diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juni 2019 Side 1 af 2

Fredagens bagværk

Det har været en spændende dag – med aftaler og møder, der strækker sig fra at tale med en journalist til en bankrådgiver – og slutter i eftermiddag med en fin lille fyraftensgudstjeneste 🙂

Og ind imellem det hele, er der også blevet bagt – det er altid godt 🙂

Brød til mig selv – et ægte “mor”brød, som mine børn siger. Fyldt med nødder, kerner og rosiner – det er godt. Jeg lavede dejen i aftes, lod den stå i køleskab natten over, og bagte så brødet i morges, efter at det lige havde fået stuetemperaturen tilbage. Det er blevet et super lækkert brød. Opskriften minder om denne, men altså blot hævet i køleskab natten over i stedet for – og så æltede jeg den ikke. Den blev kun rørt sammen, så der skal ikke helt så meget hvedemel i, som der står i opskriften.

Glutenfri cookies – bagte jeg første gang, da jeg hjalp min veninde med at flytte. Men da nåede vi aldrig rigtig at få sat os ned og smagt dem. Nu kommer hun forbi til kaffe, og så er der endelig mulighed for at få dem bedømt 🙂

Rabarberkage – den har jeg efterhånden bagt mange gange. Men den er også god. I eftermiddag bliver den serveret til kaffen efter gudstjenesten. Jeg håber, den rækker og at den falder i kirkegængernes smag 🙂

I morgen skal der bages igen – en kage til menighedsrådenes årlige ekskursion. Det bliver også med rabarber – og opskriften følger i næste uge.

God og sommerlig weekend.

Jette

En god morgen

Det er de fleste af mine morgener nu 🙂 Men det er ingen hemmelighed, at jeg nyder at være i sommerhuset, og at vågne op og begynde dagen der, det er virkelig begyndelsen på en god dag 🙂

Det var sådan i dag. De næste airbnb gæster kommer i morgen, så jeg var nede lige at gøre det sidste klar. Og benyttede muligheden for selv at få en overnatning dernede.

Sammen med Diva. Hun ved godt, hvor det er godt at ligge – i hjørnet af sofaen 🙂

Det var begrænset, hvor meget jeg skulle nå, så der var tid til at få læst en bog færdig.

Bogen er skrevet af Morten Albæk og hedder: “Ét liv, én tid, ét menneske” En interessant bog – til tider lidt filosofisk, men alligevel rimelig let at gå til.

Hans tese er, at vi har glemt, hvordan vi lever et meningsfuldt liv. Det handler meget i forhold til vores arbejde – at vi bare arbejder derudaf, uden at forholde os til om det giver mening for os, gør os godt og gør os tilfredse. Og dermed taler han også om noget andet end tallene på bundlinjen, om virksomheden giver overskud. Men hvor hans pointe er, at hvor medarbejdere kan se sig selv som en del af virksomhedens historie og værdisæt, og gerne vil arbejde for de mål og målsætninger som er givet – det giver også et godt slutresultat. Overskud. Men hvor fokus har været et andet på vej derhen. Ikke mest muligt på kortest tid – men mest muligt, alt imens at medarbejderen trivedes i sit job, og gerne ville yde sit.

Jeg tror han har ret i meget af det, han siger. Og ikke mindst med hensyn til, at vi har kun et liv, en tid og er et menneske. Vi kan ikke dele os i tre dele og kun være noget en del af tiden. Jeg er mig, både når jeg er alene på kontoret og når jeg er ude blandt andre – og igen, når jeg sidder i sofaen og strikker. Og den tid, jeg vælger at bruge på noget, har jeg så valgt ikke at bruge på noget andet. Den måde at forstå mennesker på, er også med til at skubbe til dette med, at vi er, hvad vi laver eller arbejder med. Nej, vi er meget mere, og det hele hænger sammen og er en helhed.

Jeg læste et andet sted for nylig – at den tanke med, at vores liv er indrettet 8 – 8 – 8 ikke længere holder. 8 timers søvn, 8 timers fritid, 8 timers arbejde. Det hele er blevet meget mere flydende – alene på grund af digitatiliseringen. Vi kan være på 24-7. Så vi er udfordret.

En overskrift som “Ét liv, én tid, ét menneske” er fin at tænke lidt over. Hvad er det, som giver mening for mig i det ene liv, jeg har og den tid, der er tilmålt mig.

Det kunne være spændende at have en snak om det 🙂

God torsdag.

Jette

Sommerligt syltetøj

Hold nu op, hvor er det blevet sommer 🙂 med mulighed for at sidde ude under et træ og læse en bog. Sove med åbne vinduer, og høre fuglene synge tidligt som sent. En skøn tid.

Det er også denne tid, hvor der er lidt stille i den digitale verden – for det er bare ikke så spændende at sidde foran computeren hele dagen, når græsset er grønt og vinden lun – så er det skønnere at være ude 🙂

På turen rundt i haven fandt jeg nogle få jordbær, på planter, der står spredt rundt omkring. Uden system overhovedet 🙂 De få bær blev suppleret med lidt bær fra fryseren. Her lå også ribs, som lige kom i brug.

Jordbær/ribs syltetøj (to mikro glas)

150 gr. jordbær

75 gr. ribs

50 gr. sukker

evt. 1 tsk. chiafrø

Kom jordbær og ribs i en lille gryde og drys med sukker og lad dem stå et par timer. Bring så gryden i kog, og lad det simre små fem minutter. Jeg blender mit syltetøj, så bliver det mere ensartet, og og det passer fint her i familien 🙂 Tilsæt så chiafrøene og rør rundt, inden syltetøjet kommes på rene glas, der er skyllet i spiritus (for at forhindre at syltetøjet så let mugner)

Syltetøjet er en let syrlig, og jeg synes det smager dejligt på en hjemmebagt bolle.

Chiafrøene – ja, det var et tip jeg så i en kogebog, hvor det blev brugt i en kompot. Og eftersom frøene suger ret meget væske, så kan de være med til at stivne syltetøjet lidt. Men jeg ved ikke, hvad de gør for holdbarheden – jeg tænker, det er bedst at spise den lille portion syltetøj her inden for et par uger.

Men det vil også være spist inden da 🙂 

På en sommerlig dag.

Jette

En ny opskrift.

Der er altid noget spændende ved at stå med en ny opskrift i hænderne – især, når det er en, man har lyst til at afprøve.  Fordi man har smagt den, og nu gerne vil forsøge at gøre opskriftens ejermand kunsten efter 🙂

Sådan en opskrift fik jeg i går – og jeg glæder mig til at skulle bage kagen i løbet af ugen.

At få en opskrift, som stammer fra en families hjemme skrevne kogebog, er interessant. For hvordan er den skerevet, og hvor deltaljeret er den fortalt. Og her afslører det sig, at man vist førhen havde en vis naturlig forudviden om, hvordan man rørte en kage sammen. Forklaringer undervejs er der nemlig ikke mange af 🙂

Det samme gjorde sig gældende, da jeg fik en opskrift fra Oles familie – på en guldlagkage. Her var det også lidt sparsomt med forklaringerne 🙂

Men så må man jo forsøge sig frem – og glæde sig over, at det ikke er den første kage, man bager 🙂

Rabarberne til den nye kage er blevet hentet. Min gamle graver har en plante i haven, som er flittig leverandør af fine stilke. Dejligt.

Og lige en sidste sjov detalje til opskriften, jeg fik. Dialekten slår igennem – der skrives en ildfastfad, og ikke et ildfastfad. Og jeg er sikker på, at det ikke er en slåfejl, men en charmerende sproglig forskellighed 🙂

God tirsdag.

Jette

Sankt Hans dag

Jeg tror, at Sankt Hans har fået en opblomstring. Jeg synes, der tales mere om det og man kunne se ret mange bål, rundt om i aftes. Det er stadig langt fra julens overmåde eksponering – men der er noget godt ved også at have noget at samle sig om her i midsommeren. Og i går var da bare den fineste dag og aften.

I dag er det så Johannes Døberens fødselsdag – den går stille hen 🙂

Vi var i sommerhus i går – så det er små glimt derfra, der kommer her. Vi hyggede os i solen, alt imens der også blev klippet hæk og slået græs. Og kigget efter flyvende insekter i mit lille blomsterhøjbed. Og kigger man godt efter, er der en lille bi – eller noget i den familie – der har hovedet helt inde i den lille blomst. Og straks efter var den ude igen og videre til den næste. Og det var jo netop håbet med det bed, at det kunne give føde til bier og flyvende insekter, så dejligt at se, at det lykkedes.

Hækken er ikke en traditionel hæk – mere et levende hegn. Med blandet vækst. Mange syrener, noget gyvel og brombær og brændenælder – de sidste er ikke helt så velkomne, men hvad, til sammen danner det jo en tæt og fin afgrænsning mellem naboens og min grund.

Der røg også et par ærteblomster med, da hækklipperen kom forbi – men så kom de i en fin vase, og pynter på terrassen i stedet 🙂

Aftenen sluttede på stranden, hvor der var lavet bål. Hen over forsommeren har sommerhusejerne kunnet lægge deres haveafklip i en stor bunke, og det blev så brændt af i aftes. Og det brændte så fint – i stærk kontrast til sidste år, hvor det lige netop Sankt Hans aften var koldt og blæsende, og ikke noget bål!

Omkring bålet blev der sunget tre sommersange – en dejlig tradition, og godt, at det bliver holdt i hævd.

God mandag.

Jette

Efter første udlejning

Det hele er gået lidt hurtigt – siden jeg besluttede mig for at tilmelde Kærnehuset til airbnb til at de første bookinger indløb og så til nu, hvor de første gæster har været i huset. Det har været spændende og taget noget tid 🙂 Men nu er det administrative ved at være på plads, så nu er det mere det praktiske, der venter.

Og jeg var naturligvis meget spændt på, hvordan ville huset se ud, efter at nogen jeg ikke kendte og ikke mødte, havde overnattet i huset. Det var heldigvis en stor positiv overraskelse. Det var stort set ikke at se, at der havde været besøg, alt var ryddet op, og sengetøjet havde de tilmed også taget af og lagt fint. Og så havde hun skrevet en sød hilsen.

Jeg havde ikke fået lagt en gæstebog derned, så hun havde skrevet på et stykke papir – men nu er gæstebogen klar, hvis andre har lyst til at skrive noget 🙂

Men det var lige til at gå til, da jeg kom derned i går. Og selv om noget skal laves, så er det mest af alt bare dejligt have en lejlighed til selv at komme en tur i sommerhus. Diva var med, og vi nød en skøn sommeraften.

Efter nogle dage med kraftig regn og blæst så var der blevet rodet op i havbunden, så langs med vandkanten lå der helt frisk tang.

Og i åen var der godt med vand. Der er kommet kvæg nede på engen, og det er tydeligt, at jorden er meget våd, for det er helt æltet sammen nogen steder.

I sommerhusets ene højbed er der roser. Planen er, at det skal fyldes helt med roser, men der er lidt vej endnu. Men reformationsroserne står fint, og blomstrer netop nu med deres pink/hvide blomster. Jeg synes de er så fine.

Så ud over at skifte sengetøj og ordne toilet – så var der også god tid til at læse og strikke. Hvis det fortsætter på denne måde – at være airbnb vært – så er jeg det med glæde.

Jeg tænker også, at det giver lidt liv til området og måske lidt handel til den lokale brugs, og det er da også meget meget godt. At være vært, er jeg af mange gode grunde, men der er selvfølgelig også en lille økonomisk gevinst ved det. Det er da også meget rart 🙂

Nu venter til gengæld søndagens prædiken – om den rige mand og Lazarus. Det må jeg hellere få tænkt over og skrevet om.

God weekend.

Jette

En sommerlig kage

I eftermiddag venter endnu et møde – denne gang handler det om præstegårdens ve og vel 🙂 Det er en konstant opgave at passe på præstegården, det er et gammelt hus ca. 100 år – og der er mange km2 at holde øje med.

Til kaffen bliver det i dag en virkelig sommerlig kage, de serveres. En pavlova. Det er absolut ikke stor bagekunst – men det smager ret godt 🙂 Marengs, friske bær og flødeskum! Det går vist med de fleste. Et kig tilbage i arkivet viste, at for fem år siden lavede jeg præcis samme kage. I dag blev marcipanen udskiftet med lidt lys nøddechokolade – men det fungerer bestemt også.

Jordbærene er hentet hos den lokale vejbod. Det er ikke billigere at handle der, men transporten er nærmest ikke eksisternede, marken ligger lige ved siden af boden – og jeg hentede bærene på cykel, så lige her CO2 aftrykket ikke stort.

Tillige var jeg så heldig at nå hjem, inden der kom en byge – det er temmelig ustadigt vejr. Men pyt, jeg nyder sommeren alligevel.

Dette med at handle og spise lokalt har jeg skrevet om her – for flere år siden. Men det er bestemt ikke blevet mindre relevant. Og lige nu, da bugner det med lækre lokale grøntsager. Selv i mit lille højbed er der timian, purløg og persille – og meget snart kartofler. Det er da skønt 🙂

God torsdag.

Jette

Jordbærtærte

Det er bare sæson for jordbær nu – de ser ud som nye jordbær skal, de dufter og smager dejligt. Og så lyser jordbær op på enhver kage. Som til et langt menighedsrådsmøde med blandt andet budgetlægning på dagsordenen 🙂

Forleden lavede jeg mørdej, og brugte noget til en rabarber kage. I går brugte jeg resten til denne jordbærtærte. Den er let at lave.

Ud over tærten var der til mødet også grove boller og en hvid pizza med løg og asparges. Den synes jeg er vældig god på denne tid af året. Og asparges har kun kort tid tilbage, så stopper høsten af friske asparges. Så det er med at nyde dem 🙂

Jordbærtærte (8 pers.)

Mørdej

Mazarinmasse

125 gr. rørsukker

1 tsk. vaniljesukker

100 gr. smør

75 gr. mandelmel

50 gr. hvedemel

2 små æg

Rør sukker, vaniljesukker og smør godt sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt mellem hvert æg. Kom mel og mandelmel i dejen og vend det hele godt sammen.

Rul mørdejen ud og beklæd en tærteform (21 cm i diameter) med dejen. Der vil være dej i overskud – gem det i køleskab til en anden dag 🙂

Fordel mazainmassen i formen og glat den ud. Bag tærten ved 175 grader ca. 40 minutter. Lad den køle af i formen.

4-500 gr. jordbær

Ribsgele

Rens jordbær og del dem i halve. Tag den kolde tærte ud af formen og sæt den på et serveringsfad. Fordel jordbærene på kagen, de må gerne toppes lidt op.

Lun 1 dl. ribsgele og fordel den over jordbærene.

Det blev en fin og farvestrålende tærte. Jeg synes, dejen måske godt kunne have været lidt mere fast – men den smagte nu fint trods alt 🙂

På en lunefuld sommerdag.

Jette

En lun junimorgen

Det er virkelig en skøn tid på året 🙂 Jeg er vild med de lange lyse dage og aftner – og nætterne, der aldrig er helt mørke. Og når vejret så tilligemed er mildt og solrigt – som de sidste par dage – så er det bare fint at være mig 🙂

“Den lange lyse sommerdag

af solen gennemglødet

så smukt forvandlet til en smag

af kærlighed i brødet:

Det synger i mit blod,

at livets Gud er god

og under mig en lykkedag på jorden!” ( 100 salmer, Lars Busk Sørensen)

Det er et vers fra en ny salme, og som meget godt beskriver den tilstand, vi kan være i på denne tid af året. Solen varmer os og gør os godt – og giver os en fornemmelse af, at vi har fået meget givet. “En lykkedag på jorden” skriver forfatteren – og det har han måttet høre for. Det er ikke sådan et typisk ord fra salmeverdenen – men jeg synes nu, det meget godt beskriver en dejlig sommerdag.

Som at åbne døren tidlig morgen og mærke den lune luft. Sige godmorgen til hønsene, der bare gerne vil ud og undersøge verden. Gå en runde i haven – som gror flittigt, med alt muligt – og glæde sig over store pæoner og i dag: Min klematis. Den er også væltet. Eller rettere det er flere år siden, den er vokset op af væggen, nu ligger den på jorden. Men er til gengæld mere flittig med at give blomster. Og hvor er de fine 🙂

En lykkedag på jorden – er også at have gode ting at give sig til, skønne mennesker at tale med og en hund, der følger en 🙂

God tirsdag.

Jette

Kærnehuset på airbnb

Hvad ?!?

Hvis du havde spurgt mig for 4 år siden, da jeg begyndte at drømme om sommerhus og endelig fandt en fin grund, så ville jeg aldrig have tænkt på, at huset sidenhen kunne lejes ud.

Jeg tænkte, at det lille sommerhus ville være mit/vores og bruges af familien. Det bliver det også – du læser jævnligt her om besøg i sommerhuset, for jeg nyder at være dernede. Dufte træet, se vandet, mærke vinden og bare vide – det er mit hus 🙂 Men der er også mange dage, hvor der ikke er nogen i huset.

Og der er løbet meget vand i åen siden da. Jeg har tænkt mange tanker om bæredygtighed efter at byggeprojektet kom ind i mit liv. Hvordan bygge bedst med hensyntagen til natur og miljø og klima? Og senest er jeg begyndt at interessere mig lidt for zero waste – og tankerne om at bruge mindre og undgå affald. Eller i hvert fald sørge for at sortere det grundigt.

Og en af tankerne i zero waste handler faktisk også om, at have noget, som ikke bliver brugt. Det er jo lidt spild af ressourcer, kan man godt sige. Og det er den tanke, der ligger bag beslutningen om at begynde at leje huset ud en eller to nætter ad gangen, her hen over sommeren.

Udlejningen foregår via airbnb. En internetportal, hvor mennesker over hele verden kan leje et værelse ud, hvis de har et stående tomt. Og man kan også booke et værelse samme sted. Airbnb betyder air bed and breakfast – og referer til, at det hele foregår på nettet. Der er ikke et konkret kontor et sted. Du kan læse mere om konceptet her – en artikel fra Idenyt, der er et par år gammel

.

Jeg er kommet godt fra start – eller rettere, jeg har fået en del bookinger 🙂 De første gæster ankommer i morgen, og det er jeg spændt på. Vil det fungere, vil de synes om huset, vil de efterlade det, som det var, da de kom – og alle sådanne spørgsmål.

Det kan jeg jo af gode grunde ikke vide – men når sæsonen slutter, laver jeg et indlæg, hvor jeg samler op på gode og mindre gode erfaringer på dette med at leje ud via airbnb.

Så nu er det muligt at booke en overnatning i det lille hus med det fine æblebillede – du kan læse mere om det her

Nye tider i Kærnehuset 🙂

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal