diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: november 2018 Side 1 af 3

Minimuffins med amarenakirsebær

Jeg købte fornylig et glas amarena kirsebær – bare fordi jeg gerne ville smage dem. De er i den dyre ende, men hold da op, hvor smager de godt 🙂 De er forholdsvis faste i konsistensen og så ligger de i den dejligste mørke sirup. Oven på ris alamande går det ret godt 🙂

Men bærrene smager også ret kraftigt igennem, så jeg har valgt at dele dem, inden de kommer i minimuffins.

Jeg skal jo til julefrokost i aften, og ville gerne have noget med til kaffen. Jeg nåede at bage disse små kager i aftes, og de smager ret fint. På billedet er der to størrelser, men det er samme salgs 🙂 Jeg bagte dobbelt portion i forhold til opskriften her.

Minimuffins med amarena kirsebær (24 stk.)

50 gr. smør, smeltet

1 æg

65 gr. sukker

½ tsk. vaniljesukker

1 dl. mælk

25 gr. mandelmel

90 gr. hvedemel

½ tsk. bagepulver

Et nip salt

12 amarena kirsebær

Lidt overtræksmarcipan til pynt

Pisk æg og sukker godt, lyst og luftigt. Tilsæt det smeltede smør og pisk det godt ind. Rør så mælken i, inden de øvrige ingredienser – undtagen kirsebær – vendes rundt i dejen. Fordel dejen i små muffinsforme og kom et halvt bær i hver. Bag kagerne 12-15 minutter ved 190 grader. Køler af i formen inden de forsigtigt lirkes ud.

Når de er kolde pyntes de efter fri fantasi. Her blev det små stjerner med guldstøv.

På vej mod advent. Jeg skal have fundet advents stagen frem og glæder mig til at tænde det første lys på søndag.

Glædelig advents weekend.

Jette

Bordet er dækket til julefrokost

Ikke hos mig – men i konfirmandstuen. I morgen er den årlige julefrokost for menighedsråd og personale med ledsager. Det plejer at være ret så hyggeligt. Og jeg har flere gange vist billeder fra borddækningen, du kan se et par af dem her og her.

Og kan også se, at så stor er variationen heller ikke 🙂

Mine to menighedsråd skiftes til at arrangere, men i år var der lidt mandefald i det ene råd, så jeg har hjulpet med borddækningen. Det gik nu hurtigt, når vi var to til det, og service, duge og lys var klar.

Jeg lavede disse små lysdekorationer. Meget enkelt, men ret virkningsfuldt. De små skåle er købt i genbrug, leret var til overs efter minikonfirmanderne og gran er hentet i Oles have. Det grove snor blev købt på julemarked.

Jeg bruger normalt ikke ler til dekorationer, for gran tørrer bare så hurtigt ud, når det ikke kan vandes. Men de her lys skal kun holde til i morgen, så det går nok 🙂

Nu er min plan at få bagt nogle små muffins til kaffen – hvis jeg ikke når det, så må det blive en tur i Føtex 🙂

På en meget grå og våd novemberdag.

Jette

Kander kan noget

Det synes jeg i hvert fald 🙂 Jeg har fået samlet nogle stykker efterhånden – ret forskellige slags, store og små. Men til en buket eller til en dekoration synes jeg, de fungerer fint. Jeg bruger sjældent en kande til at servere noget i.

I de her dage er det mest juledekorationer/adventsdekorationer der bliver lavet. Et hyggeligt arbejde, som kan puttes ind mellem andre gøremål.

Og så er de små dekorationer med til at bringe lidt glimt af advent og forberedelse ind i huset. Jeg bruger mest grene fra haven og så pynt gemt år efter år. Vel helt i tråd med julens tradition og genkendelighed.

Den lille buttede flødekande fandt jeg i et af konfirmandstuens skabe. Den er virkelig fin, både i form og farve. Og lige her har den fået selskab af en af krybbespillets hyrder. Den har været på værksted i præstegården siden sidste jul, så nu flytter den snart tilbage til kirken igen 🙂

God onsdag.

Jette

Ingen jul uden pebernødder

Jeg kan ikke forestille mig en jul uden pebernødder. En lille undseelig småkage, nærmest en lille hård knold – men den hører med. Min bedstemors pebernødder var helt specielle, helt hvide og hårde og enormt søde. Jeg har ikke nogen opskrift på dem og syntes heller ikke, at de var noget særligt som barn. Men dog noget jeg stadig husker.

