Forleden skrev Fyns biskop Tine Lindhart i en klumme, at hun var ganske fortrøstningsfuld med hensyn til fremtiden, for vort samfund har mange dygtige unge mennesker til at tage over efter os ældre. De har hver især talenter, og hendes opfordring var at bruge dem efter bedste evne – altså ikke grave deres talent ned, som en gjorde i Jesu lignelse om de betroede talenter. Matthæus evangeliet 25,14-30

To andre inspirerende mennesker er Mia og Simon. Det var dem, vi besøgte på Hjarnø, og hørte om deres tanker bag byggeriet. Blandt andet overvejelserne om, hvorfor skal man bygge stort, når man sagens kan klare sig med mindre, og slet ikke har behov for over 200 m2?

Dennis fra TræVærk, har givet sig selv en mission – at bygge billige bæredygtige træhuse. Ud fra den tanke, at jo billigere din bolig er, jo mindre behøver du arbejde, for at tjene penge nok til at betale afdrag på lån. Der vil blive mere tid til det nære – det, der har stor betydning i ens liv. Ikke at der er noget galt i at arbejde, men det er vigtigt at der er en balance i ens liv mellem arbejde, fritid og økonomisk råderum.

Bæredygtig livsstil – er en inspirerende og tankevækkende bog, om virkelig minimalistisk levevis. Langt forbi, hvad jeg tænker – men egentlig super at læse om, og giver anledning til eftertanke. Forfatteren Calina Leonhardt er ung idealist med to små børn, og bosiddende midt i København. Og det er lidt som at gå baglæns i historien – til tiden uden e-numre og tilsætningsstoffer, hjemmelavet alt og et minimum af materielle ting. Hun beskriver sig selv sådan: Veganer, nonshopper, øko-hippie og anti-materialist.

Jeg har respekt for hendes projekt – men det er at gå noget længere, end jeg nogensinde kommer til.

Men i morges, da jeg skulle i bad, lavede jeg et eksperiment – om at genbruge vand. Jeg tog min mors gamle orange vaskebalje med i bad 🙂 For så at se, hvor meget vand der ville komme i den, uden at jeg gjorde noget. Alene det vand, der løber inden vandet bliver varmt – det bliver til noget.

Mine meget tørre kartofler blev helt sikkert glad for det ekstra vand – og det blev faktisk til ca. 5 liter vand. Så udover at det var lidt underligt at have selskab af den orange balje, så var det øjenåbner til, hvordan noget vand let kan samles op og bruges andet sted – end blot ende i kloakken.

Og som en fortsættelse af den bæredygtige tankegang – så fik jeg i går købt en regnvandstønde 🙂 Her skal jeg opsamle regnvand ved sommerhuset. Det bliver vist først til næste år – men skal mine tre højbede overleve, skal de vandes. Og jeg vil ikke vande med grundvand – men gerne med regnvand. Så nu skal den blot monteres – og så er den klar til, når der en gang igen kommer regn.

Til inspiration 🙂

God tirsdag.

Jette