Så kom tiden til vaniljekranse 🙂

Jeg har egentlig ikke tidligere interesseret mig særligt for den smĂĄkage – vist mest syntes, at den var lidt kedelig. Men efter at Mette Blomsterberg er kommet pĂĄ banen, sĂĄ har alt med vanilje jo fĂĄet en lidt eksklusiv status. Og der er skrevet meget om de fine, smĂĄ sorte prikker, der fremkommer, nĂĄr vaniljekornene masses med sukker og kommes i kager.

Opskriften jeg bruger er ogsĂĄ hendes. Hun bruger dog rigtige mandler, som hun blender til fint mel.

Jeg havde en pose mandelmel liggende (indkøbt fra en tur til Tyskland) og tænkte, her var muligheden for at få prøvet det af.

Vaniljen er en helt almindelig stang – købt i Netto. Den fine polynesiske vaniljestang, jeg købte i København, gemmes lidt endnu.

Og sĂĄ har lidt læsning pĂĄ andres blogge gjort mig opmærksom pĂĄ, at en stor del af vaniljekransens liv handler om hullet i midten. At det er fint rundt og lige stort pĂĄ alle kager. Det har jeg helt ærligt aldrig tænkt pĂĄ før. Og mine kager afslører det tydeligt.

Og desuden har jeg hverken en fin sprøjtepose eller gammel kødhakker til brug for fremstilling af vaniljekranse. Til de 20 kranse jeg laver om ĂĄret – der trilles dejen i tynde pølser, mĂĄles og formes til fine ringe.

Vaniljekranse (20 stk)

1/2 vaniljestang

90 gr. sukker

100 gr. smør

1 æggeblomme, fra en lykkelig høne

30 gr. mandelmel (eller samme mængde smuttede mandler, blendede)

125 gr. mel

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. (Put den tomme stang i et lufttætglas og kom sukker ved – sĂĄ har du vaniljesukker til en anden gang.)

Mas vaniljekornene med lidt sukker. Pisk vaniljesukker, sukker og smør sammen. Kom æggeblommen i og pisk let. Rør derefter begge slags mel i, og saml dejen. Sæt den pĂĄ køl – mindst en time.

Tages ud, deles i mindre portioner, trilles til tynde stænger, afmĂĄles ( ca. 9 cm)  og samles til en ring. Lægges pĂĄ bagepapir og bages ved 200 gr. ca 10 min. til de er let gyldne.

Dufter dejligt og smager rigtig godt 🙂 Opbevares i lufttæt kagedåse.

 

 

Nu hĂĄber jeg vaniljekransene vil falde i min Fars smag 🙂 SpørgsmĂĄlet er nok mere, om der vil være nogen tilbage, nĂĄr jeg skal pĂĄ besøg i julen.

God tirsdag – en uge til juleaften.

Jette