Det har været en dejlig weekend 🙂

Nu er det en dejlig mandag morgen, hvor der er tid til at læse lidt, inden jeg skal til et usædvanligt møde. Præsteforeningen har inviteret landets præster til møde om den kommende mulige konflikt. Det er aldrig sket før – i en sådan anledning – så det bliver interessant at være med til. Også blot at få nogle faktuelle oplysninger med hjem. Jeg er tjenestemand, så jeg bliver ikke som sådan ramt eller involveret, men det kan kirkens øvrige personale blive. Og så er det fint nok at vide, hvad der er op og ned.

Men inden da – så fik jeg læst lidt i min nyindkøbte bog “Slip livet løs” af Preben Kok. Jeg mødte ham til kirkehøjskole i lørdags og hørte ham fortælle om bogen – og tanken med at slippe livet løs. Hans pointe er, at det er svært for os moderne mennesker – primært fordi vi vil være herre i eget hus. Men at være herre i eget hus betyder, at man har magten til at gøre. Men også har skylden, når noget ikke lykkes. De to ting hænger sammen.

Og dermed også, hvis vi vender dem om – at hvis vi ikke har magten, så har vi heller ikke skylden. Og det kan der være en stor befrielse i ind imellem at opleve.

Preben Kok er pensioneret sogne- og sygehuspræst – og han fortalte blandt andet om, at hvis man spørger alvorligt syge mennesker, så mener op til 50 % af dem, at det er deres egen skyld, at de har det, som de har det! Og hvor hans tanke er – at det er ikke altid menneskets egen skyld, at det går, som det gør. Der er uretfærdighed til. Der sker ting, vi ikke kan eller skal tage ansvar for. Men som vi må tage til efterretning – hvis kan bruge det udtryk her. 

Der kan ligge en befrielse i ikke at skulle tage al skyld på sig i svære situationer. Magtesløshed er også en mulighed. Og det er okay at være der. Og hans påstand er, at den erkendelse ind imellem kan være begyndelsen på at se nye muligheder.

Som han skriver:

“Det kan føles som en lettelse at være magtesløs – og måske derfra også at kunne øjne “miraklet”, hvis det indtræffer. Og lige dér kan livet slippes løs” (p. 31)

Det er spændende tanker. Men som altid når noget genviges kort – med fare for at lyde for forenklet.

Men jeg tror nu alligevel, at vi alle kan have godt af at tænke lidt over – hvordan livet slippes løs!

På en smuk kold mandag.

Jette