diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: september 2019 Side 1 af 2

Til præst

I går bød vi årets nye konfirmander og deres forældre velkommen ved gudstjenesten i Kauslunde kirke.

En god stund – med nysgerrige unge mennesker. Det er altid lidt spændende at møde dem første gang, og se hvor mange jeg kan genkende 🙂 For efter næsten 24 år på samme sted, så er der kommet en del familiehistorier i rygsækken. Jeg synes, det er dejligt, og jeg synes, det er hyggeligt, når jeg kan huske lidt fra deres  liv.

I år har Kristelig Dagblad lavet et magasin til forældre med konfirmander. Det er en interessant vinkel – og en hjælp til forældre, så de kan få talt lidt sammen om, hvad konfirmation er, men måske også om de lidt større spørgsmål – som livets mening, hvorfor er jeg her? Liv og død, hvad er tro, og hvad er rigtigt og forkert. Der er meget at tale om og som er noget helt andet end – har du fået læst lektier eller ryddet op på værelset 🙂

Første gang konfirmanderne møder til præst efter efterårsferien, har jeg bedt dem tage en ting med hjemmefra, som de forbinder med kirke og tro. Det kan være et billede, en dåbsske eller et smykke eller noget helt andet. Men jeg glæder mig allerede til at høre deres historie.

På en blæsende mandag – i sommerhus 🙂

Jette

Fredagstanker

Det er blevet efterår i løbet at natten 🙂 Det er mørkt og vådt, selv hønsene er ikke stået op kl. 7.00. Træerne skifter farve i hastigt tempo – og der lander flere og flere blade på græsplænen.

Nu falmer skoven trindt om land

og fuglestemmen daler

alt flygted storken over strand

ham føgler viltre svaler.

Grundtvigs gamle ord, dukker helt af sig selv op i bevidstheden – for det er jo sådan vi oplever tiden. Svalereden ved sommerhuset er blevet forladt, nu har ungerne fået luft under vingerne og flyver syd på. Det er helt fint for mig – for de sviner unægtelig en del, sådan nogen flyvende unger 🙂

I går fik jeg lavet en lille opsætning af efterårsting – der mangler dog at komme en blomst i skjuleren, det må blive en anden dag 🙂

Bordet, det hele står på er gammelt og mørnet. Det er et lille bord, Trine efterlod, da hun flyttede i ny lejlighed for et par år siden. Men jeg tror, det holder en vinter mere her på terrassen, og det er så fint at samle lidt forskelligt på. Der blev også efterladt en stol 🙂 Den lavede jeg sidste efterår denne krukke til.

Hans Ånd, som alting kan og ved

i disse korte dage

med tro og håb og kærlighed

til himlen os ledsage.

Sådan slutter Grundtvig – og giver os lidt mod til den kommende tid. Vi går her ikke alene, og der er masser gode ting i vente.

Med ønsket om en dejlig weekend.

Jette

På messe – Kirkens Forum

Formiddagen inklusiv frokost er blevet brugt på messe. I Fredericia afholder Kirkens Forum i dag messe. Jeg har tidligere været af sted og skrevet lidt om det her.

Men det er her man kan møde alt inden for kirkeverdenen. På sin vis en lille verden, men der skal jo også her bruges både lys og lyd, rengøringsartikler og store og små maskiner på kirkegården. Alt det og meget mere kunne man finde rundt på messen.

Og i år var der foredrag ved Anders Agger. Det i sig selv, var nok til at jeg meget gerne ville afsted. Og det samme ville mine søde kollegaer og et par fra menighedsrådet. Og det var bestemt værd at lytte til hans foredrag – i øjenhøjde og med plads på anden række – så fik vi det hele med. Og fik lidt indsigt i det, som han gerne vil formidle – det almindelige levede liv. Uden filter og ikke konstrueret. Og imod alle odds, så var hans udsendelser blevet en succes, selv om den samlede DR programredaktion havde været noget skeptisk i begyndelsen. Men genkendeligheden er vigtig. Det samme er nysgerrigheden – dette at komme bagom institutioner og mennesker, som vi ikke umiddelbart identificerer os med.

