Overskriften er faktisk ret misvisende 🙂 og så alligevel helt velvalgt.

Søde gaver fra Dubai

Trine og hendes kæreste kom i gĂĄr hjem fra en ferie syd pĂĄ – jeg hentede dem i lufthavnen og kom derfor til at tænke lidt over emnet her.

MĂĄske du har hørt eller læst om det – at nĂĄr du tager pĂĄ ferie med fly, sĂĄ er det nu muligt at betale penge til et projekt, som kompenserer for det CO2 aftryk, din flyrejse har efterladt.

At flyve er en af de store klimasyndere, der udledes ret meget CO2, når kæmpefly skal i luften. Her er tanken så, at man kan støtte et projekt, som så gør noget for at indvinde eller optage den mængde CO2, som du har udledt ved din rejse. Så du derefter kan rejse på ferie med god klimasamvittighed.

Som Torben Chrintz, videnskabschef hos den grønne tænketank Concito, siger:

“Hvis du udleder 100 ton CO2 et sted, og fanger de 100 ton igen et andet sted, sĂĄ er atmosfæren jo sĂĄdan set ligeglad.”

Det er selvfølgelig lidt smart udtrykt, men tanken er nu meget fin.

Problemet er bare, hvordan finder man et projekt, som man kan støtte, og hvad koster det? Er det realisktisk?

Og sĂĄ minder det mig i den grad om aflad – dette med at betale sig fra sine synder. Det Luther gjorde op med for 500 ĂĄr siden. Det var sĂĄ godt nok andre slags synder, der var pĂĄ tale der. Men meningen er den samme. At fĂĄ renset sin samvittighed.

Jeg ved godt, at jeg lyder lidt ironisk eller distancerende her – men jeg synes faktisk, at idĂ©en er god. At jeg bevidst kan gĂĄ ind og gøre noget, sĂĄ mit CO2 aftryk ikke bliver større end nødvendigt.

Her ser du min køleskabsdør – med magneter 🙂 Og de vidner om en del rejser – og der har været flere. For jeg holder af at rejse. Forventningen, nĂĄr du stĂĄr i lufthavnen og skal til et nyt sted. Atmosfæren og oplevesen – jeg nyder det 🙂 Og er i tankerne allerede ved at drømme og planlægge næste rejse.

Men tror altså, at næste flyrejse bliver ensbetydende med, at jeg køber mig noget aflad, inden jeg sætter mig i flyveren.

PĂĄ denne hjemmeside kan jeg for eksempel beregne, hvor mange kilo CO2 jeg udleder.

Næste skridt er sĂĄ at finde ud af, hvilket projekt, jeg vil støtte. Hvem der bedst indfanger “mit” CO2 udslip. Og her er det svært. Videnskabschefen, jeg nænvte ovenfor, savner i den grad dokumentation for, hvordan ens penge bliver anvendt. Men siger i samme ĂĄndedrag, at han altid støtter nogle af de her projekter.

Det kan være projekter, som at plante flere træer (som er super til at optage CO2) eller projekter, der arbejder med vedvarende energi. Men han indrømmer, at det er en jungle, og han savner derfor nogle certificeringer på området. Så man kan være sikker på, hvad ens penge bliver anvendt til.

PĂĄ denne hjemmeside (Grøn Forskel) kan du beregne, hvor meget CO2 udledningen koster ved en flyrejse. Og generelt fĂĄ gode rĂĄd om klimavenlig livsstil generelt.

Hvis min næste rejse gĂĄr til Paris, sĂĄ vil det koste ca. 15 euro – som er prisen for at indfange de ca. 400 kilo CO2 rejsen udleder. (Meget forenklet)

Det er tankevækkende læsning – men altsĂĄ ogsĂĄ lidt nørdet, det medgiver jeg gerne. Men ogsĂĄ interessant.

Men fornemmelsen af at betale aflad, den sidder i mig. Jeg skal vist have fundet et andet ord i stedet 🙂

God torsdag.

Jette