diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: november 2020 Side 1 af 2

25 år samme sted

 I morgen er det 25 år siden jeg blev ansat her i Kauslunde og Gamborg sogne. 1. december 1995 skiftede adressen fra privat adresse til tjenestebolig. Og det var helt fint.

Så denne fine og gamle præstegård har i alle de år dannet rammen om mit præsteliv. (Novemberlyset gør ikke noget godt for billedet 🙂 ) Vinduet til højre et fra mit kontor, her hvor jeg har tilbragt rigtig mange timer.

25 år – i tilbageblikket så er det ene sogn vokset rigtig meget i de år. Over 50 % er befolkningsantallet steget. Kauslunde sogn er nabosogn til Middelfart, og de to sogne er bare vokset mere og mere sammen gennem årene. Og det betyder, at alle de nye huse, som bygges i mit sogn, der ved beboerne ikke helt hvilket sogn, de hører til, for hvor går grænsen mellem Kauslunde og Middelfart. Lige præcis den problematik er en udfordring. For hvordan fortælle mennesker, at de bor i et andet sogn, end de regner med ?

25 år – i tilbageblikket er mest af alt følelsen af taknemmelighed. Et privilegium at få lov til at tage del i menneskers liv – i sorg og glæde, ved højtider og festligheder – og altid at blive mødt med tillid og åbenhed. At tage nogle skridt sammen med dem ved en given lejlighed, kunne være en støtte og vejlede med råd og gode ord – det håber og tror jeg har gavnet mennesker undervejs. I hvert fald har det beriget mit eget liv – at opleve så mange forskellige situationer og skæbner. Nogen har fæstnet sig dybere end andre. Men når jeg går ud af døren efter et besøg hos nogen, så har det altid efterladt et spor, et indtryk. 

Så 25 år i tilbageblikket – det er også at have fået en enorm mængde historier og lige så meget dyrebar erfaring. For hvor har jeg også lært meget gennem de mange år. Som ung præst troede jeg, at verden så ud på en bestemt måde – det lærte jeg undervejs, at det gør den ikke. Virkeligheden er langt mere nuanceret og farverig end jeg på noget tidspunkt havde forestillet mig. 

Nu står jeg snart ved vejs ende som præst – lidt vemodigt, men også helt afklaret med, at det er den rigtige beslutning. Og jeg er meget fortrøstningsfuld på mine sognes vegne – her skal kirken nok skal klare sig.

Takket være gode menighedsråd og dygtige og engagerede ansatte. Begge dele er også helt afgørende for, om man kan trives et sted. Jeg har været velsignet med gode mennesker omkring mig. Der har været mange gennem årene, men egentlig også en vis stabilitet, og det har givet ro til arbejdet.

I går blev både præst og personale betænkt med en flot chokoladejulekalender, som anerkendelse af, at 2020 havde været et udfordrende år. Det blev vi virkelig glade for at modtage.

25 år – i tilbageblikket har også indeholdt flere dyr gennem tiden. De sidste mange år har det været Diva og Bella, der trofast har fulgt dagenes gang i huset. Diva savnes stadig, men nu er katten trådt lidt i hendes sted – og fylder en del nu. Her til morgen var hun blevet til skrivebordskat 🙂 

På en lidt eftertænksom dag.

Jette

Grøn aftensmad og glutenfri brownie

 På en helt almindelig torsdag aften kom min søster og svoger til aftensmad i sommerhuset. Super hyggeligt.

Menuen var grøn – falafler med flødekartofler, rosenkålsalat og belugalinsesalat. Jeg er ret vild med rå og fintsnittede rosenkål blandet med æbler og lidt hakkede nødder. Dressingen er min helt klassiske olie/eddikedressing. Og her midt i den mørkeste tid på året, så er det skønt med farverig mad 🙂

Belugalinsesalaten var også lavet uden særlige mål. Men inspirationen var hentet på nettet. Ud over linserne – der lune var kommet i en dressing af olie, eddike, salt og peber – var der lidt løg, lidt grøn salat, en god del finthakket rå blomkål og nogle få rå asparges i tynde skiver. Og ja, asparges er slet ikke i sæson – men de lå lige for næsen af mig, da jeg var ud at handle, så de måtte altså med hjem. 

På denne tid af året må salater gerne være lidt fyldigere med solide grøntsager. Det tager lidt tid at lave salaterne, fordi det hele skal snittes og hakkes så fint og småt – men det er altså mest lækkert. Men når det arbejde er gjort, så er salaten jo også bare klar til at spise. Her er ikke mere tilberedningstid.  

Desserten var en glutenfri brownie. Det har jeg ikke bagt før, så det var et eksperiment, tillige uden en vægt i huset, så målene er altså lidt cirka mål 🙂 Og fordi det næsten er december, så kom der lidt kanel og ingefår i også.

Glutenfri brownie

1 dl. havregryn

1 spsk. mandelmel

50 gr. mørk chokolade

40 gr. smør

1 stort æg

1 dl. sukker/farin

1 spsk. kakao

½ tsk. kanel

½ tsk. ingefær

25 gr. grofthakket hvid chokolade

Smør og den mørke chokolade smeltes i en gryde ved svag varme. Havregrynene blendes til mel. Æg og sukker piskes godt inden smørblandingen hældes i og piskes med. Kom de øvrige ingredienser i dejen og vend det hele godt sammen. Kom dejen i en lille form (ca. 15 cm i diameter) og bag kagen ca. 20 minutter ved 175 grader. Afkøler i formen.

Jeg serverede lidt bærpuré og cremefraiche til brownien. Det passede godt til 🙂 Puréen lå i fryseren, sommetider kan man være heldig når man kigger der – ellers er det også enkelt at lave. Her er en af mine opskrifter på bærpuré.

Og så er det næsten advent – jeg er der ikke helt endnu, men jeg har set, at kirkens fine adventskrans er på plads. Så det skal nok blive en festlig dag på søndag.

Glædelig adventstid.

Jette

December på vej

 Jeg tror mange i år har været tidligere ude med deres lyskæder og lys på buske og træer, end de plejer. Og det er mega hyggeligt, og især i år trænger vi alle til alt det lys, vi kan få. 

Ved sommerhuset sker det i det små 🙂 Jeg har fået lavet en et par små dekorationer, helt enkle med et lys og lidt gran. Men størrelsesmæssigt må de siges at passe fint, for huset er ikke stort.

Jeg er stadig vældig glad for min koglekugle, som er spundet ind i lys. Jeg har fået lavet flere kugler, for jeg synes bare de er så fine. I weekenden var jeg i Århus, og her fik Peter også en koglekugle som kunne danne bund for lidt lys og julestemning på gangen. 

Ude på terrassen har jeg i år skiftet juletræet ud med grene klippet i præstegårdens have. Den store troldhassel er leverringsdygtig i mange krogede grene og den stikkende kristtjørn har nogle kraftige grene med gevaldig fine og stride blade på, så sat sammen i en stor krukke, så kan de fint bære en lille lyskæde. Krukken er fyldt godt op med brændestykker, så den står nogenlunde stabilt, selv når det blæser.

Og det blæser med jævne mellemrum, og det kan ses på vandstanden i Lillebælt. I den forgangne uge har der været utrolig lavvandet, så man kunne gå langt ud på havbunden. Og der har også været højvande og med meget vand i den å, der har sit udløb på stranden nær sommerhuset. Det er fascinerende at følge naturens gang på tætteste hold. Så alle de dage, hvor jeg kan nå det, inden det bliver mørkt, da går turen en tur ned til vandet. Jeg nyder duften, luften og vinden – og siden at komme inden døre og plante sig foran en varm brændeovn 🙂

God onsdag.

Jette 

En ide er et, resultatet et andet :-)

 Mine minikonfirmander skal i morgen høre om nadver, om brødet og vinen, om skærtorsdag og Jesu sidste aften sammen med disciplene. Hvad der skete der, er nok muligt at forklare, det er straks sværere, når det skal forklares, hvad det betyder. Og hvorfor vi stadig holderaltergang. Og hvordan det lille brød og de få dråber vin nu også gør en forskel. Det får jeg tænkt over til i morgen 🙂

Min ide er, at de skal bage brød. Det har jeg også gjort tidligere år, og det er nu altid en succes. At sidde med noget dej mellem hænderne og ælte og forme – og så siden komme tilbage og hente et lille brød, der faktisk kan spises og smager godt, det er populært 🙂 

I morgen er tanken at de skal bage et lille brød, der minder om en flettet tornekrone. Men reference til Jesu tornekrone langfredag. 

Jeg har lavet et forsøg – men som altid, så er en ide et og resultatet et andet. Og især en gærdej, den lever ofte sit eget liv. Så mine flettede kranse med klippede hakker – blev mest fine kuvertbrød 🙂 Men passede jo så perfekt til aftensmaden, hvor Ole serverede suppe!

Men idéen er nu god nok – så i morgen så fletter vi bare et længere bånd, så kransen bliver lidt større, og så klipper vi flere og dybere snit, så spidserne kommer til at stritte som små torne. Det er i hvert fald planen. Og mon ikke at fantasien så hjælper med det sidste ? Det tror jeg. 

God mandag.

Jette

Fredags glimt

 Det har været en stille uge med meget tid foran computeren. Decembers aktiviteter, gudstjenester og kirkeblad er blevet samlet. Udfordringen i år er klart juleaften – for her er kirkerne alt for små. Det er de sådan set også en helt normal jul, men i år bliver det helt specielt. Så vi laver gudstjenester med tilmelding – det er så ukristeligt som noget kan være. Et sted, hvor alle er velkomne, her skal man nu huske at tilmelde sig og håbe der er plads. Alle ved godt hvorfor, men det er underligt.

Min trofaste julerose blomstrer så fint lige nu, den bringer både lys og håb til live.

Det har nu været en smuk og kold morgen, solen var lige ved at stå op, inden jeg kørte fra sommerhuset. 

Min engelske julekage er stadig på vej, der går et par uger endnu før den findes frem og skal overtrækkes og pyntes. Men nu har jeg fået lavet abrikosmarmeladen, som kagen bliver smurt op med inden marcipanen lægges på.

Ugen har også budt på hyggelig tid sammen med minikonfirmanderne. Vi plejer at bruge meget tid på at forberede et krybbespil, men i år er det ikke muligt at gennemføre. Så i stedet er det kreative udfoldelser vi gør i 🙂 Venlige græskarhoveder er blevet udskåret, engle i perler har fået vinger og i denne uge blev der lavet dekorationer og stjerner bundet af grene. 

Det er ret sjovt at være med til, og minikonfirmanderne går i gang med krum hals.

Nu er det tid til ugens prædiken – til sidste søndag i kirkeåret. Og når noget slutter, så er det altid tid til lidt eftertanke – hvordan var kirkeåret 2020 ? Helt usædvanligt, og ikke et jeg som sådan vil savne. Men dermed ikke være sagt, at der ikke har været mange skønne stunder i kirken – for det har der. Ved fælles hjælp så er der blevet fundet alternative veje.

God weekend.

Jette 

Turen gik til Skovtårnet

 Vi havde en super tur til Skovtårnet. Hvis man endelig skulle finde noget at anke over, så er det, at det ligger så langt væk 🙂 Men det var hele køreturen værd. På Sydsjælland nær Næstved ligger det flotte tårn. Bygget i massivt jern og med med masser af træ til at blødgøre udtrykket. Og måske du husker at have set det i TV flere gange. Det var blandt andet her at Tinka kæmpede i sidste års julekalender, Tinka og kongespillet.

Det var det flotteste vejr i søndags – og der var mange andre end os, der var på tur. Men det var professionelt håndteret, så der kom ikke flere ind af gangen, end der var plads til. Så alle kunne trygt bevæge sig rundt. 

Selve tårnet er 45 meter højt, og man går 600 meter for at komme fra bunden og op til toppen. Men det hele er så stort og godt lavet, at det føles ikke vildt hårdt at gå til toppen 🙂 Men imponerende at gå oppe over trætoppene.

På toppen var der hele vejen rundt sat små skilte som viste verdenshjørner og afstande til byer rundt om i verden. 

Udsigten var flot og vejret var dejligt. Så at tage på skovtur i november, det kan sagtens lade sig gøre 🙂 

Tårnet ligger inde midt i skoven, så man kunne godt forestille sig, at det ville være mudret at komme der hen til. Men nej, hele vejen derhen var lavet som en sti, løftet let over jorden og lavet i træ. På den måde undgik man også, at skovområdet blev trampet helt igennem.

Turen sluttede med frokost i udkanten af skoven. Også her var der tænkt på faciliteter til de besøgende med masser af borde og bænke, hvor man var velkommen til at side og nyde sin medbragte mad. Så vi fik spist både sandwich og vaniljekranse – inden turen igen gik tilbage – hen over Sjælland og ned over Fyn for til sidst at lande i Kærnehuset.

God onsdag.

Jette 

ps. Jeg havde glemt min telefon, så alle billeder er taget af min svigersøn, Martin 🙂

Kager til skovtur

 I denne weekend er planen, at familien skal besøge Skovtårnet på Sjælland. Jeg har friweekend og tænker, at der gerne må ske lidt andet – men i denne tid er de udendørs aktiviteter at foretrække, selv om årstiden måske ikke helt er til en skovtur. Men det er i hvert fald, hvad der planlægges 🙂

Og til en skovtur er der også brug for mad. Og jeg har lovet at stå for en picnic kurv med mad og drikke. Så i dag blev der begyndt på forberedelserne. Jeg har bagt vaniljekranse – som lige fik et halvt minut for længe i ovnen. Men de smager nu ok alligevel. 

Derudover er der bagt krydderkage. Den er let at transportere og jeg synes, at det er årstiden for varme krydderier, så her er godt med nelliker, kanel og et pebernøddekrydderi, der var i skuffen 🙂 Det hele til sammen smager dejligt. Opskriften er fra nettet, men minder om denne, bare uden fyld af nogen art. Mine børn har ikke arvet min begejstring for nødder og rosiner i bagværk 🙂

Ud over kagerne skal jeg have bagt et sandwichbrød og lavet lækre sandwich med hummus, avocado og pesto. Så tror jeg, vi er ved at være klar til en tur hen over Storebælt og siden op i højden.

Jeg har ikke besøgt Skovtårnet før, så jeg glæder mig til at opleve det i virkeligheden. Og ikke mindst ser jeg frem til at tilbringe en dag i selskab med familien – det er nu altid mega hyggeligt 🙂

Må du få en dejlig weekend.

Jette

Koglekugle

 Jeg så sidste år en kugle lavet med grankogler, og jeg synes bare den var så fin. Så i år ville jeg selv prøve at lave en. Og jeg har masser af kogler. Fyrretræerne ved sommerhuset taber mange kogler, og hver gang jeg går en tur, så har jeg oftest en eller to flotte kogler med hjem igen 🙂 Så jeg har efterhånden samlet en del.

Og jeg fik lavet en kugle med masser af kogler i. Men det er lidt svært at se her, så jeg forsøger mig igen, og så kommer et billede kun med kuglen 🙂 

Men den består blot af en klump ler, der formes til en kugle, og så grankogler, der er blevet trådet med lidt kraftig ståltråd i toppen og så stukket ind i lerkuglen. Ganske tæt, så de helt dækker. Uden om har jeg viklet en lyskæde, for min kugle skal stå uden for og lyse op og byde velkommen. 

Kuglen er lagt på et lag af det tang, vi hentede hjem, da kartoflerne blev lagt.

Det er lidt svært at få taget pæne billeder i det gryende dagslys. Men jeg håber du fornemmer at hyggen på en grå novembermorgen 🙂

Tidligere var det mit græskarhovede, der stod der. Men det er kollapset, så det var tid til at sætte noget i stedet. Jeg synes, det er lidt tidligt med lys og pynt – men lige netop i år, der tror jeg, vi alle trænger til det lys og hygge, vi kan stable på benene – hver for sig. 

God onsdag.

Jette

Den første juleforberedelse

 Julen er på en gang langt væk, og så dog snublende nær. Jeg sidder i denne uge med næste kirkeblad og forsøger at få julens mange gudstjenester fordelt under corona restriktioner. Butikkerne har også været i gang et stykke tid – og langs veje begynder små boder at dukke op med de fineste juledekorationer og pynt.

Min første begyndelse er et helt andet sted. Det er den engelske julekage 🙂 I går blev den endelig bagt, efter at fyldet havde ligget i blød et par dage og suget til sig af gode smage fra både whisky og snaps 🙂 Jeg har tilføjet både svesker og tørret havtorn til min kage og suppleret med solsikkekerner. Men ellers er den helt traditionel. Tung og bastant – og nu klar til at blive dryppet med spiritus de næste dage – inden den pakkes godt ind og lægges til hvile bagerst i køleskabet. 

En gang i december kommer den frem igen, og så bliver den pyntet. Og så kan den snart smages på – det er altid spændende, hvordan smagen er. Jeg glæder mig allerede 🙂 

Denne kage er lidt fladere end normalt – formen kunne med fordel have været lidt mindre. Men pyt, den skal nok få ben at gå på alligevel.

Hvis du vil se et par andre af mine engelske julekager, så kan du se en her og her. Den kage er virkelig en fast del af julerepertoiret – og med lige linjer tilbage til min barndomsjul. Her var kagen en fast del af julens bagværk – min mor havde mødt kagen, mens hun var i England, og havde virkelig forelsket sig i den. Så hvert år blev kagen bagt. Så det fortsætter jeg med at gøre. Jeg er også vild med kager med masser af fyld 🙂

God mandag.

Jette

Karrygryde med nordiske grøntsager

 Jeg er ret vild med karryretter – i alle afskygninger. Og der findes også utallige opskrifter på nettet og i kogebøger. Så denne bliver bare en i rækken 🙂

Det lidt specielle er, at jeg har brugt en del af vores lokale grøntsager og årstidens grøntsager – og selv om karry ikke er det helt almindelige krydderi i den sammenhæng – så smager det nu godt alligevel 🙂

Ud over de lokale råvarer så var der også tørrede sortøjede bønner i. Der kan også bruges andres slags. Men for tørrede bønner gælder, at de skal ligge i blød i koldt vand i 10-12 timer, før de så koges i et nyt hold vand. 

Karrygryder er svære at fotografere – og i kunstigt lys, så bliver det hele en lidt underlig farve. Men smagen er god 🙂  

Karrygryde med gulerod og rosenkål (1-2 pers)

75 gr. sortøjede bønner

200 gr. rosenkål

2-3 mellemstore gulerødder

1 løg

1 fed hvidløg

2 tsk. finthakket ingefær

olie

1½ tsk. karry

1 tsk. garam masala

1½ spsk. koncentreret tomatpasta

salt og peber

½ dl. piskefløde

1½ dl. vand

½-1 dl. græsk yoghurt 10 %

Dagen før sættes bønnerne i blød i koldt vand. Drænes og koges med nyt vand ca. 40 minutter. 

Pil rosenkål og skær dem i halve. Gulerødder skæres i grove tern. Begge grøntsager kommes i et ildfast fad og vendes med 1 spsk. olie og ½ tsk. groft salt og bages i ovnen ved  200 grader ca. 20 minutter. 

Skær løg i tern og hvidløg i skiver og svits det sammen med hakket ingefær i lidt olie. Tilsæt karry og garam masala, ½ tsk groft salt og lidt peber og svits det med. Rør godt rundt og kom så de sidste ingredienser i og bring gryden i kog. Hæld vandet fra de kogte bønner og kom dem ved og lad retten koge ca. 10 minutter ved svag varme under låg. Tag de bagte grøntsager og vend dem i, og smag på retten. 

I mit køleskab lå en pose asparges kartofler, de blev kogt og pillet – og de smagte altså dejligt til den krydrede karrygryde.  

Og der var rigelig mad til, at jeg også kunne tage noget med til frokost dagen efter. Jeg er ret glad for lune retter til frokost, så det var helt perfekt 🙂

Nu venter en hyggelig weekend – på vej ud af døren i sommerhuset nåede jeg lige at se julerosen – hvor er den fin.

God weekend.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal