I lørdags var min søster og jeg på bagekursus. Vi har før været på bagekursus hos Kring, men denne gang var målet et glutenfrit bagekursus. Her var formålet ikke at lave de fineste kager eller mest finurlige brød – nej det handlede mere grundlæggende om at blive dus med anderledes meltyper. Og ikke mindst – få dem til at blive til brød og boller.

Men som underviseren Mia meget rigtigt sagde, så var forventningsafstemning vigtig. For når der ikke bliver brugt rug i et brød, så er det ikke et rugbrød, og det smager heller ikke som et rugbrød. Men dermed ikke sagt, at der ikke kan bages super gode brød, der kan bruges i stedet for rugbrød. Men man må ikke forvente samme smag.

Kurset var arrangeret af Dansk cøliaki Forening, og underviseren havde selv haft glutenallergi de sidste 15 år. Og med en uddannelse som klinisk diætist, så vidste hun meget om, hvad der var sundt og godt, og hvad der var mindre godt. Og det var hendes fokus var – at brød og boller skulle være andet end ren stivelse. Der skulle også helst være noget fuldkorn, klid og skaldele.

Det var nye meltyper for mit vedkommende. Og generelt var alt melet også dyrere end almindeligt hvedemel.

Men det var typer som kikærtemel, boghvedemel, majsmel, havremel, qinoamel – og teffmel. Blandt andre. Teffmel er lavet af frøene fra en græsart, og det var ret fint at bage med.

Vi blev inddelt i små hold, og så afprøvede vi tolv forskellige opskrifter – altså hvert hold fik to opskrifter. Vi lavede en snackbar og et brød med surdej. Det sidste blev ret godt, og kan snildt bruges som alternativ til rugbrød. Jeg forsøger at bage det en anden gang – i en lidt mindre udgave 🙂

Inden vi gik hjem, blev der smagt på det hele. Og det var godt. Men alt nybagt er også i en klasse for sig 🙂

Den største udfordring ved glutenfri brød er jo, at få brødet til at hæve, når der ikke er gluten naturligt i melet. Her er loppefrøskaller vejen frem. De er ikke i mit køkkenskab endnu – så dem må jeg ud at finde.

Det var en spændende dag i et nyt univers. Og som altid hyggeligt at være i min søsters selskab 🙂

God dag.

Jette