Og jeg synes altid det er spændende at møde kendte mennesker i virkeligheden – eller rettere, det er anderledes at lytte til og være til stede i samme rum, i modsætning til, når vi ser det gennem en skærm.

Så en time i selskab med Anders Agger, det var en fornøjelse.

Så var det tid til en lækker frokost, inden jeg gik en hurtig tur rundt blandt de mange stande. Og kom blandt andet forbi DM i grandækning – her dystede 10 gravere om at lave den flotteste grandækning.

Men ellers manglede jeg ikke lige noget, så det blev ikke til den store fordybelse i noget specielt. Måske lige bortset fra en drøm om en gang at få mit eget lille flygel – sådan et så jeg nemlig også 🙂

Og i blomsterværkstedet havde de lavet den fineste koglekugle til pynt til adventstiden. Den gad jeg godt vide, hvordan blev lavet, for den var godt nok fin. Måske jeg må i gang med at forsøge mig med at lave sådan en af de mange små fyrrekogler, der er på sommerhusgrunden 🙂

God torsdag.

Jette

Et vikingebrød – eller bare et flettet brød :-)

Vi havde menighedsrådsmøde i aftes, og jeg havde bagt brød og lavet en helt traditionel æblekage med rasp, æblemos og flødeskum. Og begge dele blev vel modtaget – det er nu også altid rart med en kop kaffe efter et par timers med snak om alt fra budgetter til konfirmander og kirkegårdens udseende 🙂

Og brødet her er egentlig bare et helt almindeligt grovbrød – det lidt specielle denne gang var størrelsen og at det så var flettet med fire strenge.

Så da min søn Peter så det, var hans første kommentar, at det var da et vikingebrød – og dermed mente han, at der var nok til at mætte adskillige vikinger, hvis de fik det brød i hænderne 🙂

Opskriften var den gængse – her – men en halv gang større, og med lidt mere gær og en kortere hævetid.

Og så havde jeg set et billede at et flettet brød, så det skulle jeg lige prøve og samtidig genopfriske, hvordan der flettes med fire strenge.

Du kan evt. se det på videoen her. Jeg har før flettet brød i forskellige faconer, og det ser da festligt ud, når det skal serveres.

Brød og gærdej generelt er så fint at arbejde med – giver muligheder, driller og overrasker. Det er altid spændende at se, hvordan resultatet bliver. Men langt de fleste gange er resultatet vellykket, og skulle faconen skride undervejs, så påvirker det heldigvis ikke smagen – og duften af nybagt brød.

Præstegårdshaven har ikke store staudebede – men en stor græsplæne – og derfor er det altid spændende, om der nu er lidt blomster, der kan plukkes og samles til en lille buket til bordet. Og i går lykkedes det – i dejlige efterårsfarver 🙂

God onsdag.

Jette

Var det en god ide ?

At være vært ? At leje Kærnehuset ud hele sommeren ?

Septembers himmel er så blå

Jeg skrev, da jeg begyndte at leje sommerhuset ud på airbnb, at jeg ville gøre lidt status, når sæsonen var slut. Og det er den nu. De allersidste gæster har netop forladt huset, og huset er heller ikke længere at finde på airbnb.

Svaret på spørgsmålet – om det var en god ide – så er det: JA!

Det har været sjovt, spændende og meningsfuldt. Og så blev der tjent lidt penge, hvor langt de fleste er blevet investeret.

Men jeg tænker også, at de mange besøg og gæster i huset, har været med til at skabe lidt liv i området. Der er meget stille, hvor sommerhuset ligger, og det skal det også være. Men det gør også noget ved et område, når man kan se, at der er mennesker i husene. At der sker lidt. Så af den grund synes jeg også, at det har været en god idé.

Og så håber jeg – uden at kunne vide det – at det har givet lidt handel til den lokale brugs i Millinge. Og det vil kun være godt, for det er et lille lokalsamfund, hvor brugsen er en vigtig brik og er et mødested, skaber liv og deler informationer ud. Her hentes kirkeblad, pakker og medicin – plus selvfølgelig almindelige indkøb. 

Masser af brænde

Jeg synes også, at det har været sjovt, at høre og læse om, i hvilken anledning huset er blevet lånt. Det har spændt vidt – fra veninder der skulle slappe af, til tre generationer på rundtur i Danmark – til et nygift par, der sov her efter bryllupsfesten 🙂 Og det har været danske og udenlandske gæster i skøn blanding, så mit engelsk er også kommet lidt på prøve 🙂 Og de franske hilsner gætter jeg mig til oversættelsen af 🙂

Højvande og aftensol

At være vært har også givet nogle helt praktiske erfaringer 🙂

Som at det er smart at have to – tre sæt sengetøj og håndklæder parat – så der kan vaskes på skift.

Og så finde ud af, hvor lang tid tager det at gøre klar mellem to hold gæster. Hvis jeg var effektiv tog det ikke så lang tid – men jeg valgte at se på mine ture i sommerhus, som et lille frirum. Så der blev også tid til at læse lidt, nyde solen og gå en tur til vandet. Så på den måde fik jeg også selv glæde af huset – ud over, at der blev gjort klar til næste hold.

Der har været mange overnatninger – og dermed mange køreture til Faldsled. Men det har været i den periode på året, hvor min kalender også er mest åben. Det vil sige, at jeg har kunnet tilrettelægge dagene, så samtaler for eksempel lå, når jeg ikke skulle i sommerhus. Og helt generelt er der ikke mange møder i sommermånederne. Så det har fint kunnet fungere – både at arbejde og være vært 🙂

Var der ingen minusser ? et par enkelte, men helt overordnet, så har det været en fornøjelse.

Men det var da lidt irriterende af få et afbud med kort varsel. Man kan sætte noget gebyr på, det har jeg valgt ikke at gøre. Så det er bare noget der sker.

Og så er der blevet flyttet lidt rundt på tingene i huset – men intet er forsvundet. Og huset er blevet afleveret i rigtig pæn stand hver eneste gang.

Morgenstrik og podcast 🙂

Så du kan sikkert godt fornemme, at jeg er klar til endnu en sæson 🙂

Men lige nu vil jeg nyde, selv at kunne være i huset, tænde op i brændeovnen og hygge mig – og glæde mig, når gode mennesker kommer med derned 🙂

God tirsdag.

Jette

Skøn enkel pastaret

Det har været en dejlig weekend – med fantastisk vejr. Solskin, lune vinde og tid til at være ude. Det er blevet nydt i stor stil. Og heldigvis kunne jeg konstatere, at mange andre i går også havde valgt at gå en tur i sensommeren og mærke den helt særlige september stemning og skønne blå himmel.

Jeg har ikke selv lavet meget mad i weekenden, men det blev dog til enkelt pastaret.

Turen til Toscana efterlod mange gode minder – både fra naturen, kulturen og ikke mindst maden 🙂 At få serveret en pastaret hver dag – det passede mig så godt 🙂 Der var mange forskellige retter og variationer, men især en synes jeg særlig godt om. Måske fordi den er enormt enkel. Internettet hjalp til at finde en opskrift, og her kommer den så i min variation.

Tomater, der har simret i olivenolie, tilsat hvidløg og perfekt kogte pasta – det smager godt 🙂 Lyder det kedeligt ? Måske. Men det er virkelig et forsøg værd.

At lade noget simre i olie – det giver bare en skøn smag og naturlig fedme til retten.

Enkel pastaret (2 pers)

ca. 300 gr. små tomater

2-3 fed hvidløg

½ dl. olivenolie

1 tsk. tørret basilikum

lidt salt, peber og sukker

200 gr. pasta

Skær tomaterne i halve og hvidløgene i tynde skiver. Kom olien i en bred gryde og varm godt op, tilsæt hvidløg og tomater og lad det hygge sig. Rør en gang imellem, og tilsæt krydderier. Mens tomaterne mørner koges pastaen. Men kun ca 2/3 af tiden, så kommes den over til tomaterne og koger færdig der. Tilsæt evt. et par skefulde af kogevandet.

Når pastaen er tilpas kogt – så serverer du 🙂 Der kan evt. drysses parmesan på toppen, men det var jeg udgået for, så derfor blev det et drys basilikum.

Serveret til frokost i solskin og med et glas rosé ved siden af – og i godt selskab. Så var det bare godt 🙂

Det er stadig sæson for tomater, så det er bare om at prøve retten 🙂

Jeg handlede i Oles lokale Dagligbrugs og var så heldig at finde både danske tomater på tilbud og bagepapir, der var FSC certificeret – så det var en god dag 🙂

Nu venter sidste uge i september – det ville være skønt med lidt mere af det dejlige vejr.

God mandag.

Jette

Glutenfri nødderasp til æblekage

Æblekage er godt. Og der er æbler alle vegne. Og et kig på andre bloggere vidner om samme fokus på æbler 🙂

Men det bedste vi kan gøre lige nu er også blot at bruge løs af alle de æbler, vi velsignes med.

Jeg havde lidt æblemos i køleskabet og fandt så opskriften her, og den lød spændende. Så den er blevet halveret, og valnødderne er delvist byttet ud med andre nødder, for jeg synes valnødder alene kan give en lidt markant smag. Med en nøddeblanding er smagen blevet rundere 🙂

Nøddekager til æblekagerasp (5 stk)

½ dl. havregryn

50 gr. blandede nødder ( solsikkekerner, mandler, valnødder osv)

½ tsk. vaniljesukker

25 gr. smør

25 gr. ahornsirup

en my salt

½ tsk. bagepulver

1 lille æggehvide

Blend havregryn og nødder til groft mel. I en gryde smeltes smør sammen med ahornsirup og vaniljesukker. Tages af varmen. Pisk æggehviden stiv, og bland derefter det hele sammen – melblanding og smørblanding op i æggehviden. Rør det hele sammen.

Sæt dejen i mindre klatter på en bageplade med bagepapir og bag dem ca. 20 minutter ved 150 grader. Køler af – og så er de egentlig klar til at blive knust til rasp 🙂

De kan nu også fint spises som en lækker småkage.

Jeg lavede et par portionsglas i går til Peter og jeg, det smagte så fint 🙂

Og så er det snart weekend. På søndag er der endnu en gang høstgudstjeneste, med let frokost bagefter. Så jeg har også været i gang med at lave en portion grønne kiks – de vil passe godt med lidt ost – sådan som afslutning på frokosten 🙂

God weekend.

Jette

IT, mobiltelefoner og andre udfordringer :-)

Godmorgen 🙂 hvor kan IT være en drilsk størrelse. Og kilde til irritation. I dag får du et gammelt billede, for min telefon nægtede at tage flere billeder, før jeg fik gjort noget ved pladsen på den. Og det er jeg ikke helt skarp på, så sønnens assistance er kærkommen 🙂

Som kirkebogsførende sognepræst, så får jeg automatisk en ny pc hvert 3. år – dog med mulighed for at udskyde det et halvt år, hvis ellers pc’en fungerer godt nok. Og det synes jeg min gør – men det er alligevel blevet tid til udskiftning, så nu står der en lille bitte ny pc og en stor skærm og venter på at blive installeret. For her rækker mine evner heller ikke. Og min motivation er også meget lille. Heldigvis har jeg en kordegn med fortid i IT verdenen, så hun træder til 🙂 Så i næste uge kommer der en ny pc her på kontoret.

En kirkeministeriums pc er fyldt med sikkerhedsanordninger, og det er helt i orden – udfordringen er dog, at ind i mellem – eller ret ofte – så nægter computeren at logge på ministeriets netværk, og så sidder jeg her – og kan ikke komme ind. Og hjælpen – den er kun tilgængelig, når der er åbent på kontoret – i hverdage mellem 9 og 15! Så det sker, at frustrationen kan aflæses i mit ansigtsudtryk 🙂

Alt det digitale er skønt, og jeg nyder at kunne bruge det hver eneste dag – men det skal bare fungere. Og især, når man som jeg ikke rigtig kan finde ud af det bagvedliggende – så bliver alt ligesom stille, når det ikke virker.

Men nu åbner kontoret snart – så kan jeg komme videre 🙂

Må du få en skøn torsdag – vejret uden for mit vindue er virkelig flot, klar blå himmel og solskin – det hjælper på enhver frustration 🙂

Jette

Ribsgelé

Dette indlæg er lidt kedeligt 🙂 Men jeg har ikke en nedskrevet opskrift på ribsgelé i mit opskrift indeks, og det vil jeg gerne have. Det kommer hermed 🙂

Anledningen til at lave ribsgele er, at der er høstgudstjeneste i Kauslunde kirke på søndag, og her plejer vi at medbringe lidt af årets høst – æbler, pærer, gulerødder og blomster. En skøn blanding, som efterfølgende sælges på auktion til fordel for Danmission.

Min køkkenhave bugner ikke ligefrem af noget der kan medbringes – måske dog et lille bundt timian – det kan jeg da overveje 🙂

Men ribs var der i fryseren, og det blev virkelig til en mikro portion – men så er der nogle mål at gå ud fra.

Dette er bare min udgave – den ligner til forveksling de mange andre på nettet 🙂

Ribsgelé

200 gr. ribs (gerne fra frost)

2 spsk. vand

Hvis det er frosne ribs, tøer de først op, inden de koges ca.15 minutter under låg ved svag varme.

hældes i en sigte og drypper godt af – pres evt. lidt på massen.

Mål saftemængen og tilsæt sukker i næsten samme mængde – 1/5 mindre

Min portion gav 0,8 dl. saft og her tilsatte jeg 60 gr. sukker og et lille stykke vaniljestang. Bragte det hele i kog, lod det simre ca. 5 minutter uden låg, skummede overfladen og kom geléen på et glas skyllet i spiritus.

Hvis mængden havde været større, skulle det nok have kogt lidt længere. Her må man prøve sig lidt frem.

Det bagerste glas er fra forleden, hvor jeg også forsøgte mig udi gelekunsten 🙂

Begge glas er genbrugsglas hentet fra kælderen. Det er en fordel med god plads, når der skal gemmes glas og kasser til genbrug.

På en kold septmberdag.

Jette

En formiddag i sommerhus

Jeg har nævnt det før, men at være præst er at have et arbejde, hvor der er en stor del af frihed, og hvor jeg selv langt hen af vejen bestemmer og planlægger min kalender. Og derfor begyndte i dag med en formiddag i sommerhus 🙂

Der skulle gøres klar til det aller sidste hold airbnb gæster. Det er helt fint, at sæsonen slutter nu. Men også dejligt at vide, at rigtig mange har haft mulighed for at opholde sig et par dage i Kærnehuset. Og heldigivs har alle syntes, det var et godt sted at være, de har nydt roen, vandet og naturen og muligheden for at gå en tur.

Jeg har vasket ret meget sengetøj og håndklæder hen over sommeren 🙂 Og har til tider været lidt udfordret med hensyn til at få det tørt – for bedst som det blev hængt op, så kom der lige en byge. Det samme har gjort sig gældende i dag, men det gør ikke så meget. Det skal nok nå at blive tørt med tiden. Og nu skal sengetøjet have en velfortjent pause.

Efterår er smukke og varme farver. I mit højbed står både lyng og sankthansurt og lyser i lilla. Hvor er de fine.

Som billederne viser, så var det solskin først på formiddagen – men så trak skyerne ind. Og blæsten tog til – og det hele føltes meget efterårsagtigt.

Men det er jo også det fascinerende – at mærke luften og vinden, det giver en klar følelse af liv og naturens kræfter.

Og som det hedder i en ny salme af Lisbeth Smedegaard Andersen:

Fra vest står blæsten ind mod

de lave fyrrehegn

der danser skyggesdans med mørkets magter

mens skyer går og kommer

med tågedis og regn

og vådt og vissent løv i kælderskakter. (fra 100 salmer)

En meget fin beskrivelse af en efterårsformiddag.

God tirsdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal