I disse dage afholdes Klimafolkemødet 2024 i Middelfart. Det er efterhånden blevet en tradition, og det er blot vokset år for år. De første år måtte kommunen skrive på flagstangen, hvorfor flaget var hejst 🙂 Det er ikke længere nødvendigt.
Hele byens Havnegade og tilstødende områder er nu en del af hele mødet.
Jeg er igen i år frivillig på mødet – og havde en vagt i går. Årets varmeste dag. Og det var virkelig en dejlig dag. Der var et hav af unge mennesker, skoleelever og så en hel masse andre. Liv, snak og grønne håb fyldte gadebilledet.
Det er blevet ret populært at sy muleposer, indkøbsnet og små poser til alverdens krea-projekter. Og det er bare så fint, for hver gang spares der jo en plastikpose.
Jeg har før syet et par muleposer af genbrugsstof. Det er virkelig en tilfredsstillelse at kunne forvandle noget, der er på vej ud – til noget der igen er brugbart.
Denne gang er det en lille pose, jeg har syet. Efter inspiration fra Instagram. Det er ret enkelt og resultatet er bare så fint. Posens ydre og indre er pæn og den opfylder til fulde sit formål. Nemlig at rumme mit strikketøj – her et par strømper til genbrugsbutikkens lille salgsbod med hjemmestrik 🙂
Stoffet er som sagt fra gemmerne, foret er det nederste af gardinerne i det nye hus – og det lille motiv på forsiden er klippet ud af en dækkeserviet, som min mor har broderet for mange år siden. Og de servietter blev ikke længere brugt, men det er også sin sag bare lige at skille sig af med dem. Nu fik en af dem et lidt længere liv her 🙂
Og sådan bindes historien sammen med nutiden – det er nu ganske fint.
Indtil for ganske nyligt havde jeg ikke smagt et bananbrød. Men i forrige uge spillede jeg til gudstjeneste på det lokale plejehjem, og der blev der til kaffen serveret et bananbrød. Og det smagte ret fint. Men havde også en tekstur, der var svær at placere – var det et brød eller var det en kage, eller noget helt tredje ?
Og det spørgsmål har jeg egentlig ikke svaret på endnu 🙂 Til gengæld har jeg forsøgt at bage et bananbrød. I en bog – Kogekunst – lånt på biblioteket, var der netop en opskrift på et bananbrød. Så den er her blevet tilpasset mit køkken, og resultatet er ret tilfredsstillende. Og tanken om, at bananer på vej til at blive smidt ud, i stedet bliver brugt i et brød – det er også altid en god tanke 🙂
Haven ved det lille hus i Jelling er – i mit hovede – tænkt som en ret vild have. Med plads til insekter, stenbunke, vandbassin, kompost og ret mange træer. Noget af det er jo kommet i gang, men det hele ser nu alligevel lidt tyndt og bart ud. Men som det gjaldt med huset, sådan gælder det også med haven, at det tager tid at få tingene til at ske.
I haven skal de små planter og buske finde rodfæste og finde ud af at gro et nyt sted. Jeg har netop flyttet rabarber planter, og det var lidt hårdt ved dem – men de er kommet tilbage med små nye grønne skud. Så det skal nok gå.
Ja, jeg ved godt, at det er lidt meget med blomster for tiden 🙂 Men de er nu altså også smukke at se på, og virkelig sjovt og lærerigt at binde forskellige buketter. Jeg øver mig stadig.
Og bagværket i denne tid begrænser sig til koldthævede boller og crumble med årstidens frugt. Begge dele er nu også ganske gode, men opskriften ligger her jo allerede 🙂
Denne uges blomsterudfordring fra PlanteLiv er, at lave en buket, hvor temaet er: Fyld og fokus. Alene ordene har jeg aldrig tænkt på, når jeg ser en blomst eller buket. Men i min fortolkning, så blev det til nogle blomster med store hoveder, og så noget forskelligt mindre grønt til at fylde ud med.
Oles have kan stadig være med, så sankthansurt og grønne grene er herfra. Men dahlia – der er der kun en enkelt blomst tilbage, og den fik altså lov at blive, hvor den var. I stedet var jeg forbi en mark, hvor der kunne købes de fineste dahlia. Og alt i mens jeg gik rundt mellem de mange blomster, havde jeg selskab af ejerens høns, som gik rundt og havde en fest. Det var da bare så fint.
Min buket er jeg faktisk blevet ret godt tilfreds med. Men med hjælp fra naturen selv, så går det også ret nemt. Det er jo smukke og finurlige blomster med skønne farver.
I weekenden har der landet over været “Åbne haver”. Min gode blogveninde Karen gjorde opmærksom på det – og inspirerede til, at jeg måtte se, hvad det var for noget 🙂 Haveselskabet står bag arrangementet, hvor private havefolk for en stund åbner deres have op for helt almindelige nysgerrige og interesserede havemennesker.
Og hvor var det hyggeligt. Og hvor fik jeg meget for pengene. 20 kr. i entre, og så ellers masser af snak med havens ejer, og siden kaffe og kage, inden jeg opløftet drog videre.
Det er fredag, og om lidt venter endnu en vagt i genbrugsbutikken. Det er blevet sensommer og hverdag, og det er helt fint.
Det regner, der strikkes, der indrettes hus – og jeg har langt om længe fået sendt ansøgning til kommunens Byg og teknik, om at få godkendt husbyggeriet i Jelling. Nu venter jeg spændt på, at få svar tilbage – at få en ibrugtagningstilladelse, og dermed også få mulighed for at hjemtage et realkreditlån. Det er da vist hverdag og virkelighed blandet godt sammen 🙂
Kamerarullen viste heller ikke mange billeder – så i dag er der kun introbilledet. En mikrobuket. Det var ugens udfordring fra Plante_liv, og lige en udfordring efter mit hovede. Jeg nyder at lave tingene i mindre skala, om det så er blomsterbuketter eller hindbærsnitter.
Mikrobuketten er med en enkelt dahlia fra haven, lidt sankthansurt og hvidkløver og lidt grønt. Og jeg synes faktisk selv, at den er blevet meget sød 🙂
Meget af ventetiden i forbindelse med husbyggeriet er gået med at tænke i have. Et helt bart stykke jord, hvor der kan plantes og arrangeres og laves alt muligt på. Hvor fantasien kun sætter grænser. Og så måske lige ens egne kreative evner 🙂
Men i hvert fald, så er jeg nu godt i gang med at flytte planter fra min lille planteskole over i den nye have. Mit lille havehegn er kommet på plads, det samme gælder den lille plantekasse. Og indtil videre ser det ud til, at planterne og blomsterne klarer flytningen – og det er jo meget rart 🙂
Jeg har så i ventetiden også læst om, hvordan man forholdsvis let kan anlægge et lille havebassin. Og jeg har hele tiden gerne villet have vand i haven – for det er godt for dyr, fugle og insekter. Vand er lige så vigtigt for dem, som det er for os mennesker. Så nu har jeg været i gang med at grave.
Uden for er der mirabelletræer. Fyldt med mirabeller. Men det er bare ikke min yndlingsfrugt – men synes alligevel, at jeg må forsøge at bruge bare lidt af mirabellerne. De kom så i en crumble, som kom med til genbrugsbutikken og blev serveret i kaffepausen der. Og resultatet var bestemt godt 🙂
Når et hus skal færdigmeldes er der en lang række papirer, brugsanvisninger og beregninger, som skal vedlægges og sendes ind til kommunen. Heldigvis foregår det digitalt, men arbejdet med at finde oplysningerne skal jo stadig gøres 🙂 Normalt vil det være byggefirmaet, der står for den opgave, og så efterfølgende afleverer huset til bygherren.
Sådan er det ikke helt for os. Og det er også helt fint, håndværkerne har været gode til at levere de dokumenter, der skal til.
Lige indtil jeg nåede til dagslysberegningen. Ordet kendte jeg faktisk ikke. Men det handler om, hvor meget naturligt lys der kommer ind i et rum. Og der er bestemte krav til, hvor meget det er.
Når man skal regne det ud kigger man på arealet af glas i et rum i forhold til gulvarealet – og omregner det til en procentsats.
Så det har jeg nu forsøgt at gøre – på den mest enkle måde – og håber, at kommunens tekniske afdeling synes, at det rækker 🙂
Og det med dagslysets betydning opleves da tydeligt en morgen som nu, hvor det er gråt, vådt og diset udenfor. Så kommer der ikke meget dagslys ind og lampen over bordet er tændt. Så det med at skulle beregne dagslysets størrelse er faktisk et ganske fornuftigt krav.
Og umiddelbart, så ser det ud til at huset i Jelling fint lever op til kravene. Men jeg glæder mig lige til at kommunen også har nikket ok til det 🙂