Min mors pebernødder var gode! Mon ikke de fleste børn synes det 🙂 Godt krydrede og ikke for små. Heller ikke hendes opskrift har jeg, men den vil nu nok kunne opdrives.

De sidste mange år har jeg brugt denne opskrift. Det er såmænd ikke, fordi de er noget helt unikt eller specielt, men de fungerer. Og huset dufter dejligt, når der er gang i ovnen. Alle krydderierne bliver kraftigere i ovnens varme.

Det er anden gang i år, der bliver bagt. Jeg nyder lige at tage en pebernød eller to med i hånden, når jeg går forbi dåsen 🙂

Pebernødder har en lang historisk tradition – faktisk er det en af de første julesmåkager, man kender til, og blev bagt med de samme krydderier, som vi bruger i dag. Jeg fandt denne lidt sjove historie på nettet. Disse pebernødder havde vundet et andenplads i en konkurrence om de bedste pebernødder tilbage i 50’erne. En gevaldig stor portion, men der var nok også flere folk i præstegårdens husholdning end der er i dag 🙂

God fornøjelse med pebernøddebagningen.

Jette

Det fineste lille julemarked

Det er tiden for julemarkeder. Nogle mere kommercielle end andre, nogle store andre bitte små. Men fælles for dem er, at de nu er meget hyggelige. Jeg har før fortalt om et par besøg, du kan læse om det her og her 🙂

I går besøgte jeg et lille fint julemarked i Føns. Det er nabosognet 🙂 Jeg havde læst om det i lokalavisen, og det var virkelig et lokalt julemarked – arrangeret af en engageret familie, der bare vil lokalsamfundet rigtig meget.

Der kan læses en artikel om julemarkedet her.

Flotte stande med hjemmelavede varer

Jeg blev overrasket helt fra indgangen – der kunne købes juletræer og alt muligt pyntegrønt lige til at lave dekorationer ud af. Ham, der havde standen, viste sig at være en af mine korvenner 🙂

Inden for i den gamle lade summede det af liv. Der var snak og gensynsglæde. Der var stadeholdere, som gerne fortalte og forklarede, hvordan deres ting var blevet lavet. Og der var virkelig meget hjemmelavet. En fornøjelse at se. Du skulle kigge langt efter masseproducerede plastikdimser 🙂

En anden af mine korvenner havde en stand med sutsko lavet af egen uld, julepynt fra Grønland og hjemmelavede julebukke.

Bæredygtig gave indpakning

Og så var der en skøn stand med bæredygtig gave indpakning. Indehaveren fortalte om, hvordan en gammel juledug blev begyndelsen på en produktion af gaveposer. Så i stedet for at pakke gaver ind i papir, som straks smides ud igen, så kom gaven i en fin syet pose, som så kunne bruges igen til en anden gave. Det er en fin tanke, men jeg tror dog, det tager lidt tid, før det bliver helt almindeligt at pakke gaver ind på den måde.

Det, som slog mig mest ved det lille julemarked, var den gode stemning, der var. Man hilste på hinanden, talte sammen og hyggede sig. Det var tydeligt at man kendte hinanden i det lille lokalsamfund. Men faktisk mødte jeg også en del, som kom fra mit sogn, det var nu meget hyggeligt.

Til/fra kort af stofrester og julepynt i fimoler

Det lille fine marked løb over en weekend – nu håber jeg, de har lyst og mod til at lave det igen til næste år. For så er jeg på besøg igen 🙂

På en meget kold novemberdag.

Jette

Gode kollegaer

Det er ikke en selvfølge – men det er virkelig en gave og en velsignelse, når man har det. Og det har jeg! – Både mine præstekollegaer i andre sogne, og mit “eget” personale, kirkens ansatte.

Nybagte boller med solsikkekerner og hørfrø

Det er ikke altid, man lige tænker over det. Når det hele går sin vante gang, så bliver der sjældent sat ord på, at noget er godt.

Men så er der de dage og uger, hvor det bliver mere tydeligt, hvor godt og vigtigt det er med gode kollegaer. Jeg har i øjeblikket minikonfirmander – og lige så søde de er, lige så udfordrende er de. Faktisk mere end nogensinde. Og da er det guld værd ikke at skulle stå alene med dem. Det var ganske enkelt aldrig gået!

Så i dag, som tak for hjælpen var jeg nede hos graverne til morgenkaffe – medbringende nybagte boller og et glas med brunkager

Og så gik snakken ellers. Og det skal ikke underkendes, for det var ikke private forhold, der blev vendt – men tendenser generelt, og noget helt praktisk om, hvordan kommende arrangementer i kirken skal foregå. Så dybest set var der tale om en “arbejdsmorgenkaffe” 🙂 

Katten Bella vil helst være inden for 🙂

 

Jeg genfandt et indlæg, jeg har skrevet for flere år siden, som også fremhævede mine kollegaer – og det gælder stadig.

På en meget grå novemberfredag – hvor er det godt, at det snart bliver december, så der kan blive tændt adventskrans og kalenderlys. Og så holdt nogle julefrokoster – hvor det gode kollegaskab endnu en gang bliver plejet. For de mennesker er ret så hyggelige og festlige at være sammen med 🙂

God weekend.

Jette

Duften af brunkager

Adventstiden nærmer sig hastigt.

På søndag er det sidste søndag i kirkeåret, og så vender vi alterbogen og begynder på et nyt og friskt kirkeår. Det er lidt som at stå nytårsdag og skue ind i et nyt kalenderår. Til advent er det Guds år, vi kigger ind i. Lidt ude af trit med kalenderåret – men i sig selv en påmindelse om, at Guds tid er anderledes end vores. Og tid er ikke gud. Men tid er noget vi har fået givet – som i et langt liv, tid til at være, til glæde og gavn.

Med til advent hører også traditioner. Jeg er ikke nået så langt endnu. Du har set mit lille grantræ med lys og den engelske julekage. Men nu er der også blevet bagt brunkager. Og hvor dufter de dejligt.

Hele huset dufter, det hænger ved tøj og minder umiskendeligt om, at julen nærmer sig.

Til eftermiddagens møde er jeg sikker på, at et fad med brunkager vil blive værdsat 🙂

Og med en dåse fyldt med brunkager, så må næste projekt vist være pebernødder – en anden af mine favoritter. Alt imens jeg også fletter stjerner – det synes jeg er en dejlig ting at sidde og gøre. Og bruger dem faktisk både som bordpynt og gave. For hvem kan ikke lige bruge en fin stjerne 🙂 ?

Må du få en dejlig dag.

Jette

Glimt med gran

Det er onsdag, og en travl dag med minikonfirmander 🙂 Jeg kan tydeligt mærke, at jeg ikke er uddannet lærer, for jeg bruger alt for mange ressourcer på at undervise 20 minikonfirmander godt en time hver onsdag. Men jeg håber dog, de får lidt med fra undervisningen. I dag skal de høre om dåb og lave deres egen lille døbefont. Og spise kage – en spiselig adventskrans.

Men ind i mellem får jeg også lavet mikro projekter med gran. Det er første år, hvor jeg tænker det udenfor med ind i adventspynt og julepynt. Men det er faktisk ret hyggeligt. Jeg har fået lavet en krukke med forskellige grene og lidt gran og led-lys. Det ser fint ud om aftenen 🙂 Jeg tænder det ikke hver dag endnu, vil gerne vente til 1. december, men det er lidt fristende at tænde, for det lyser op og spreder lidt glæde.

Den gamle stol er arvet efter Trine, og har været på vej ud længe. Men fungerer fint som opsats her 🙂

Og så fik jeg lys på mit lille juletræ. Det er blevet plantet om og vandet godt, så jeg håber det efter jul kan vokse videre, når det plantes ved sommerhuset.

På en smuk november dag  med sol.

Jette

Den glutenfri engelske julekage

For noget tid siden bagte jeg den engelske julekage. Det er en kage, der gerne skal bages i god tid og så stå og trække og samle smag.

I år forsøgte jeg mig med en glutenfri udgave, så jeg har været spændt på, hvordan den smagte og fungerede. Og den blev god!

Nu er den blevet overtrukket med marcipan og pyntet med små stjerner og drysset med guldstøv – så er det bare om at nyde den.

Der er stadig så lang tid til jul, at det kan godt nåes endnu, hvis du har lyst til at forsøge med denne udgave.

Julekagen har været gemt i køleskabet nogle uger, så det var spændende at pakke den ud igen. Den havde det godt 🙂 Så inden den blev overtrukket med overtræksmarcipan, blev der fordelt et tyndt lag abrikosmarmelade ovenpå og rundt om. Så marcipanen havde noget at binde til.

Og så er det ellers blot om at slippe fantasien løs og pynte kagen. Jeg fik købt en lille ny stjerneudstikker på Kreative dage, den kom i brug og gav fine små stjerner.

Kagen består mest tørret frugt i selskab med spiritus – her rom – og det smager bare godt.

Kagen er blevet delt 🙂 Og min søster fik den ene halvdel – som tak for, at Diva kunne blive passet, mens jeg var til mødregruppejubilæum.

Jeg glæder mig til hen over december at spise lidt af den engelske julekage. For den er virkelig indbegrebet af juletradition og stemning fra min barndom.

Og som det hedder i en julesang:

“Rør blot ikke ved min gamle jul”

Der er nok noget om det 🙂

På endnu en kold novemberdag.

Jette

Tanker om hjemmegjorte værtindegaver

På en måde synes jeg, det er lidt pinligt at skrive dette indlæg – for det burde være så indlysende, at det er en god idé med gaver, der er lavet af en selv, hvor tid og kræfter er lagt i projektet. Men sådan er det ikke – synes jeg.

Jeg sidder ofte med fornemmelsen af, kan jeg nu være det bekendt? – er det godt nok? – og er det bare for at spare penge, at jeg nu laver noget selv? Er det i orden at bruge genbrugspapir til indpakning? osv. Måske du genkender nogle af overvejelserne.

Når jeg skal finde på eller lave en gave – så hygger jeg mig med at sætte ting sammen, så gaven består af flere elementer. Og så for at helgardere så køber jeg oftest en del af gaven, for ligesom at forvisse modtageren om, at det ikke er fordi jeg er nærig som sådan, at gaven består at hjemmegjorde ting. Og det har jeg det egentlig godt med – også fordi jeg ofte køber ud fra, hvad vil jeg selv godt kunne bruge eller synes om.

Men at købe dimser, for bare at købe noget – det er mig ret meget imod. Jeg er begyndt at forstå ældre mennesker, når de siger, at de mangler ikke noget. Ikke af materielle ting. Så derfor tænker jeg oftest i spiselige gaver. Også fordi, det synes jeg selv godt om at få 🙂

Bæredygtighed er også et ord, der er kommet ind i mit ordforråd – og derfor tænker jeg over, hvordan jeg kan gøre noget, der er godt klimaet, naturen og eftertiden.

Og her kommer silkehønsene på banen – de lægger bare guldæg, samtidig med at de mindsker madspild. Gaven fra forleden bestod blandt andet af silkehønseæg og krydrede mandler, som var kommet i et fint gammelt syltetøjsglas.

Og det hele pakket ind i cellofan og med bånd, der var gemt fra gaver, jeg selv har modtaget.

Men er det ok i andres øjne? At genbruge bånd og papir? Jeg synes det. Og tænker på min gamle mor, der altid samlede papir og bånd sammen efter juleaften eller fødselsdage, og så genbrugte det senere. Men det var nok lige så meget af nød, som det var med tanke på bæredygtighed.

Men jeg sidder alligevel med tanken – hvad tænker modtageren? “Er det bare genbrugspapir, det her?” Eller tænker modtageren, at det var da fornuftigt at bruge pænt papir mere end end gang?

Jeg købte for noget tid siden julemagasinet fra Sustain Daily, og det blad handler om, hvordan gøre julen mere grøn og bæredygtig. Og i deres øjne er der bestemt ikke noget galt i hverken genbrug eller hjemmelavede gaver. Men som de også anfører, så handler det også om at kende modtageren af gaven. Og det er en god pointe. For nogen vil kunne se det fine i, at her er der brugt tid, energi og kreativitet i af fremstille gaven – hvor det for andre mest vil se ud, som brugt og gammelt og uden særlig værdi.

Jeg synes det er en vanskelig balancegang. For jeg vil på den ene side gerne give gaver, som modtageren bliver glad for, og på den anden side også lade min holdning til genbrug og bæredygtighed skinne igennem.

Er det noget du har tænkt over? Så må du meget gerne skrive en kommentar – jeg vil glæde mig til at læse den.

På en eftertænksom mandag.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal