Jeg ved ikke – men ordet sandkage har en lidt støvet klang i mine ører. Og jeg gætter på – uden at vide det – at navnet er opstået ud fra, hvordan en sandkage kan føles i munden – lidt tørt og støvet som sand i ørkenen.

Men sådan er min sandkage ikke – i hvert fald ikke, når den er nybagt og lækker. Den blev serveret til aftenkaffen ved et Syng Dansk arrangement i aftes, og en af deltagerne kommenterede, da hun fik at vide, at det var mig, der stod bag kagen – at “du kan jo godt bage!” 🙂

Kagen er piftet op med valnødder og tørrede tranebær, og til sidst overhældt med sød honning.

Sandkage med valnødder, tranebær og honning

175 gr. smør/margarine

175 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

175 gr. mel

3 æg, fra de sødeste høns

½ dl. græsk yoghurt (dansk kan også bruges)

½ tsk. bagepulver

50 gr. hakkede valnødder

50 gr. tørrede tranebær

30 gr. honning

½ dl. vand

Pisk blødt smør og sukker og vaniljesukker grundigt sammen. Tilsæt æggene et af gangen og pisk godt. Sigt mel og bagepulver og vend det i dejen sammen yoghurt og fyld – men ikke honning og vand. Fyld dejen i en sandkageform (ca. 10 x 25 cm), der er foret med bagepapir.

Bag kagen ca. 50 minutter ved 175 grader.

Imens gøres honninglagen klar – kom honning og vand i en lille gryde og kog det ind ved svag varme 5 – 8 minutter. Den varme lage hældes over kagen, så snart den kommer ud af oven. Køler af i formen.

Og så har du en ganske fornuftig sandkage 🙂

Men sandkager har lidt et ry, de har svært ved at ryste af sig – som min organist fortalte, så havde hendes bedstemor altid sagt, at sandkagen var en pligtkage før lagkagen. Og det er der nok noget om.

Men lad dig ikke afskrække. En sandkage er nemlig også en god “To Go”kage – let at servere, let at transportere.

Ikke mere snak – nu er det snart weekend.

Jeg ønsker dig en ganske dejlig en af slagsen.

Jette