller andet, som kan støtte danske virksomheder. Men bare købe for at købe, det er altså hovedløst tænkt. Mine feriepenge kommer også ud – og bliver brugt – på hvad, vil siden vise sig 🙂

Nu er en plade med boller kommet ud af ovnen. De har i dag fået prikker, for der kom lidt hytteost i dejen – det kan ses, selv efter at de er blevet bagt 🙂

God weekend.

Jette

Sensommerferiedage

 Det har været skønne dage og denne dag tegner til at blive ligesådan. Høj sol og blå himmel og god tid. Det er en fornøjelse at kunne sidde ude på terrassen og drikke sin eftermiddagskaffe her sidst i september. Både mennesker og dyr nyder det 🙂

Vi fik også mærket vandtemperaturen – det blev dog kun til at dyppe fødderne. Oftest går jeg ret hurtigt hjem igen, men i går tog vi tiden til at kigge ned i vandet. Og så oplever man et andet liv. Små fisk der myldrer rundt og store krabber kommer frem af deres skjul. Det var lidt sjovt at se krabben krabbe sig til højre og venstre alt i mens den forsøgte at fange mad med sine kløer. 

Ananasæbletræet har også givet lidt æbler i år – ikke mange, men nok til at jeg har kunne smage på dem og nyde den gode smag. Der er nogle stykker tilbage endnu 🙂

Ferie giver også tid til lige at bage – så vi har spist nybagte langtidshævede boller til morgenmad. Og nu er der lækre cookies til kaffen både i formiddag og i eftermiddag 🙂

Lyder det som stille dage ? Ja, det er det, men det er også rart. Jeg har slet ingen trang til at skulle hverken udenlands eller til større byer. Lige nu synes jeg faktisk, det er et privilegium bare at kunne gå ud i sin have eller sætte sig på terrassen og vide, at her er corona ikke lige i nærheden.

På en smuk onsdag.

Jette

En fin ramme

Min søn, Peter, var hjemme på besøg – og det vil jo lige nu sige: på besøg i sommerhuset🙂 Vi tog en tur til Svanninge bakker, i solskin og stille vejr. 

Svanninge bakker og bjerge indgår i Danmarks Naturkanon – det vidste jeg nu ikke, før jeg læste om det – men det er et smukt sted og meget bakket og varieret. Ole og jeg har også været der, og oplevede blandt andet dette.

Denne gang var det en ramme, vi fandt! Lidt pludseligt og uventet dukkede en fin guldramme op midt i naturen. Det måtte undersøges 🙂

Det er Faaborg Museum, der igen har tænkt ud af boksen. Rundt om i området har de placeret guldrammer. Når du stiller dig foran og kigger igennem, ser du et motiv, som en af fynbomalerne har malet for ca. 100 år siden. Det er da en sjov ide! På den lille hvide tavle var Fritz Sybergs billede af “Aftenleg i Svanninge bakker” afbilledet. På mit billede er det Peter, der er model 🙂 Men det er da fantastisk at se, hvor motivet til et maleri er hentet fra – og det var ret let at genkende landskabet.

På turen rundt i bakkerne mødte vi også denne fine svamp – og flere af dem 🙂 Jeg kender den ikke, men den er nu ret flot.

Der er også et udsigtstårn i området – det så vi kun udefra. Men udsigten i området var nu ganske fin, også fra jordhøjde.

På vejen tilbage mødte vi endnu en guldramme. Og måtte stoppe og se motivet igennem rammen. Maleriet hed vist “landevej ved Svanninge” – og det er stadig en lille vej og med Svanninge kirkes tårn i baggrunden. Min bil forstyrrer dog det rolige indtryk lidt 🙂

Jeg synes, det er fascinerende, når det lykkes et museum at få nutiden til at spille med – og når vi som besøgende selv kan deltage. Sidst jeg prøvede det, var også på Faaborg Museum, da jeg sad på et sokkelstykke 🙂

Nu venter en uges ferie – det er så dejligt. Der har været ret travlt i den sidste tid, så nu at kunne nyde det sidste af september i fred og ro bliver dejligt.

God mandag.

Jette

Lagkage med frugt og bær fra have og hegn

 Den smager godt 🙂 Og er fyldt med smage fra sensommerens have. Der er blommer, æbler og brombær i spil – og flødeskum – så det kan næsten ikke gå galt. Jeg er i hvert fald godt tilfreds med resultatet. En lagkage der afspejler årstiden.

Blommerne har jeg plukket i Oles have, æblerne er samlet op på jorden, og brombærene voksede vildt i præstegårdens gamle have.

Lagkagebunden er bagt efter opskriften til Lutherlagkagen. Den er let at bage, solid og smagfuld.

Lagkage med blommer, æbler og brombær (8 pers)

Lagkagebund

Blomme-æblepuré

ca 500 gr. udstende blommer

1-2 æbler

ca. 150 gr. sukker

1/3 vaniljestang

Det hele kommes i en gryde og koges til blommer og æbler er møre (ca. 20 minutter under låg) Blendes og smages til. Jeg har brugt en super lækker vaniljestang, jeg havde liggende – og glæder mig over de fine sorte prikker 🙂

Mousse

400 gr. blomme-æble puré

3½ dl. piskefløde

3 bl. husblas

Sæt husblas i blød i koldt vand et kvarters tid. Pisk fløden til skum, og varm lidt af puréen op, og smelt så den udblødte husblas heri. Vend lidt af gangen resten af puréen i og til sidst blandes det hele med flødeskummet.

Overtræksmarcipan af 175 gr. marcipan

1 dl. piskefløde til pynt

Lidt friske brombær

Samling af kagen:

Del lagkagebunden i to dele, og sæt den ene del på et fad. Sæt ringen fra springformen rundt om og sæt også gerne et lag bagefolie i, så er det lettere at få kagen ud af formen senere. Fordel nu halvdelen af moussen så en lagkagebund og slut med det sidste mousse. Glat overfladen, og sæt så kagen på køl – gerne til næste dag.

Fjern ring og bageplast. Rul marcipanen ud til et langt bånd og sæt det rundt om kagen. Pynt til sidst med flødeskumstoppe og brombær – eller hvilke bær, du nu lige har 🙂

Jeg serverede kagen til menighedsrådsmødet – efter valgforsamling og ordinært møde, så kagen blev godkendt på det tidspunkt af dagen 🙂 Snittet blev nu også ganske fint.

Det er en lækker lagkage og så nyder jeg, at bær og frugt er lige fra nabolaget og hører til i årstiden. 

Nu venter endnu en travl weekend – mine konfirmander skal endelig konfirmeres – det bliver så fint, og vejret ser ud til at være med os. Skønt.

God weekend.

Jette

Valgforsamling

 Det ord får vist aldrig en særlig positiv og inspirerende klang 🙂 I hvert fald ikke, når vi taler om menighedsråd og nok også foreningsliv generelt. Vi vil gerne benytte de forskellige tilbud og muligheder, men selv sidde i bestyrelsen og være forpligtet på at løse opgaver og få tingene til at fungere, det er vi lidt mere tilbageholdende med. 

I går blev der holdt valgforsamling over hele landet – ca. 1700 menighedsråd skulle finde kandidater til at sidde i rådet de næste fire år. Således også her. Gamborg sogn, som er det mindste af mine to sogne havde på forhånd rimeligt styr på kandidater, og endte også med at stille med et nyt råd. Men i Kauslunde sogn var det langt sværere. Så her endte det med, at vi skal ud i et suppleringsvalg om tre uger. Det er virkelig trist og bekymrende, men jeg håber det lykkes at finde nogle personer, som godt kan se sig selv som aktive medlemmer af menighedsrådet.

At side i menighedsråd er mange ting. Noget arbejde er tungere end andet – men mest af alt skal det helst være en positiv oplevelse. Et sted, hvor tonen er god, og hvor ønsket om at drive kirke netop på dette sted er i højsæde. 

Efter valgforsamlingen holdt vi så ordinært menighedsrådsmøde. Og der er fortsat nok af opgaver at tage sig af, og heldigvis følger de afgående medlemmer sagerne til dørs. Det betyder meget. Til kaffen havde jeg igen bagt 🙂 Det er altså en hyggelig opgave. Jeg brugte bær og frugter fra have og hegn og fik lavet en lækker lagkage. Opskriften kommer på fredag 🙂

God onsdag.

Jette

 

Hvor blev den weekend af :-) ?

 Her i efteråret er weekenderne lidt tæt besatte med kirkelige handlinger. Vi forsøger at indhente forårets udsatte begivenheder. Og heldigvis kan det nu lade sig gøre at holde både dåbsgudstjenester og vielser, hvor der både er afstand, men også glade gæster og mulighed for sang. Men det er hele tiden en balancegang, så hver handling er individuelt aftalt og planlagt i kirken.

I går var det igen tid til at holde høstgudstjeneste – i Gamborg kirke. En flot pyntet kirke skabte rammen om en dejlig stund med tid til sang og eftertanke. Og som sidste søndag, blev der også holdt auktion over de medbragte høstafgrøder. Det er nu en meget hyggelig tradition.

Eftermiddagen brugte Ole og jeg på tur 🙂 Lidt impulsivt blev det til en tur til Skamlingsbanken. Man kan se den fra Gamborg, men det er ikke et sted, jeg har været særlig tit. 

Men det er et smukt sted i kuperet terræn, og de forskellige støtter og statuer vidner om et vigtigt historisk sted. Det er bestemt et besøg værd. Vi fulgte en markeret rute rundt i området, ca. 5 km, og det var en god måde at blive guidet rundt på.

Undervejs mødte vi også solide træblokke med info og eftertænksomme spørgsmål. Og det er da nok en tanke værd – om hvilken vej, ens blik og fokus er. Jeg tænker, at det er vigtigst at skue frem, men med et solidt greb i det, der er gået forud. 

Vel tilbage igen gjorde jeg det, jeg ofte gør, når jeg lige skal lande – jeg laver noget dej 🙂 Det blev til dette ret fine brød, igen lavet på slump, men det blev okay, og det var dejligt i morges at kunne spise næsten nybagt brød 🙂

Aftensmaden var enkel – pasta med tomat. Oles tomatplanter giver fortsat tomater, så han var næsten selvforsynende med ingredienserne til maden. Der var nemlig også både agurk og basilikum i haven. Og desserten blev en blomme-æble crumble – igen blev frugten hentet i haven. Det mærkes også i det helt små, at det er høsttid 🙂

Og sådan blev det mandag – fridag – og med udsigt til sol og varme. Det kan kun blive godt 🙂

Jette

Hverdag i Kærnehuset

Det begynder at ligne en hverdag i sommerhuset. Præstegården er rungende tom – det høres, når jeg går gennem de mange stuer og rum. Og jeg kan se, hvor meget plads jeg egentlig har haft at boltre mig på 🙂

Og der er helt klart ikke ret meget plads i sommerhuset 🙂 Så for første gang i mit liv har jeg valgt at sætte glas med bønner, nødder og rosiner op på hylden – så de kan ses, og det ser faktisk også ret fint ud.

I ugens løb blev der bagt en æblekage – med æblemos fra fryseren. For ved flytningen skulle fryseren jo også tømmes, og her dukkede noget æblemos op. Og det fungerer fint i en kage. Mine søde kollegaer spiste og prøvesmagte den til vores personalemøde, og sagde god for kagen. Flormelisen skulle være sigtet på – men sien var ikke kommet med, så det kunstneriske udtryk lader lidt tilbage at ønske 🙂 

Jeg har flere gange kigget til mine kartofler, dem der voksede i tang. Og har også spist nogle stykker. Men udbyttet her ikke været prangende. Men det var sjovt at se om det kunne lade sig gøre. I går endevendte jeg tangen for at finde de sidste kartofler, og nu har jeg da kartofler til nogle måltider. Jeg forsøger at få lavet aftensmad hver dag – men kan godt fornemme, at der går noget tid på vejen. Men det er det værd, jeg nyder at bo i huset, der er så stille, varmt og hyggeligt. En lille hule 🙂

I går skinnede solen, så jeg havde besluttet at nu skulle græsset slås. Det vokser stadig. Jeg fik også kørt den batteridrevne klipper i stilling og nåede et par omgange – men så var batteriet fladt. Så blev det sat til opladning, og jeg nåede at få slået græsset inden solen forsvandt 🙂

Jeg har lavet en aftale med mig selv om, at jeg skal ned og se til vandet hver dag. Det er spændende at følge, hvordan det skifter fra dag til dag. Forleden var der meget lavvande, mens der i går var højvande. Og så er lyden af vand og den friske vind godt for krop og sjæl. Så når muligheden nu er der, så er det bare om at benytte sig af det.

Nu er det weekend – en travl weekend i kirken. Håber du får en dejlig sensommer weekend.

Jette

Mandag – onsdag – fredag

 Jeg trives så fint med at have fået ny adresse – men det betyder mere tid på vejen og en anderledes hverdag 🙂 Så bloggen ændrer sig lidt. Jeg er stadig meget glad for at skrive her, bage forskelligt og fortælle om stort og småt. Men skal det hele hænge sammen, så bliver bloggen fremover kun udgivet med nyt mandag – onsdag – fredag. 

Det giver mig lidt mere tid til at få tænkt over indholdet i det næste indlæg 🙂 

Min hverdag er blevet rammet ind af en køretur i det smukkeste landskab, og der er landevej hele vejen, så hastigheden er ikke så høj. Det passer mig glimrende. Turen går gennem fire-fem små byer, hver med deres særpræg. Og efterhånden får jeg lært hvert et bump og hvert et sving godt at kende. Det giver en ro, når jeg kører, for jeg ved, hvad der gemmer sig bag næste sving, og hvor hastigheden er sat ned – flere steder til 40 km. Så går det langsomt 🙂

Jeg gik en tur i sommerhusets have – som jo mest er græs og fire højbede – og der er ikke mange blomster tilbage. Men sankthansurten trives – og den fylder altid godt i en buket. Så det blev til denne lille samling, som også bliver ugens buket i #projektbuket2020 på Instagram. Den syner ikke af så meget, men jeg synes solen og det fine træ spiller godt med. Det er noget tid siden, jeg sidst fik plukket en buket – men nu kom der lige en mere. Og den pynter fint i sommerhuset 🙂

God onsdag.

Jette

 

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal