En dejlig weekend er til ende – og tilbageblikket rummer blandt andet et museumsbesøg. Jeg er ikke så flittig til at besøge museer, men var alligevel faldet over en udstilling, som fangede min interesse. Den hed Jordforbindelser, og i omtalen var vist også nævnt ordet bæredygtig – og så spidser jeg efterhånden øre 🙂

Fritz Syberg: Aftenleg i Svanninge bakker, 1900 

Fåborg Museum – i samarbejde med tre andre museer – stod bag udstillingen. Her blev vist mange billeder af blandt andre fynske malere fra 1800 tallet. Malerier, der alle viste motiver, hvor man kunne se, hvad det forestillede 🙂 Landskabsbilleder, legende børn og kønne kvinder, fugle og flotte himle – det er der en vis ro i at gå og betragte.

Peter Hansen: Pløjemanden vender, ca. 1900

Udstillingen hedder “Jordforbindelser – dansk maleri 1780 – 1920 og det antropocæne landskab.” Og det spændende var her, at to nutidskunstere var inviteret med til at sætte det hele i perspektiv. Camilla Berner med en unik udsigsthytte, tækket med gyvel fra Svanninge bakker – og også opstillet derude.

Udsigtshytte, lavet af genbrugstræ og tækket med gyvel, Camilla Berner 2017

Rune Bosse havde lavet noget med jordprøver – og udstillet gamle drænrør – som jeg jo kunne genkende fra min barndom. Det er altid sjovt, når ens egen historie kommer på museum 🙂

Og så er jeg jo lidt fascineret af ord – og kendte ikke ordet antropocæn. Måske du heller ikke lige har hørt det – men ifølge ordbogen betyder det: antropocæn – den epoke, vi lever i i dag.

Det er et forholdsvis nyt ord, blev introduceret i 2000. Ordet er med til at udtrykke, at vi mennesker for alvor har sat os på naturen – med klima- og miljø ændringer til følge.

Gyveltag

Og udstillingen i Fåborg er med til at vise, hvordan kunsten gennem tiden har set på landskabet, jorden og naturen.

Fritgående kvæg i Svanninge Bakker

Det var en hyggelig tur rundt inden for – og en frisk vandretur udenfor gennem Svanninge bakker. Udstillingen flytter hen over året til de andre samarbejdende museer, så du behøver ikke tage til Fåborg for at få fornøjelsen af den.

God mandag.

Jette