Måske du husker, at jeg for noget tid siden lånte bogen Zero Waste, og jeg fik den også læst. En interessant bog, hvor noget var mere relevant end andet. Men forfatteren havde fem principper, som hun brugte, når hun ville mindske familiens affaldsmængde. Og dem har jeg tænkt lidt over, for de giver faktisk god mening. Og så er det helt op til en selv, hvor meget eller lidt man vil gøre. Men det er muligt for os alle at gøre en forskel.

Forklaringerne til pricipperne er mine tanker, og derfor vil du sikkert kunne finde andre, som forklarer dem lidt anderledes 🙂 Men sådan her giver de mening for mig.

De fem Zero waste principper er – i prioriteret rækkefølge:

Refuse – sig nej tak til det, du alligevel bare smider ud, når du kommer hjem. Det er jeg ikke helt god til endnu 🙂 Her er hvad jeg lige fandt af reklameposer:

9 stk. som jeg har sagt ja-tak til, fordi dem kunne jeg jo bruge igen. Sandt nok, men det gør jeg ikke, for jeg har andre poser, som jeg hellere vil bruge. Så nu ryger de her poser til genbrug – fyldt med tøj til genbrug!

Men det er ikke helt let at undgå at få affald med hjem. For nylig købte jeg nogle bananer i løs vægt og lagde dem i min kurv – men da jeg kom op til kassen, lagde kassedamen dem straks i en plastikpose. Den havde jeg jo lige bevidst fravalgt – men jeg sagde ikke noget. Og fik en pose med hjem, som straks røg ud som blød plast. Vi er bare så vant til at få alt leveret i en plastpose – og det er altså ikke nødvendigt altid.

At mindske ens affaldsmængde begynder faktisk uden for en egen dør. Så vi tænker os om og kun tager det med hjem og indenfor, som vi virkelig har brug for, og ikke bare skiller os af med straks efter. Jo mindre tager med hjem, jo mindre skal der produceres – og det er til gavn for miljøet.

Reduce – hav ikke mere i dit hus, end du har brug for. Det er lidt den minimalistiske tankegang, der er i spil her. Jeg er på vej 🙂 Men når jeg bor i en kæmpe præstegård, så er der bare plads til rigtig mange ting!

Et kig i kælderen – hvor er der mange dåser, gamle urtepotteskjulere og ting, der ikke bruges 🙂

At minimere gælder mange områder. Også tøj og ting i alle afskygninger – at begynde at tænke over, hvad har jeg egentlig brug for. Og så ikke købe – bare for at købe. Det gør jeg nu heller ikke, jeg bliver så hurtigt træt at af gå i et storcenter 🙂

Reuse – genbrug, uden at det først skal laves om. Det er mest oplagt i mit køkken. Her gemmer jeg og genbruger tomme syltetøjsglas til det syltetøj, jeg selv laver.

Eller bruger glassene til opbevaring af alt fra mandler til kikærter. Måske du husker mit besøg i Bring bag – her er tanken den samme, at du kan medbringe din egen beholder og dermed spare emballagen.

Genbrug er faktisk også at begynde at reparere ting, der går i stykker. Det gjorde man før i tiden – men det er lidt gledet ud. Jeg tror dog ikke, at jeg kommer til at stoppe strømper, men en syning, der er gået op på et stykke tøj, den kan jeg godt reparere.

Recycle – aflever på genbrugsstation, affaldssorteret, så tingene kan blive smeltet om og brugt igen. Det gør vi alle i  større og mindre grad allerede. Samler pap og pair, dåser og metal, hård plast og blød plast.

Her er det en fordel at have god plads i huset – så jeg har kasser til tomme metaldåser og hård plast og samler blød plast i en stor pose. For så at tage det med på genbrugspladsen. Papkasserne er genbrug – fra brylluppet 🙂

Elektronik, pærer og alt muligt andet, der har været strøm til, afleveres også på genbrugspladsen.

Rot – et andet ord for at kompostere. Det er min kæphest, for jeg kan ikke forstå, hvorfor vi skal bruge energi på at brænde grønstsagsskræller og æbleskrog af – når de kan komme tilbage til natruen og blive til jord! Da jeg blev gift, fik vi en kompostbeholder i bryllupsgave! Og den bliver brugt flittigt.

På køkkenbordet har jeg min lille fine kompostspand, så det er så let at samle skræller, skaller og kaffegrums og så bære det udenfor.

Forår og oprydning hænger tit sammen – og det giver de her fem principper god anledning til at begynde på. Og det kan faktisk ses på mængden af den affald, der bliver hentet som dagrenovation. Den bliver mindre, når vi tænker lidt over, hvad vi gør med vores affald i dagligdagen.

Jeg håber ikke, at du synes, det er alt for frelst eller nørdet – men jeg tror, det er godt, hvis vi begynder aktivt at gøre noget omkring vores affald – i vores private huse.

Rigtig god weekend.

Jette