diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: september 2018 Side 1 af 2

En god gave

Endnu en gang er jeg blevet begavet med valnødder. En stor pose stod på trappen, da jeg kom hjem i går. Hvor dejligt, og hvor betænksomt.

Hvad skal alle de valnødder nu bruges til? Det er ikke bestemt endnu, men da jeg sad i bussen i aftes, dukkede mulige forslag op:

En lækker brownie

et skønt valnøddebrød

og valnødder i honning – smager super til ost

eller muffins med valnødder.

Og et tilbageblik i bloggen viste, at der var faktisk en del opskrifter med valnødder 🙂

De første valnødder er blevet knækket og kommet i en luksus sandkage. Den passer fint til solskin og lidt køligt efterår.

Hvis man ikke har et valnøddetræ i haven, eller er så heldig at kende gode mennesker, der har for mange valnødder, så kan man måske finde et valnøddetræ i en hæk i naturen. Forleden så jeg en, som netop gik og fandt valnødder langs cykelstien. Og dem må man gerne samle op 🙂

God weekend.

Jette

Skole-Kirke og sommerhus

I går var en fin dag 🙂

Fra morgensstunden fyldtes kirken med livlige, nysgerrige og søde elever fra 2. klasse fra den lokale skole. Det er efterhånden en tilbagevendende begivenhed, at 2. klasse kommer på besøg i kirken i kristendom.

Og det er så fint. Og graverne og jeg bliver lidt udfordret, får spørgsmål vi ikke lige svarer på hver dag 🙂 Men dejligt, at børnene vil høre om stedet og tingene, der er i kirken. Og så synes de, at bogstaverne der er skrevet med på prædikestol og altertavle er ret umulige at læse 🙂

På kirkegården tog graverne dem med rundt – i kapel og maskinrum – og de forskellige maskiner bestiges med stor glæde.

Samarbejdet med skolen her er kommet i stand, fordi nogle lærere synes, det er en super ide at komme ud og opleve og mærke kirke og kirkegård. Og det er dejligt.

I flere år, er der i Middelfart Provsti blevet arbejdet på at etablere et decidereret skole-kirke-samarbejde – og endelig er det kommet i stand. Det betyder at provstiet nu tilbyder et færdigt undervisningsmateriale til fri afbenyttelse af skolerne. Et materiale, hvor forskellige kirkelige emner tages op. Det forventer jeg mig meget godt af. Og ser frem til at endnu flere klasser kommer på besøg i kirken.

I går blev det også til en tur i sommerhus. Hvor dejligt – det er næsten en måned siden, at jeg sidst var der 🙂 Og nu skulle græsset slås, for endelig er det kommet godt i gang efter en lang, lang varm og tør sommer. Det gror så fint, og skønt at se noget grønt.

Det var Ole, der gik bag græsslåmaskinen – jeg sad indefor 🙂 Og nød, at det igen er blevet tid til at tænde op i brændeovnen, drikke kaffe og sidde i sofaen og strikke. Det var virkelig skønt.

Vi nåede også en tur ned til vandet. Det blæste ret kraftigt og det kunne faktisk også mærkes i huset – det svæver jo på skruerne og når vinden er lige på, så giver det hele sig lidt 🙂 Blæsten havde igen trukket rigtig meget vand ud i Lillebælt, så mange både lå på sandet og ventede på, at vandet igen kom tilbage. Det er altså et lidt forunderligt fænomen.

Det var en dejlig dag – midt i ugen.

God torsdag.

Jette

Æbletærte med frangipane

Æbler er der bare masser af lige nu 🙂 Og med et møde i sigte – så er der ingen undskyldning for ikke at komme i gang med at bage en kage. Det blev i går til denne lille æbletærte. Den blev egentlig meget fin, og var ikke vanskelig af lave. Og smager dejligt af efterår og æbler 🙂

Det er en lille kage – som Mette bekymret spurgte: “Hvor mange kommer til det møde?” Vi var kun tre, så den rakte fint 🙂

Æbletærte med frangipane (3-4 pers)

Tærtedej

125 gr. mel

65 gr. margarine

25 gr. sukker

1 æg

evt. lidt koldt vand

Smuldr margarinen i melet, som er blandet med sukkeret. Dejen samles med ægget og evt. lidt vand. Læg dejen på køl en times tid.

Frangipane

50 gr. smør, blødt

50 gr. sukker

25 gr. marcipan

25 gr. mandelmel

35 gr. hvedemel

1 lille æg

Pisk det hele let sammen.

Desuden bruges

1 flot æble

Rul den afkølede tærtedej tyndt ud og beklæd en tærteform (ca. 16 cm i diameter) med dejen. Der er lidt i overskud – gem det til en hindbærsnitte en anden dag 🙂

Fordel frangipanen oven på. Del et fint æble i tynde både og fordel stykkerne over dejen. Tryk dem let ned.

Jeg brugte et Ingrid Marie æble – plukket på træet i præstegårdshaven. Det er lidt hyggeligt at kunne 🙂

Bag tærten ved 175 grader ca. 30 minutter.

Og det dufter af kage – en lækker kage. Kagen afkøler, inden den tages ud af formen og er klar til at blive spist.

Det er virkelig bare æbletid. Men som en meget rigtig skrev et sted – det er umuligt at nå at bruge al frugten. Men heldigvis kommer overskuddet fugle og andet til gavn. Men heldigvis kan de jo også gemmes et godt stykke tid. Jeg må have mine plukket ned – men venter lige lidt endnu.

God og lidt blæsende onsdag.

Jette

Risotto med bagte rødbeder

På Oles arbejde havde de for noget tid siden grøn uge – det vil sige, at kantinen serverede rigtig mange grønne retter. Til glæde for nogen og til lidt frustration for andre 🙂

Og som en ekstra bonus, så var der lavet kort, hvorpå man kunne læse opskriften på nogle af retterne. Og da jeg læste et af dem, synes jeg, at det lød meget interessant, og lidt anderledes, så den måtte prøves.

Her er min udgave, noget fra den oprindelige 🙂 Det er en risotto – en ret jeg holder meget af. Jeg bruger ofte halv risottoris og halv almindelige ris eller som her grødris. Det fungerer fint, og er noget billigere 🙂

Det kræver lidt forberedelse, for rødbederne skal bages, pilles og køle ned, inden de skal bruges.

Rødbeder fra et menighedsrådsmedlems have 🙂

Bag vaskede og uskrællede rødbeder ved 165 grader til de er møre – ca 45 minutter. Prøv med en skarp kniv, om de er klar. Køler af, inden de pilles.

Farverig rødbede risotto (2 pers)

1 dl. risotto ris

1 dl. grødris

1 spsk. olie

½ løg i tern

1 fed hvidløg i skiver

1 dl. hvidvin

1 spsk. æbleeddike

0,75 l grøntsags boullion

2 små bagte rødbeder i små tern

evt. lidt glaskål i små tern

evt. lidt majs

25 gr. parmesan

Salt og peber

15 gr. solsikke og græskarkerner, ristet på en tør pande

Varm olien i en rummelig gryde og steg løg og hvidløg uden at branke. Tilsæt de to slags ris og lad dem ganske kort tid svitse med. Tilsæt hvidvin og lad den koge ind, tilsæt æbleeddiken og dernæst boullion – lidt af gangen. Rør meget ofte i gryden. Jeg koger risottoen uden låg og ved middelvarme, og det tager 30 – 40 minutter, før risene er godt møre. Når de næsten er færdige tilsættes rødbedetern, – evt. glaskål og majs – parmesan og godt med salt og friskkværnet peber. Smag til.

 

Serveres i en dyb tallerken med de ristede kerner på toppen, og nogle sprødstegte grøntsager til, gerne med en anelse bacon i 🙂

Det var en fin aftensmad, farverig og vitaminrig. Rødbeder bliver ikke min yndlingsgrøntsag, men derfor kan den jo godt prøves en gang imellem 🙂

Risotto i alle afskygninger er comfort-food, vældig godt nu, hvor det begynder at blive lidt køligere.

God tirsdag.

Jette

En nymalet lejlighed

Så er weekenden gået – hold op, hvor den gik hurtigt 🙂 Men har været en dejlig weekend, hvor vi nåede det, vi gerne ville.

Smuk himmel og skønne bygninger

Planen var at få malet den lille lejlighed i Århus, og derefter få Peter flyttet over og ind. Begge dele skete.

Her var udgangspunktet 🙂 De sidste flyttekasser kom ud, og så skulle der pilles hylder ned, elektronik fjernes og mange meter malertape sættes på. For selv om det er en lille lejlighed, så er der lige så mange stikkontakter og lampeudtag og dørkarme, der skal tapes af. Forarbejdet tog sin tid – inden vi nåede til det lidt sjovere, nemlig at male.

Men så skete der også noget. 3-4 mand med pensel, ruller og maling – det bliver til noget. Så først på aftenen var sidste penselstrøg taget. Og det hele duftede og var blevet lysere.

Solskin på nymalet karm

Og vi kørte til Fyn, godt brugte. For så at tage til Århus igen i går morges 🙂 Nu skulle den nye lejer overtage, og vi flyttede Peters ting ca. 500 meter. Fra den charmerende gade med udsigt til Aros hen til Vesterbro Torv med biler og busser i et væk. Men også meget centralt.

Nymalet og med Peters sofa på plads

Vi efterlod en glad yngstemand i en ren lejlighed, der duftede af ny maling – og så omgivet af ret mange flyttekasser. Men med mulighed for at komme på plads.

Det har været en sjov weekend – og en vis tilfredsstillelse selv at kunne klare malerarbejdet. Og man kommer til at kende lejligheden godt, når man sådan kravler rundt oppe og nede og rundt langs alle kanter 🙂

Nu håber jeg Peter falder godt til på anden sal.

God mandag.

Jette

Fri weekend

Sådan står der i kalenderen for den kommende weekend. Det glæder jeg mig til. De foregående weekender, siden sommerferien sluttede, har været optaget af arbejde på den ene eller anden måde.

Så nu hedder det friweekend – og hvad skal den så bruges til 🙂 Også arbejde, men noget arbejde jeg sjældent gør – nemlig at male.

For en del år siden købte jeg en lille lejlighed i Århus, her har Mette boet, mens hun læste. Nu er tiden kommet til at Peter skal overtage og flytte ind – men inden det sker, må der lige males lidt og friskes op. Så familien er kaldt sammen og så går vi i gang 🙂

Malergrej er fundet, andet købt og noget lånes. Kagerne er bagt, så der er lidt til kaffepausen 🙂

Det lyder som et stort projekt, det er det sådan set ikke – men når man er på udebane, så føles det let lidt uoverskueligt. Der er to små rum, et køkken og lille bad.

Nu jeg glæder mig til på mandag at kunne vise et par billeder af et vellykket projekt 🙂

Jeg ønsker dig en skøn weekend.

Jette

Aflad

Overskriften er faktisk ret misvisende 🙂 og så alligevel helt velvalgt.

Søde gaver fra Dubai

Trine og hendes kæreste kom i går hjem fra en ferie syd på – jeg hentede dem i lufthavnen og kom derfor til at tænke lidt over emnet her.

Måske du har hørt eller læst om det – at når du tager på ferie med fly, så er det nu muligt at betale penge til et projekt, som kompenserer for det CO2 aftryk, din flyrejse har efterladt.

At flyve er en af de store klimasyndere, der udledes ret meget CO2, når kæmpefly skal i luften. Her er tanken så, at man kan støtte et projekt, som så gør noget for at indvinde eller optage den mængde CO2, som du har udledt ved din rejse. Så du derefter kan rejse på ferie med god klimasamvittighed.

Som Torben Chrintz, videnskabschef hos den grønne tænketank Concito, siger:

“Hvis du udleder 100 ton CO2 et sted, og fanger de 100 ton igen et andet sted, så er atmosfæren jo sådan set ligeglad.”

Det er selvfølgelig lidt smart udtrykt, men tanken er nu meget fin.

Problemet er bare, hvordan finder man et projekt, som man kan støtte, og hvad koster det? Er det realisktisk?

Og så minder det mig i den grad om aflad – dette med at betale sig fra sine synder. Det Luther gjorde op med for 500 år siden. Det var så godt nok andre slags synder, der var på tale der. Men meningen er den samme. At få renset sin samvittighed.

Jeg ved godt, at jeg lyder lidt ironisk eller distancerende her – men jeg synes faktisk, at idéen er god. At jeg bevidst kan gå ind og gøre noget, så mit CO2 aftryk ikke bliver større end nødvendigt.

Her ser du min køleskabsdør – med magneter 🙂 Og de vidner om en del rejser – og der har været flere. For jeg holder af at rejse. Forventningen, når du står i lufthavnen og skal til et nyt sted. Atmosfæren og oplevesen – jeg nyder det 🙂 Og er i tankerne allerede ved at drømme og planlægge næste rejse.

Men tror altså, at næste flyrejse bliver ensbetydende med, at jeg køber mig noget aflad, inden jeg sætter mig i flyveren.

På denne hjemmeside kan jeg for eksempel beregne, hvor mange kilo CO2 jeg udleder.

Næste skridt er så at finde ud af, hvilket projekt, jeg vil støtte. Hvem der bedst indfanger “mit” CO2 udslip. Og her er det svært. Videnskabschefen, jeg nænvte ovenfor, savner i den grad dokumentation for, hvordan ens penge bliver anvendt. Men siger i samme åndedrag, at han altid støtter nogle af de her projekter.

Det kan være projekter, som at plante flere træer (som er super til at optage CO2) eller projekter, der arbejder med vedvarende energi. Men han indrømmer, at det er en jungle, og han savner derfor nogle certificeringer på området. Så man kan være sikker på, hvad ens penge bliver anvendt til.

På denne hjemmeside (Grøn Forskel) kan du beregne, hvor meget CO2 udledningen koster ved en flyrejse. Og generelt få gode råd om klimavenlig livsstil generelt.

Hvis min næste rejse går til Paris, så vil det koste ca. 15 euro – som er prisen for at indfange de ca. 400 kilo CO2 rejsen udleder. (Meget forenklet)

Det er tankevækkende læsning – men altså også lidt nørdet, det medgiver jeg gerne. Men også interessant.

Men fornemmelsen af at betale aflad, den sidder i mig. Jeg skal vist have fundet et andet ord i stedet 🙂

God torsdag.

Jette

Valnøddebrød med honning og rugmel

Der var møde i aftes! Det sker jo med jævne mellemrum, og derfor var der også gang i ovnen i går. Valnøddebrød, foccacia og bacondadler blev fremstillet. Og siden spist med stor velbehag 🙂

Jeg plejer at bage kage til menighedsrådet, men den var i aftes skiftet ud med tapas! Og det gik nu også.

Valdnøddebrød med honning og rugmel

1 dl. yoghurt natural

2 dl. koldt vand

25 gr. valnødder, hakket groft

10 gr. gær

1 spsk. honning

1 tsk. groft salt

1 spsk. olie

50 gr. rugmel

ca. 300 gr. hvedemel

Rør gæren ud i yoghurt og vand, tilsæt salt og de øvrige ingredienser. Hold lidt hvedemel tilbage, det er forskelligt hvor meget mel, der lige skal bruges for at ælte en fin dej. Sæt dejen til hævning et par timer, inden den æltes igennem igen og formes til et brød. Lægges på en plade med bagepapir og efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader. Bag brødet ca. 30 minutter til det er dufter godt og fint gyldent 🙂

Afkøler på en rist.

Jeg serverede brødet til tapas, hvor der var meget ost – og her gik brødet rigtig godt. Valnødderne giver brødet sin egen karakter, og det er nok sådan, at enten synes man om valnødder eller også gør man ikke. Så nogen vil synes det er et lækkert brød, mens andre hellere vil have noget andet 🙂

På en overskyet onsdag.

Jette

Min veganske aftensmad

Jeg er glad for grøntsager – og øver mig også i at lave flere veganske retter. Mest af nysgerrighed, for veganer bliver jeg ikke. Men også for at afmystificere det lidt. For nok spiser veganere ikke mad fra dyreriget overhovedet – men der er altså også meget af den mad, alle vi andre spiser, som også i udganspunktet er vegansk. Så for ikke at lave dybere grøfter mellem forskellige holdninger, er det godt at være opmærksom på det.

Vegansk aftensmad

At lave vegansk og for den sags skyld vegetarisk aftensmad er lidt anderledes end at lave en traditionel aftensmad. Hvis du laver “Boller i karry” eller “Lasagne”, så er ingen i tvivl om, hvad du mener 🙂 Sådan er det ikke helt, når du laver et grønt måltid. Her består det oftere af forskellige små retter, som så tilsammen udgør et helt måltid.

Som du ser på billedet. Jeg lavede en lækker almindelig tomatsalat – med Oles sidste udendørs tomater 🙂 Dertil godt krydrede spaghetti og bagte aspargesbroccoli. Og så fordi det var i køleskabet – lidt hummus.

Pastaen er kogt, og så blandet med varm olie, hvori der er stegt noget hvidløg, chili og løg, salt og peber. Super enkelt, men smager dejligt.

Og så kom mine nys indkøbte aspargesbroccoli på bordet. Jeg syntes ikke, smagen var så forskellig fra almindelig broccoli – det var mere udseendet. Den kendte broccoli kan fint tilberedes på samme måde.

Bagte aspargesbroccoli

Bagt aspargesbroccoli

200 gr. aspargesbroccoli

1-2 spsk. olivenolie

salt og peber

Fordel aspargesbroccolien i et ovnfast fad og vend det med olie og krydderier. Bages ved 250 grader 7-8 minutter, så det lige får lidt farve og en anelse sprødhed.

På vej i ovnen

Det er super enkelt, og kan jo serveres til alle mulige andre retter.

Jeg blev fint mæt af min veganske aftensmad – det er jo ikke den store gastronomiske kogekunst – men det enkle og genkendelige har altså også sin ret og sine meget gode sider 🙂

God og smuk sensommerdag.

Jette

Til Åbnet Landbrug

I går var der landet over Åbent Landbrug. Mange forskellige landmænd og landbrug inviterede indenfor, så man ved selvsyn kunne se, hvordan det er at bo på landet i dag. Hvordan grise og køer har det, hvordan grøntsager, korn og andet produceres.

Velkomst blikfang

Jeg har en enkelt gang før været til åbent landbrug – hos min tidligere menighedsrådsformand – men det er mange år siden.

I går bød muligheden sig for igen at komme afsted. Denne gang til Månsson og hans gård nær Brande. Et kæmpe foretagende med grøntsagsproduktion og æg fra fritgående høns som det primære. 

Axel Månsson har været landmand i over 40 år og begyndte som almindelig langmand, men lagde undervejs om, så langt det meste nu er økologisk.

Og hans virksomhed er stor – for selv om det er landbrug, så er det også en virksomhed, med ansatte, varer, biler og traktorer og masser af logistik.

Fritgående hvide høns

Og det er stort – der er over  140 000 høns! Helt vildt mange. Dem vi så havde det dejligt, de hyggede sig og var uimponeret af, at der var ret mange gæster på gården i går 🙂 Og på forunderligvis, så vidste hønsene, hvor redekassen var – og det var ikke ude i det fri!

De mange, mange æg sælges i helt almindelige butikker.

De mange grøntsager, der produceres sælges landet over. Og i deres egen gårdbutik. Her blev også solgt deres egne æg. Og en del korn og kerner fra andre økologiske producenter.

Jeg kan ikke komme ind i sådan en butik, uden at få noget med ud igen 🙂 Heller ikke i går.

Nye grøntsager 🙂

Så nu har jeg et glaskål og en spændende asparges-broccoli. Den kender jeg ikke, men det bliver da spændende at smage den 🙂

Det var et interessant besøg på en virksomhed, som er velkørende, og som er et godt eksempel på, at økologi er muligt. Også som rentabel forretning. Og så er det altså spændende at høre om mennesker, der tager en ny retning i deres liv. Som bevæger sig fra noget kendt og almindeligt til at blive frontløber.

Smuk buket

Gårsdagen bød på endnu et køb – en smuk buket. Købt ved auktionen, der blev afholdt i forbindelse med høstgudstjenesten.

Det har været en travl og god weekend – nu fordøjer jeg de mange indtryk 🙂

God mandag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal