diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juli 2018 Side 1 af 2

Så venter sommerferien :-)

Ja, efter at det nu har været sommer i tre måneder, virker det helt underligt at sige, at det er sommerferie 🙂 Men det er det – ferie! Og dermed følelsen af frihed, forstået som god samvittighed til at gøre ingenting eller gøre noget, jeg gerne vil – hvad det nu bliver 🙂

Hyben i beskyttet dige

Der er ikke planlagt så meget – men en bryllupsgave skal dog bruges. Et gavekort på et ophold. Så vi begynder med en tur til Møn og Møns Klint. Her har jeg aldrig været, så det bliver super interessant.

Sommerhusets æbletræ 🙂

Og så hedder det også sommerhus – med ud af huset. For der er alt for varmt inden døre. Måske skal jeg prøve at sove under åben himmel 🙂 ?

Ny indkøbt kajak

Sandsynligvis kommer de to nyindkøbte kajakker også i vandet. Mette og jeg forsøgte i aftes. Ret sjovt, og vandet var helt stille og virkelig lunt.

Alt er så anderledes vejrmæssigt i år. Til næste år ønsker jeg mig lidt mindre sommer. Tænk at man kan skrive sådan 🙂

Store svaleunger

Bloggen holder også ferie, men Instagram følger lidt med undervejs.

På gensyn og god weekend – og ferie.

Jette

Sparsom aktivitet :-)

Jeg nyder solen og sommeren – men må indrømme, at de her varmegrader er mere end jeg lige synes om. 23 grader vil passe fint til mig – i de her dage runder vi 33 grader. Alt for varmt 🙂

Men glæder mig over, at jeg kan tilrettelægge arbejdsdagen selv, så det er mest om formiddagen, hvor solen ikke når mit kontor, at der sker lidt ved computeren. Og i morgen begynder ferien – så er det vist helt slut med at sidde her 🙂

Billedet af de fine blomster har gravermedhjælperen taget – de blomstrer på kirkegården netop nu. De er da flotte.

God stille og rolig torsdag.

Jette

En kage med squash

Selv om det er varmt, så kan der godt spises et lille stykke kage 🙂 Og her til morgen, hvor temperaturen var til at trække vejret i, så blev der bagt.

Jeg har igen været på biblioteket, og fandt en bagebog af Mette Blomsterberg, det er herfra opskriften er taget. Jeg har halveret i mængde. Det passede lige til formiddagskaffen sammen med graveren. Mandlerne på toppen af kagen er de lækre mallorcinske mandler, jeg havde med hjem fra ferien i juni.

Kage med squash (4-5-pers)

1 lille æg

1 tsk. vaniljesukker

70 gr. rørsukker

60 gr. olie

2 spsk. cremefraiche

½ dl. vand

½ tsk. bagepulver

1 tsk. kanel

et nip groft salt

175 gr. mel

100 gr. groftrevet squash

20 gr. mandler

Kom æg, vaniljesukker og sukker i en skål og pisk det grundigt. Kom olien i og pisk igen. Rør alle de øvrige ingredienser i – undtagen mandlerne. Sørg for at komme helt ned i bunden af skålen og vend rundt. Dejen kommes i en springform ca. 20 cm i diameter og drysses med mandlerne, der er grofthakket.

Bager ca. 35 minutter ved 180 grader. Køler af i formen.

Det blev en fin lille kage, ikke så sød og en anelse kompakt. Men lige god i sommervarmen.

På endnu en meget varm dag.

Jette

Marcipan roser

Om få dage er det faktisk to år siden, at jeg blev gift 🙂 Det er lidt utroligt at tænke tilbage på. Men tiden er gået godt, og det har været dejligt at være nogens hustru 🙂 Og været godt at erfare, at det kunne fint lade sig gøre at være gift og have to forskellige adresser. Der er blevet pendlet en del, men det er nu vilkårene.

I går var jeg hos Ole, han havde travlt ude, for en gammel maskinhal skulle rives ned. Og det er et ret stort arbejde. Alt skal sorteres og afleveres de rette steder. Men jo helt som det skal være. Jeg mindes i min barndom, hvordan alt affald bare blev kørt på en losseplads eller dumpet i et mosehul. Hvor er det godt, at den tid er forbi!

Jeg brugte lidt tid på at lave en lagkage til eftermiddagskaffen. Med inspiration fra bryllupskagen – og så blot i meget mindre udgave. Bundene var lavet efter denne opskrift (jeg havde et par i fryseren :-)) Fyldet var bærmousse lavet med solbær og hindbær plukket i Oles have, og marcipanen var overtræksmarcipan fra Odense, en sponsorgave.

Jeg synes, det er lidt sjovt at lave marcipanroser. Jeg ved såmænd ikke, om jeg bliver bedre til det med tiden, men pyt. Kagen gjorde i hvert fald lykke i går 🙂

Og så står der ferie på kagen – det har jeg ikke fået endnu, men det sker snart 🙂

God og dejlig sommertirsdag.

Jette

Festligt rejsegilde

Som nævnt tidligere, så var jeg inviteret til rejsegilde på Hjarnø. I smukt vejr, glade og interesserede mennesker, økopølser og øl og vand. Helt som det skal være 🙂 Hvepsene var der også, de var nu ikke inviteret!

Rejsegildet blev holdt for Mia og Simons hus. Dejligt at møde unge mennesker, der tør tænke anderledes, når det handler om at bygge nyt. De havde haft svært ved at finde en tømrer, som ville stå for byggeriet. Men mødte på så Dennis fra TræVærk og så kom der skred i tingene.

Så nu var det blevet tid til rejsegilde.

Der var som det sig hør og bør – også lavet en fin krans. Der var taler og gode ønsker for huset og familien. Men som Dennis sagde til mig, så savnede han lidt, at der kom andre håndværkere forbi for at se, at sådan her kunne man også bygge. Men alt nyt tager tid. At ændre vaner og mønstre er langsommeligt.

Og så er det jo slet ikke nyt at bygge i træ – der er jo huse med mange hundrede år på bagen. Så det er lidt underligt, at skepsissen er så stor.

Se lige indgangs skiltene 🙂 Jeg synes de er så fine. At det er mennesker, der er kreative og tænker lidt ud af boksen, kan ses allerede her. Se hvilken virkning det har at sætte en træplade på spisen og skrive med sort tusch! Så enkelt og fint.

Jeg glæder mig til at følge projektet her, og TræVærk i særdeleshed. For jeg synes virkelig, at de har fat i noget vigtigt her.

God mandag.

Jette

Dovne glimt :-)

Det har været en lidt travl uge med mange samtaler og kirkelige handlinger, så da lejlighed bød sig i går drog jeg en smut i sommerhus. Blot for at spise aftensmad, nyde terrassen og sove i en dejlig duft af træ. Der var varmt i huset, da jeg kom – 31 grader. Men gennemtræk gjorde meget ved det, så det var ganske behageligt også at sidde inde og læse til sent i aftes.

Jeg rundede vandet – situationen med siv eller rør eller hvad det nu hedder, er ikke blevet bedre. Der er en bred bræmme, så det er ikke så lækkert at træde ud i vandet. Så i aftes blev jeg på land 🙂 Men solnedgangen er der ikke noget i vejen med 🙂

Svaleparret, som har bygget rede på terrassen, er der stadig – nu med unger i reden. De er ikke lette at se på billedet, men de sidder med åbne næb og venter på mad 🙂 Det er altså lidt hyggeligt med dem.

Sommerhusets soveværelse vender mod nordøst – så tidlig morgen kan solen skinne ind. Det er bare en god måde at vågne på. Udefra ser det nu også ganske fint ud. Og det er tydeligt, at solen ikke er så hård ved denne side af huset ikke. Cedartræet et stadig ret flot i farven. De øvrige sider er noget mere grånede i det.

Mit sommerhusbyggeri har jeg jo fortalt om flere steder, og har også gjort, at jeg har mødt nye mennesker. Mennesker, som synes det er interessant og vigtigt at tænke miljø, klima og CO2 ind i et nybyggeri. Lidt nørdet – men når man først bliver grebet af det, er det sjovt at følge med i.

Jeg er inviteret til rejsegilde på Hjarnø i dag – det hus Ole og jeg besøgte tidligere. Jeg glæder mig til at kigge med og hilse på. Der medbringes et par gaver – økologisk hvidvin 🙂

Og pakket ind i cellofan – nok ikke særlig bæredygtigt, tænker du – sikkert ikke. Men det er genbrug. For jeg gør, som min mor gjorde, gemmer indpakningspapir, cellofan og kasser – så er der til en anden gang, når en gave skal pakkes ind. Gammeldags?! Måske – men bæredygtigt.

God og smuk weekend.

Jette

Lækker tærte på en varm sommerdag

Jeg spiser stadig gerne en kage, selv om det er ret så varmt. Det kniber mere med energien til at få den bagt 🙂

Men mit mirabellesyltetøj inspirerede til denne lille mazarintærte med chokoladeganache på toppen.

Mazarintærte med mirabellesyltetøj og chokoladeganache

Mørdej

125 gr. mel (evt. 25 gr. grahamsmel :-))

65 gr. smør/margarine

30 gr. sukker

1 lille æg

Bland sukker og mel og smuldr smør heri. Saml dejen med ægget, og læg dejen på køl 1 times tid. Rulles ud og en tærteform (ca. 18 sm i diameter) beklædes med dejen. (Der er lidt dej til rest – brug det evt. til en hindbærsnitte :-))

Mazarinmasse

50 gr. smør

50 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

30 gr. marcipan

1 æg

40 gr. mel

Kom smør, sukker, vaniljesukker og marcipan i en skål og pisk det sammen. Tilsæt æg og pisk det godt ind i dejen. Vend til sidst melet i dejen.

Fyld og pynt

50 gr. mirabellesyltetøj (eller andet syrligt syltetøj)

50 gr. chokolade

½ dl. piskefløde

Fordel syltetøjet på mørdejsbunden og kom mazarindejen over. Forsøg at få syltetøjet lukket “inde”. Bag tærten ca. 25 minutter ved 175 grader.

Imens laves chokoladeganachen. Hak chokoladen. Bring piskefløden i kog, tag den af varmen og kom chokoladen i – rør til chokoladen er smeltet og det har samlet sig til en blank masse.

Når tærten har kølet lidt fordeles ganachen oven på.

Det blev en fin og lækker kage. Og smager rigtig dejligt.

Og så du Sukkertoppen, så du måske også en af deltagerne stå og kigge under sin tærte – og glæde sig over en bund, der var flad og gennembagt. Det var min også, og jeg glædede mig 🙂

På endnu en varm sommerdag.

Jette

Mirabellesyltetøj med ingefær

Jeg har et gammelt, gammelt træ med mirabeller! Og jeg er ikke vild med den frugt. Men jeg er ret vild med hjemmelavet syltetøj. Jeg har før brugt lidt mirabeller i denne opskrift.

Så nu har jeg forsøgt mig med at lave noget syltetøj, som smager af noget og hvor smagen ikke er så fersk, som en mirabelle ellers kan være.

Mirabellesyltetøj med ingefær (3 mindre glas)

½ kg. mirabeller (ikke alt for modne)

½ dl. vand

1 tsk. revet ingefær

1 spsk. citronsaft

300 gr. sukker

Kom de skyllede mirabeller og vand i en gryde og kog ved svag varme ca. 20 minutter under låg. De skal være kogt godt ud. Og så kommer pillearbejdet, for nu skal alle sten pilles ud 🙂 Det tager lidt tid.

Kom de stenfri mirabeller tilbage i gryden – sammen med al væden – tilsæt ingefær, citronsaft og sukker og bring det i kog og lad det simre 5 – 10 minutter uden låg. Køl lidt af, inden det køres på minihakker og så kommes på glas, der er skyllet i rom 🙂 Jeg bruger ikke atamon, men spiritus, og opbevarer syltetøjet i køleskabet.

Mit syltetøj er bestemt ret syrligt. Men det passer mig fint 🙂 Ingefæren smages stort set ikke – mængden kan fint øges til en spiseskefuld.

Jeg bruger tit mit syltetøj oven på noget yoghurt og müsli – det smager dejligt. Og her gør det ikke noget, at syltetøjet er lidt syrligt. Og nydt på en solvarm terrasse, så er det ekstra godt 🙂

God tirsdag.

Jette 

Sommerhusets regnvandstønde

Sommerhusene på den vej, hvor mit ligger, har – som man skal have – en grundejerforening. Med årlig generalforsamling og en årlig sommerfest, som faste punkter på årshjulet 🙂 Begge dele blev holdt i weekenden, og foregik fredeligt, og var meget hyggeligt. Vi ser ikke så meget til de andre sommerhusejere, så det er faktisk interessant at mødes en aften, og høre lidt om dem og deres liv.

Inden festen havde Ole tralvt i den meget tørre have. Der blev klippet lidt mere af syrenhækken – også inde ved naboen (efter aftale). Så nu kommer der mere lys ind til hende, og på vores side er den beskåret lidt.

Og så blev regnvandstønden monteret.  Jeg er virkelig glad for mit køb, og venter nu længselsfuldt på bare lidt regn. Det bliver spændende at se, hvornår den 220 l store tønde er fyldt. Den har en lille hane nederst – lige til at tappe vand af.

Nu mangler vi så blot en ordenligt regnbyge 🙂

Underligt som ens fokus kan flytte sig med tiden. Jeg har ikke før tænkt så meget over det med at opsamle vand – men nu, efter at sommerhuset er kommet til, bliver det bare tydeligt, at her kan det være en god ide at kunne vande lidt. Og jeg synes, grundvandet skal bruges med omtanke, og derfor vil jeg gerne bruge regnvand til blomstervanding. Og må erkende, at nogle af mine planter i de små kasser ikke overlever i år – det har været alt for tørt. Rose og sankthansurt klarer det imidlertid ret godt 🙂

Til sommerfesten skulle vi selv have mad med, og med grill forbud, så skulle de tænkes lidt anderledes. Det blev til en farverig salat. En udgave uden opskrift, for her kan virkelig anvendes det køkkenet formår og råder over. Jeg havde været hos fiskehandleren og købt varmrøget laks og kogt silkehønsæg. Derudover var det pasta, peberfrugt, squash, forårsløg, tomat og feta. Og det hele blandet med olie-eddike dressing. Der skal ret meget syre til de ferske pasta og den fede fisk, så spar ikke på eddike eller citronsaft.

Dertil havde jeg lavet hjemmerørt hvidløgssmør og bagt små flutes efter denne opskrift. Det er mad, der er let at transportere, og det smager bare godt i dejligt selskab 🙂   

Det blev en fin dag i sommerhus – i går havde jeg gudstjenester, så ferie i sommerhuset, det venter vi med lidt endnu 🙂

God mandag.

Jette

Brød til budgetråd :-)

Menighedsrådet er nu næsten gået på ferie – men der manglede lige at blive set på budgetudkast for 2019. Derfor var der møde i formiddags. Med nybagt brød og masser af kaffe.

Og hvor spændende tal end kan være, så er det godt med noget andet også 🙂 Brødet er kendetegnet ved, at der er en del fedtstof i, og her også et par æg fra mine søde høns.

Briochebrød

ca. 300 gr. mel

50 gr. grahamsmel

75 gr. smør/margarine

1 tsk. groft salt

2 spsk. sukker

20 gr. gær

1½ dl. mælk

2 æg fra søde høns

Kom grahamsmel og 250 gr. hvedemel i et dejtrug, sammen med sukker og salt. Smuldr smør/margarine deri. Rør gæren ud i mælken og tilsæt æggene. Lav en fordybning i melblandingen og hæld gærblandingen i og rør det hele sammen. Tilsæt det sidste mel efter behov. Ælt dejen igennem, inden den sættes til hævning ca. 1½ time.

Æltes igennem og deles i 5 dele, formes til boller og lægges tæt i en brødform. Klip et kryds i toppen og lad brødet efterhæve ca. ½ time. Varm ovnen op til 225 grader, skru ned og sæt brødet ind. Bag det ca. 30 minutter til det er gyldent og dufter dejligt 🙂

Det er virkelig et lækkert brød – og gjorde lykke til et møde, der kun handlede om tal og tal og tal 🙂

Nu nærmer weekenden sig – jeg håber, du nyder den.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal