diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: maj 2019 Side 1 af 2

Morgen glimt

På en onsdag, hvor dagen bare har for få timer 🙂

Men at vågne op til dette indtryk – masser af sol gennem vinduet og lyden af fugle fløjt, og en hane, der galer, for nu er det morgen 🙂 Det er alt sammen med til, at det er lidt lettere at komme i gang 🙂

Og på vejen ud for at lukke hønsene ud, så fortsatte jeg mod øst, hvor solen virkelig kan ses. Og oplyste mine krydderurter og kartofler – der er på vej.

Der er intet særligt over min morgen som sådan – og alligevel, så er det da en velsignelse at kunne vågne op til disse syn.

Må du få en dejlig onsdag.

Jette

På glutenfrit bagekursus

I lørdags var min søster og jeg på bagekursus. Vi har før været på bagekursus hos Kring, men denne gang var målet et glutenfrit bagekursus. Her var formålet ikke at lave de fineste kager eller mest finurlige brød – nej det handlede mere grundlæggende om at blive dus med anderledes meltyper. Og ikke mindst – få dem til at blive til brød og boller.

Men som underviseren Mia meget rigtigt sagde, så var forventningsafstemning vigtig. For når der ikke bliver brugt rug i et brød, så er det ikke et rugbrød, og det smager heller ikke som et rugbrød. Men dermed ikke sagt, at der ikke kan bages super gode brød, der kan bruges i stedet for rugbrød. Men man må ikke forvente samme smag.

Kurset var arrangeret af Dansk cøliaki Forening, og underviseren havde selv haft glutenallergi de sidste 15 år. Og med en uddannelse som klinisk diætist, så vidste hun meget om, hvad der var sundt og godt, og hvad der var mindre godt. Og det var hendes fokus var – at brød og boller skulle være andet end ren stivelse. Der skulle også helst være noget fuldkorn, klid og skaldele.

Det var nye meltyper for mit vedkommende. Og generelt var alt melet også dyrere end almindeligt hvedemel.

Men det var typer som kikærtemel, boghvedemel, majsmel, havremel, qinoamel – og teffmel. Blandt andre. Teffmel er lavet af frøene fra en græsart, og det var ret fint at bage med.

Vi blev inddelt i små hold, og så afprøvede vi tolv forskellige opskrifter – altså hvert hold fik to opskrifter. Vi lavede en snackbar og et brød med surdej. Det sidste blev ret godt, og kan snildt bruges som alternativ til rugbrød. Jeg forsøger at bage det en anden gang – i en lidt mindre udgave 🙂

Inden vi gik hjem, blev der smagt på det hele. Og det var godt. Men alt nybagt er også i en klasse for sig 🙂

Den største udfordring ved glutenfri brød er jo, at få brødet til at hæve, når der ikke er gluten naturligt i melet. Her er loppefrøskaller vejen frem. De er ikke i mit køkkenskab endnu – så dem må jeg ud at finde.

Det var en spændende dag i et nyt univers. Og som altid hyggeligt at være i min søsters selskab 🙂

God dag.

Jette

Hjemmelavet rasp til rabarberkage

Jeg fortsætter lige med rabarber temaet – for der blev lavet meget kage forleden 🙂

Men som overskriften også siger – handler det her også om rasp. Tørt brød, der bliver anvendt igen. Det er blevet moderne i en Stop Madspild tid – men det har faktisk været kendt altid. At bruge hele brødet, også når det var blevet lidt tørt og kedeligt. At sætte tørt rugbrød i blød og lave øllebrød. Eller tørre endeskiven af franksbrødet og så knuse det og bruge det som rasp. Sådan gjorde min mor, da jeg voksede op på landet i 60’erne. Men så skete der jo noget med tiden, og gamle råd og metoder gled i baggrunden – for man kunne købe det hele i stedet. Øllebrødspulver og rasp i poser.

Men ikke her 🙂 Jeg tørrer brød – hvis ikke lige hønsene får det sidste. Jeg gemmer og samler sammen og kører det så på foodprosessoren, så det bliver en god rasp. Som kan bruges til drys oven på ovnretter – eller bruges til rasp i en æblekage – eller her en rabarberkage.

Rasp til brug i en kage:

100 gr. tørrede brødkrummer

25 gr. sukker

35 gr. smør

Bland rasp og sukker i en skål. Smelt smørret på panden og tilsæt rasp/sukker blandingen og lad det stege på panden ved god varme til det er lysebrunt og fint. Kommes i en skål og køler af.

Det kan bruges med det samme eller gemmes i en lufttætbeholder nogen tid. Men det er mest lækkert, når det er nylavet 🙂

Jeg sigter sommetider raspen, inden jeg rister den – for der vil altid være noget brød, som ikke bliver helt knust nok. Billedet viser også, at der er både små og store stykker rasp i den blanding.

Til rabarberkagen kogte jeg en kompot af 2/3 rabarber og 1/3 jordbær og lidt sukker. Det hele koges nogle minutter, og røres godt igennem. Kan eventuelt lige jævnes med en anelse kartoffelmel.

Kompotten lægges lagvis med ristet rasp og pyntes med flødeskum på toppen.

Det er enkelt og smager dejligt – men er umulgt at få et fint billede af 🙂

Nu venter weekenden – hvor min søster og jeg blandt andet skal deltage i et glutenfrit bagekursus. Det kommer der helt sikkert mere om i næste uge.

Men lige nu ønskes du en dejlig weekend.

Jette

Cheesecake med ribscurd og rabarber

I går var der både kirkesyn, præstegårdssyn og møde efterfølgende i begge menighedsråd. Så det blev en lang dag 🙂 Men dagen sluttede med kaffe og brød og kage.

Jeg havde besluttet mig for at lave rabarber tema – så det blev til en rabarberkage i stil med en klassisk æblekage, en cheesecake med ribscurd og langtids bagte rabarber og masser af hvid chokolade 🙂 og endelig mit hjemmelavede rabarber-jordbær syltetøj.

Og det hele smagte dejligt, og det var rart at kunne slutte dagen af med så mange lækkerier. Menighedsrådet var jo igen testsmagere – “det er vi gerne :-)” var svaret.

Min cheesecake blev fin – men havde den været med i den store bagedyst havde der været krise – for noget af fyldet løb ud, over kanten og ned på fadet.

Du får opskriften som jeg gjorde – men næste gang vil jeg nok overveje at skære ned på mængden af ribscurd – eller måske helt udelade den. Men det smagte nu godt, og bragte lidt syrlighed til den søde hvide chokolade.

Jeg tog udgangspunkt i denne cheesecake – men ændrede fyldet og brugte husblas i stedet for agar-agar. Ribscurden har jeg set i bogen “Vegetarisk Junk food”, og så formindsket opskriften.

Cheesecake med ribscurd og rabarber ( 6-7 personer)

150 gr. digestive eller havrekiks

75 gr. smør

Knus kiksene, smelt smørret og bland kiksene heri. Sæt en ring fra en springform (diameter 21 cm) på serveringsfadet, beklæd med bageplast og fordel så kikseblandingen i bunden. Pres sammen og lad den stivne, gerne til næste dag.

Ribscurd

200 gr. ribs (gerne frost)

1 spsk. vand

1 spsk. citronsaft

25 gr. smør

40 gr. sukker

2 tsk. majsstivelse

2 tsk. koldt vand

1 lille æggeblomme

Kom ribs, vand og citronsaft i en gryde og kog det ca. 5 minutter. Hæld det i en sigte og lad det dryppe af. Kom saften og sukker tilbage i gryden og kog ca. 5 minutter under låg. Tag af varmen og kom smørret i og lad det smelte. Rør majsstivelse ud i vandet og rør det i ribsblandingen sammen med æggeblommen. Pisk godt og sæt det over varmen til det næsten koger – og tykner. Køler af, inden ca. ½ kommes på den kolde kiksebund.

100 gr. langtidsbagte rabarber

Ostecreme

2 husblas

1 tsk. citronsaft

75 gr. hvid chokolade

1 tsk. vaniljesukker

60 gr. flormelis

1½ dl. creme fraiche (9 %)

150 gr. flødeost

1½ dl. piskefløde

Sæt husblas i blød i koldt vand. Smelt chokoladen over vandbad. Pisk fløden til flødeskum. Kom flødeost, vaniljesukker og flormelis i en skål og pisk det sammen. Smelt husblas med det vand, der hænger ved – det gøres let i mikroovn. Køl det af med citronsaft og med et par skefulde cremefraiche. Pisk det sammen med flødeosteblandingen. Tilsæt det smeltede chokolade og pisk grundigt sammen. Vend til sidst flødeskummet i.

Fordel halvdelen af cremen på kiksebunden og fordel så langtidsbagte rabarber ovenpå og top med det sidste ostecreme. (Rabarberne kan også vendes i cremen inden den fordeles på kiksebunden) Sæt kagen på køl nogle timer.

Skær med en tynd kniv langs kageplasten og fjern så ring og kageplast. Pynt kagen efter fri fantasi. Jeg havde lidt marengs toppe og lavede lidt hvid chokoladepynt og dryssede til sidst med lidt frysetørret hindbærstøv.

Cheesecake smager bare altid godt, hvis du spørger mig 🙂

På en lidt roligere torsdag.

Jette

Morgen i maj

Disse dage – skønne og grønne – fyldt med farve og fuglefløjt. Det er virkelig en fornøjelse at bevæge sig udenfor. I går var den fineste solskinsdag – her til morgen lidt overskyet. Men lunt og med masser af grønt at kigge på og dufte til.

Jeg tog en rundtur i haven. Haven er en af den slags haver, der meget passer sig selv 🙂 Min indsats er meget lille, men på forunderlig vis, så kommer det ene og andet frem alligevel og spreder glæde.

Morgen i maj, når det grønnes – en salmelinje, som rammer så fint.

Men maj har været lunefuld – det er blevet til 8 nætter med nattefrost. Det var mine kartofler ikke glade for, men det ser nu ud til at de har genfundet energien 🙂 Nu er det mere hønsenes sandbadning, der skubber til dem og gør bladene mere sorte end grønne 🙂

Der er kun tre høns – der mangler en her 🙂 – der går frit lige nu, den sidste ruger. Så jeg venter spændt på at se, om det skulle lykkes i år at få et par nye kyllinger. Det vil da være dejligt.

Og så har jeg opdaget, at hanen nyder mælkebøttefrø 🙂 Den guffer lige et halvt hovede en gang i mellem. Og der er nok af dem i præstegårdshaven 🙂

Der er også mange buske og træer, der lige står og venter på at springe ud – sneboldene er næsten hvide, rhododendron knopper, der næsten er foldet ud. Og hyldeblomst – det varer ikke længe, før der kan plukkes og laves hyldeblomstsaft.

Valmuen er helt overvældende med alle sine røde blade.

Og til sidst et vers fra en ny salme – som også så fint rammer maj måneds dejlighed.

“Når æbletræets hvide gren

strør blomster på min trappesten

og luften har det lyse skær

af nyudsprungne bøgetræer –

så ved jeg det igen er maj

og sommer er på vej. (Fra: 100 salmer)

Ønsker dig den fineste maj dag.

Jette

Konfirmationer

Den forgangne weekend har været fyldt med glade konfirmander over det ganske land – det er jeg helt sikker på 🙂 Efter at have været med til to konfirmationsfester og selv haft to konfirmationsgudstjenester, så er fornemmelsen ret tydelig.

Mine egne konfirmander var søde og spændte og det hele gik som det skulle. Og festligt er det. Både for konfirmander og deres forældre og gæster. Og det er rørende at se, hvor meget netop familien og gæsterne betyder for de unge mennesker. De er bare så glade for, at dem de kender og holder af er med omkring dem og deler dagen med dem.

Nu er konfirmanderne sendt godt ud i verden – skal til at stå på egne ben. Og det skal de nok gøre. Hver konfirmand havde valgt sit konfirmationsord – og jeg nåede lige at spotte, at en også havde fået det skrevet på sin helt nye salmebog. Hvor så det fint ud. Og en god ide.

I år havde 1/3 af dem valgt samme ord – uafhængigt af hinanden. Men det er også et ord, der kan forstås ret umiddelbart. Det er fra Paulus’ brev til Romerne og lyder:

“Lad dig ikke overvinde af det onde, men overvind det onde med det gode.”

At have den tilgang til livet og have det ord som pejlemærke – det er meget værdifuldt.

Weekenden bød også på lidt tid i sommerhus 🙂 Og netop nu er der syrener alle steder – og Sydfyn har i den grad mange blomstrende syrener og hele syrenhegn. Jeg tog et par grene med ind og satte i mine små Kähler vaser. De er en bryllupsgave – så når de bruges, bliver jeg altid lige mindet om en skøn dag for snart tre år siden.

Frokosten kunne spises på terrassen 🙂 Det var faktisk første gang i år, så det var virkelig dejligt. Det var en stop-madspild galette, fyldt med hvad køleskabet formåede. Dejen var købt færdig – fundet i en Lild kasse med nedsatte varer. Det var butterdej, men det kunne også fint bruges.

Jeg glæder mig til flere frokoster på terrassen 🙂

God mandag.

Jette

Store bededag

Det er en lidt speciel helligdag – mest af alt, fordi det er en samling af mange små helligdage, og dermed har den ikke sin egen helt særlige anledning sådan i forhold til Jesu livshistorie. Men det er en dejlig dag midt i foråret – og giver jo en lidt forlænget weekend til de fleste 🙂

Og så er der traditionen med de varme hveder. Det er virkelig blevet in at bage hveder – og spise dem – i hvert fald i forhold til, da jeg var barn. Men det er også super hyggeligt, og jeg synes det er godt, når det lykkes at knytte noget mad og noget fællesskab sammen med en helligdag.

Så der er blevet bagt hveder til i aften 🙂 Og så er der blevet lavet syltetøj. Helt nykogt. Skulle det have været helt perfekt, så af friske rabarber og jordbær – det havde jeg ikke. Men fryseren kom mig til undsætning. Så til aftenkaffen serveres der både hjemmebagte hveder og hjemmelavet syltetøj 🙂

Rabarber-jordbær syltetøj (et lille glas)

100 gr. rabarber (evt. frost)

50 gr. jordbær (evt. frost)

65 gr. rørsukker

evt. lidt vaniljekorn

Rabarberne skæres i mindre stykker og kommes i en gryde sammen med de øvrige ingredienser. Lad det gerne stå og trække et par timer, inden det koges op. Simrer under låg 5-10 minutter. Køler lidt af og kommer så en tur i minihakkeren. Så får det en dejlig konsistens, så det bliver på brødet 🙂 Kommes i et glas og opbevares i køleskab. (Glasset er genbrug :-))

Nu er jeg ved at være klar til at holde gudstjeneste i morgen – og to konfirmationsgudstjenester på søndag. Og derimellem en tur i sommerhus 🙂 Lyder det ikke som en god weekend 🙂 ?

God store bededags ferie til dig.

Jette

Grønne glimt fra Paris

Vel hjemme igen, går der lidt tid med at fordøje de mange indtryk, jeg har fået efter en skøn weekend i Paris.

Lige nu sidder jeg og kigger ud på den smukkeste blå himmel, grøn bøgehæk og nyudsprungne træer – Danmark kan altså også sagtens være med, når det handler om skønne indtryk 🙂

Ferieminder er mest interessante for dem, der selv har været med – så her kommer i stedet nogle få grønne glimt. For det var også en tur, hvor det vegetariske og veganske køkken blev afprøvet. Men også grøn natur – jeg blev forundret over, hvor mange store træer, der var langs rigtig mange veje i centrum af Paris. De er med til at skabe en dejligt stemning i byen.

Siden sidste besøg i 2014 – så var Eiffeltårnet blevet hegnet ind. Det er lidt ærgerligt, at det er nødvendigt, men terror truslen bliver taget meget alvorligt her.

Triumfbuen står som en enormt vartegn for byen. En kæmpe rundkørsel omkring den, og træer, der bløder det hele lidt op.

På Exki spiste vi frokost en dag. En vegetarisk kæde, med okay udvalg af grønne retter. Mit brød var dog noget tørt, men oplevelsen på stedet var helt fin. Meget rustik. Bakken fortæller, at den er fremstillet af organisk affald og papir – for derigennem at være med til at nedsætte det globale fodaftryk. Bestikket på restauranten var af træ og tallerkner og krus af genbrugspap.

I’et i deres navn var i øvrigt en gulerod 🙂 lidt sjovt tænkt.

Og så spiste vi aftensmad på en vegansk restaurant, den dag Trine havde fødselsdag. På Hank restaurant Det var også en spændende oplevelse.

Vi fik alle en Beyond meat burger – det koncept er ikke kommet til Danmark endnu. Men bøffen er lavet af køderstatning og skal minde lidt om en almindelig bøf. Farven gør.

Burgeren smagte godt – var rigeligt krydret og brødet var lækkert. Men jeg forstår ikke, hvorfor det skal kaldes køderstatning – hvorfor ikke kalde det plantefars – når det er lavet på soyabønner (eller andre bønner) og grøntsager? Jeg synes, ikke det erstatter kød – det er bare noget andet. Og det skal det også være.

Men måske det bliver en strid om ord?

Jeg har kategoriseret indlægget her: Bæredygtighed. Det er jo lidt både og. For vi fløj derned, og det er ikke bæredygtigt. Men vi levede meget grønt – det er til gengæld godt for kloden. Og så gik vi! Meget! Og nød Paris’ mange udtryk, smukke huse og gader og ikke mindst mangfoldigheden af mennesker.

En dejlig oplevelse er nu gemt i erindringen – og i flere billeder på telefonen 🙂

God onsdag.

Jette

Turen går til Paris

I morgen skal jeg på forlænget weekendtur med familien. Det bliver så hyggeligt.

Det er Trine, der fylder 30 år på mandag, og det har hun for længe siden proklameret, at det vil hun gerne fejre i Paris. Det er da heller ikke det værste sted at holde sin fødselsdag, vil jeg mene 🙂

Så nu er der arrangeret pasning af hunde og høns – pas, penge og papir er ved at være på plads, så nu er det bare at glæde sig. Og det gør jeg 🙂 Jeg skal blandt andet “indløse” et gavekort fra min fødselsdag: Kaffe og kage på en café i Paris. Lyder det ikke dejligt 🙂 ?

Pigerne og jeg har været i Paris for nogle år siden.. Meget er sket siden da, så det bliver spændende at skulle derned igen.

Jeg har her, inden vi skulle afsted, givet mig selv den udfordring, at køleskabet skal være tømt. Og dermed har jeg heller ikke handlet ind den sidste uges tid. Heldigvis har jeg spist ude et par aftner, men ellers er det faktisk lykkedes både at få mad og samtidig efterlade et tomt køleskab.

I ugen her er der blevet lavet min yndlings pastasalat med flotte silkehønseæg og krydret hummus.

Og der er blevet bagt “reste”boller. Som også mest er “mor-boller” – fyldt med figner, rosiner og frø og alskens korn 🙂 Bare en af disse boller til morgenmad, så er du ret godt gående 🙂

Nu vil jeg ønske dig en skøn weekend i maj.

Jette

Forårskoncert i Gamborg kirke

Det har været en tradition i alle de år, jeg har været præst her på stedet, at der om foråret arrangeres en koncert i kirken. En dejlig tradition – med koncert og efterfølgende kaffe og kage i forsamlingshuset. Det er virkelig noget, der sættes pris på, og det gør ikke glæden mindre at både koncert og kaffe er gratis 🙂

I aftes var der koncert med Karsten Holm og Cash-trioen. Fire modne mænd, der charmerede og spillede, sang og fortalte om sangeren Johnny Cash og hans noget turbulente liv. Men også et liv, der har givet eftertiden et væld af gode sange at kunne lytte til.

Jeg synes, det bedste ved disse koncerter er, at publikum får mulighed for at møde kunstnere i øjenhøjde. Og der er bare noget særligt ved at se og lytte til levende og engagerede mennesker. Kunne hilse på dem efter koncerten, og siden gå glade og opløftede hjem. Efter at have dejlig musik klingende i ørerne, og delt oplevelsen sammen med mennesker man kender, og har hygget sig med hen over kaffen.

Det var en god aften – helt i tråd med de mange andre koncerter – du kan blandt andet se lidt om en af dem her og en tredje her 🙂

God torsdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal