diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: marts 2018 Side 1 af 2

Glædelig påske

Så er de pastorale skriblerier ved at være klaret – det er altid så fint at nå hertil. Jeg har gudstjeneste alle fire helligdage, så det bliver nogle travle dage. Men også gode og indholdsrige dage.

Påsken er kirkeårets største højtid – selv om julen umiddelbart ser ud til at mene noget andet. Julen er dejlig, hyggelig og fyldt med lys og varme – alt det, vi har brug for på den tid af året.

Påsken er til gengæld her, hvor livet – akkompagneret af forårets frembrud – får tydning og mening. At efter vinter kommer vår – at livet bryder gennem den kolde og mørke jord.

 

Billedet er en ikon, som en af mine konfirmander har lavet i år. En ikon beskrives som et nøglehul til at kigge ind i den lysende evighed, Guds himmel.

Hun har lavet det over sit konfirmationsvers:

Jesus siger: “Større kærlighed har ingen end den at sætte sit liv til for sine venner.” (Johannes evangeliet 15,13)

Jeg ved ikke, hvad hendes tanker er – men jeg ser et billede fyldt med symboler. Og både vers og symboler rammer midt ned i påskens budskab.

Korset med et hjerte i midten, hvorfra der drypper blodsdråber. Og ved siden af en gylden rose – et andet symbol for Jesus. Og det hele placeret med et stort hjerte som baggrund. En virkelig fin ikon.

Og som på sin egen måde fortæller påskens betydning. Jesus, der af kærlighed til os, gik i døden for os for at frelse os. For at give os håb og evigt liv. Jesus opstod og livet spirer på ny.

Troen, håbet og kærligheden kommer til udtryk her.

Det er påske! Alting springer ud,

alle knopperne er lige ved at briste,

det er livet, der vil leves. Det er Gud,

der vil trøste alle os, der måtte miste.

Og når Gud gir liv

og gør det underfuldt og grønt,

blir det påske og opstandelse

og skønt! 

(Holger Lissner 1993)

Med ønsket om en glædelig og velsignet påske til dig.

Jette

Sommertid og sommermøbler

Det bliver vist diskuteret på højere sted, om vi skal holde fast i sommertid. Det har jeg egentlig ikke nogen holdning til – men kan alligevel se, at hønsene ikke helt kan finde ud af, at det allerede er morgen, når de bliver lukket ud nu 🙂 De mangler vist en times søvn.

Men sommertid er jo også ensbetydende med, at sommermøbler eller havemøbler skal frem. Sidste år fik jeg ikke anskaffet hverken bord eller stole til sommerhusets terrasse (det regnede nu også ret ofte, så behovet var ikke så stort :-)) Men nu har jeg igen været på nettet. Og købt nyt – og købt i nonwood og polyrattan.

Jo helt forkert, når man ser på resten af sommerhuset. Men de er bare super praktiske og lette at holde. Det blev udslagsgivende  denne gang. Og rent faktisk så har jeg købt solsenge i samme materiale. Du kan lige se et glimt af solsengen her (Og hvor jeg glæder mig til temperaturer, som på billedet der!)

Bordet mangler – men det skal lige samles først, og jeg var alene nede ved huset, så det bliver først, når Ole kommer med derned. Forhåbentlig en gang her i påsken.

Terrassen skal også renses for alger og have linolie – når vejret bliver til det 🙂

Ja, det med sommertid og forår – det lader vente på sig. Men noget er lykkedes. Sidste år gravede jeg vintergækker op i præstegårdens have, delte dem og plantede dem ved sommerhuset. Og se – de blomstrer!

Men hvor bliver det dejligt, når farverne skifter til lidt mere lyst og farvestrålende.

God tirsdag, hvor det igen regner og er koldt.

Jette

Den stille uge – en særlig uge

Den kommende uge – dagene op til påske – bliver også kaldt den stille uge.

Rundt om mig er der ret stille nu, tidlig morgen, skolen har påskeferie, ingen konfirmander i denne uge. Peter er kommet hjem på påskeferie – det er en særlig uge.

En uge, der på sin egen stille måde leder op til påsken og de helt særlige begivenheder, der skete der. I hvert fald hvis du tager de kirkelige briller på.

For påsken, som kristen begivenhed, fylder ikke så meget i manges bevidsthed. Der er de kommende dage mere et skønt afbræk i hverdagen – og ofte en ferie med fokus på have og fritid.

Men den stille uge er fra præstens kontor en tid til mange tanker om skelsættende begivenheder. Begivenheder, der for altid ændrede historien, og som danner grundlag for håb og livsmod. Tanker om forrædderi og tilgivelse. Tanker om brød og vin og et helt særligt fællesskab knyttet sammen af ord og måltid. Og tanker om livets sejr, som påskemorgen forkynder og udbasunerer på flotteteste vis.

Men den stille uge – her skrives prædikener. Jeg går lidt i min egen verden – og ser frem til, at de ligger printet på bordet – for så er det tid til at fejre påske.

Her til morgen blev det også til et gensyn med gammelt påskepynt. Jeg er ikke så god til at få pyntet op – men det var et glædeligt gensyn med ting, jeg har lavet for mange år siden, og nogle af ungernes små kreationer.

“En konge uden krone på.

Jo, med en tornekrone.

Hans livvagt er de mindste små,

og sangene hans trone.”

Johannes Johansen 1977På en stille mandag.

Jette

En weekend med fødselsdage

I dag fylder mit mellemste barn, Mette, år.

27 år er gået, siden hun kom til verden på Fredericia sygehus. Det er underligt at tænke tilbage på. Der er sket utroligt meget i den tid. Men det bedste ved tilbageblikket er, at se et ungt menneske med eget ståsted i livet, kommet rigtig godt i vej og som samtidig er super behageligt selskab 🙂

Åh jo, ens børn ses altid i et særligt lys – men det er egentlig også okay. De er jo en gave og en velsignelse og en kilde til evig bekymring. Men der hvor de er nu, så fylder glæden og stoltheden mest.

I dag går turen til Århus, så bliver der hygget med brunch og snak, inden turen går videre.

For det er ikke kun Mette, der holder fødseldag i denne weekend – Ole har fødselsdag i morgen. Så fortsætter festlighederne i det midtjyske – og så tager vi lige søndag med, hvor vi igen samles til brunch og badminton i Lalandia – det skal nok blive super hyggeligt og sjovt 🙂

At holde fødselsdag er at have en dag for sig selv, hvor man kan bestemme, hvad der skal ske og hvad der skal spises osv. Sådan er det i hvert fald hos os. Og vi nyder det.

Jeg har aldrig set en fødseldag, som noget med at “åh nej, nu bliver jeg et år ældre”. Nej fødselsdag er en god lejlighed til at mødes, og til at være lidt i centrum for en enkelt dag. Og smile og takke, hver gang en ønsker tillykke med dagen 🙂 For det sjove er, at det bliver man jo glad for, at nogen gør – altså ønsker tillykke – uanset hvor lidt eller meget man kender vedkommende.

Med ønsket om et festlig weekend – og dejlig optakt til påske

Jette 

Små tærter med ribs

Forleden var der – igen – menighedsrådsmøde 🙂 Og ud over at jeg altid bager et eller andet brød, så kommer der også en kage eller noget sødt på bordet. Denne gang i form af små fine tærter med ribs fyld og pynt.

Jeg har ribs liggende i fryseren, og det er ikke så ofte de kommer i brug, så jeg tænkte, at dette var et forsøg værd. Og kagerne blev fine og smagte godt, de var ikke for syrlige – det var min store frygt 🙂

Små tærter med ribs (10 stk.)

75 gr. ribs

35 gr. sukker

Ribs og sukker røres sammen og trækker natten over.

Tærtedej

125 gr. mel

65 gr. smør

25 gr. sukker

evt. lidt koldt vand

Kom mel og sukker i en skål og smuldr smørret heri til det ligner rasp. Samles hurtigt med lidt vand og varmen fra dine hænder. Lægges på køl og hviler, gerne til næste dag.

Frangipane

25 gr. mandelmel

25 gr. hvedemel

50 gr. sukker

50 gr. smør

1 æg

Det hele piskes sammen – jeg har lavet den budgetvenlige udgave og kommet lidt hvedemel i. I den klassiske opskrift er det udelukkende mandelmel, der bruges. Men det gik ok med at blande de to slags mel.

Ganache

50 gr. hvid chokolade

25 gr. ribsgele

1 spsk. fløde

Hak chokoladen groft. I en lille bitte gryde varmes gele og fløde op til næsten kogepunkt. Hæld det over chokoladen og pisk grundigt. Måske det skal have lidt hjælp fra mikroovnen, for at smelte al chokoladen. Afkøles inden den hældes over de små tærter

Tærtedejen udrulles tyndt og der udstikkes små cirkler (7 cm i diameter) og små muffinsforme beklædes med dejen. Jeg har arvet min mors gamle metalforme – de er så gode til formålet 🙂

Kom en tsk. ribs i hver og fordel frangipanen ovenpå.

Bager ca. 20 minutter ved 175 grader. Afkøler i formen.

Inden servering tages de ud af formen og ganachen fordeles på toppen og pyntes med lidt ribs.

Og så er der fine og festlige tærter – med lækker smag.

Der kan helt sikkert også bruges anden frugt i tærterne, men ribs var bestemt godkendt 🙂

God torsdag.

Jette

Forårsfornemmelser

Det må der næsten skrives om 🙂

I går var da den mest fantastiske dag!

I solen var der så lunt, at jeg kunne sidde ude. Frokosten blev spist på terrassen – selvom den stadig er i vinterhi, men stol og bord havde overvintret, så det var bare om at komme ud og sidde ned og nyde solen og varmen.

Et par glimt fra den fine dag:

Diva nød at spurte rundt på græsplænen

Hane og flittige høns skraber under de mange visne blade

Smukke gule krokus

og flotte lilla krokus

Og det er helt utroligt hvad sådan en dag med sol og varme gør ved en. Nu må foråret gerne komme, jeg glæder mig til at kunne sidde mere udenfor – og gå og pusle lidt om mine få blomster. At klippe roser ned, synes jeg altid er en god beskæftigelse. Og de vilde skud på æbletræerne skal også snart klippes ned.

Så selvom alting klippes ned, så er det også snart påske, og alting springer ud.

På en mere grå onsdag.

Jette

Boller med kokosmælk

Jeg ved ikke, hvorfor jeg slet ikke har tænkt den tanke før – men det har jeg ikke 🙂 At bruge kokosmælk på en anden måde end som ingrediens i gryderetter.

Men nu har jeg fået givet nye muligheder. Jeg faldt over en opskrift på nettet og kunne lige se muligheden, da jeg havde en åbnet dåse kokosmælk stående i køleskabet. Og holdbarheden er ikke så lang, når dåsen først er åbnet. Så jeg greb idéen og her kommer min opskrift på fine bløde boller med kokosmælk 🙂

7 boller

1 silkehønseæg ( eller 1 lille æg)

1 dl. kokosmælk

½ dl. vand

10 gr. gær

2 spsk. olie

1 spsk. sukker

1 tsk. groft salt

50 gr. fuldkornsmel

200 gr. hvedemel

Smuldr gær i kokosmælk og vand og rør det godt sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser – men kom hvedemelet i lidt af gangen. Ælt til du har en blød og lækker dej, den stilles til hævning et par timer. Æltes igennem igen og formes til boller. Jeg kom mine i en springform, så får man et fint rundt brød med brydeboller. Men de kan også sagtens bages på en helt almindelig plade 🙂 Efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader og bager ca. 20 minutter. Afkøler på en rist.

Lækre bløde boller – kokossmagen var næsten ikke til stede, så bollerne kan spises, lige når du har lyst.

På en smuk solskinsrig tirsdag morgen

Jette

Morgen læsning mandag morgen

Det har været en dejlig weekend 🙂

Nu er det en dejlig mandag morgen, hvor der er tid til at læse lidt, inden jeg skal til et usædvanligt møde. Præsteforeningen har inviteret landets præster til møde om den kommende mulige konflikt. Det er aldrig sket før – i en sådan anledning – så det bliver interessant at være med til. Også blot at få nogle faktuelle oplysninger med hjem. Jeg er tjenestemand, så jeg bliver ikke som sådan ramt eller involveret, men det kan kirkens øvrige personale blive. Og så er det fint nok at vide, hvad der er op og ned.

Men inden da – så fik jeg læst lidt i min nyindkøbte bog “Slip livet løs” af Preben Kok. Jeg mødte ham til kirkehøjskole i lørdags og hørte ham fortælle om bogen – og tanken med at slippe livet løs. Hans pointe er, at det er svært for os moderne mennesker – primært fordi vi vil være herre i eget hus. Men at være herre i eget hus betyder, at man har magten til at gøre. Men også har skylden, når noget ikke lykkes. De to ting hænger sammen.

Og dermed også, hvis vi vender dem om – at hvis vi ikke har magten, så har vi heller ikke skylden. Og det kan der være en stor befrielse i ind imellem at opleve.

Preben Kok er pensioneret sogne- og sygehuspræst – og han fortalte blandt andet om, at hvis man spørger alvorligt syge mennesker, så mener op til 50 % af dem, at det er deres egen skyld, at de har det, som de har det! Og hvor hans tanke er – at det er ikke altid menneskets egen skyld, at det går, som det gør. Der er uretfærdighed til. Der sker ting, vi ikke kan eller skal tage ansvar for. Men som vi må tage til efterretning – hvis kan bruge det udtryk her. 

Der kan ligge en befrielse i ikke at skulle tage al skyld på sig i svære situationer. Magtesløshed er også en mulighed. Og det er okay at være der. Og hans påstand er, at den erkendelse ind imellem kan være begyndelsen på at se nye muligheder.

Som han skriver:

“Det kan føles som en lettelse at være magtesløs – og måske derfra også at kunne øjne “miraklet”, hvis det indtræffer. Og lige dér kan livet slippes løs” (p. 31)

Det er spændende tanker. Men som altid når noget genviges kort – med fare for at lyde for forenklet.

Men jeg tror nu alligevel, at vi alle kan have godt af at tænke lidt over – hvordan livet slippes løs!

På en smuk kold mandag.

Jette

Fredag formiddag

På en ualmindelig kold fredag formiddag er det meget rart at sidde indenfor. Hønsene er lukket ud, de er ret hårdføre og tager vejret som det er 🙂

Modsat hund, kat og menneske – vi nyder varmen på kontoret.

Velvidende, at jeg har en begravelse senere i dag – og det er bare altid koldt på en kirkegård, og i dag vil det være bidnede koldt. Men trods det, skal det nok blive en ordenligt og god begravelse.

Men lige nu – da er det rart at være her 🙂 Mit kontor er ikke særlig rydeligt, men som det gælder i sommerhuset, så gælder det også her, at de fleste ting har en historie og jeg er glade for dem.

Hoptimisten er en fødselsdagsgave – englen, med den brækkede vingepids, er en julegave – og lerfuglen er lavet af Trine, for mange år siden 🙂

 – Og så er der alt papiret, som ligger spredt. Men jeg ved nogenlunde, hvor hvad gemmer sig 🙂

Håber du har mulighed for at opholde dig et lunt sted – i dette kolde forår.

God weekend.

Jette

Aioli – hvor svært kan det være ?

Jeg ved godt, at jeg lyder mere kæk end jeg normalt gør. Men lige præcis aioli er jeg gået uden om, når det skulle være hjemmelavet.

Aioli er et andet ord for mayonnaise, og jeg har altid ment, at det var frygtelig vanskeligt at lave.

Men inspireret af gårsdagens indlæg fik jeg lyst til at udfordre hønsenes fine æg og mine egner evner 🙂

Tillige kan aiolien bruges i dag, hvor der holdes fernisering i anledning af, at konfirmandernes små ikoner afsløres.

Nypisket aioli

Aioli

½ tsk groft salt

1 helt silkehønseæg

½ tsk. sennep

½ fed presset hvidløg

1 tsk. hvidvinseddike

Ca 110 ml. neutral olie (jeg brugte solsikkeolie)

I en skål kommes æg, salt, sennep, eddike og presset hvidløg. Det hele piskes godt sammen. Håndkraft og piskeris. Kom et par dråber olie i og pisk videre. Endnu en gang tilsættes et par dråber olie, og der piskes. Herefter øges mængden af olie, mens der piskes grundigt. Langsomt begynder massen at stivne, og det får til sidst en fin lækker konsistens.

Smages til og sættes til afkøling.

Afkølet aioli og dagens høst af silkehønseæg 🙂

Og så er der super lækker dip – til grissini eller pommes frites eller grøntsagsstave. Det er vist kun fantasien, der sætter grænser.

God torsdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal