Så kom tiden til vaniljekranse 🙂
Jeg har egentlig ikke tidligere interesseret mig særligt for den smĂĄkage – vist mest syntes, at den var lidt kedelig. Men efter at Mette Blomsterberg er kommet pĂĄ banen, sĂĄ har alt med vanilje jo fĂĄet en lidt eksklusiv status. Og der er skrevet meget om de fine, smĂĄ sorte prikker, der fremkommer, nĂĄr vaniljekornene masses med sukker og kommes i kager.
Opskriften jeg bruger er ogsĂĄ hendes. Hun bruger dog rigtige mandler, som hun blender til fint mel.
Jeg havde en pose mandelmel liggende (indkøbt fra en tur til Tyskland) og tænkte, her var muligheden for at få prøvet det af.
Vaniljen er en helt almindelig stang – købt i Netto. Den fine polynesiske vaniljestang, jeg købte i København, gemmes lidt endnu.
Og så har lidt læsning på andres blogge gjort mig opmærksom på, at en stor del af vaniljekransens liv handler om hullet i midten. At det er fint rundt og lige stort på alle kager. Det har jeg helt ærligt aldrig tænkt på før. Og mine kager afslører det tydeligt.
Og desuden har jeg hverken en fin sprøjtepose eller gammel kødhakker til brug for fremstilling af vaniljekranse. Til de 20 kranse jeg laver om ĂĄret – der trilles dejen i tynde pølser, mĂĄles og formes til fine ringe.
Vaniljekranse (20 stk)
1/2 vaniljestang
90 gr. sukker
100 gr. smør
1 æggeblomme, fra en lykkelig høne
30 gr. mandelmel (eller samme mængde smuttede mandler, blendede)
125 gr. mel
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. (Put den tomme stang i et lufttætglas og kom sukker ved – sĂĄ har du vaniljesukker til en anden gang.)
Mas vaniljekornene med lidt sukker. Pisk vaniljesukker, sukker og smør sammen. Kom æggeblommen i og pisk let. Rør derefter begge slags mel i, og saml dejen. Sæt den pĂĄ køl – mindst en time.
Tages ud, deles i mindre portioner, trilles til tynde stænger, afmåles ( ca. 9 cm) og samles til en ring. Lægges på bagepapir og bages ved 200 gr. ca 10 min. til de er let gyldne.
Dufter dejligt og smager rigtig godt 🙂 Opbevares i lufttæt kagedåse.
Nu håber jeg vaniljekransene vil falde i min Fars smag 🙂 Spørgsmålet er nok mere, om der vil være nogen tilbage, når jeg skal på besøg i julen.
God tirsdag – en uge til juleaften.
Jette
Skriv et svar